Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 261828 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #210 Gepost op: 7 november 2011, 09:52:54
Operatiekamers Rijnstate Zevenaar weer open
 
Het Rijnstate Ziekenhuis in Zevenaar heeft vanmorgen alle operatiekamers weer in gebruik genomen. Dat heeft een woordvoerder gezegd.

Een deel van het complex ging vorige week voor de tweede maal dicht, omdat er vliegen in een OK waren aangetroffen. In het weekeinde is nog extra gespoten met insecticide en grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd. Specialisten gaan de komende weken de bouwconstructie van het operatiekamercomplex controleren om te zien of er toch nog ergens doorgangen zijn die de overwinterende vliegen kunnen gebruiken. (ANP/Redactie)
07/11/11 09u45

http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/3019561/2011/11/07/Operatiekamers-Rijnstate-Zevenaar-weer-open.dhtml


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #211 Gepost op: 11 november 2011, 09:17:30
do 10 nov 2011, 23:33
    
Vliegjes in OK Emmeloord

Emmeloord - De MC Groep heeft de operatiekamer van het ziekenhuis in Emmeloord gesloten. Donderdagochtend werden al vliegjes ontdekt, maar het bericht werd pas 's avond naar buiten gebracht. Dat meldt Omroep Flevoland.
  
Een aantal van de negen operaties kon worden verplaatst naar de vestiging in Lelystad. Voor de andere ingrepen moest een nieuwe afspraak worden gemaakt. Alle operaties die stonden gepland voor vrijdag, worden in Lelystad uitgevoerd.

Inmiddels is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de herkomst van de vliegjes te achterhalen en ze te verdelgen. Volgens de MC groep kan de OK maandag waarschijnlijk weer worden gebruikt.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10901775/__Vliegjes_in_OK_Emmeloord__.html?sn=binnenland


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #212 Gepost op: 14 november 2011, 11:47:05
do 10 nov 2011, 23:33
    
Vliegjes in OK Emmeloord

 

Weer operaties in Emmeloord

Emmeloord -  Het ziekenhuis in Emmeloord kan maandag weer operaties uitvoeren. De operatiekamer werd vorige week gesloten na de vondst van vliegjes.

Dat meldt de MC Groep aan Omroep Flevoland.

Alle gaatjes waar de insecten doorheen konden vliegen zijn afgedicht en de operatiekamer heeft een grondige schoonmaakbeurt gehad.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10918576/__Vliegjes_weg_uit_OK__.html?sn=binnenland


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #213 Gepost op: 14 november 2011, 13:49:00
Eerste 12 Libische gewonden komen vanmiddag in Calamiteitenhospitaal
 
De eerste twaalf Libische gewonden worden vanmiddag om 17.00 uur verwacht op Rotterdam Airport. Zij worden overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal vanhet UMC in Utrecht.

In Utrecht krijgen de Libiërs eerst een medisch onderzoek en aan de hand van de uitslag worden zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in het land. Ze kunnen maximaaal zes maanden in Nederland blijven. De medische kosten worden betaald door Libië. De organisatie van het overbrengen van de geworden is in handen van Achmea. Nederland heeft aangeboden om in totaal vijftig gewonden op te vangen en te behandelen. Ook andere landen doen dit.

Om welke verwondingen en aandoeningen het gaat, wordt niet bekend gemaakt. Naar verwachting zal het vooral om schot- en brandwonden gaan en mogelijk infecties.
http://www.mednet.nl/nieuws/id5619-eerste-12-libische-gewonden-komen-vanmiddag-in-calamiteitenhospitaal.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #214 Gepost op: 5 december 2011, 13:08:10
Opening nieuwe intensive care Catharina-ziekenhuis

door omroepbrabant op 5 dec 2011
http://brabantn.ws/EOf - Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven neemt maandag de splinternieuwe afdeling intensive care in gebruik. De afdeling is voorzien van de nieuwste technische voorzieningen, waaronder plafondkoeling en geluidsabsorberende materialen.

