Van de website van de gemeente Den Bosch
http://www.denbosch.nl/content.cfm?contentid=1C66DA5E-8021-0F65-0CEDDA0EECD798EEEerste hostel voor dak- en thuislozen aan de ChurchillaanReinier van Arkel groep (instelling voor geestelijke gezondheidszorg) en Novadic-Kentron (instelling voor verslavingszorg) willen het eerste hostel in ’s-Hertogenbosch realiseren aan de Churchilllaan 77. De gemeente ’s-Hertogenbosch verleent hieraan actief medewerking. Het pand, dat beide instellingen huren van BrabantWonen, staat leeg en wordt in de loop van dit jaar nog enigszins verbouwd. Het hostel gaat in het najaar van 2008 open. Hostels zijn woonvoorzieningen voor dak- en thuislozen met een dubbele diagnose: een psychiatrische stoornis én een langdurige verslaving. Doel van deze hostels is dak- en thuislozen van de straat te halen om ze een beter bestaan te bieden en overlast in de stad te verminderen. Bedoeling is dat in 2015 in ’s-Hertogenbosch verspreid over de stad vijf à zes hostels zijn gerealiseerd.
Informatiemarkt
Op woensdag 20 februari aanstaande tussen 20.00 tot 22.00 uur vindt in de Paus Joannesschool aan de Jan Olieslagerstraat 51 een informatiemarkt plaats over het hostel. Buurtbewoners kunnen daar informatie krijgen van de Reinier van Arkel groep, Novadic-Kentron, gemeente, BrabantWonen, politie en stadstoezicht. Ook kunnen zij in gesprek gaan met mensen die ervaring hebben met hostels in andere steden. Buurtbewoners die dat willen kunnen zich tijdens de informatiemarkt aanmelden voor een omgevingsbeheergroep. In deze groep maken buurtbewoners, de Reinier van Arkel groep. Novadic-Kentron, gemeente, politie en stadstoezicht gezamenlijk afspraken over het voorkómen, melden en oplossen van eventuele overlast. Deze afspraken worden vastgelegd in een convenant.
Urgent huisvestingsprobleem
´s-Hertogenbosch kent een urgent huisvestingsprobleem voor cliënten met een dubbele diagnose. Zij verblijven in klinieken terwijl ze zijn uitbehandeld, zwerven onnodig op straat of verblijven in opvangvoorzieningen waar ze niet de juiste hulp krijgen. Om dit probleem op te lossen zijn in de periode tot 2015 verspreid over de stad vijf of zes hostels nodig voor circa 150 Bossche cliënten met een dubbele diagnose. Het college besloot eerder medewerking te verlenen aan deze vorm van opvang onder voorwaarde dat er voldoende beheer en toezicht is, zodat overlast voor omwonenden tot een minimum wordt beperkt.
Goede ervaringen in andere steden
De Reinier van Arkel groep en Novadic-Kentron zijn initiatiefnemer en exploitant van de hostels. In elk hostel komen circa 25 Bosschenaren te wonen. Zij krijgen niet alleen onderdak, maar ook lichamelijke en medische verzorging, goed eten en drinken, hulp bij het oplossen van schulden of andere problemen. Zo nodig worden zij onder medisch toezicht behandeld met methadon of heroïne. Bewoners van een hostel krijgen zeven dagen per week 24 uur per dag zorg, begeleiding en toezicht. Met het realiseren van hostels volgt ’s-Hertogenbosch steden als Utrecht en Den Haag. Daar zijn al hostels en is gebleken dat door het wonen in een hostel de lichamelijke en psychische gezondheid verbetert en het drugsgebruik afneemt. Ook nemen de criminaliteit en overlast op straat af. Meer informatie over het reilen en zeilen in een hostel is te vinden op
www.hostelsinbrabant.nl.