Algemeen politie nieuws

Auteur Topic: Algemeen politie nieuws  (gelezen 736021 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Reactie #1920 Gepost op: 11 december 2013, 21:05:37
Gevangenisstraffen tot zes jaar voor invoer cocaïne, omkoping douane en corruptie

Haarlem,11-12-2013

De rechtbank Noord-Holland heeft in het onderzoek SAMOA vijf verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van drie tot zes jaar onvoorwaardelijk wegens het medeplegen van de invoer van cocaïne, het omkopen van douaneambtenaren danwel corruptie en het voorhanden hebben van cocaïne en een imitatiewapen. Twee van de vijf verdachten waren werkzaam bij de douane op Schiphol en daar belast met de controle van post uit Suriname. Een derde verdachte nam kort voor de invoer van de cocaïne ontslag als douanier.
 
De rechtbank acht bewezen dat de vijf mannen gezamenlijk op 6 september 2011 bijna elf kilo cocaïne Nederland hebben ingevoerd. De drugs zaten verborgen in een doos die in Suriname door een zesde verdachte is verzonden naar Nederland. Deze man staat gesignaleerd. De adresgegevens en het nummer van de doos waren per pingbericht naar de oud-douanier verstuurd, die dit via een andere verdachte liet weten aan een voormalige collega die nog wel werkzaam was bij de douane. Op Schiphol zochten twee douaniers bij de pakketpost uit Suriname naar de desbetreffende doos, die door één van hen na het aantreffen vervolgens zonder controle is doorgelaten. In de doos bleek 10.980 gram cocaïne te zitten.
 
Straf
 
De rechtbank heeft aan de oud-douanier zes jaar gevangenisstraf opgelegd. De rechtbank is van oordeel dat hij een organiserende en coördinerende rol heeft gehad en rekent hem zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van de kennis die hij als oud-douanier had over het fungeren van de douane en de wijze waarop pakketten uit Suriname worden gecontroleerd. De rechtbank acht het bijzonder kwalijk dat hij twee collegae die nog wel werkzaam zijn bij de douane heeft omgekocht teneinde hen te bewegen het desbetreffende pakket zonder controle door te laten. Hierdoor heeft hij hen betrokken bij het plegen van ernstige strafbare feiten.
 
Misbruik van functie
 
De rechtbank rekent het beide douaniers zwaar aan dat zij enkel uit geldelijk gewin misbruik hebben gemaakt van hun functie van douaneambtenaar, temeer dat zij er in die hoedanigheid nu juist voor hadden moeten zorgen dat op Schiphol cocaïne wordt onderschept en in beslag genomen. Door hun handelen hebben zij de integriteit van de douane op Schiphol bovendien ernstig in diskrediet gebracht. De douaniers kregen beiden vijf jaar gevangenisstraf.
 
De rechtbank heeft aan de twee andere verdachten drie jaar gevangenisstraf opgelegd. Tijdens zoekingen in de woningen van deze verdachten is bij één van hen onder meer een imitatiewapen aangetroffen. In een garagebox die de andere verdachte huurde, is 250 gram cocaïne gevonden.


Bron

Hoewel de straffen fors zijn, vind ik ze voor een ambtsmisdrijf toch nog vrij laag. Maar dat is puur mijn eigen mening en vraag me dan ook wel af hoe de rechtbank tot de "verlaging" is gekomen.
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


sylvester1986

  • Gast
Reactie #1921 Gepost op: 12 december 2013, 11:48:04
Arrestaties na identiteitsfraude met DigiD  

GRONINGEN -
De politie in Noord-Nederland heeft in november vijf personen aangehouden die worden verdacht van omvangrijke identiteitsfraude. De verdachten, vier mannen en één vrouw, hebben mogelijk van vele tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account gestolen waarna ze onder meer de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekeningen hebben laten overmaken. Ze zouden op deze manier „enkele tonnen” hebben geïncasseerd, meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Tot nu toe is bij de politie 54 keer aangifte gedaan en dat aantal kan nog oplopen, verwacht het OM. Van de vijf verdachten zitten er nog twee vast. Hoe zij in het bezit zijn gekomen van de juiste identiteitsgegevens, moet uit nader onderzoek nog blijken. Mogelijk hebben zij post uit brievenbussen gehengeld, aldus het OM. De meeste aangiftes komen van studenten die in studentenflats aan de Duindoorstraat en de Eendrachtskade wonen.

