Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 257859 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #190 Gepost op: 16 mei 2011, 08:58:20
Spoedeisende Hulp Maasstad Ziekenhuis gesloten
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam sluit vanaf tien uur zondagavond 3 afdelingen. Het gaat om de afdelingen Spoedeisende hulp, Eerste Hart Hulp en de afdeling Verloskunde.
De afdelingen sluiten vanwege de verhuizing van het ziekenhuis naar de Maasstadweg 21. De afgelopen dagen zijn de verpleegafdelingen ingericht en dit weekend zijn de poliklinieken verhuisd van de oude vestigingen, het Zuiderziekenhuis en het Claraziekenhuis.
Maandagochtend om 7 uur worden de eerste van 200 patiënten vanuit het Clara en het Zuiderziekenhuis naar de nieuwbouw gebracht. Het is de bedoeling dat de laatste patiënten tegen 4 uur ‘s middags binnen zijn.
De drie afdelingen zijn waarschijnlijk maandagavond weer open op de nieuwe locatie.
http://rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2011%2Fmei%2FSpoedeisende%20Hulp%20Maasstad%20Ziekenhuis%20gesloten


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #191 Gepost op: 18 mei 2011, 15:16:08
Ontruimingsoefening ziekenhuis Bernhoven van OK Oss en Veghel
Op donderdag 19 en vrijdag 20 mei vindt in respectievelijk Veghel en Oss een ontruimingsoefening plaats op de OK. Veiligheid is een onderwerp dat voortdurend onze aandacht nodig heeft. Het ontruimingsplan voor de afdeling OK (bovenlokaal) is herschreven en moet nu geoefend worden. “Natuurlijk hopen we allemaal dat een oefening nooit werkelijkheid wordt, maar het is wel nodig om desondanks te oefenen en alert te blijven op wat er zou kúnnen gebeuren,” legt Jeff Guldenaar, coördinator BHV, uit.

Het OK complex behoort tot de zogenaamde risicoafdelingen, dit samen met de Intensive Care, Verloskamers, Couveuse afdeling, Spoed Eisende Hulp  en in Veghel ook de Dialyseafdeling. Op deze afdelingen verblijven patiënten die onvoldoende zelfredzaam zijn. Bovendien is de zorgverlening op deze afdelingen complex en technisch geavanceerd waardoor deze patiënten zich zonder deskuindige hulp, in geval van een calamiteit, niet zelf in veiligheid kunnen brengen. Daarom wordt op de afdeling OK gestart met deze oefening, later volgen ook de andere risicoafdelingen.”
De oefening wordt extern begeleid door KLS/Van den Berg uit Eindhoven, een organisatie welke gespecialiseerd is in het leveren van diensten op het gebied van bedrijfshulpverlening. “Zowel in Veghel als Oss zijn op de betreffende dagen twee OK’s vrijgemaakt”, aldus Jeff. “Er is een scenario ontwikkeld aan de hand waarvan de oefening zich afspeelt. Deze praktijkoefening vindt in de ochtend plaats vanaf 9.00 uur tot ongeveer 12.00 uur.”

Patiënten en medewerkers ondervinden weinig hinder van de oefening. “Wel kunnen ze wat meer dan gebruikelijke activiteit waarnemen in de buurt van de OK of zien ze mensen rondlopen in gele of oranje hesjes. De oefening zelf vindt echter vooral plaats binnen de operatiekamers. De patiëntenzorg gaat uiteraard gewoon door.”

De grootscheepse oefening is een vervolg op de introductie (kick-off) van de BHV Bernhoven ‘nieuwe stijl’ die in maart jl. plaatsvond. In Bernhoven zijn 380 medewerkers geschoold om te kunnen voldoen aan de norm van een verantwoorde BHV-organisatie. De BHV Bernhoven werkt samen met beveiliger Trigion. Trigion zorgt voor professionele aansturing van de BHV in de avond- en nachturen en daarmee is in Bernhoven de bedrijfshulpverlening 24 uur gegarandeerd.
http://www.medicalfacts.nl/2011/05/18/ontruimingsoefening-ziekenhuis-bernhoven-van-ok-oss-en-veghel/


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #192 Gepost op: 23 mei 2011, 08:40:24
Man valt uit ziekenhuisraam
In Menen, in de provincie West-Vlaanderen, is zaterdag een man, een patiënt van 49 uit een ziekenhuisraam op de tweede verdieping gevallen van het Heilig Hartziekenhuis. De man heeft zware verwondingen en moest geopereerd worden. De precieze oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. Het parket van Kortrijk is een onderzoek gestart.
http://www.medicalfacts.nl/2011/05/22/man-valt-uit-ziekenhuisraam/


