Die in de huidige situatie 112 bellen omdat de huisarts overdag slecht of niet bereikbaar is of je werkt niet in de buurt van je eigen huisarts. Er zijn al ambulanceregio's waar AVP'ers extra getraind worden in huisartsenzorgtaken.
Mijn ervaring door de jaren heen ... Money makes the .... Met andere woorden zolang er een marktwerking in de zorg is als jaren geleden door de overheid voorgesteld zal er onnodig veel gedoe zijn. Iedere pastoor werkt op papier samen met ketenpartners, maar predikt toch zeker voor eigen parochie als er centen bij komen kijken.
- Verschillende innovaties in de zorg , rapid responders etc. Zijn hier indirect voorbeelden van.
M.i. moet een ambulancedienst zich bezighouden met het leveren van hoog kwalitatieve zorg in levensbedreigende situaties en incidenten op de openbare weg/ruimten. Aanvullend deze zelfde standaard ten aanzien van de verschillende vormen van ambulancevervoer.
Er zijn de laatste jaren meerdere onderzoeken gedaan / rapporten verschenen die aantonen dat er een forse toename is van A1 hulpvragen vanuit een huisartsenpost richting Cpa. En in verschillende regio's een afname van spoedritten door de huisartsenposten zelf ( waar deze de arts voor A1/U1 hulpvragen inzet ).
Deze en andere onderzoeken tonen ook aan dat een groot deel van de A1/U1 hulpvragen op huisartsenposten te hoog zijn ingeschat respectievelijk door een huisarts kunnen worden afgedaan.
In plaats dat we hier lering uittrekken en bv landelijk reguleren waarvoor een huisarts A1/U1 inzet moet leveren. Kiezen we er voor om een systeem dat meer en meer onder druk staat gewoon in stand te houden of zoeken we binnen RAV's naar nieuwe mogelijkheden om een afgeleide van huisartsenzorg aan te kunnen gaan bieden. Tuurlijk met de beste intenties naar patiënt en ketenpartners. Maar weer een manier om meer geld naar betreffende dienst te harken.
We beschikken in NL over een goed werkend systeem van HAP's die kwalitatief goede zorg leveren en ook in diverse acute situaties zelfstandig of ondersteunend deze zorg kunnen leveren. Enkel zou e.e.a. meer gereguleerd mogen worden, waar dit nu per regio / HAP verschilt. En dit alles tegen een fractie van de kosten van een reguliere ambulance om over besparingen over de volle linie maar even te zwijgen.
Of kies er voor om huisartsenposten op te doeken en alle acute hulpvragen via 112 te laten lopen, welke dan een ambulance of speciaal getrainde pleeg / seh-arts op pad stuurt. Immers kan medisch gezien een groot deel van de huisartsenklachten prima wachten en is het te bediscussiëren of daar dergelijk systeem voor opgetuigd moet worden.
Ik vraag me af waarom er destijds voor is gekozen om HAP 's ook de mogelijkheid te bieden om zich ook met A1/U1 hulpvragen bezig te houden respectievelijk met voorrangsvoertuigen als zodanig door de regio te sturen.
Als nu een trend lijkt te zijn deze zorg af te schuiven naar Cpa 's.