Is hier een wettelijke grondslag voor (en zo ja waar kan ik die vinden) of is dit een interne afspraak (ambtsinstructie) binnen de politie? Ik heb namelijk al heel wat personen aangehouden maar er nog nooit 1 moeten voorgeleiden. Gewoon overdragen aan de eerste de beste opsporingsambtenaar die ter plaatse komt. Anders zou dit dus inhouden dat bij elke burgeraanhouding (wettelijk recht voor elke burger bij constatering strafbaar feit op heterdaad) deze burger de voorgeleiding zou moeten doen bij de HOVJ.
Even een compleet antwoord op je vraag:
Aanhouden op heterdaad:
Art. 53 lid 1 strafvordering - In geval van ontdekking op heterdaad is een ieder bevoegd om de verdacht aan te houden.
Aanhouden: Verdachte de vrijheid benemen en hem voor een (H)OVJ te geleiden.
Een burger die aanhoud moet de verdachte ten spoedigste overdragen aan een opsporingsambtenaar, de opsporingsambtenaar geleid hem ten spoedigste voor aan een (H)OVJ. De (H)OVJ toetst de aanhouding en beoordeeld het gebruik van de geweldsmiddelen. Het gebruik van de geweldsmiddelen worden mondeling gemeld aan de HOVJ welke er een schriftelijk rapport van maakt.
De bovenstaande artikelen zijn te vinden in het wetboek van strafvordering, alleen wat je moet doen na het gebruik van de geweldsmiddelen is vermeld in de ambtsinstructie van de politie.
Dus samengevat en naar je opmerking gekeken:
Een burger kan in geval van heterdaad aanhouden, maar kan niet voorgeleiden, dit kan alleen de opsporings ambt.
Groeten!
Paul