Besluit tot bouw nood-IC na derde besmetting met MRAB Het besluit tot de bouw van een Mobiel Geneeskundig Operatiekamersysteem op de parkeerplaats van het Medisch Spectrum Twente in Enschede viel nadat woensdag een derde patiënt drager van de multiresistente Acinetobacter baumannii (MRAB) bleek. Dat stelde internist René Brouwer van het MST vrijdagmiddag tijdens een persconferentie.
“Het was voor ons een afweging of we nog langer veilig nieuwe patiënten konden opnemen. Nadat we maandag de bacterie bij de eerste twee patiënten ontdekten, hadden we al twijfels, maar ook nog voldoende reservecapaciteit in eigen huis”, aldus internist Brouwer, hoofd van de intensive care.
De MRAB-besmetting kwam aan het licht tijdens een routinematige controle. De bron van de besmetting is waarschijnlijk een uit Turkije gerepatrieerde patiënt.
Acinetobacter baumannii is een bacterie die goed aan allerlei oppervlakken zoals handen, toetsenborden en jassen hecht en overleeft. Vandaar dat de bestrijding ervan moeilijk is. De bestrijding van een MRAB uitbraak in Heerlen kostte het Atrium Medisch Centrum twee jaar. “Een bron van zorg is het voorkomen van een besmetting in de nood-IC”, aldus Brouwer. “We gebruiken strikte toegangsregels. De verpleegkundigen die de geïsoleerde gekoloniseerde patiënten behandelen, mogen onder geen voorwaarde de nood-IC in".
Desondanks kan het ziekenhuis nooit 100 procent zekerheid geven dat de bacterie niet in de nood-IC komt. Vandaar dat deze in twee compartimenten is ingericht zodat deze in geval van nood in een schoon en een besmet deel te splitsen is.
De compartimentering van de eigen IC staat volgens Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het MST, nu op de wensenlijst van het ziekenhuis. “Zodra de huidige patiënten van de IC zijn, zullen we deze strippen en reinigen en in compartimenten indelen.”
Met deze verbouwing wil Kingma een herhaling van deze drastische noodmaatregel voorkomen. “Het gaat immers om meer dan een kampeerpartijtje voor het weekend.”
Een ander punt van zorg voor het ziekenhuis is de bemanning met medisch personeel van de twee IC’s. Brouwer: “We hebben onvoldoende personeel om twee IC’s volledig te bemannen. Daarom zullen we stapsgewijs opschalen. Zodra een patiënt van de besmette IC af kan en zo personeel beschikbaar komt, zullen we bedden in de nood-IC openen.”
In de tussentijd draait het operatieprogramma in Enschede op een laag pitje en gaan in noodgevallen patiënten per helikopter naar de IC’s in omringende ziekenhuizen.
De nood-IC blijft waarschijnlijk nog zes weken in bedrijf.
Bron:
mednet.nl