Algemeen politie nieuws

Auteur Topic: Algemeen politie nieuws  (gelezen 736365 keer)

0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1890 Gepost op: 30 september 2013, 00:29:39
Politievrijwilligers controleren vuurwapenbezitters in Zeeland

http://www.politie.nl/nieuws/2013/september/28/08-politievrijwilligers-controleren-naleving-wapenwet.html
Laatste update: 28-09-2013 | 15:39

Goes - Ruim vijftig medewerkers van de Vrijwillige Politie uit Zeeland en Brabant hebben zaterdag (28 september 2013) een controle uitgevoerd in Zeeland. De dag stond in het teken van controle op naleving van de regels van de Wet Wapens en Munitie.

Resultaten
De 56 vrijwillige politieambtenaren bezochten in totaal 208 verlofhouders in Walcheren, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Zuid Beveland. Op 24 adressen werden onregelmatigheden geconstateerd, waarbij bijvoorbeeld een wapen of munitie niet juist werd bewaard. Dit wordt bestuurlijk met de betrokkenen afgehandeld. Op 71 adressen was er niemand thuis. Deze adressen worden binnenkort nogmaals bezocht.

Jaarlijkse actie
Enkele keren per jaar organiseert de Vrijwillige Politie een grote controle in de eenheid, waar (in principe) alle vrijwilligers aan deelnemen. De organisatie en uitvoering van deze acties is geheel in handen van deze vrijwillige ambtenaren. Het thema is wisselend en bijvoorbeeld een verkeerscontrole of het innen van openstaande boetes zijn. Vorig jaar betrof het een vuurwerkcontrole. Dit keer is gekozen voor het thema Wet Wapens en Munitie gekozen. De Vrijwilliger Politieambtenaren hebben hiervoor een opleiding gekregen.

Politiechef Hans Vissers:"Ik heb bijzonder veel waardering voor het werk van de vrijwillige politie. Het hele jaar door leveren zij een belangrijke bijdrage aan het werk van de politie. Zij zijn zeer begaan met het wel en wee van de samenleving. Door hun inzet houden de beroepsmensen tijd over om andere zaken op te pakken. Daarvoor ben ik hen zeer erkentelijk."

Wat voor controle?
De Vrijwillige Politie wil met de controle een signaal afgeven, dat de huiscontroles van vergunninghouders een noodzakelijke en serieuze zaak is. Daarbij spitste de controle zich toe op wapenvergunninghouders. Zij worden gemiddeld 1 x per drie jaar gecontroleerd. Vergunninghouders van 25 jaar en jonger, nieuwkomers en evt. mensen met risicogedrag worden ieder jaar gecontroleerd. De eenheid voldoet aan deze eisen van de minister.

Hoe moeten wapens worden opgeborgen?
Wapens moeten opgeborgen zijn in een verankerde kluis, munitie en wapen moeten zijn gescheiden van elkaar, wapen moet open en ontladen worden aangeboden, en de sleutel moet in het bezit zijn van de vergunninghouder.

Wie mag een wapenvergunning hebben?
Het bezit en gebruik van de meeste (vuur)wapens is in Nederland verboden. Dit staat in de Wet wapens en munitie. Alleen als iemand een legitieme reden heeft, mag deze een vuurwapen bezitten en gebruiken. Bijvoorbeeld sportschutter en hebt een wapenvergunning. Een wapenvergunning moet worden aangevraagd bij de politie. De politie verstrekt onder voorwaarden wapenvergunningen aan: sportschutters, wapenverzamelaars, munitieverzamelaars, schietcentra en jagers. Een vergunning wordt in principe geweigerd wanneer de aanvrager over de laatste acht of vier jaar een strafblad heeft. Verleende vergunningen kunnen worden ingetrokken als u strafbare feiten heeft gepleegd.

Ook vrijwilliger worden?
Bij de politie kun je als vrijwilliger een zinvolle en concrete bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving. Er zijn verschillende mogelijkheden om in je vrije tijd de beroepscollega’s te ondersteunen. Bijvoorbeeld zichtbaar als politieman of -vrouw toezicht houden op straat of een wijk- of districtsteam ondersteunen in de handhaving. Interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Kijk voor meer informatie op www.kombijdepolitie.nl
Samen sterk in de hulpverlening!


