GRIP 2 Duikongeval Terneuzen en duikveiligheid bij de brandweer - 06-06-2008

Auteur Topic: GRIP 2 Duikongeval Terneuzen en duikveiligheid bij de brandweer - 06-06-2008  (gelezen 44778 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #50 Gepost op: 17 maart 2008, 20:31:06
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/2833758/Brandweerduikers-onderzocht.ece

Brandweerduikers onderzocht

maandag 17 maart 2008 | 16:02 | Laatst bijgewerkt op: maandag 17 maart 2008 | 17:12

TERNEUZEN - De nationale Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt of er aanleiding is voor een formeel onderzoek naar het dodelijk ongeval met een brandweerduiker van het korps Terneuzen.
Woordvoerder Gerrit van der Kooy benadrukt dat de raad geenszins belang stelt in eventueel menselijk falen, noch gaat het de instantie om een schuldvraag. Dat is de taak van justitie en de arbeidsinspectie.

Het is de raad volgens Van der Kooy eerder te doen om het opleidingsniveau en de geoefendheid van de brandweerduikers en het materiaal waarmee zij te water gaan. Een vraag die tevens aan de orde kan komen, is of vrijwilligers wel moeten worden ingezet voor het bergen van voertuigen. Vertegenwoordigers van de raad zijn een vooronderzoek begonnen. Op basis van deze oriënterende rapportage wordt besloten er al dan niet een officiële zaak van te maken, aldus Van der Kooy.

Volgens directeur Frans Captijn van de Veiligheidsregio Zeeland is de duikuitrusting van de brandweer Terneuzen niet ouder dan vier jaar en beschikken de vrijwilligers van het team over alle verplichte diploma's.


ACKevin

  • Gast
Reactie #51 Gepost op: 17 maart 2008, 20:51:11
Krijgen we weer zo'n discussie dat de beroeps beter zijn opgeleid dan de vrijwilligers?  ::)


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #52 Gepost op: 17 maart 2008, 21:37:32
Dat staat er niet, je zou het ook kunnen lezen als zijnde moet iemand van zijn werk komen om een auto te bergen?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #53 Gepost op: 17 maart 2008, 22:15:43
http://www.terneuzen.nl/index.php?url=/actueel/persberichten/persbericht&story=1072

Persbericht 14-03-2008
Crematie brandweerman met korpseer

Sober, plechtig, statig en volgens een strak protocol. De uitvaart van de woensdag 12 maart overleden brandweerman Wim Matthijssen zal met korpseer geschieden.

Wanneer de uitvaart plaatsvindt is afhankelijk van de voortgang van het onderzoek dat naar het ongeval is ingesteld. Inmiddels is wel bekend dat Wim Matthijssen wordt gecremeerd en dat de uitvaart met korpseer zal geschieden.

Tijdens het afscheid nemen zal hoogstwaarschijnlijk een dodenwacht worden betrokken door brandweerlieden. Zij staan op vastgestelde posities rond de kist. De kist is bedekt met de brandweervlag. Het uitgaanstenue en de pet van Wim Matthijssen zijn op de kist geplaatst. Bloemen van zijn vrouw, kinderen en direct nabestaanden krijgen een plek op de kist.

Tijdens de uitvaart dragen hulpverleners die deel uitmaken van het protocol, het zogeheten uitgaanstenue. Andere brandweerlieden en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld ambulancedienst en politie zijn geüniformeerd. Brandweerlieden dragen de kist en de bloemen en lopen in zogeheten ‘langzame pas’. De rouwstoet wordt gevormd door respectievelijk bloemendragers, dragers met kist, familieleden, brandweercommandant, andere autoriteiten en overigen. Een politie-escorte gaat voorop en sluit de stoet af. Als de kist wordt gedragen, staan alle geüniformeerden in de houding en vormen een erehaag. Vlag en pet worden na afloop van de ceremonie aan zijn vrouw overhandigd.

Morgen, zaterdag 15 maart, worden brandweerlieden en medewerkers van hulpverleningsorganisaties uit de regio in de brandweerkazerne in de gelegenheid gesteld om stil te staan bij het tragische ongeval. Medewerkers van Philips, waar Wim Matthijssen werkte, zijn uitgenodigd voor deze bijeenkomst. De bijeenkomst is uitsluitend voor genodigden. Publiek en pers worden verzocht dit te respecteren.

Noot aan de redactie:
· De brandweer verzoekt met klem om geen persbezoek bij de brandweerkazerne.
· De woordvoering verloopt via de afdeling Communicatie, tel. 0115-455 523.
· We zullen de pers blijven informeren met persberichten, bijvoorbeeld als meer bekend is over de datum van de crematie




http://www.terneuzen.nl/sport/vliegendevaart/sluiting

Sluiting sporthallen i.v.m. uitvaarplechtigheid

In verband met de uitvaartplechtigheid van brandweerman Wim Matthijssen, zijn de sporthallen van Sportcentrum Vliegende Vaart voor alle activiteiten gesloten van dinsdag 18 maart om 12.00 uur tot en met woensdag 19 maart om 24.00 uur. Op woensdag 19 maart is het zwembad van het Sportcentrum gesloten van 07.00 uur tot 15.30 uur. Alle zwemactiviteiten, ook lessen, komen tot 15.30 uur te vervallen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #54 Gepost op: 20 maart 2008, 20:50:40
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/2848622/Brandweerman-laat-een-onuitwisbare-indruk-achter.ece

Brandweerman laat een onuitwisbare indruk achter

door Marcel Modde. donderdag 20 maart 2008 | 03:06 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 20 maart 2008 | 06:58

TERNEUZEN - Bussen uit het hele land. Belgische en Franse kentekens. Wanneer het er op aan komt, is de brandweerwereld één. Voor Wim Matthijssen.

Bevlogen, moedig; een hart voor water en vuur. Maar ook een 'feestend dansbeest', die helemaal los ging bij muziek uit het alternatieve circuit.

Dat is Wim Matthijssen zoals zijn dierbaren hem gisteren ten overstaan van zo'n 12oo belangstellenden herinnerden tijdens de afscheidsbijeenkomst.

Een goed uur voor officiële aanvang zit de sporthal van Terneuzen al een eind gevuld. Buiten staan elf directe collega's van Matthijssen in het gelid, in afwachting van de kist met zijn lichaam. Aan acht van hen de taak de kist met kleine, strakke pasjes de Vliegende Vaart in en uit te dragen. Samen vormen ze tot aan de crematie een erewacht en wijken geen moment meer van zijn zijde.

Een officier van het Begrafenis Bijstands Team inspecteert nog één keer of de erehaag van collega's van omliggende korpsen kaarsrecht staat. Mathijssens vrouw, kinderen, familie en vrienden rijden in een stoet van elf Mercedessen voor de twee lijkwagens (één vol bloemen) uit. Bij het uitstappen nemen ze de tijd het eerbetoon in zich op te nemen en kijken even in het rond.

De stilte buiten is indrukwekkend, geruisloos schuifelt een lange rij belangstellenden de zaal in. Binnen schalt onvervalste rock 'n' roll uit de boxen. Matthijssen had niet alleen een zwak voor alles wat met de brandweer te maken had, hij was ook een uitgesproken liefhebber van het minder gangbare genre, met Nick Cave, The Smiths en Sinead O'Connor als iconen. Geheel in zijn stijl zetten zware bassen en diepzinnige teksten de Vliegende Vaart tot overpeinzen. Voor de meeste aanwezigen die ochtend ongetwijfeld een donkere berg herrie, voor Wim zijn andere grote passie, memoreren Anne Vergouwen en Maarten Draijer in hun toespraak de andere kant van hun vriend. "Maar als die pieper ging, was je weg. Binnen twee seconden."

Terneuzens burgemeester Jan Lonink en commandant Jeroen Meijering breken een lans voor meer respect voor het werk van hulpverleners. Het onbaatzuchtige risico dat moedigen als Matthijssen nemen om anderen te helpen, verklaart volgens Lonink de massale betrokkenheid bij diens uitvaart. "Laat het overlijden van Wim een les zijn voor ons allen."

http://www.pzc.nl/multimedia/archive/00700/Terneuze_700089b.JPG[/img]

http://www.pzc.nl/multimedia/archive/00700/Terneuze4_700092b.JPG[/img]

http://www.pzc.nl/multimedia/archive/00700/Terneuze3_700091b.JPG[/img]

http://www.pzc.nl/multimedia/archive/00700/Terneuze2_700090h.jpg


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #55 Gepost op: 27 maart 2008, 09:05:27
Onderzoek duikongeval Terneuzen en duikveiligheid bij de brandweer

Woensdag 12 maart is bij de brandweer van Terneuzen een duiker omgekomen als gevolg van een ongeval tijdens een duikinzet. De duikinzet werd uitgevoerd op verzoek van de politie en had als doel om een auto op de bodem van het Kanaal van Gent naar Terneuzen te lokaliseren en te identificeren.

De toedracht van dit fatale ongeval wordt momenteel onder meer onderzocht door de politie en de Arbeidsinspectie. Zij worden daarbij ondersteund door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV).

De omstandigheden bij dit ongeval komen op meerdere punten overeen met twee andere duikongevallen met dodelijke afloop te Utrecht in 2001 en te Urk in 2007. Het is dan ook gewenst om, behalve het onderzoek naar dit ongeval, ook onderzoek te doen naar de duikveiligheid bij de brandweer. Hierover wordt momenteel afgestemd met de betrokken organisaties.

Als de kans op herhaling reëel lijkt, is het van belang om de belanghebbenden hierover zo snel mogelijk te informeren. Dat is hier het geval. De Inspectie OOV heeft bij de besturen van brandweren met duikers daarom bij brief van 20 maart 2008 aandacht gevraagd voor enkele voorzieningen en maatregelen voor het optreden in noodsituaties.
In die brief is ook toegezegd dat de besturen opnieuw zullen worden geïnformeerd als meer informatie beschikbaar komt over de toedracht en de oorzaak van dit ongeval die voor hen en hun duikteam(s) direct van belang kunnen zijn, ook als de onderzoeken nog niet volledig zijn afgerond.


De brief van 20 maart 2008 kunt u in PDF-formaat downloaden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.minbzk.nl/actueel/111231/duikongeval

Duikongeval Terneuzen en duikveiligheid bij de brandweer
6 juni 2008

Op 12 maart 2008 is een brandweerduiker van Terneuzen verongelukt. De brandweer dook op verzoek van de politie naar een auto op de bodem van het Kanaal van Gent naar Terneuzen om die te identificeren en te lokaliseren voor berging door politieduikers in een later stadium.

In haar brief van 20 maart 2008 heeft de Inspectie IOOV op grond van de eerste bevindingen de gemeentebesturen en de regiobesturen met brandweerduikers opgeroepen om er op toe te zien dat hun duikteam(s) op de juiste wijze kunnen optreden in noodsituaties. Ook is toegezegd dat men zo snel mogelijk verder wordt geïnformeerd over relevante aspecten van duikveiligheid. Het is immers van belang dat belangrijke leerpunten meteen bekend worden gemaakt en niet pas als een onderzoek volledig is afgerond.

Op 6 juni 2008 zijn de colleges van B&W van gemeenten met brandweerduikers en besturen van regionale brandweren met duikers geïnformeerd over de leerpunten van het duikongeval te Urk van maart 2007. Daarbij is ook de relatie gelegd met het duikongeval te Utrecht in 2001. Verder is kort aandacht besteed aan het duikongeval te Terneuzen.

Deze tweede brief (van 6 juni 2008) en de eerste brief van 20 maart 2008 kunt u in PDF-formaat downloaden.

Een uitgebreide beschrijving van het ongeval te Urk en de leerpunten is beschikbaar op de internetsite van de Arbeidsinspectieinternetsite van de Arbeidsinspectie (extern).
http://arbeidsinspectie.szw.nl/index.cfm?fuseaction=dsp_document&link_id=133459&menu_item=11504

Voor het rapport over het duikongeval te Utrecht van de eigen onderzoekscommissie, dat veel nuttige informatie bevat, wordt verwezen naar de brandweer van Utrecht.

De nadere analyse van de Inspectie OOV van het ongeval te Utrecht kunt u in PDF-formaat downloaden.


Samen met de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) voert de Inspectie OOV de komende 2 maanden een systeembeschouwing uit naar het duiken bij de brandweer om na te gaan door welke oorzaken bepaalde voorgeschreven maatregelen niet worden toegepast en in hoeverre de duikveiligheid met het huidige systeem voldoende is gewaarborgd.

Belangrijke onderdelen van dit systeem zijn het landelijke opleidings-, diploma- en hercertificeringsstelsel, de Leidraad Waterongevallen van de NVBR en de relevante arboregelgeving. Er is behoefte aan een snelle beantwoording van deze vraag, onder meer om ongerustheid weg te nemen en te voorkomen dat korpsen maatregelen nemen die, achteraf bezien, niet effectief zijn. In de beschouwing zal ook aandacht worden besteed aan andere waterongevallen.

De landelijke platformen Bestrijding Waterongevallen door de Brandweer en Arbeidsveiligheid repressieve taakstelling van de NVBR zullen nauw bij de systeembeschouwing worden betrokken, alsmede de Arbeidsinspectie.

De beschouwing zal gereed zijn aan het einde van de zomer van 2008.
Bestanden

    * Brief 20 maart 2008 betreffende duikongeval Terneuzen.pdf (169 Kb) |Pdf-icoon Pdf-bestand
http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/92084/2008032503briefduikongeval.pdf

    * Brief 6 juni 2008 betreffende duikveiligheid n.a.v. ongevallen.pdf (701 Kb) |Pdf-icoon Pdf-bestand
http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/92084/brief6juni2008betreffendeduikveiligheidnavongevallen.pdf

    * Inspectie-analyse duikongeval Utrecht 2001.pdf (185 Kb) |Pdf-icoon Pdf-bestand
http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/92084/inspectie-analyseduikongevalutrecht2001.pdf


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.nvbr.nl/fe/index.aspx?FilterId=974&ChapterId=1143&ContentId=1603

6 juni 2008
NVBR: bitter over uitblijven resultaten duikveiligheid

Inspectie OOV en NVBR slaan handen ineen.

    * De NVBR vindt het bitter dat ondanks verbeterslagen nog fatale duikongevallen binnen de branche plaatsvinden;
    * De NVBR deelt conclusies en aanbevelingen van de inspectie over duikveiligheid;
    * De brandweer en de Inspectie OOV slaan de handen ineen en gaan samen het systeem 'brandweerduiken' onderzoeken.

De Inspectie OOV heeft een aantal aanbevelingen gedaan aan de brandweerkorpsen in Nederland, om hen te ondersteunen bij het inschatten van de duikveiligheid binnen hun korps en het nemen van maatregelen om de kans op slachtoffers te beperken. De NVBR deelt deze conclusies.

Duiken is naast brandbestrijding, hulpverlening en ongevallenbestrijding gevaarlijke stoffen één van de operationele kerntaken van de brandweer. De brandweer kent als geen ander de risico's die verbonden zijn met deze operationele taken en is als branche ook constant bezig om te verbeteren en ons werk nog veiliger te maken.

"Ondanks deze verbeterslagen (met name op het gebied van duiken; leidraad bestrijding waterongevallen bij de brandweer en de oprichting van een platform speciaal voor duiken) is het bitter om te moeten constateren dat er toch nog fatale duikongevallen in onze branche plaatsvinden." stelt bestuurslid Stephan Wevers van de NVBR (regionaal commandant van Twente). "Als brancheorganisatie vinden we dit heel triest". Wevers heeft dan ook het initiatief genomen om samen met de IOOV het systeem 'brandweerduiken' nader te analyseren.


Bleij

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 607
OVV: Duikongeval kwam door laksheid

Het dodelijke ongeval van brandweer-duiker Wim Matthijssen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen, in maart van dit jaar, is te wijten aan een vrijblijvende veiligheidscultuur bij brandweerkorps Terneuzen. Die conclusie trekt de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid na onderzoek.

De inspectie stelt dat het korps te weinig aandacht had voor de risico's en dat veiligheidsregels op veel punten niet werden nageleefd. Daardoor kon er niet adequaat worden gehandeld, toen het onder water mis ging.

Omroep Zeeland