Algemeen politie nieuws

Auteur Topic: Algemeen politie nieuws  (gelezen 748497 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #200 Gepost op: 5 januari 2010, 17:35:42
:D :D :D

En dat vind je dan weer niet terug op de Televaag site...
;D ;)
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5711580/__Nooit_meer_mes_in_kastje__.html?p=20,1

di 05 jan 2010, 07:34 | 63 reacties | lees voor
    
Schra legde het cadeau in de kofferbak, maar kon haar rijbewijs niet meer vinden. Daarvoor kreeg ze een boete van 60 euro. „Ik kreeg geen bekeuring voor het mes”, benadrukt ze. De politie bevestigt dat verhaal. „Voor het broodmes heeft ze een waarschuwing gekregen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Martijn de Vries

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,163
Reactie #201 Gepost op: 6 januari 2010, 20:38:55
Toename geweld tegen politieagenten

Er zit een stijgende lijn in het aantal geweldsincidenten tegen Friese politiemensen. ‘Het is onacceptabel dat onze mensen, die er zijn voor de veiligheid en leefbaarheid, bedreigd en aangevallen worden’, aldus de Friese korpschef Magda Berndsen. In 2008 waren er 99 geweldsincidenten tegen agenten, in 2009 waren dit er al 131. Het gaat hierbij niet om bijvoorbeeld schelden of spugen, maar ernstiger vormen. Eén van de agenten raakte bij een aanhouding in Leeuwarden zelfs ernstig gewond.

Een nieuw fenomeen is het geweld tegen arrestantenverzorgers. Personen die aangehouden zijn en in de politiecellen zitten zijn soms erg agressief, en vallen de arrestantenverzorgers binnen de muren van het bureau aan. Vaak gaat dit onder invloed van drugs of alcohol.

De politie is hard op weg naar een maatregel om het aantal geweldsincidenten terug te dringen. Zo worden er in 2010 trainingen aan agenten gegeven om agressie te herkennen, en escalatie te voorkomen. Hiernaast zijn de straffen voor geweld tegen mensen met een openbare functie hoger.


http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=2057


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #202 Gepost op: 7 januari 2010, 13:54:00
Politie Utrecht focust op 'grotere jongens'

http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/454787/2010/01/07/Politie-Utrecht-focust-op-grotere-jongens.dhtml
07/01/10 09u31

UPDATE  UTRECHT - De politie Utrecht gaat zich in het nieuwe jaar richten op de zogeheten onzichtbare criminaliteit. Het korps legt het accent op de georganiseerde hennepteelt, mensenhandel en heling. Dat stelde korpschef Stoffel Heijsman woensdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Daartoe wordt een regionaal expertisecentrum opgericht waarin de politie Utrecht, Flevoland en Gooi- en Vechtstreek gaan samenwerken met onder andere gemeenten, de belastingdienst en het Openbaar Ministerie. ,,De financieel-economische recherche wordt er versterkt en brengt bijvoorbeeld onverklaarbare vermogens in kaart. Door de samenwerking worden gemeenten ook in staat gesteld maatregelen te nemen en vergunningen in te trekken'', aldus Heijsman.

Het korps moet ook bezuinigen, ongeveer zeventig voltijdsbanen moeten verdwijnen. ,,We zullen zo slim mogelijk met onze capaciteit moeten omgaan'', vindt de korpschef. (ANP)
Samen sterk in de hulpverlening!


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #203 Gepost op: 11 januari 2010, 22:13:49
Rotterdam Rijnmond lanceert nieuwe site voor persberichten

Korps Rotterdam-Rijnmond heeft een nieuw systeem ontwikkeld om de politieberichten te archiveren en te verspreiden. Als u op deze site op de link 'Persberichten' klikt, komt u op de nieuwe site. Ook andere regio's kunnen in de toekomst aansluiten.

Het systeem is ontwikkeld om het zoeken in persberichten gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld voor journalisten. U kunt ook kijken of er persberichten zijn voor het district waar u woont, of u via RSS op de hoogte laten stellen als er nieuwe berichten gepubliceerd zijn.

In de site zitten veel technologische snufjes, waaronder bijvoorbeeld een combinatie met YouTube (voor het bekijken van bijpassend videomateriaal) en een koppeling met Twitter.

