Politie hield vernieling onder pethttp://www.depers.nl/binnenland/367180/Politie-hield-vernieling-onder-pet.htmlGepubliceerd: gisteren 00:12
Update: gisteren 07:12
Politie en gemeenten maken niet álle overlast en vernielingen bekend. ‘Dat zou een dagtaak zijn.’
Omgevallen bloembakken, brandende afvalbakken, ingegooide winkelruiten. En ongeruste buurtbewoners. Tijdens Oud en Nieuw veroorzaakte een groep van tussen de twintig en vijftig jongeren nogal wat overlast bij het winkelcentrum aan het Ouvertureplein in de Eindhovense wijk Blixembosch.
Voor de zoveelste keer.
Maar niets daarover in de rapportages van de politie. Sterker: korpschef Gerard Goossens spreekt op zijn onlangs begonnen weblog over een ‘relatief rustige jaarwisseling’. Pas toen het Eindhovens Dagblad over de vernielingen in Blixembosch schreef, gaf men toe dat er inderdaad overlast was geweest van een grote groep jongeren, dat er zelfs een groep agenten nodig was om de boel in toom te houden. Maar toen die weg waren, sloegen de vandalen toe. En ja, een week later vond ook burgemeester Rob van Gijzel de situatie ‘onacceptabel’, en werden er maatregelen aangekondigd om nu eindelijk eens een einde te maken aan de overlastsituatie.
De vraag is waarom politie en gemeente wel melding maakten van een aanhouding van twee mannen met illegaal vuurwerk, maar niet van een grote groep jongeren die een winkelcentrum onveilig maakte. ‘Omdat het niet de taak is van de politie om elke vernieling te melden’, zegt een woordvoerder van de politie. ‘Dat is toch normaal? Als we dat zouden doen, zouden we er een dagtaak bij hebben.’
Wat de berichtgeving betreft, staat Eindhoven vrijwel alleen in zijn beleid. Bijna alle politiekorpsen hebben een uitgebreid overzicht van alles wat zich tijdens Oud en Nieuw heeft afgespeeld – tot aan de kleinste vernieling of gesneuvelde autoruit aan toe.
‘Breng de mensen niet op een idee’
Een groep die in een wijk overlast veroorzaakt, het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Zie Culemborg. Zie de rellen in Ondiep in Utrecht in 2007. Zo’n vierhonderd mensen keerden zich tegen de politie, en staken onder andere een wijkcentrum in brand. Zie de rellen in 2008 Gouda, waar in de wijk Oosterwei groepen Marokkaanse jongeren de buurt dagenlang onveilig maakten.
De wijk als rampgebied. En gemeenten en politie zitten er mee in hun maag. De politiewoordvoerder in Eindhoven zegt dat de incidenten in Blixembosch niet met oud en nieuw te maken hebben – maar op elke andere dag zou er ook geen melding van worden gemaakt.
Moet je zoiets wel of niet bekend maken? Publiciteit zou de overlast kunnen opblazen tot wijkoorlog, en daar wordt de situatie in de buurt niet veel beter van. Maar de situatie onder de pet houden, zoals in Eindhoven, levert het verwijt op dat er niets aan gedaan werd, of dat de politie blijkbaar niet weet wat er speelt in de wijk.
Een dilemma, zegt ook lector overheidscommunicatie Bert Pol van de Hogeschool Utrecht. ‘Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van berichtgeving rondom dit soort wijkrellen. Uit alle onderzoeken blijkt dat meer berichtgeving leidt tot kopieergedrag.’ Het probleem is dat het tegelijkertijd wel nieuws is, zowel voor de buurt als voor journalisten en (dus) de rest van Nederland.
Krantjes
Aan de kant van de overheid valt er wel iets te verbeteren, zegt Pol. ‘Verschillende gemeenten stoppen bijvoorbeeld krantjes in de bus met beelden van kapotgemaakte bushokjes, met de mededeling dat het niet wordt getolereerd. Maar mensen die een paar biertjes op hebben en een gaaf bushokje zien, worden juist door zo’n bericht aangespoord vernielingen aan te richten. Je moet de massa niet op een idee brengen. En de echte raddraaiers gewoon aanpakken.’
Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven sust de ophef over Blixembosch. ‘Het is geen probleemwijk, wel een wijk waar veel jongeren wonen. Ik wil het niet goedpraten, maar die veroorzaken in groepsverband wel eens overlast. We zijn al een tijd bezig die overlast te bestrijden.’