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #1891 Gepost op: 30 september 2013, 18:53:53
Citaat van: C337 link=msg=1060224 date=1342175057
Badr Hari doet aangifte tegen politie

AMSTERDAM -  Kickbokser Badr Hari heeft aangifte gedaan tegen het team van de politie Amsterdam dat onderzoek doet naar een ernstige mishandeling tijdens het dancefeest Sensation in de Amsterdam ArenA. Dat laat zijn advocaat Bénédicte Ficq vrijdag weten.

Ficq vermoedt dat er „een open communicatieve verbinding” bestaat tussen het onderzoeksteam en De Telegraaf. De krant berichtte de afgelopen dagen uitvoerig over de mishandeling en het onderzoek. De raadsvrouw vindt dat verdacht. „Het verstrekken van opsporingsinformatie door de politie aan journalisten is schending van het ambtsgeheim. Daarom is aangifte gedaan bij de hoofdofficier van justitie en is verzocht om een onderzoek van de Rijksrecherche.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12552678/__Badr_Hari_doet_aangifte_tegen_politie__.html

HILVERSUM - In het onderzoek naar de betrokkenheid van kickbokser Badr Hari bij de mishandeling van zakenman Koen Everink, heeft de politie cruciale fouten gemaakt. Dat zeggen forensisch deskundigen vanavond in het televisieprogramma Brandpunt Reporter. Zo gaf de politie toestemming voor het schoonmaken van de skybox waar het incident zich had voorgedaan nog vòòr het sporenonderzoek had plaatsgevonden. Een bebloede theedoek, die Badr Hari in zijn handen had in de Amsterdam ArenA, werd niet volgens standaard protocollen in beslag genomen door de politie.  ‘Daardoor bestaat er een grote kans dat de rechter dit bewijsstuk afwijst’, zo zegt forensisch wetenschapper Richard Eikelenboom.

http://reporter.incontxt.nl/seizoenen/2013/afleveringen/26-09-2013/cruciale_fouten_politie_in_onderzoek_badr_hari

Brief R. Eikelenboom en mw. drs. S.J.M. Eikelenboom-Schieveld aan Reporter http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m73cf8b1a0afabcc5005249acd7000000.3bf860b8fcd8168094cbb23e20dbda4c/kro/documents/reporter/Brief_Eikelenboom_KRO_24_sept.pdf


sylvester1986

  • Gast
Reactie #1892 Gepost op: 1 oktober 2013, 00:36:58
Autodief loopt in politieval  


LONDEN, maandag -
Yafet Askale (28) ontkende ingebroken te hebben in een voertuig. Maar wat de autodief niet wist, was hij tijdens de inbraak met een onzichtbare vloeistof was besproeid, die onder ultra violet licht zichtbaar wordt. En zo liep hij dus letterlijk alsnog tegen de lamp.
 
De politie had het voertuig voorzien van een vloeistof met de naam SmartWater, waarin een kleurstof die onder ultra violet licht zichtbaar wordt.

Op deze manier had men in feite een val opgezet voor autodieven. Toen Askale een aantal items uit de auto stal,  waaronder een laptop, activeerde hij een systeem dat hem besproeide met de stof. Automatisch werd ook de politie gewaarschuwd dat er in de auto is ingebroken.

Eenmaal op het bureau kon door middel van ultra-violet licht worden aangetoond dat de auto-inbreker loog toen hij zei van niets te weten en niet te hebben ingebroken in de auto...

Volgens de Britse krant The Telegraph maakt de nu gebruikte val onderdeel uit van een hele nieuwe strategie om de criminaliteit terug te dringen.

Het toepassen van dit soort onorthodoxe middelen om het bewijs van bijvoorbeeld een inbraak te verkrijgen, begint overigens al zichtbaar zijn vruchten af te werpen.

Een aantal bewoners van Londense wijken heeft gratis kits gekregen waarmee ze waardevolle huisraad en spullen kunnen markeren, maar ook leren damestassen en dergelijke als het gaat om bijvoorbeeld tasjesrovers. Een en ander heeft al tot een spectaculaire vermindering van het aantal woninginbraken en straatovervallen geleid.

