Kennelijk is het niet zo belangrijk naar de mening van de gemeenten of een strand 's middags ook nog schoon is. En de aanwezigheid van een strandwacht zou ook geen rol mogen spelen in de erkenning.
Kunnen ze zelf niet een "erkenning"in het leven roepen, een gratis erkenning waarbij veiligheid geen rol speelt en de inspectie alleen op woensdagochtend om 11.00 uur plaatsvind, met een maximum van twee keer per jaar. Aangekondigd natuurlijk.
En wat kost zo'n blauwe vlag als je 'm gewoon in de winkel koopt?
Henk
De Blauwe Vlag is primair en milieukeurmerk geldend gedurende het badseizoen. *zie
Blauwe VlagHet strand kan alleen gereinigd worden als het niet vol ligt met toeristen, als die hun rotzooi tussentijds i.p.v. in de bakken op het strand neerkwakt zegt dat meer over de bezoekers als over de inzet van de gemeente. Overigens zijn de keuringen al aangekondigd.
Afgelopen jaar zijn er bijv. inspecteurs gezien die foto's maakten van een papiertje op het strand.
Er zijn verschillende soorten inspecties, door Stichting KMVK, FEE en ILSe Riskassessment.
De riskassessors (voortkomend uit Redned) letten met name op de veiligheid van recreant en hulpverlener. Via ILSe propageert men het gebruik van gebiedsaanduiding middels rood/gele vlaggen. De inspecteur van de KMVK die afgelopen jaar ons strand kwam keuren had nog nooit gehoord van ILSe en nog minder van de rood/gele vlaggen waarmee wij een proef deden. Ook de Rescuetube was hem overigens volkomen vreemd.
Vervolgens werd er gezeurd over een aantal zaken die de beheerder aangingen en niet de strandwacht. (Ook na uitvoerig tel. kontakt met deze oganisatie staat er nog steeds geen link naar de
Risk Assessors van de KNBRDAchteraf hoorden we dat we volgend jaar geen Blauwe Vlag zullen voeren omdat op een bepaald moment er teveel verontreiniging zou zijn geweest.
De locatie staat echter op de KMVK site wel aangeduid als Blauwe Vlag strand. Het milieukeur zegt dus met name iets over de toestand van vorig jaar, vrij nutteloos dus.
Er zijn diverse zeer drukke stranden in ons land die nooit een Blauwe Vlag zullen kunnen krijgen omdat de mate van verontreiniging onafhankelijk van de inzet van de gemeenten nooit aan de eisen zullen voldoen. Daarnaast hebben zij mogelijk een uitstekende strandwachtorganisatie waar veiligheid hoog in het vaandel staat.
Op mijn vraag waarom nu niet elk jaar de eisen t.a.v. middelen die op een Blauwe Vlag strand aanwezig zouden moeten zijn (zie
ILSe rapport) bij de keuringen worden opgevoerd (denk aan AED, zuurstof en wervelplank), was dat er dan teveel stranden zouden afvallen waardoor het label met te weinig deelnemers zit en niets meer voorstelt. Veiligheid heeft zeker niet de hoogste prioriteit!
Ik hoop dan ook vurig dat het kwaliteitskeurmerk voor de strandwacht (genoemd in het ILSe rapport) een aparte status krijgt en dat de gebruiker betere voorlichting krijgt over wat men nu precies van een Blauwe Vlag strand mag verwachten, want ook uit je commentaar blijkt dat je meer verwacht van veiligheid dan een aantal reddingsboeien en een EHBO kist op een paviljoen.
Kees