Neem een kijkje!



bron: www.politie-rijnmond.nl
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #204 Gepost op: 12 januari 2010, 14:03:57
Politie hield vernieling onder pet

http://www.depers.nl/binnenland/367180/Politie-hield-vernieling-onder-pet.html
Gepubliceerd: gisteren 00:12
Update: gisteren 07:12

Politie en gemeenten maken niet álle overlast en vernielingen bekend. ‘Dat zou een dagtaak zijn.’

Omgevallen bloembakken, brandende afvalbakken, ingegooide winkelruiten. En ongeruste buurtbewoners. Tijdens Oud en Nieuw veroorzaakte een groep van tussen de twintig en vijftig jongeren nogal wat overlast bij het winkelcentrum aan het Ouvertureplein in de Eindhovense wijk Blixembosch.

Voor de zoveelste keer.
Maar niets daarover in de rapportages van de politie. Sterker: korpschef Gerard Goossens spreekt op zijn onlangs begonnen weblog over een ‘relatief rustige jaarwisseling’. Pas toen het Eindhovens Dagblad over de vernielingen in Blixembosch schreef, gaf men toe dat er inderdaad overlast was geweest van een grote groep jongeren, dat er zelfs een groep agenten nodig was om de boel in toom te houden. Maar toen die weg waren, sloegen de vandalen toe. En ja, een week later vond ook burgemeester Rob van Gijzel de situatie ‘onacceptabel’, en werden er maatregelen aangekondigd om nu eindelijk eens een einde te maken aan de overlastsituatie.

De vraag is waarom politie en gemeente wel melding maakten van een aanhouding van twee mannen met illegaal vuurwerk, maar niet van een grote groep jongeren die een winkelcentrum onveilig maakte. ‘Omdat het niet de taak is van de politie om elke vernieling te melden’, zegt een woordvoerder van de politie. ‘Dat is toch normaal? Als we dat zouden doen, zouden we er een dagtaak bij hebben.’

Wat de berichtgeving betreft, staat Eindhoven vrijwel alleen in zijn beleid. Bijna alle politiekorpsen hebben een uitgebreid overzicht van alles wat zich tijdens Oud en Nieuw heeft afgespeeld – tot aan de kleinste vernieling of gesneuvelde autoruit aan toe.

‘Breng de mensen niet op een idee’
Een groep die in een wijk overlast veroorzaakt, het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Zie Culemborg. Zie de rellen in Ondiep in Utrecht in 2007. Zo’n vierhonderd mensen keerden zich tegen de politie, en staken onder andere een wijkcentrum in brand. Zie de rellen in 2008 Gouda, waar in de wijk Oosterwei groepen Marokkaanse jongeren de buurt dagenlang onveilig maakten.

De wijk als rampgebied. En gemeenten en politie zitten er mee in hun maag. De politiewoordvoerder in Eindhoven zegt dat de incidenten in Blixembosch niet met oud en nieuw te maken hebben – maar op elke andere dag zou er ook geen melding van worden gemaakt.

Moet je zoiets wel of niet bekend maken? Publiciteit zou de overlast kunnen opblazen tot wijkoorlog, en daar wordt de situatie in de buurt niet veel beter van. Maar de situatie onder de pet houden, zoals in Eindhoven, levert het verwijt op dat er niets aan gedaan werd, of dat de politie blijkbaar niet weet wat er speelt in de wijk.

Een dilemma, zegt ook lector overheidscommunicatie Bert Pol van de Hogeschool Utrecht. ‘Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van berichtgeving rondom dit soort wijkrellen. Uit alle onderzoeken blijkt dat meer berichtgeving leidt tot kopieergedrag.’ Het probleem is dat het tegelijkertijd wel nieuws is, zowel voor de buurt als voor journalisten en (dus) de rest van Nederland.

Krantjes
Aan de kant van de overheid valt er wel iets te verbeteren, zegt Pol. ‘Verschillende gemeenten stoppen bijvoorbeeld krantjes in de bus met beelden van kapotgemaakte bushokjes, met de mededeling dat het niet wordt getolereerd. Maar mensen die een paar biertjes op hebben en een gaaf bushokje zien, worden juist door zo’n bericht aangespoord vernielingen aan te richten. Je moet de massa niet op een idee brengen. En de echte raddraaiers gewoon aanpakken.’

Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven sust de ophef over Blixembosch. ‘Het is geen probleemwijk, wel een wijk waar veel jongeren wonen. Ik wil het niet goedpraten, maar die veroorzaken in groepsverband wel eens overlast. We zijn al een tijd bezig die overlast te bestrijden.’
Samen sterk in de hulpverlening!


Frank.

  • Hoofdagent
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,170
Reactie #205 Gepost op: 13 januari 2010, 19:49:05
PvdA: 'Gemeente moet extra agenten zelf betalen'
13 januari 2010

ALKMAAR - De Fractie van de PvdA wil dat de gemeente agenten zelf gaat betalen, om te voorkomen dat er minder blauw op straat komt. Dinsdagavond heeft de partij de commissie bestuur en middelen de burgemeester gevraagd serieus te onderzoeken of het mogelijk is.

Volgens de PvdA in Alkmaar is het tot op de dag van vandaag onzeker wat de rijksbezuinigingen zullen betekenen voor de sterkte van het politiecorps in deze regio. De PvdA is van mening dat indien deze bezuinigen leiden tot minder blauw op straat, de gemeente haar eigen verantwoordelijkheid moet nemen.

PvdA is tegen het plan om stadswachten te bewapenen met wapenstok en peperspray . 'Dan praat je over halfbakken oplossingen die eerder geweld uitlokken dan geweld voorkomen,', aldus fractievoorzitter Gert-Jan Leerink. 'Het geweldsmonopoly ligt in dit land terecht bij de politie. Als je echt wat wil doen aan de veiligheid op straat moet je als gemeente bereid zijn boter bij de vis te doen en zo nodig zelf investeren in een goed en afdoende politieapparaat'.  

Voorwaarde is natuurlijk wel dat door de gemeente Alkmaar betaalde agenten ook echt extra en alleen in Alkmaar worden ingezet. Burgemeester Bruinooge heeft aangegeven te onderzoeken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn, op initiatief van de PvdA fractie zal hier op korte termijn over worden doorgesproken.

Bron: http://www.webregio.nl/groot-alkmaar/regionaal-nieuws/artikel/555146/pvda-gemeente-moet-extra-agenten-zelf-betalen-alkmaar.aspx


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #206 Gepost op: 14 januari 2010, 19:02:28
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fjanuari%2FCriminaliteit%20in%20Regio%20Rijnmond%20daalt

'Criminaliteit in regio Rijnmond daalt'

14 januari 2010

De criminaliteit in de regio Rijnmond is in 2009 gedaald. Dat hebben de hoofdofficieren van justitie van Rotterdam en Dordrecht vanmiddag verklaard, in een gezamenlijke persconferentie.

Het aantal rechtszaken is vorig jaar met 12 procent teruggelopen. Het aantal gevallen van huiselijk geweld nam met name in Rotterdam fors af: van 2700 naar 1500 gevallen. In Dordrecht ging het van 360 naar 300. De daling is volgens justitie toe te schrijven aan de gerichte aanpak van huiselijk geweld en de mogelijkheid van burgemeesters om een huisverbod op te leggen.

Jeugdcriminaliteit
Ook de jeugdcriminaliteit neemt af: Van een kleine 5.000 zaken in 2008 in Rotterdam en Dordrecht tezamen, naar iets meer dan 4.000 vorig jaar. De uitbreiding van de HALT-projecten wordt als één van de oorzaken genoemd. Justitie signaleert ook dat er minder overlastgevende jeugdgroepen zijn.

Fusie
Het was voor het eerst dat justitie in Rotterdam en Dordrecht een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst hielden. Beide parketten hebben in 2009 nauw samengewerkt en op termijn komt er een fusie. Om de gunstige cijfers luister bij te zetten werd er taart geserveerd voor de aanwezige journalisten.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #207 Gepost op: 15 januari 2010, 15:57:29
Politie geeft 11,8 miljoen verkeersboetes

