Rond dit onderwerp was het opmerkelijk genoeg al weer een tijdje stil. En dat terwijl een hulpverlener aanvankelijk is vervolgd en uiteindelijk een taakstraf heeft gekregen!
Hieronder de berichtgeving omtrent de vervolging en de uiteindelijke straf:
Vervolging na ongeval brandweer
MILLINGEN - Het ongeval met de Millingse brandweerboot op 14 februari krijgt een staartje. De 35- jarige brandweerman die de bewuste nacht aan het roer stond, wordt strafrechterlijk vervolgd. Hij moet binnenkort voorkomen.
In de nacht van 14 februari voer de snelle interventieboot van de Millingse brandweer in dichte mist naar een aanvaring op de Waal bij Ooij en botste op een krib. Daarbij sloegen drie brandweerlieden overboord. Twee wisten zich in veiligheid te brengen, de derde werd na een spannende zoektocht uit het water gered.
In de zomer rondde de KLPD ( Korps Landelijke Politiediensten) het onderzoek af naar de omstandigheden waaronder het ongeval is gebeurd. De bevindingen zijn nu voor het openbaar ministerie aanleiding geweest om de schipper van de boot te vervolgen. De schipper van de brandweerboot wordt aangeklaagd op grond van artikel 169 van het Wetboek van Strafrecht. Daarin staat: ‘Hij aan wiens schuld te wijten is dat enig vaartuig, voertuig of luchtvaartuig zinkt, strandt of verongelukt, vernield, onbruikbaar gemaakt of beschadigd wordt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van vierde categorie, indien daardoor levensgevaar voor een ander ontstaat'.
Ook zal de openbaar aanklager wijzen naar artikel 1.04. van het Rijnvaartpolitiereglement: ‘ De schipper moet alle voorzorgsmaatregelen nemen die door de algemene plicht tot waakzaamheid en door goede zeemanschap worden gevorderd, teneinde met name te voorkomen dat het leven van personen in gevaar wordt gebracht.'
Bron: De Gelderlander 08/12/08
Schikking na ongeval brandweer
MILLINGEN/ARNHEM - De 35- jarige brandweerman die aan het roer stond van de boot die op 14 februari tegen een krib voer, wordt toch niet vervolgd. Volgens zijn advocaat Ronald Teekens is de zaak, die volgende week vrijdag zou dienen, op het allerlaatste moment van de rol gehaald. „Ik heb de intrekking van de dagvaarding net binnen."
De 35-jarige moet nu bij de officier van justitie komen voor een zogenoemd Onderhoud ten Parkette ( OTP), een vermanend gesprek dat vaak bij jeugdcriminaliteit wordt gebruikt. „Waarschijnlijk komt hij er dan met een boete vanaf", verwacht zijn advocaat. In het geval van een rechtzaak had de brandweerman een jaar celstraf kunnen krijgen.
Bij het ongeval sloegen drie brandweerlieden overboord. Twee wisten zich te redden, de derde moest uit het water gehaald worden. De beslissing om de Millingse brandweerman niet te vervolgen voor het bootongeval in de nacht van 14 februari, is genomen na overleg met diens advocaat Ronald Teekens. „Hij heeft te hard gevaren, dat wil ik wel toegeven", vertelt Teekens. „Maar hij was ook op weg naar een aanvaring, wat doe je dan? Het was donker en mistig en heeft die krib niet gezien. Uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat er ondeugdelijk materiaal is gebruikt. Dat is mijn cliënt niet aan te rekenen." Zo was één reddingsvest niet bedrijfsklaar, droegen de brandweerlieden eigen kleding onder de overlevingspakken en functioneerde de communicatieapparatuur niet naar behoren.
Volgens de advocaat heeft hij justitie er van weten te overtuigen dat vervolging een veel te zware straf zou zijn. Een woordvoerster van justitie in Arnhem bevestigt dat de zaak van de rol is gehaald, maar wil nog niet zeggen wat daar de reden voor is geweest. „Voorlopig blijft hij ook verdachte", aldus de woordvoerster. „ De zaak heeft buitengewoon veel deining veroorzaakt bij de vrijwillige brandweer in heel Nederland", gaat advocaat Teekens verder. „Niemand wil daar nog bij als je het gevaar loopt om zo hard te worden aangepakt."
De impact in het vrijwilligerskorps van Millingen is zelfs nog veel groter geweest. Niet alleen het ongeluk zelf was behoorlijk traumatisch, ook de hele nasleep die nog steeds voortduurt. „ Alle collega's leven met de 35-jarige mee. Ze verwijten hem ook niets", zegt Teekens. Hij wijst er op dat de brandweerboot sinds het incident in februari niet meer vaart.
Bron: De Gelderlander 10/12/08
Millingse brandweerman krijgt werkstraf
De Arnhemse officier van justitie heeft de 35-jarige brandweerman, die op 14 februari in dichte mist tegen een krib voer, een werkstraf van 4o uur voorgesteld. De Millingenaar heeft dat geaccepteerd waarmee hij vervolging voorkomt. De man voer weliswaar te hard, aldus justitie, maar hij had ook ondeugdelijk materiaal. Hiermee komt een eind aan de langslepende kwestie over de schuldvraag en de eventuele straf daarvoor. Bij het ongeval, dat onder zeer slechte weersomstandigheden plaats vond, sloegen drie van de bemanningsleden overboord.
Bron: henkbaron.nl 13/12/08