In juni kwamen bij de politie de eerste aangiftes binnen. De slachtoffers gaven aan dat zij niet meer bij hun DigiD-account konden komen. Dat bleek telkens buiten hun medeweten om opnieuw te zijn aangevraagd.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling door de aanhouding van de verdachten begin november. De vijf werden toen opgemerkt bij de studentenflat aan de Eendrachtskade en werden herkend door een getuige vanwege een eerder bezoek. De ingeseinde politie kon ze daarop inrekenen. Het rechercheteam heeft op meerdere plaatsen huiszoeking gedaan. Daarbij zijn onder meer tijdelijke bankpassen en brieven van DigiD gevonden.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1922 Gepost op: 14 december 2013, 00:20:11
Inzet op maat: de kansen van vergrijzing bij de politie
Inzet op maat: de kansen van vergrijzing bij de politie
politieacademie
Gepubliceerd op 12 dec 2013
Citaat
Inzet op maat: de kansen van vergrijzing bij de politie. Interview met brigadier Sjaak van Oosten, eenheid Den Haag. Zie ook www.politieacademie.nl/kennismag/05. Onderzoek door het lectoraat Lerende Politieorganisatie naar de duurzame inzetbaarheid van oudere collega's.

De voorspelling is dat over enige jaren 40 procent van de politiemensen ouder dan 50 jaar is. Hoe gaan we hiermee om? In essentie draait het om een goede uitvoering van politietaken, ook op oudere leeftijd. Maar hoe zorgen we dat oudere collega's duurzaam inzetbaar zijn? Wat zet een collega van 64 aan politiewerk neer tijdens een horecadienst?

De uitdaging is om juist veel nauwkeuriger te kijken naar wat iemand wel of niet kan, wat hij wil leren en wat iemand beweegt. En om voorbij de gebruikelijke stereotype benadering van 'de oudere medewerker' te stappen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Inzet op Maat' naar duurzame inzetbaarheid van oudere collega's. Het onderzoek is recent uitgevoerd door het Lectoraat Lerende Politieorganisatie. De kern van de resultaten is duidelijk: hoe ouder, hoe unieker. Om lang succesvol te zijn en te blijven, is het van belang dat politiemensen zichzelf in balans weten te houden en fris blijven. Door zowel fysiek als cognitief te blijven bewegen, variëren en leren. Programmamanager en onderzoeker Hidde de Blouw benoemd de belangrijkste resultaten op drie gebieden:

• Collega-schap: collegiaal samenwerken en verbinding dragen bij aan versterking van duurzame inzetbaarheid. Je leert als collega's van elkaar, je stimuleert elkaar en je helpt elkaar om in balans te blijven.
• Vakmanschap: medewerkers moeten zichzelf toe kunnen leggen op dingen waar ze in hun werk en vak goed in zijn. Wat kan iemand, wat wil iemand en wat heeft iemand daarvoor nodig? Dat zijn de vragen waar medewerkers en leidinggevenden zichzelf en elkaar moeten stellen.
• Leiderschap: leidinggevenden vormen een belangrijke rol bij het aangaan van het gesprek met medewerkers. Het is de uitdaging om ruimte voor maatwerk te creëren en te benutten. Bovendien geldt ook voor leidinggevenden zelf het vraagstuk van duurzame inzetbaarheid.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1923 Gepost op: 14 december 2013, 01:01:49
Grote politiecontrole in Rotterdam-Zuid
Grote politiecontrole in Rotterdam-Zuid
rtvrijnmond
Gepubliceerd op 13 dec 2013
Citaat
De politie en de Belastingdienst zijn sinds vrijdag 21 uur bezig met een grote controle in Rotterdam-Zuid. Agenten bezoeken bewoners die nog een straf of boete hebben openstaan en motoragenten houden al het verkeer van en naar Zuid nauwlettend in de gaten. Lees meer: Grote politiecontrole in Rotterdam-Zuid
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1924 Gepost op: 18 december 2013, 12:21:55
Politie werkt aan verbetering landelijke cijfers

http://www.politie.nl/nieuws/2013/december/18/00-politie-werkt-aan-verbetering-landelijke-cijfers.html
Laatste update: 18-12-2013 | 11:50

Nederland - De nationale politie werkt aan verbetering van haar informatievoorziening.

De systemen en de manier waarop daarmee wordt gewerkt, wordt zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Zo komt er onder andere een Gegevensautoriteit bij de politie die definities, kaders en richtlijnen gaat opstellen voor het invoeren en genereren van gegevens uit de politiesystemen. Ook wordt de gebruiksvriendelijkheid van de systemen sterk verbeterd. Dat schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Kamer in reactie op een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over de betrouwbaarheid van politiegegevens.