http://www.nu.nl/algemeen/2162841/politie-geeft-118-miljoen-verkeersboetes.html

Uitgegeven: 15 januari 2010 10:37
Laatst gewijzigd: 15 januari 2010 11:02

SOESTERBERG - De politie heeft vorig jaar 11,8 miljoen verkeersboetes uitgeschreven. Dat zijn er ruim 160.000 meer dan in 2008. Het aantal snelheidsovertredingen is gelijkgebleven.
Vooral op locaties met trajectcontrole houdt de weggebruiker zich beter aan de voorgeschreven maximumsnelheid. Het aantal boetes op deze weggedeelten daalde met 358.000 stuks.
Wel werden er meer snelheidsovertredingen met radarapparatuur geconstateerd en beboet.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers die het Team Verkeer van het Openbaar Ministerie (OM) bekendmaakte naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Bellen
Volgens het OM besteedde de politie op straat meer aandacht aan niet handsfree bellen, het niet dragen van de autogordel en andere overtredingen.
Werden in 2008 111.575 bekeuringen voor handheld bellen uitgedeeld, in 2009 gingen 136.135 foute bellers op de bon.

Parkeerbonnen
Het aantal parkeerbonnen nam vorig jaar met ruim 41.000 toe tot een dikke 920.000. Verder is vaker bekeurd voor het rijden door een rood verkeerslicht (+ 20.000) en het niet dragen van de autogordel (+ 28.000).
Volgens het Team Verkeer van het OM heeft de politie veel vaker een zogenoemde staandehouding verricht, het ter plaatse bekeuren van een overtreder.
In 2008 ging het om 1.093.117 staandehoudingen, vorig jaar waren dat er 1.319.608. Het bekeuren op kenteken - met bijvoorbeeld radarapparatuur of flitsers - bleef nagenoeg gelijk op ruim tien miljoen acceptgiro's.

Begrip
''Staandehoudingen kosten de politie veel tijd, maar uitleg die agenten daarbij geven, kan op meer begrip van de overtreders rekenen.
Bovendien gaat een signaal uit naar anderen verkeersdeelnemers dat de politie optreedt tegen verkeersgevaarlijk gedrag'', aldus justitie.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden had eind vorig jaar ruim 95 procent van de boetes geïnd.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #208 Gepost op: 17 januari 2010, 23:39:29
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fjanuari%2FVerdachten%20worden%20vermalen%20in%20juridische%20systeem

'Verdachten worden vermalen in juridische systeem'

17 januari 2010

Verdachten van misdrijven worden vaak gezien als een nummer en dan vermalen in het juridische systeem. Dat zegt de Rotterdamse psychologe Marga Vrolijk, die zelf verdacht is geweest van stalking. Ze schreef het boek “Antwoord” over de zaak, die drie jaar duurde.
“Ik hoop dat mijn boek een signaal is naar bepaalde beroepsgroepen. Zodat zij zien wat er gebeurt als je mensen tot een dossier maakt”.

Marga Vrolijk onderhield jarenlang vriendschappelijk contact met een docent van de Open Universiteit. Ze wisselden muziek uit, of recepten. In 2002 gaf ‘Wim’ (net als ‘Marga’ een pseudoniem –red.) te kennen hun correspondentie te willen beëindigen.

Ets van Lucebert
Marga: “Dat was juist op een moment dat ik steun nodig had. Ik vroeg hem, waarom hij geen contact meer wilde. Maar dat antwoord, dat is nooit gekomen”. Ze bleef hem jarenlang mailtjes sturen, maar zonder respons. De ets van Lucebert die zij hem ooit had geschonken, gaf hij weer terug. Marga stuurde het kunstwerk andermaal op en kreeg het weer per kerende post terug. Uiteindelijk deed Wim aangifte, van stalking.

Van de één op de andere dag zat Marga Vrolijk in een vieze cel, voor het verhoor op het politiebureau. “Vanaf dat moment kom je in een molen terecht. Dit is een verhaal van miscommunicatie, maar het wordt gezien als een strafzaak. Alsof je met een kanon op een mug schiet”.

’Psychologe zat vol vooroordelen’
Het boek “Antwoord” is voor een groot deel een aanklacht tegen het werk van de gedragswetenschappers die haar onderzochten. “Ik zat daar als psychologe tegenover een andere psychologe. Zij heeft alles fout gedaan. Die vrouw zat vol vooroordelen. Zij ging uit van mijn schuld, maar zij had neutraal moeten blijven. Nu schreef zij een analyse die precies in het straatje paste van justitie”.

Vrolijk diende klachten in tegen de psychologe en tegen de reclassering. “Die heb ik beide gewonnen. Maar ik had inmiddels wel een maagzweer opgelopen. Mijn leven was volkomen ondersteboven gegooid”.

