http://www.brabantsdagblad.nl/voorpagina/article2704268.ece25 feb 2008, 02:56 - "Dit is niet de manier waarop je in een democratie je gelijk haalt", zei de Bossche burgemeester Ton Rombouts zaterdagmiddag over de brand die vrijdagnacht het pand in de as legde waar 25 dakloze verslaafden ondergebracht zouden gaan worden.
Ware woorden: het recht in eigen hand nemen kan in een rechtsstaat nimmer getolereerd worden. Punt. Maar de vraag die Rombouts bewust in de lucht liet hangen, was of de manier waarop de gemeente de verslaafdenvoorziening in de wijk Kruiskamp tot stand probeerde te brengen, wél past in een moderne democratie.
Bewoners van de 'kwetsbare wijk' (de kwalificatie is van Rombouts) werden vrijdag 15 februari uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over het hostel voor de verslaafden. In de brief werd benadrukt dat er géén discussie meer mogelijk was over de locatie. Een locatie waar de politie een negatief advies over had verstrekt, met name vanwege de nabijheid van vier basisscholen.
Op de bijeenkomst ging het er, zoals te verwachten was, heet aan toe. Nog op dezelfde avond ving de gemeente de eerste signalen op dat het uitverkoren pand wel eens 'in de fik zou kunnen gaan', zei Rombouts zaterdag. Dat gebeurde, in de nacht van vrijdag op zaterdag.
En temidden van de smeulende resten dienen gemeenten en de twee betrokken instellingen (Novadic/Kentron en Reinier van Arkel) zich af te vragen of de gevolgde procedure door de beugel kon. Al was het maar omdat er uiteindelijk zés hostels in de gemeente gevestigd moeten worden.
Gemeenten die voorzieningen moeten realiseren die de gemiddelde burger niet in zijn omgeving wenst te hebben, staan voor een lastige klus. Tilburg heeft het gemerkt met een plan voor de opvang van prostituees, Den Bosch heeft het al vaker ervaren met het realiseren van opvangcentra voor drugsverslaafden. Boze burgers spannen samen en creëren het 'nimby-effect': not in my backyard (niet in mijn achtertuin). Doorgaans winnen de emoties het dan van het nuchtere verstand.
Net zoals Tilburg deed met de prostitutie-opvang, heeft Den Bosch gemeend om de boze burgers de pas af te snijden door simpelweg de inspraak te schrappen. In de Kruiskamp blijkt nu dat dat anno 2008 een riskante strategie is, want onder luid applaus nemen de brutaalste bewoners het heft in eigen hand.
Na de brand in de Kruiskamp deed het bestuur van de wijkraad burgemeester Rombouts het aanbod om samen op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor het hostel. Dat aanbod zou voor het gemeentebestuur aanleiding kunnen zijn om zichzelf -staande voor de spiegel- een prangende vraag te stellen: hadden we niet vóóraf met een aantal sleutelfiguren uit de wijk om de tafel moeten gaan zitten? Ook dan zou het plan voor dit 'junkenhostel' niet met open armen zijn ontvangen, maar de vlammen die vrijdagnacht aan de Bossche hemel waren te zien bewijzen dat het creëren van draagvlak toch van essentieel belang blijft.
Voor iedereen in het openbaar bestuur is de brand in de Kruiskamp dan ook een wrange les.