http://www.ad.nl/binnenland/3082122/Oefenen_in_schieten_op_Mohammed_B.html dinsdag 17 maart 2009
Oefenen in schieten op Mohammed B.
Door NIELS DEKKER
LEUSDEN/DRIEBERGEN - Agenten krijgen een schiettraining die hen beter voorbereidt op gevaarlijke situaties. Met het simulatiesysteem Laser Shot kunnen zij sneller inspelen op noodsituaties.
afbeelding vergroten Virtueel oefenen met een vuurwapen op de digitale schietbaan. FOTO COR DE KOCK
Vooralsnog gaan zes politiekorpsen, waaronder het Korps Landelijke Politiediensten, de techniek gebruiken. Bij Laser Shot moeten agenten met een laserpistool reageren op gevaarlijke situaties. Elke film kan op verschillende manieren aflopen.
,,Vroeger speelden we altijd dezelfde film af. Nu is het onvoorspelbaar geworden voor agenten. Veel realistischer,’’ zegt beroepsvaardigheidsdocent René Waarsenburg van het Korps Landelijke Politiediensten. Films voor Laser Shot zijn vrij simpel te maken. Hierdoor kunnen regionale korpsen ook eigen opnames maken op bekende gevaarlijke plekken. Voor de verkeers- en spoorwegpolitie zijn gemakkelijk films te maken op snelwegen en in treinen.
Volgens Otto Adang, docent gevaarbeheersing op de Politieacademie, is het nieuwe schietsysteem een grote vooruitgang. ,,Meer alternatieve scenario’s betekent dat je agenten beter en praktijkgerichter traint. Vroeger werd iemand bij de oefening in een fuik gedreven en moest er uiteindelijk altijd worden geschoten. Bij Laser Shot heb je meer mogelijkheden, krijg je de mogelijkheid de situatie ook op andere manieren op te lossen.’’
Politieagent leert beter schieten
Dreigend stapt de junk uit de auto. In zijn hand een spuit. De man doet een stap richting de agent. Hij gooit de injectienaald in het gras.Uit zijn achterzak haalt de verslaafde plots een vuurwapen tevoorschijn.
‘Vuurwapen neerleggen’ schreeuwt de politieman die onder schot wordt genomen. Er klinkt een knal. De junk is geraakt in zijn linkerbeen en zakt in elkaar. Toch weet hij het vuurwapen nog eenmaal te richten. De agent twijfelt geen seconde. Nog een knal. De junk valt dood neer.
Docent René Waarsenburg van het Korps Landelijke Politiediensten houdt rustig het vuurwapen -een echt pistool maar dan met laserstraal- in de hand. De film is gestopt. ,,Kijk, dat was nou één van de 27 mogelijke scenario’s. Het had ook anders kunnen aflopen. De junk had het wapen kunnen laten vallen en zich kunnen overgeven na mijn waarschuwing. Of op mij af kunnen stappen met de injectienaald. Het is allemaal afhankelijk van het gedrag van de verdachte en de agent. Net als in het echte leven.’’
Op het trainingscentrum van het KLPD in Leusden wordt sinds deze maand gewerkt met Laser Shot. Vijf andere politiekorpsen volgen. Met het nieuwe schietsimulatiesysteem kunnen agenten, die twee keer per jaar verplicht een schietoefening moeten doen, levensechte situaties naspelen. Met een keur aan films en plotwendingen. Een mobiel systeem maakt het mogelijk met laptop, beamer en projectiescherm op locatie te trainen.
,,Vroeger speelden we overal in het land een beperkt aantal films af. Iedereen kende die na verloop van tijd uit het hoofd. Er kwam nooit een film bij en het eindigde uiteindelijk altijd met een schot. Vervolgens stopte je de film om te controleren of er raak was geschoten,’’ schetst Waarsenburg de oude praktijk.
,,Met Laser Shot is het anders. Een verdachte kan na een schot weer opstaan, want ook criminelen gebruiken tegenwoordig kogelwerende vesten. Er hoeft bovendien niet meer altijd een wapen te worden getrokken. Je kunt het pratend oplossen of met pepperspray. Elk filmpje telt 27 varianten. Dat maakt het onvoorspelbaar en dus veel realistischer,’’ vertelt Waarsenburg, die als docent na de oefening altijd met de agent het handelen doorspreekt.
Groot voordeel van Laser Shot is volgens hem ook het gemak waarmee films kunnen worden opgenomen. Zo is het betrekkelijk simpel om voor elke afdeling aparte films op te nemen. ,,Voor de spoorwegpolitie is het beter als de film zich afspeelt in een trein of op het perron dan in een restaurant,’’ schetst hij. Ook kunnen regiokorpsen films opnemen op lokale overlastplekken. ,,Dat is toch een stuk herkenbaarder.’’
Inmiddels heeft het KLPD al dertien films opgenomen voor de verkeers- en spoorwegpolitie. Voor de recherche en de waterpolitie wordt gewerkt aan films. De scenario’s pikt Waarsenburg uit de praktijk. Zo zou de schietpartij met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, bijvoorbeeld heel goed een oefensituatie kunnen worden.
Bovendien kan de politie met het schietsimulatiesysteem inspelen op de actualiteit. ,,Neem het schietdrama in Duitsland. We kunnen binnen twee dagen een film maken op een school, waarbij de Duitse gebeurtenissen de basis vormen van het scenario. Daarmee kunnen agenten direct oefenen. Verrekte handig.’’