Momenteel staan de politie drie verschillende traceerbare vloeistoffen ten dienste, waarmee op grote schaal in Londen proeven worden gedaan.


zijlvaart67

  • Verkeerspolitie
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 395
Reactie #1893 Gepost op: 1 oktober 2013, 08:21:58
En dit is dus iets dat ik nooit begrepen heb.. Als je een goed signalement wil hebben moet je er geen onzichtbare verf op spuiten, maar fluorescerende knalrode of gele verf..

En als 'ie meteen niets meer kan zien is 't nog beter; hoef je nog minder te zoeken..

Zal allemaal wel met privacy van de verdachte te maken hebben..
העבר שלי הוא כהה כמו העתיד שלי


silque

  • Sheepdog
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,873
Reactie #1894 Gepost op: 1 oktober 2013, 09:22:01
Dan wordt het wel heel letterlijk een rennende kleuring arrest.  0098
Uitspraken op dit forum zijn op persoonlijke titel.


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #1895 Gepost op: 1 oktober 2013, 09:39:16
Heeft volgens mijweinig met privacy te maken, meer met praktische overwegingen zoals kosten, en hergebruik van de voorwerpen.
Dezelfde kleuren komen dan ook op de gebruikte  objecten en voertuigen, dus zijn niet gelijk weer inzetbaar... :-)
Daarnaast kan ik me indenken dat men de verdachte eventueel kort wil blijven observeren voor contacten met medeplichtigen, helers etc..
Gevalletje "wat niet weet wat niet deert".....

Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #1896 Gepost op: 3 oktober 2013, 11:16:50
FBI rolt ondergrondse 'drugsmarkt' Silk Road op en arresteert eigenaar
De FBI zegt de 29-jarige eigenaar van de 'online drugsmarkt' Silk Road te hebben gearresteerd. Bovendien is de website van Silk Road, die uitsluitend via het Tor-netwerk was te benaderen, volgens de autoriteiten inmiddels uit de lucht.

Silk Road
De opgepakte eigenaar luistert volgens de FBI naar de naam Ross William Ulbricht, zo meldt Reuters. Hij zou opereren onder het alias Dread Pirate Roberts en dinsdag in San Francisco zijn aangehouden op verdenking van drugshandel, het witwassen van crimineel geld en hacking. De FBI zou ook Bitcoins ter waarde van 3,6 miljoen dollar in beslag hebben genomen.

Voor de mensen die niet zo bekend zijn met de duistere hoekjes van het Internet: Eigenlijk was Silkroad een soort Marktplaats.nl voor handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen.
Vooral drugs en medicijnen werden hier verhandeld. Door de manier dat het technisch was opgezet, erg moeilijk voor opsporingsdiensten om te achterhalen wie er handel dreef.
Het is voor de FBI echt een grote slag, vergelijkbaar met het oprollen van een heel drugskartel....

Ook een kleine uitleg over een aantal begrippen:
Tor netwerk: dit is een manier om te verbinden met Internet, waarbij het niet meer te achterhalen is van welke computer en internet aansluiting je dit doet. Vooral gemaakt om privacy te waarborgen, maar daardoor ook aantrekkelijk voor criminelen.

Bitcoins: virtuele valuta ( "electronisch geld"), wat wordt "gemaakt" door computers codes te laten uitrekenen. Elke code is uniek, en vergt veel rekenkracht om te maken. Voor 1 normale computer is dit bijna onmogelijk, dus meestal werken mensen samen om die codes te laten uitrekenen. Er is ook handel in bitcoins die al uitgerekend zijn, en dit zorgt er voor dat mensen bitcoins in reëel geld kunnen omzetten. (Bitcoin Exchange)
Online wordt dit geld gebruikt om te betalen bij mensen en bedrijven die dit accepteren. Omdat er geen centraal systeem is, zoals een bank, is voor buitenstaanders bijna niet te achterhalen wie aan wie betaald.