Optellen
De Inspectie concludeert op basis van een steekproef in 2012 dat er bij de optelling van cijfers uit de voormalige regionale korpsen een risico is op onzuiverheden. Dit is eerder ook al door de politie zelf onderkend. Het onderzoek is in november 2012 ten tijde van het voormalige regionale bestel uitgevoerd. De conclusies hebben betrekking op de situatie van de voormalige 26 korpsen die systemen en registratiemethoden verschillend ingericht hadden. Doordat niet alle korpsen de cijfers op dezelfde wijze bijhielden of optelden was er kans op onzuiverheden in de landelijke cijfers. Mede daarom is sinds 2011 het Aanvalsplan Informatievoorziening politie gestart.

Service Module
De nationale politie werkt verder aan noodzakelijke standaardisatie van systemen en de manier waarop met de systemen wordt gewerkt. De nationale politie heeft onder meer een Landelijke Service Module in ontwikkeling, waarmee automatisch wordt geregistreerd welke meldingen bij 0900-8844 binnenkomen en hoe snel ze worden opgenomen en afgehandeld. Ook in de meldkamer, waar de meldingen van 112 binnenkomen, werkt de politie aan meer eenduidige werkprocessen.

Eenduidig
Binnen de nationale politie is de verantwoordelijkheid voor de informatiefunctie eenduidig en centraal belegd bij de Chief Information Officier (CIO). De monitoring van en sturing op de kwaliteit van cijfers worden de komende jaren in de politieorganisatie geborgd. Er wordt toegewerkt naar landelijk uniforme definities, registratie, aggregatie en sturing op zowel systemen, procedures als registratiegedrag van medewerkers. Deze maatregelen zullen er toe leiden dat de kwaliteit van de politiecijfers verder wordt verbeterd. Het doorvoeren van de verbetermaatregelen is een meerjarig verandertraject en wordt door de politie gefaseerd uitgevoerd.

Impuls
De informatievoorziening in de keten krijgt verder een impuls via het programma Versterking Prestaties in de Strafrechtketen. In de samenwerking met het Openbaar Ministerie wordt onder meer een nieuw, gebruiksvriendelijk systeem ingevoerd, waarmee de voortgang van een aangifte (van intake tot afhandeling door het OM) kan worden gevolgd. Ook in ketenverband wordt gewerkt aan de standaardisatie van definities, registratie en bundeling van gegevens van de totale keten.

Lees meer in het rapport over de betrouwbaarheid van politiegegevens.
Samen sterk in de hulpverlening!


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #1925 Gepost op: 18 december 2013, 19:28:08
Oplichters bouwen tegenwoordig totale pinautomaten na om bankklanten in de luren te leggen.

Skimmen zet een nieuwe stap. Nu klanten van banken goed opletten op eventueel aanwezige skim-opzetjes bij automaten, hebben de dieven hun antwoord paraat. Het afschermen van je pincode is niet langer genoeg. In Brazilië zijn foto’s opgedoken van compleet nagebouwde pinautomaten bij een vestiging van de Bank of Brazil.

Volledig artikel via de link in de quote header. Niet echt Nederlands nieuws, maar toch zeer opmerkelijk. Mochten er nog mensen naar het WK gaan....... ;)
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


sylvester1986

  • Gast
Reactie #1926 Gepost op: 27 december 2013, 11:30:17
'De politie wenst u fijne feestdagen toe. We wensen dat iedereen toe. Daarom gaan we er vanuit dat u tijdens de feestdagen, én daarna, op het rechte pad blijft!' Een kaartje met deze tekst plofte afgelopen dagen op de mat bij enkele van inbraak verdachte inwoners van de Amersfoortse wijk Schuilenburg. En dat valt niet bij iedereen in goede aarde.
Politie Amersfoort O ‏@PolAfoortOost  23 december  
Enkele inwoners van #Schuilenburg,  bekend als verdachte van woninginbraken, persoonlijk een kerstgroet gebracht. ^EO pic.twitter.com/IKmvm5wUdS


Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Reactie #1927 Gepost op: 4 januari 2014, 08:07:37
Combiteam van Marechaussee en Douane neemt drugs en auto’s in beslag

De Koninklijke Marechaussee en Douane hebben gistermiddag bij een gezamenlijke controle in Kerkrade een 39-jarige man en zijn 46-jarige vrouw, beiden uit Kerkrade, aang...ehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet.