Veiligheid voor patiënten en medewerkers stond bij de inrichting van de nieuwe afdeling voorop. Er zijn negen eenpersoonskamers en zeven kamers voor twee patiënten.

Verhuizing patiënten
Maandagochtend begon in het ziekenhuis ook de verhuizing van alle ic-patiënten. Dat gaat met de nodige zorg gepaard. Patiënten op de intensive care-afdeling zijn vaak erg ziek en heel kwestbaar. Ze worden tijdelijk losgekoppeld van de beademing en alle andere apparaten en monitoren werken voor de verhuizing van de zesde naar de eerste verdieping op tijdelijke voorzieningen. Per patiënt is een half uur uitgetrokken.

Noodvoorziening
De afdeling intensive care van het Catharina-ziekenhuis zat vijf jaar lang in een noodvoorziening. In die tussentijd is hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe afdeling.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #215 Gepost op: 6 december 2011, 09:21:04
Oogarts: doelgroep draagt vuurwerkbril niet
 
HILVERSUM (Novum) - Ondanks de verkoop van honderdduizenden vuurwerkbrillen loopt het aantal verwondingen aan ogen door vuurwerk niet terug. Dat komt doordat de jongeren voor wie de brillen juist zijn bedoeld de bescherming niet dragen, zei oogarts Reijer Boon dinsdag op Radio 1.

Op de verpakking van de vuurwerkbril staan volgens Boon vaak plaatjes van vrouwen rond de 30 jaar en kinderen. Maar vooral jongeren tussen de 10 en 15 jaar raken rond de jaarwisseling gewond aan hun ogen.

Er wordt volgens hem al van alles gedaan om de brillen bij jongeren aan de man te krijgen. "Het zijn heel mooie brilletjes met felle kleurtjes. Ze sluiten mooi aan op het gezicht." De brillen worden gesponsord en onder meer verkocht op scholen, bij opticiens en bij ziekenhuizen.

De afgelopen drie jaar zijn volgens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap 826 mensen door vuurwerk in hun oog getroffen. Dat leverde schade op aan 978 ogen. In 330 gevallen was de schade blijvend, in 65 gevallen was sprake van blindheid, waarbij in dertig gevallen een oog moest worden verwijderd.

Oogartsen pleiten er al langer voor om het voor consumenten te verbieden vuurwerk af te steken. Dat moet wat hen betreft op een centraal punt door een professionele organisatie worden gedaan, zodat daar een groot feest kan worden gehouden. "Het is iedere jaarwisseling weer een verschrikking op de eerste hulp", stelde Boon. "Je hoort overal geschreeuw en gegil."

http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Patienteninformatie/6099/Oogarts%3A-doelgroep-draagt-vuurwerkbril-niet


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #216 Gepost op: 20 december 2011, 09:11:29
Multidiciplinaire inzet op de SEH

Cockring
Tijdens een dienst een paar jaar geleden werd ik gebeld door de SEH-arts. Een man was in slaap gevallen met een cockring nog om en kreeg hem nu niet meer af. Mijn ervaring met cockringen was (en is) niet groot. Op weg naar het ziekenhuis, bedacht ik mogelijke oplossingen: knippen met een stevige tang, draadzaagje, of snuffelen in het materiaal van de orthopedie.

Bij aankomst bleek het om een cockring van massief metaal te gaan, die om de penis en achter het scrotum zat. Door de zwelling was het niet mogelijk om de ring af te krijgen.

Zagen met een draadzaagje was onbegonnen werk. Een kniptang was niet tussen de ring en de huid te krijgen. Er bleef dus weinig anders over dan grof geschut. De brandweer, die ook door de SEH-arts was gebeld, popelde om aan de slag te gaan.

Allereerst regelden we bescherming: brandwerend afdekmateriaal om de penis van de patiënt, een aluminium-spalk tussen ring en huid, beschermbrillen voor ons, water met ijsklontjes om de ring te koelen.

