Angst voor 'junk-hostel' zit diep
door Linda van Gorkum
21 feb 2008, 03:55 - DEN BOSCH - Waarom juíst in een wijk die toch al geen beste reputatie heeft in Den Bosch? En waarom is er geen inspraak voor de buurt? Maar wat gisteravond tot de grootste ophef leidde: waarom in hemelsnaam in de buurt van drie basisscholen.
Zie ook:
Advies politie over 'junk-hostel' genegeerd
Toekomstig 'junk-hostel' afgebrand
De emoties lopen hoog op tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in de Paus Joannesschool over de komst van een hostel voor verslaafde daklozen in de Bossche wijk Kruiskamp. Foto Gérard Damoiseaux
VORIGE STARTSTOP1/1VOLGENDE
Is de gemeente soms gek geworden?
Bóós zijn ze, de bewoners van de Kruiskamp, die vorige week te horen kregen dat er in de wijk een hostel komt voor 25 verslaafde thuis- en daklozen met een psychiatrische stoornis. Sussende woorden en gehamer op goede resultaten in andere steden werden gisteravond nauwelijks gehoord tijdens een eerste informatieavond in de Paus Joannesschool.
Burgemeester Ton Rombouts ging daarom met groepen bewoners apart in gesprek en in discussie. De geplande één op één-gesprekken liepen op niets uit. Daarvoor was er te veel onbegrip en te veel boosheid. En was het te druk, met enkele honderden aanwezigen was het bomvol en dringen geblazen in de school.
Rombouts beaamde dat hij liever een andere plek voor het hostel had gezien. "Maar de locaties liggen niet voor het oprapen." Wethouder Jetty Eugster probeerde uit te leggen dat een hostel op pak'm beet een industrieterrein - zoals de buurt opperde - níet de bedoeling is "We willen deze burgers juist een woonplek geven, dus ín een wijk en niet ergens achteraf. Ook deze mensen hebben recht op een goede woonplek."
En de criteria om zo'n hostel ergens te huisvesten zijn streng, het toezicht en de controle zijn zo mogelijk nog strenger. Twee permanente stadstoezichthouders en zeer strenge regels voor de bewoners van het hostel moeten ervoor zorgen dat 'de angsten van de buurt niet uitkomen'. Sterker nog, de overlast in de buurt zal juist afnemen, denken Rombouts en directeur Roel Hermanides van Novadic/Kentron. Getuige het Utrechtse model waar de overlast in de buurt met veertig procent verminderde na de komst van eenzelfde soort opvang. Hermanides benadrukte ook dat in het hostel geen 'onvoorspelbare junks' komen, maar cliënten die een strenge selectie hebben doorstaan.
Eugster toonde begrip voor de boosheid dat de buurt geen inspraak had. Aan de andere kant: "Als we het vooraf hadden gevraagd, hadden we nergens mogen komen." Ook Rombouts snapte de onrust. "Mensen willen nooit 'zoiets' in hun wijk, dat hoor ik altijd met zulke zaken. Maar als het eenmaal loopt, blijkt eigenlijk altijd al snel dat er weinig tot geen problemen zijn."
Dat interesseerde de aanwezigen allemaal geen ene moer. "Niemand kan garanderen dat wat hier nu beloofd wordt, ook zo is. Er hoeft maar iets te gebeuren en dan is het 'zie je wel'. Dank je de koekoek."
Hostel voor verslaafde daklozen met psychiatrische stoornis
Het eerste hostel voor verslaafde daklozen komt aan de Churchilllaan 77, naast de islamitische basisschool Imam Albogari in de Kruiskamp. De ba¬sisscholen Paus Joannes en Kruisboelijn zitten om de hoek.
Het is nu nog een leegstaand kantorenpand waar anti-krakers wonen.
Waarschijnlijk vanaf oktober kunnen er 25 cliënten wonen. Zij krijgen hier 24 uur per dag zorg, begeleiding en toezicht.
Het hostel is een initiatief van Novadic/ Kentron, de gemeente Den Bosch en Reinier van Arkel groep. Het is het eerste van vijf of zes hostels.
Bron: Brabants Dagblad