Urker schipper vaart rakelings langs boorplatform voor kust
OM eist in hoger beroep o.a. voorwaardelijke celstraf voor bijna-aanvaring met boorplatformhttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161310/eist-hoger-beroep-1/16 augustus 2013 - Ressortsparket
De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een geldboete van €1.000 en een werkstraf van 180 uur geëist tegen een 58-jarige schipper uit Urk. De man wordt er van verdacht met zijn visserskotter bijna een aanvaring met een boorplatform te hebben veroorzaakt voor de kust van IJmuiden.
De schipper viel op 22 februari 2010 tijdens de wacht in slaap terwijl het schip op een door hem uitgezette koers op de automatische piloot verder voer. Op die uitgezette koers lagen meerdere obstakels, waaronder een boorplatform. De slapende schipper had de veiligheidssystemen van de vissersboot uitgeschakeld en reageerde niet op waarschuwingen die vanuit het boorplatform en andere schepen via de marifoon werden geuit. De boot miste op 20 meter na de boorinstallatie, waar inmiddels een emergency shutdown in werking was gesteld en medewerkers klaarstonden voor een evacuatie.
Het OM kwalificeert dit incident als een poging tot beschadiging van het boorplatform, het niet voldoen aan de voorschriften ter voorkoming van aanvaringen op zee en overtreding van de Mijnbouwwet. Volgens het OM was er sprake van voorwaardelijk opzet op een aanvaring. Verdachte heeft zich willens en wetens blootgesteld aan de aanmerkelijke kans dat hij het boorplatform zou raken door oververmoeid, slecht navigerend en zonder achtervang van veiligheidssystemen te gaan varen.
De politierechter in Amsterdam veroordeelde de verdachte voor overtreding van de Mijnbouwwet tot een geldboete van €1.000. De verdachte werd vrijgesproken voor het veroorzaken van de bijna-aanvaring omdat de opzet daartoe zou ontbreken. Ten aanzien van het nalaten van goed zeemanschap werd de verdachte ontslagen van alle rechtsvervolging omdat deze Nederlandse wetgeving niet zou gelden voor een schip dat onder Duitse vlag buiten Nederlandse Territoriale wateren voer. Het OM stelde hoger beroep in.
Uitspraak (naar verwachting) op 30 augustus 2013.