Terwijl één brandweerman de ring stabiliseerde met een tang en een andere met de slijptol de cockring probeerde door te slijpen, spoot ik langzaam ijswater op het gebied om het metaal te koelen. De patiënt lag er redelijk ontspannen bij en gaf aan wanneer het hem letterlijk te heet werd. Na een klein half uur was de ring aan één kant door. Helaas was het ding niet te buigen. Na nog 20 minuten slijpen en koelen gaf de ring eindelijk voldoende mee om het scrotum en de penis te verlossen.

De patiënt heeft het gelaten ondergaan, de brandweermannen publiceerden met toestemming van de patiënt een foto in hun maandelijkse tijdschrift en ik heb patiënt aangeraden voortaan zonder cockring te gaan slapen.

Anita Roelofs, uroloog

http://medischcontact.artsennet.nl/rubrieken-1/Alle-rubrieken/Lezersbijdragen-1/Lezersbijdrage/107634/Cockring.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #217 Gepost op: 16 januari 2012, 11:15:55
Zeven aanbevelingen aan SEH’s op platteland
1. Houd ten eerste de SEH open in werktijd en op doordeweekse avonden.
2. Houd ten tweede een acute zorgpost in de lucht op de andere perioden van de week. In een acute zorgpost werken  huisartsenpost met extra-competenties bij hulpverlening in levensbedreigende situaties. Ook zijn er meer diagnostische mogelijkheden dan gebruikelijk in een huisartsenpost. Dit waren de eerste twee aanbevelingen van ondergetekende tijdens een bijeenkomst op 13 januari in Dokkum. De overige vijf noem ik hieronder zonder de toelichting die ik  wel in Dokkum uitgebreid gaf:
3. Tref flankerende maatregelen voor kwaliteitsverhoging zoals het verbeteren van de triage en het vormgeven van zorgpaden
4. Open niet-risicovolle ziekenhuisafdelingen zoals dagbehandelingscentrum, oogheelkundige kliniek of orthopedische kliniek
5. Fuseer niet en verkoop je ook niet aan een commerciëel bedrijf
6. Maak een business case en laat je zorgpaden zien voor enkele typen spoedpatiënten en
7. Sluit een alliantie met de zorgverzekeraar, de inspectie gezondheidszorg en de kamerleden. Die heb je nodig: want anderen zoals NZA, NMA, VWS en collega-ziekenhuizen zullen niet zo maar jullie plannen steunen.
De Power Point presentatie bij mijn verhaal staat binnenkort op website www.unitzorginnovatie.nl

http://www.medicalfacts.nl/2012/01/16/zeven-aanbevelingen-aan-sehs-op-platteland/


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #218 Gepost op: 17 januari 2012, 11:05:16
Ziekenhuizen goed op weg met kwaliteit spoedeisende hulp

 
Ziekenhuizen hebben een kwaliteitsslag gemaakt op de afdeling spoedeisende hulp. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Inmiddels voldoen 32 van de 33 onderzochte ziekenhuizen aan de minimale kwaliteitseisen. Wel is de inspectie van mening dat er verdere verbeteringen nodig zijn. De huidige normen zijn een ondergrens. De inspectie roept de medische beroepsverenigingen en ziekenhuizen op om de kwaliteitsnormen aan te scherpen. Op die manier kan de kwaliteit van de spoedeisende hulp naar een hoger niveau worden gebracht.

Spoedeisende hulp is vaak een zaak van levensbelang. In oktober 2009 zijn normen vastgesteld waaraan een afdeling spoedeisende hulp minimaal moet voldoen. De IGZ heeft die minimale kwaliteitseisen onderzocht bij een representatieve steekproef van 33 van de bijna 100 ziekenhuizen.