Noot: de werkelijkheid is technisch ingewikkelder dan bovenstaande uitleg. Ik wilde het alleen begrijpelijk houden voor mensen die al die techniek niet zo interesseert....
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1897 Gepost op: 4 oktober 2013, 13:25:37
OM eist 7 jaar gevangenisstraf na inbraak en inrijden op politievoertuigen

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161415/eist-7-jaar/
9 september 2013 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 21-jarige Hagenaar. Ook mag de Hagenaar, als het aan het OM ligt, gedurende zeven jaar niet autorijden. De man wordt verdacht van een inbraak in een supermarkt en het tijdens zijn vlucht met een vrachtwagen meerdere malen inrijden op politievoertuigen. De officier verwijt hem dat hij daarmee de politieagenten in de voertuigen had kunnen doodrijden.

Op 24 mei dit jaar wordt er in een supermarkt in Bodegraven ingebroken. Een getuige ziet na de inbraak twee mannen in een vrachtauto zonder trailer stappen en wegrijden en waarschuwt de politie. Op de A12 ziet de politie de vrachtwagen rijden en wordt de achtervolging ingezet. De bestuurder probeert met de vrachtwagen meerdere politieauto's in de vangrail te duwen. Op de A16 springt de passagier  uit de vrachtwagen. Deze verdachte (26 jaar en eveneens uit Den Haag) wordt direct aangehouden. Hij is op 2 augustus door de politierechter veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voor het medeplegen van de inbraak in de supermarkt.

De bestuurder rijdt, nadat de medeverdachte uit de vrachtwagen is gesprongen, door in de richting Breda. Agenten zien dat hij een tas uit het raam gooit. Hierin zitten, zo blijkt later, sigaretten die bij de inbraak in de supermarkt zijn gestolen. Ook rijdt de man nogmaals in op andere politieauto's. Hierop besluit de politie om spijkermatten op de weg te leggen en een file te creëren om andere weggebruikers te beschermen tegen de bestuurder van de vrachtwagen en de op de weg gelegde spijkermatten.

De politie moet tot twee keer toe spijkermatten op de weg leggen om de man tot stoppen te dwingen. Wanneer hij een lekke band krijgt, rijdt hij namelijk gewoon door. Uiteindelijk zet hij de vrachtwagen stil. De verdachte is dan al de grens met België over. Maar dit houdt hem niet uit handen van de politie. De Belgische politie arresteert hem en hij wordt kort daarop overgeleverd aan  Nederland.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1898 Gepost op: 18 oktober 2013, 17:19:31
Nepinbreker lokt reacties bewoners uit

http://www.politie.nl/nieuws/2013/oktober/18/06-roelofarendsveen-e.o.nepinbreker-lokt-reacties-bewoners-uit.html
Laatste update: 18-10-2013 | 15:43

Roelofarendsveen - Met een rode pet op zijn hoofd en een breekijzer in zijn hand, trok een als inbreker vermomde politieagent onlangs door de Bloemenwijk in Roelofarendsveen met als doel de aandacht van bewoners te trekken. Agenten die, zowel opvallend als onopvallend, achter hem aanliepen, spraken buurtbewoners aan over deze verdachte persoon. Was de inbreker hen wel opgevallen? Zouden ze hiervoor de politie hebben gebeld?

Nu de dagen korter worden, breekt er weer een periode aan waarin het aantal inbraken toeneemt. De ludieke actie met de nepinbreker maakte deel uit van het zogenoemde ‘donkere dagen offensief’ in de gemeente Roelofarendsveen, waarin politie en gemeente bewoners met verschillende acties gedurende twee weken waarschuwden voor de verhoogde kans op inbraak.

1-1-2 ook voor verdachte omstandigheden
Eén van de vervolgvragen die de agenten stelden aan mensen die na het zien van de nepinbreker wél de politie zouden hebben gebeld, was welk nummer zij zouden bellen. Veel mensen denken namelijk dat het alarmnummer 1-1-2 alleen mag worden gebeld als zich levensbedreigende situaties voordoen. Niets is echter minder waar. Het alarmnummer 1-1-2 mag ook worden gebeld bij verdachte situaties, zoals onbekende mensen die rondhangen en veel interesse tonen in de woningen in de omgeving.

