Maar wat houd zo'n zelfstandig traumacentrum verder dan nog in? Een eigen voertuig hebben ze, alleen geen team dat 24/7 oproepbaar is.
Traumacentra hebben een aantal taken gelet op de Circulaire traumacentra van 2 oktober 1998:
- een zorgtaak voor de zeer ernstige ongevalsslachtoffers
- bijzondere taken:
* Het totstandbrengen van het traumazorgnetwerk binnen het gebied dat tot het verzorgingsgebied van het centrum worden gerekend.
* Intensief contact met de andere traumacentra over de optimale werkwijze op zowel medisch-inhoudelijk als op organisatorisch gebied.
Overigens dient een traumacentrum aan een aantal criteria te voldoen:
– 24-uurs beschikbaarheid:
intern traumateam, bestaande uit (minimaal) een chirurg met aantoonbare ervaring in de traumatologie, anesthesist, radiodiagnost, twee SEHverpleegkundigen, twee RO-laboranten.
– binnen 15 minuten in ziekenhuis aanwezig:
neurochirurg
thoraxchirurg
kaakchirurg
KNO-arts
uroloog
gynaecoloog
orthopeed
plastisch chirurg
kinderarts
internist
– Mobiel medisch team, bestaande uit een arts en een verpleegkundige (beide met relevante ervaring op het gebied van de preklinische spoedeisende medische hulpverlening).
Ten aanzien van de faciliteiten dient
beschikbaar te zijn:
– traumachirurgie
– adequate IC-faciliteit
– adequate OK-faciliteit
– CT/MRI/interventie
– traumaregistratie
– coördinatiecommissie traumatologie
Er wordt verder een onderscheid gemaakt tussen parate en niet-parate MMT's (bron is een brief aan de Tweede Kamer die ik even tracht terug te vinden). De parate MMT's zijn degene met een helikoptervoorziening (oftewel VUMC, UMCG, Rotterdam en Nijmegen). De niet-parate MMT's moeten als onderdeel van de Geneeskundige Combinatie binnen 1 uur operationeel zijn.