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #193 Gepost op: 25 mei 2011, 08:25:23
'IC-patiënten nog jarenlang last van opname'
AMSTERDAM - Ziekenhuispatiënten die op de intensive care belanden, hebben daar nog jarenlang last van. Dat concludeert chirurg in opleiding Tim Timmers in zijn proefschrift, waarop hij donderdag promoveert aan de Universteit Utrecht.
Timmers volgde tien jaar lang de gezondheid van meer dan 1800 patiënten die tussen 1995 en 2000 gemiddeld twee dagen op de IC van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg verbleven. Daarvan leeft nu nog de helft.
Dat de ex-patiënten een relatief slechte gezondheid hebben, ligt voor de hand. De situatie blijkt echter een stuk ernstiger dan gedacht. Zo hebben de ex-patiënten een geringer denkvermogen en ligt hun levensverwachting een stuk lager dan van de algemene bevolking.

Kennis
Artsen en patiënten moeten betere informatie hebben over de langetermijngevolgen van een operatie, vindt Timmers.
"De behandeling van acute, ernstig zieke patiënten zou gebaseerd moeten zijn op kennis over de levensverwachting en de kwaliteit van leven na een operatie. Die kennis is beperkt. We baseren ons op zeer verouderde getallen", concludeert hij.
Ziekenhuizen zouden een database moeten maken met het gezondheidsverloop van duizenden IC-patiënten gedurende een aantal jaren na de operatie. Artsen kunnen dan beter voorspellen hoe het nieuwe patiënten zal vergaan en patiënten of familieleden kunnen zelf beslissen of ze een IC-opname willen of niet.
http://www.nu.nl/gezondheid/2522854/ic-patienten-nog-jarenlang-last-van-opname-.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #194 Gepost op: 1 juni 2011, 08:15:18
Gevaarlijke bacterie in Maasstad Ziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt al zeven maanden met een uitbraak van een zeer gevaarlijke en bijna onbehandelbare bacterie. 34 patiënten met de bacterie liggen in isolatie.
De bacterie is een variant van de Klebsiella pneumoniae, die bij een kwart van alle mensen in de darmen voorkomt.
De variant, die op de intensive care van het Maasstad-ziekenhuis gevonden is, produceert een enzym, genaamd Oxa-48. Er is nog één antibioticum zonder zeer zware bijwerkingen dat kan worden ingezet als patienten met deze bacterie een blaas- , urineweg- of longontsteking krijgen.
Het Maasstad Ziekenhuis is eind april gewaarschuwd door het Amsterdamse Slotervaart-ziekenhuis, dat een patiënt met de Oxa-48 variant van het Rotterdamse ziekenhuis kreeg doorgestuurd.
Het Maasstad Ziekenhuis heeft daarop eerst onderzocht of het om deze bacterie ging en waarschuwde pas daarna het RIVM. Het ziekenhuis erkent dat dit te laat was.
RTV Rijnmond


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #195 Gepost op: 1 juni 2011, 08:28:39
Inspectie: De Sionsberg hield zich niet aan afspraken

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is op vrijdag 27 mei onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Het verscherpt toezicht is ingesteld voor een periode van maximaal zes maanden.

Bij herhaling
Een woordvoerder van de Inspectie zegt dat de bestuurder van De Sionsberg zich bij herhaling niet heeft gehouden aan afspraken die met de Inspectie zijn gemaakt. Ziekenhuisbestuurder Christian Krappel zegt dat hij onvoldoende op de hoogte was van de problemen die de Inspectie signaleerde.

Disfunctioneren
Aanleiding voor de onder toezichtstelling is een visitatierapport van de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie. Zij constateerde in 2009 al dat er een zeer moeizame samenwerking was tussen de vakgroep cardiologie enerzijds en de bestuurder, overige medisch specialisten en medewerkers in het ziekenhuis anderzijds. Ook constateerde de visitatiecommissie onacceptabele werkafspraken waardoor de acute zorg onvoldoende kon worden gewaarborgd. De cardiologiemaatschap van de Sionsberg zou hier niet afdoende op gereageerd hebben. Na een hervisitatie besloot de NVVC melding te maken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg over een mogelijk disfunctionerende maatschap cardiologie. De Inspectie bracht vervolgens op 25 mei zelf een bezoek aan De Sionsberg. Het ziekenhuis staat nu onder verscherpt toezicht, wat inhoudt dat de Inspectie regelmatig gesprekken heeft met de bestuurder en onaangekondigd op bezoek gaat.

Verbetertraject
Krappel zegt het visitatierapport uit 2009 niet te kennen. “Toen werden die rapporten nog niet naar de raad van bestuur gestuurd. Ik heb wel op onderdelen met de maatschap cardiologie gesproken.” Krappel wist wel van de communicatieproblemen tussen de cardiologen en andere specialisten. Hij zegt een traject te hebben ingezet om de situatie te verbeteren. De problemen hadden betrekking op het committment met het ziekenhuis, het beeld naar buiten toe en het gebrek aan participatie in commissies. De zorg was volgens hem veilig. Dat is niet wat de Inspectie zegt: “Er is sprake van een moeizame verhouding tussen de cardiologen onderling en er waren problemen met overdracht en samenwerking.”