De controle werd uitgevoerd door het MADO-team, een gecombineerd team van Marechaussee en Douane, die gezamenlijk surveillance rijden. Tijdens de controle van een auto, met daarin een man en vrouw, werden 1.5 kilo henneptoppen aangetroffen. Beide verdachten zijn hierop aangehouden.

Bij doorzoekingen van een woning in Kerkrade en een bedrijfspand in Gulpen werden nog een kleine hoeveelheid drugs, pepperspray, namaakvuurwapens en gebruikersmaterialen voor een hennepkwekerij aangetroffen. De rechter-commissaris heeft, in het kader van de ‘Plukze-wetgeving’, conservatoir beslag laten leggen op twee dure auto’s en gouden sieraden van de verdachten.

Rechercheurs van de Marechaussee doen onderzoek naar de verdachten en in de beslaggenomen goederen, onder leiding van het Openbaar Ministerie Limburg.

De maatregel 'ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel' is beter bekend onder de naam 'Plukze-wetgeving'


Bron
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Reactie #1928 Gepost op: 5 januari 2014, 21:18:53
Grote cocaïnevondst in haven Rotterdam


 De cocaïne, met een waarde van zo’n 10 miljoen euro, is inmiddels vernietigd. © RTL Nieuws

De douane en politie in Rotterdam betrapten dit weekend op een haventerrein vier mannen met zeker 125 kilo cocaïne. Dat zat in deze tassen.

In een zeecontainer op hetzelfde terrein met daarin wijn uit Chili vonden de beambten vandaag nog eens vijf tassen met tenminste 150 kilo cocaïne.
 
Politiehelikopter
De vier mannen hadden de tassen die ze bij zich hadden waarschijnlijk eerder die nacht uit een container gehaald. Het viertal is aangehouden. Bij hun arrestatie was ook een politiehelikopter betrokken. De verdachten zijn tussen de 19 en 28 jaar oud en komen uit Rotterdam, Colombia en Albanië.
 
De cocaïne heeft een waarde van ongeveer 10 miljoen euro en is vernietigd, aldus het OM.
Bron
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1929 Gepost op: 6 januari 2014, 00:26:05
Voorbijganger vindt blaasapparaten politie

05 jan 2014 10:44 | laatste update: 05 jan 2014 14:18

HAARLEM Ook de politie verliest wel eens wat. (forumlid!) Clifford Smit uit Haarlem vond zaterdagavond twee alcohol blaasapparaten op straat.
De blaastests lagen midden op straat, pal voor het politiebureau aan de Koudehorn. De eerlijke vinder heeft ze dan ook maar weer netjes terug gebracht. "De medewerker op het bureau  keek wel even vreemd op," aldus Clifford.

Op Twitter laat de politie weten blij te zijn met de actie van Clifford Smit.

Clifford smit ‏@cliffordsmit 4 Jan
En dan vindt je gewoon twee blaas apparaten van de #politie #Haarlem op straat.

11:23 PM - 4 Jan 14 ·

Clifford smit ‏@cliffordsmit 4 Jan
Verloren voorwerpen moet je toch bij de gemeente #Haarlem afgeven ?
11:25 PM - 4 Jan 14

Clifford smit ‏@cliffordsmit 4 Jan
Ga ze even terug brengen. Ze doen het nog prima

11:30 PM - 4 Jan 14 ·

Clifford smit ‏@cliffordsmit 4 Jan
Ze zijn weer veilig terug bij de @politiehaarlem  op de koudenhorn

11:59 PM - 4 Jan 14

Clifford smit ‏@cliffordsmit 5 Jan
Het stond nog geen vijf minuten op Twitter of ik had de meldkamer al aan de telefoon.
12:08 AM - 5 Jan 14

Robert Hoi Veld ‏@rhvld 5 Jan
@cliffordsmit haha zie je wel we staan gewoon in de tijdlijn op de meldkamer ;-)
12:10 AM - 5 Jan 14

Paul van Os ‏@PaulAFCA023 22h
@cliffordsmit je had het ook voor je zelf moeten houden, Nouja minimaal 1 dan.
1:40 AM - 5 Jan 14

Politie Haarlem ‏@POL_Haarlem
@cliffordsmit Bedankt voor het terugbrengen! Daar kunnen een aantal mensen zo te lezen een voorbeeld aan nemen! Prettig weekend verder.
2:09 PM - 5 Jan 14

Foto('s) geplaatst met toestemming van rechthebbende Clifford Smit
 O0
Samen sterk in de hulpverlening!