Goed of juist slecht?
Gemeentes mogen met vliegtuigjes spioneren
Onbemande vliegtuigjes, zogenoemde drones, mogen straks worden ingezet door bestuurders van gemeentes om bewoners en bezoekers in de gaten te houden. Het plan maakt onderdeel uit van een uitgebreid wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid) omtrent flexibel cameratoezicht.
Op 12 september buigt de Tweede Kamer zich, samen met de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) over de inzet van de vliegende camera's. Tot nu toe worden ze bij hoge uitzondering ingezet ter opsporing of om mensenmassa's bij evenementen in de gaten te houden. Ook vast cameratoezicht is momenteel nog aan allerlei regels gebonden, waardoor er niet snel geschakeld kan worden.
Opstelten wil daarom meer flexibel cameratoezicht. De vaste apparatuur hangt soms op plaatsen waar ze niet meer nodig zijn en op locaties waar wel wat gebeurt, zijn ze dan juist niet. Door de inzet van flexibel toezicht, moet hier een einde aan komen. Camera's worden dan razendsnel ingezet, zonder dat gemeenteraden daar dagen over vergaderen.
Onderdeel van het plan zijn dus de drones. "Vliegend cameratoezicht en handcamera's gedragen door bijzondere opsporingsambtenaren zijn niet uitgezonderd van de reikwijdte van het wetsvoorstel", schrijft Opstelten in zijn voorstel.
"Het is niet mogelijk om in gebieden waar een verhoogde kans op verstoring van de openbare orde doorlopend aanwezig is, constant mankracht in de vorm van politieambtenaren of boa's, in te zetten. Tegelijkertijd kan het wel noodzakelijk zijn om, in het belang van de handhaving van de openbare orde, in die gebieden door middel van de inzet van camera's toezicht te kunnen houden als op dat moment geen politieambtenaren of boa's aanwezig zijn."
Liane ter Maat van VNG hoopt dat gemeentes zorgvuldig om zullen gaan met de drones en dat goed wordt onderbouwd waarom ze worden ingezet. "Dat zal de 12de ook een punt van discussie zijn. Burgemeesters zullen bepaalde bevoegdheden krijgen. Wat ons betreft moeten er duidelijke regels komen. Eén helder kader waarin de inzet van drones wordt geregeld. Maar ze zijn er nu eenmaal, daar kunnen we niet omheen."
Ook het College ter Bescherming Persoonsgegevens houdt de ontwikkeling in de gaten. "De inzet van drones moet duidelijk worden gecommuniceerd aan het publiek en mag nooit op privéterrein gebeuren", laat een woordvoerster weten.