Bevel
Gelijktijdig met de onder toezichtstelling gaf de Inspectie het ziekenhuis een bevel. Het moest per direct garanderen dat de dienstdoende achterwacht cardiologie binnen 20 minuten in huis is. Daarnaast moet er 24 uur per dag een arts aanwezig zijn die de ademweg vrij kan maken bij een patiënt met ademhalingsmoeilijkheden. Het bevel is inmiddels opgeheven omdat het ziekenhuis nu aan de eisen voldoet. Krappel: “Wij waren al bezig een vijfde cardioloog aan te stellen. Ook kunnen alle cardiologen nu binnen 20 minuten in het ziekenhuis zijn. Degenen die te ver weg wonen, verblijven tijdens hun achterwacht in het ziekenhuis. Overigens waren deze eisen in 2009 nog niet zo scherp. Toen was de eis dat de achterwacht binnen twee uur in het ziekenhuis moest zijn.”

Geen protocollen
Krappel zegt de problemen die de Inspectie heeft met de spoedeisende hulp van De Sionsberg niet te herkennen. “Wij hebben geen officiële spoedeisende hulp maar een spoedpost in nauwe samenwerking met de huisartsen op de locatie van het ziekenhuis. Er is geen aanloop van zelfverwijzers, want al onze patiënten komen via de huisarts op de ambulance binnen. Daar hebben wij de zorgverleners in de regio afspraken over gemaakt. Ook met De Friesland Zorgverzekeraar. De Inspectie wist hiervan en heeft deze afspraken geaccordeerd.” De Inspectie ontkent: “De spoedeisende hulp voldoet niet aan de minimale eisen. Er is niet continu een arts beschikbaar die kan reanimeren en intuberen. Er is geen hoofd SEH, er zijn geen protocollen. Dit zijn basale dingen, of het nu een spoedeisende hulp is of een spoedpost. Daar komt bij dat er geen afspraken op papier staan met omliggende ziekenhuizen en de eerste lijn over het overnemen van patiënten. Naar herhaald aandringen van de inspectie ligt er nog steeds niets.”

Met de vuist op tafel
Krappel zegt een onderzoeksbureau in de arm te willen nemen en heeft contact gelegd met verschillende bureaus. Hij zal de cardiologen desnoods dwingen om mee te werken en de situatie te verbeteren: “Het is heel simpel, de Inspectie zegt: je mag met de vuist op tafel slaan. Dus dat doe ik. Daarmee sta ik ook juridisch sterker.” De Inspectie hoopt dat De Sionsberg heldere afspraken maakt met naburige zorgverleners in eerste en tweede lijn. “Het is belangrijk dat zij goed vastleggen welke zorg zij als klein ziekenhuis nog kunnen bieden en welke niet meer.”
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Inspectie-De-Sionsberg-hield-zich-niet-aan-afspraken.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #196 Gepost op: 1 juni 2011, 08:50:16
Nog 4 patiënten op IC door gevaarlijke bacterie
Van de 34 patiënten die in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis besmet zijn geraakt met een resistente bacterie, liggen er nog 4 op de Intensive Care. Ook ligt er nog een onbekend aantal patiënten elders in het ziekenhuis in afzondering.
De rest is weer naar huis. Dinsdag werd bekend dat de Intensive Care afdeling van het ziekenhuis al zeven maanden last heeft van een gevaarlijke bacterie. Die is resistent tegen vrijwel alle antibiotica en kan dodelijk zijn.
Het Maasstad Ziekenhuis had de aanwezigheid van de bacterie stil gehouden, omdat de instelling eerst zeker wilde weten om welke soort het ging.
Na de melding heeft het Maasstad eerst zelf onderzoek gedaan en pas daarna het RIVM gewaarschuwd. Het ziekenhuis erkent dat dit te laat was. Het RIVM bekijkt nu of de procedures bij het Maasstad Ziekenhuis moeten worden aangepast.
rtv Rijnmond


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #197 Gepost op: 22 juni 2011, 08:06:52
Maasstad Ziekenhuis handhaaft strikt screeningsbeleid
Uit onderzoek van het Maasstad Ziekenhuis, het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond is gebleken dat in totaal 47 patiënten de multiresistente Oxa48 producerende Klebsiella bacterie bij zich dragen, of in het verleden bij zich hebben gedragen. Op dit moment liggen acht patiënten in het ziekenhuis die drager zijn van de bacterie. Zij worden in strikte isolatie verpleegd op een speciaal ingerichte verpleegafdeling. Twee mensen liggen op de intensive care.