Voortvarend aan de slag
Sinds de huidige normen zijn opgesteld in 2009, zijn ziekenhuizen voortvarend aan de slag gegaan met kwaliteitsverbetering op de spoedeisende hulpafdeling. Wel heeft de inspectie tijdens het onderzoek bij 28 ziekenhuizen maatregelen opgelegd. Vaak ontbraken een integraal kwaliteitssysteem - specifiek voor de afdeling spoedeisende hulp - en een zorgbeleidsplan. Daarin is onder andere vastgelegd welke patiënten wel en niet bij spoedeisende hulp kunnen worden behandeld. Dat is van belang om te voorkomen dat een patiënt met bijvoorbeeld specifieke hartklachten naar een afdeling spoedeisende hulp wordt gebracht die niet voldoende is toegerust om patiënten met deze hartklachten te behandelen. Lopende het inspectieonderzoek hebben de ziekenhuizen dat direct aangepast.

Slechts bij een ziekenhuis was het nodig verscherpt toezicht in te stellen, namelijk De Sionsberg in Dokkum. Dat ziekenhuis heeft vervolgens zelf de afdeling spoedeisende hulp gesloten. De andere getoetste ziekenhuizen voldoen nu aan alle minimale kwaliteitseisen. In alle ziekenhuizen werken speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen, er is altijd een arts aanwezig die binnen 5 minuten een luchtweg kan zekeren en er zijn verpleegkundigen die in staat zijn om te beademen met een zuurstofkap.

Deadline 1 april
Ziekenhuizen die nu niet getoetst zijn, moeten op basis van het onderzoeksrapport de eigen spoedeisende hulpafdeling beoordelen. Uiterlijk 1 april 2012 moeten zij aan de inspectie rapporteren in hoeverre zij voldoen aan de minimale kwaliteitseisen.

Ga hier naar het rapport en de bijlagen.

http://www.igz.nl/actueel/nieuws/ziekenhuizengoedopwegmetkwaliteitspoedeisendehulp.aspx


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #219 Gepost op: 19 januari 2012, 00:47:41
Zeven aanbevelingen aan SEH’s op platteland
1. Houd ten eerste de SEH open in werktijd en op doordeweekse avonden.
2. Houd ten tweede een acute zorgpost in de lucht op de andere perioden van de week. In een acute zorgpost werken  huisartsenpost met extra-competenties bij hulpverlening in levensbedreigende situaties. Ook zijn er meer diagnostische mogelijkheden dan gebruikelijk in een huisartsenpost. Dit waren de eerste twee aanbevelingen van ondergetekende tijdens een bijeenkomst op 13 januari in Dokkum. De overige vijf noem ik hieronder zonder de toelichting die ik  wel in Dokkum uitgebreid gaf:
3. Tref flankerende maatregelen voor kwaliteitsverhoging zoals het verbeteren van de triage en het vormgeven van zorgpaden
4. Open niet-risicovolle ziekenhuisafdelingen zoals dagbehandelingscentrum, oogheelkundige kliniek of orthopedische kliniek
5. Fuseer niet en verkoop je ook niet aan een commerciëel bedrijf
6. Maak een business case en laat je zorgpaden zien voor enkele typen spoedpatiënten en
7. Sluit een alliantie met de zorgverzekeraar, de inspectie gezondheidszorg en de kamerleden. Die heb je nodig: want anderen zoals NZA, NMA, VWS en collega-ziekenhuizen zullen niet zo maar jullie plannen steunen.
De Power Point presentatie bij mijn verhaal staat binnenkort op website www.unitzorginnovatie.nl

http://www.medicalfacts.nl/2012/01/16/zeven-aanbevelingen-aan-sehs-op-platteland/

Wie beweert dit?? kan geen auteur ontdekken....   en acute zorgpost, weer een nieuwe naam / bedenksel waarvan we maar weer moeten gissen hoe dat de lading gaat dekken. Ik denk eerder dat het een uitgeklede SEH is, net zo een die de minister juist wil voorkomen/sluiten... Ik zal het donderdag eens aan haar vragen.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod