'Filmen arrestatie bemoeilijkt werk agent'AMSTERDAM - De politie is 'allerminst' blij met het filmen van arresties door omstanders. De beelden daarvan verschijnen steeds vaker op Youtube.
Het filmen van arrestaties is toegestaan, iedereen is vrij om in het publieke domein een camera te gebruiken.
Zolang de filmer op gepaste afstand staat, kan de politie er niets tegen doen. Maar volgens secretaris Saskia Dorrestein van de Nederlandse Politie Bond bemoeilijken ze wel het werk van de agent.
De hardhandige aanhouding van dj The Flexican, twee weken geleden in Eindhoven, was daarvan een uitgesproken voorbeeld. "Er stonden daar diverse mensen met een telefoon in de hand. Er werd ook nog bij geroepen dat alles werd vastgelegd. Alsof ze wilden zeggen 'pas op wat je doet, anders hebben we een stok om mee te slaan'."
Context
Het grootste bezwaar van Dorrestein is dat de context niet duidelijk wordt op een filmpje. "Een situatie staat nooit op zichzelf. Maar in die 2 minuten die op Youtube worden gezet, ontbreekt de aanleiding meestal. Daardoor ontstaat een negatief beeld van het politiewerk."
Eerder dit jaar was er veel commotie over een gefilmde arrestatie in Rotterdam. Volgens Dorrestein is na uitgebreid onderzoek vastgesteld dat de agenten geen buitenproportioneel geweld hebben gebruikt. "Maar de beeldvorming is daarmee niet weg."
Herkenbaar
Woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpschefs vindt het vooral vervelend dat agenten in hun eigen omgeving met de beelden worden geconfronteerd. "Die zijn niet geanonimiseerd, ze staan dus herkenbaar op internet. Hoewel het werk er niet onder mag lijden, moeten agenten beseffen dat ze soms worden gefilmd. Als de beelden vervolgens vaak worden gedeeld, kan er snel een hype ontstaan."
Dorrestein hoort van haar leden dat ze soms verkrampt te werk gaan met filmende omstanders in de buurt. "Ik snap dat het inherent is aan deze tijd. Maar als er wordt gefilmd, heeft dat ook effect op de reacties van het publiek."
Hoek van Holland
Toch slaat de meter soms ook de andere kant uit, zegt Looije. Na de rellen in Hoek van Holland keerde de publieke opinie zich juist in het voordeel van de politie.
"Iedereen kon met eigen ogen zien hoe een beperkt aantal agenten door een hele menigte werd bedreigd. Die beelden zijn ook gebruikt om mensen te traceren. In zo'n geval zorgen filmpjes voor een gezonde discussie."
Bewijsvoering
Directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau kan zich de onvrede bij de politie voorstellen. Toch zit er volgens hem ook een positieve kant aan de beelden op Youtube. "Ze maken zichtbaar wat er werkelijk gebeurt en kunnen in sommige gevallen ook als bewijsvoering dienen."
Over het imago van de politie maakt Schnabel zicht niet veel zorgen. "Uit onze onderzoeken komt meestal een vrij positief oordeel. De meeste Nederlanders vinden de politie niet intimiderend."
http://www.nu.nl/binnenland/2883233/filmen-arrestatie-bemoeilijkt-werk-agent.html