De afgelopen twee weken heeft het Maasstad Ziekenhuis alle patiënten die langer dan 24 uur waren opgenomen getest op aanwezigheid van de Oxa48 producerende Klebsiella bacterie.

Uit deze grootscheepse kweekactie, waarbij ruim 750 mensen zijn getest, is een tiental besmettingen tevoorschijn gekomen. Uit de kweken van ruim honderd medewerkers van de intensive care die zijn getest, zijn geen besmettingen aan het licht gekomen.<
De oorsprong van de besmetting is nog niet gevonden. Uit het onderzoek blijkt wel dat de gevonden besmettingen dateren uit maart en april 2011. Mensen bij wie de bacterie de afgelopen twee weken is gevonden, hebben allemaal in maart in het ziekenhuis gelegen. Vast staat dat verspreiding van deze bacterie veel beter kan worden voorkomen vanwege het grote aantal eenpersoonskamers in het nieuwe ziekenhuis.

De Oxa48 producerende Klebsiella bacterie is een meer resistente variant van de ‘gewone’ Klebsiella bacterie die vaker voorkomt in ziekenhuizen. De Oxa48 producerende Klebsiella is resistent tegen de antibioticasoort Carbapenems en vrijwel alle andere soorten antibiotica.

Handhaving huidig testbeleid
Het Maasstad Ziekenhuis heeft in samenspraak met het RIVM besloten om het huidige testbeleid voorlopig te handhaven. Het testbeleid helpt om de bacterie onder controle te houden zodat verspreiding kan worden voorkomen. Mensen die worden opgenomen krijgen een test aangeboden. Ook voordat zij met ontslag gaan, worden ze getest. Patiënten die de bacterie bij zich dragen, krijgen instructies mee voor zichzelf en voor de mensen die hen na ontslag zullen verzorgen.

Speciaal antibioticum
Het Maasstad Ziekenhuis kan veilig worden bezocht en het operatieprogramma kan zijn normale doorgang vinden. De bacterie verspreidt zich niet door de lucht en opgenomen patiënten die de bacterie bij zich dragen, worden in isolatie verpleegd. Patiënten die de bacterie bij zich dragen, kunnen worden behandeld met een speciaal antibioticum. Ook kan de bacterie, dankzij het natuurlijk afweersysteem, via het maag-darmkanaal vanzelf uit het lichaam verdwijnen.

Met alle 47 patiënten is inmiddels contact gelegd. Een deel van hen is uitgenodigd voor een nieuwe test. Van de 47 patiënten zijn 21 mensen overleden aan de ernstige aandoeningen waarvoor zij destijds op de intensive care werden opgenomen. Hun behandelend artsen achten het onaannemelijk dat deze mensen zijn overleden aan de bacterie. Vanuit het oogpunt van zorgvuldigheid worden hun dossier echter de komende maanden onderzocht door een werkgroep onder leiding van een onafhankelijke specialist die is aanbevolen door het RIVM. Dat onderzoek gaat naar verwachting drie maanden duren.

http://www.medicalfacts.nl/2011/06/21/maasstad-ziekenhuis-handhaaft-strikt-screeningsbeleid/


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #198 Gepost op: 12 juli 2011, 07:26:44
Muizenplaag VU Medisch Centrum

AMSTERDAM -  Het Amsterdamse VU Medisch Centrum kampt met een muizenplaag. Op verschillende afdelingen in het ziekenhuis zijn de muizen gesignaleerd.
 
De dieren worden opgejaagd door graafwerkzaamheden bij de verbouwing van het VU en zoeken hun toevlucht vooral in de kantoren rond de polikliniek.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg belooft navraag te doen bij het VUmc over de problemen bij het ziekenhuis. Dat meldt RTV Noord-Holland.


Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/10180795/__Muizenplaag_VUmc__.html?sn=binnenland


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #199 Gepost op: 2 augustus 2011, 11:39:29
Lamp valt op patiënt tijdens operatie
Het Elkerliek  HELMOND - De acht operatiekamers van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond zijn dinsdag gesloten, nadat maandag een verlichtingsarmatuur in een van de OK's losraakte en op een patiënt en een medewerker viel.

Die raakten daardoor gewond, maar maken het na behandeling weer goed, zo heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt. Personeel was bezig om een patiënt voor te bereiden op de operatie, toen de lichtbak plotseling naar beneden viel. Een OK-medewerker kon de lamp nog deels opvangen, maar niet voorkomen dat de patiënt gewond raakte.

Operaties hervat
De operaties worden in de loop van dindag weer hervat. Patiënten die door het voorval niet geopereerd konden worden, kunnen alsnog rekenen op een snelle behandeling, aldus het ziekenhuis in een reactie.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/159216872/Gewond+door+vallende+ziekenhuislamp.aspx