Drenthe - regionale rampenoefeningen Assen/Meppel - 23/24 januari 2008

Auteur Topic: Drenthe - regionale rampenoefeningen Assen/Meppel - 23/24 januari 2008  (gelezen 888 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Regionale rampenoefeningen leerzame ervaring
28 januari 2008
http://www.assen.nl/smartsite28172.htm

Drenthe bouwt samen aan veiligheid-   alle vrijwillige slachtoffers bedankt!

Woensdag 23 en donderdag 24 januari heeft de Regionale Brandweer Drenthe (RBD) regionale rampenoefeningen gehouden  in Assen en Meppel.

Circa 200 medewerkers van negen Drentse gemeenten, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), GGZ, Maatschappelijk Werk, Slachtofferhulp, Rode Kruis, EHBO-Lotus-slachtoffers en ingehuurde acteurs oefenden samen het opvangen, registreren en verzorgen van getraumatiseerde geëvacueerden na een ramp. Circa 500 Drentse inwoners verleenden vrijwillig hun medewerking om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen.

In Drenthe heeft zich de afgelopen week een nepramp voltrokken. Bij een zwaar ongeval waren twee bussen betrokken waarvan de niet-gewonden en omstanders moesten worden opgevangen. Ook ontplofte een tankwagen met giftige stoffen. Uit de tankwagen ontsnapte een giftige wolk die over een woonwijk trok. Bewoners van deze wijk moesten met spoed worden geëvacueerd en opgevangen.

De sporthallen Pittelo in Assen en Het Vledder in Meppel fungeerden als opvangcentra. Ook in de stadhuizen van Assen en Meppel werd geoefend. Hier waren gemeentelijke actiecentra ingericht om ondersteuning te verlenen vanuit de beide gemeenten.

In totaal oefenden circa 200 hulpverleners van diverse organisaties in vier dagdelen met het scenario van deze nepramp. Zij richtten onder andere sporthallen in, registreerden de geëvacueerde slachtoffers, gaven voorlichting aan de getroffenen en zorgden voor basisbehoeften als koffie en thee. Ook verleenden zij psychosociale nazorg.

Om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen werden acteurs en EHBO-Lotus-slachtoffers ingezet. Uit de oefeningen bleek hoe belangrijk het is dat dergelijke regio-rampenoefeningen regelmatig plaatsvinden.

Aan de hand van de mondelinge evaluaties konden achteraf al snel een aantal conclusies worden getrokken. Bijvoorbeeld dat na een incident of ramp veel sneller meer hulpverleners ingezet moeten worden dan in deze oefeningen het geval was. Dit is een belangrijke voorwaarde om geëvacueerden goed te kunnen opvangen, registreren en verzorgen. Andere evaluatietips en -aandachtspunten waren onder andere het systeem van registreren, het inrichten van een informatiebalie, herkenbaarheid van de hulpverleners ("wie doet wat") en persoonlijke aandacht voor de slachtoffers.

De Regionale Brandweer Drenthe (RBD) draagt zorg voor de eindevaluatie van de oefeningen en de terugkoppeling naar alle gemeenten en deelnemende organisaties. De leerpunten worden verwerkt in de gemeentelijke rampbestrijdingsdraaiboeken, zodat in de toekomst lering wordt getrokken uit deze oefenervaringen.

De vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis ontvingen uit handen van burgemeester Jan Westmaas van Meppel een cheque ter waarde van euro 250,--, als dank voor hun inzet en betrokkenheid.

De Regionale Brandweer Drenthe (RBD) bedankt via deze weg, mede namens GHOR Drenthe, de 9 deelnemende gemeenten en overige hulpverleningsorganisaties, alle vrijwilligers die als slachtoffer hebben meegewerkt om deze regio-rampenoefeningen mogelijk te maken. Hieronder waren 200 scholieren van het Greijdanus College in Meppel. Zonder hun inzet en hulp hadden deze oefeningen niet kunnen plaatsvinden. Wij hopen dat wij ook de volgende keer weer een beroep op hen mogen doen.

Alle vrijwilligers ontvangen binnenkort een brief waarin staat hoe hun ervaringen (kritiek, verbeterpunten, lof, etc.) met ons gedeeld kunnen worden, zodat ook deze inbreng meegenomen kan worden in de totaalevaluatie.


Samen sterk in de hulpverlening!