Goedkope preventiemaatregelen
Het ‘donkere dagen offensief’ beperkte zich niet tot deze ene actie. Zo surveilleerde de politie ook opvallend door de straten van Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oude Wetering en Leimuiden. Agenten te voet bekeken huizen op inbraakgevoeligheid en attendeerden bewoners op ‘onveilige’ aspecten. Daarbij gaven zij ook tips mee die bewoners zelf kunnen nemen om hun huis beter bestand te maken tegen inbrekers. Het gaat dan om relatief goedkope maatregelen als het gebruik van tijdklokschakelaars, het aanschaffen van buitenverlichting of het maken van afspraken met de buren tijdens bijvoorbeeld vakanties.

Preventieve verkeerscontrole
Omdat de dorpen langs de Rijksweg A4 regelmatig worden bezocht door inbrekers uit bijvoorbeeld Den Haag, Amsterdam of Utrecht, houdt de politie regelmatig ‘preventieve verkeerscontroles’ op locaties dicht bij deze snelweg. Tijdens het ‘donkere dagen offensief’ nodigde de politie twee inwoners van Roelofarendsveen - bij een van hen was onlangs ingebroken - om mee te gaan tijdens zo’n controle. De twee inwoners reageerden enthousiast op deze actie en gaven aan beter te begrijpen wat er allemaal bij komt kijken om inbrekers te kunnen oppakken.

Veiligheidsschouw door gemeente
De gemeente hield op De Lasso Noord in Roelofarendsveen en op de Drechthoek in Leimuiden veiligheidsschouwen. Dit gebeurde in het kader van de Week van de Veiligheid en benadrukte het belang van 'schoon, heel en veilig'. Hiermee werd het project Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ook nog eens onder de aandacht gebracht bij de ondernemers.|

Op donderdag 10 oktober gaven teamchef politie Kaag en Braassem, Anouk Veenstra, en burgemeester Marina van der Velde – Menting het officiële startsein van Burgernet in Kaag en Braassem. Inwoners die zich hebben aangemeld voor Burgernet ontvangen sms- en e-mailberichten van de politie na woninginbraken, vermissingen, etc. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe meer ‘ogen en oren’ de politie heeft. Inwoners kunnen met Burgernet actief een bijdrage leveren aan de veiligheid in hun leefomgeving.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan een veilige omgeving? Meld u ook aan voor Burgernet. Inmiddels gingen al ongeveer 500 inwoners u voor. En vergeet niet: bij verdachte situaties: Bel 1-1-2!
Samen sterk in de hulpverlening!


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #1899 Gepost op: 24 oktober 2013, 14:08:06
Automobilist overleden na eenzijdige aanrijding

Amersfoort - Een 28-jarige automobilist uit Amersfoort is in de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 oktober overleden, nadat hij tegen een verkeerslicht aanreed.

Agenten in een onopvallende politieauto gaven rond 02.50 uur de automobilist, ter hoogte van de Blekersingel, een stopteken. Het stopteken, dat werd gegeven door middel van een verlicht ledbord met tekst ‘POLITIE-STOP’, werd door de bestuurder genegeerd. De man reed met verhoogde snelheid weg via de Blekersingel, de Stadsring, Hogeweg naar de Ringweg Randenbroek. Ter hoogte van de Wagnerstraat verloor de bestuurder, door nog onbekende oorzaak, de macht over het stuur en ramde een verkeerslicht.

Bestuurder door agenten uit auto gehaald
De agenten, die de auto volgden, schoten direct te hulp. Het voertuig vatte vlam en de bestuurder, die ernstig gewond leek, zat bekneld in de auto. De agenten wisten de man uit zijn benarde positie te bevrijden en sleepten hem van het brandende wrak vandaan. Te hulp gekomen politie-eenheden probeerden met meerdere poederblussers de brandende auto te blussen, echter zonder effect.

De agenten hebben het slachtoffer gereanimeerd en kregen medische assistentie van ambulancepersoneel. Ondanks alle inspanningen van de hulpverleners is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden.

De brandweer heeft het brandende wrak geblust. Het voertuig is voor nader onderzoek in beslag genomen. Specialisten van de dienst Verkeersongevallenanalyse hebben uitvoerig sporenonderzoek verricht. Het is vooralsnog onbekend waarom de bestuurder niet wilde stoppen na het gekregen stopteken.

Rijksrecherche doet onderzoek
In opdracht van de officier van justitie is de rijksrecherche gevraagd om onderzoek te doen naar de toedracht van deze aanrijding met dodelijke afloop.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.