Schuldig zonder straf
De apotheose kwam in de Rotterdamse rechtszaal. De rechter heeft haar uiteindelijk wel veroordeeld voor stalking, voor het stelselmatig lastigvallen van de docent, maar er is geen straf opgelegd. In het vonnis wordt erop gewezen dat er sinds de aangifte geen mailtje meer is verstuurd naar ‘Wim’. Bovendien kan de rechtbank zich voorstellen dat het beëindigen van het contact Marga rauw op het dak was gevallen.

“Strikt juridisch gezien konden zij niet anders dan mij schuldig verklaren. Als je mailtjes stuurt naar iemand die dat niet wil, dan kan je dat een vorm van stalking noemen”.

Marga Vrolijk heeft nooit meer contact gehad met Wim en is inmiddels weer aan de slag gegaan als psychologe. Ze heeft ondervonden dat ieder nadeel ook een voordeel kent: “In een stad als Rotterdam ligt de misdaad bij wijze van spreken op straat. Ik heb dus te maken met cliënten die ook verdachten zijn en die ook tegen de bureaucratie aanlopen. Als je dan zelf die ervaring hebt gehad, dan kun je de frustratie en de stress bij die mensen veel beter invoelen”.


grizz

  • Senior GGP, Senior OC, opstapper KNRM Andijk
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,000
  • Niets is onmogelijk
Reactie #209 Gepost op: 18 januari 2010, 09:13:31
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fjanuari%2FVerdachten%20worden%20vermalen%20in%20juridische%20systeem

'Verdachten worden vermalen in juridische systeem'

17 januari 2010

Verdachten van misdrijven worden vaak gezien als een nummer en dan vermalen in het juridische systeem. Dat zegt de Rotterdamse psychologe Marga Vrolijk, die zelf verdacht is geweest van stalking. Ze schreef het boek “Antwoord” over de zaak, die drie jaar duurde.
“Ik hoop dat mijn boek een signaal is naar bepaalde beroepsgroepen. Zodat zij zien wat er gebeurt als je mensen tot een dossier maakt”.

Marga Vrolijk onderhield jarenlang vriendschappelijk contact met een docent van de Open Universiteit. Ze wisselden muziek uit, of recepten. In 2002 gaf ‘Wim’ (net als ‘Marga’ een pseudoniem –red.) te kennen hun correspondentie te willen beëindigen.

Ets van Lucebert
Marga: “Dat was juist op een moment dat ik steun nodig had. Ik vroeg hem, waarom hij geen contact meer wilde. Maar dat antwoord, dat is nooit gekomen”. Ze bleef hem jarenlang mailtjes sturen, maar zonder respons. De ets van Lucebert die zij hem ooit had geschonken, gaf hij weer terug. Marga stuurde het kunstwerk andermaal op en kreeg het weer per kerende post terug. Uiteindelijk deed Wim aangifte, van stalking.

Van de één op de andere dag zat Marga Vrolijk in een vieze cel, voor het verhoor op het politiebureau. “Vanaf dat moment kom je in een molen terecht. Dit is een verhaal van miscommunicatie, maar het wordt gezien als een strafzaak. Alsof je met een kanon op een mug schiet”.

’Psychologe zat vol vooroordelen’
Het boek “Antwoord” is voor een groot deel een aanklacht tegen het werk van de gedragswetenschappers die haar onderzochten. “Ik zat daar als psychologe tegenover een andere psychologe. Zij heeft alles fout gedaan. Die vrouw zat vol vooroordelen. Zij ging uit van mijn schuld, maar zij had neutraal moeten blijven. Nu schreef zij een analyse die precies in het straatje paste van justitie”.

Vrolijk diende klachten in tegen de psychologe en tegen de reclassering. “Die heb ik beide gewonnen. Maar ik had inmiddels wel een maagzweer opgelopen. Mijn leven was volkomen ondersteboven gegooid”.

Schuldig zonder straf
De apotheose kwam in de Rotterdamse rechtszaal. De rechter heeft haar uiteindelijk wel veroordeeld voor stalking, voor het stelselmatig lastigvallen van de docent, maar er is geen straf opgelegd. In het vonnis wordt erop gewezen dat er sinds de aangifte geen mailtje meer is verstuurd naar ‘Wim’. Bovendien kan de rechtbank zich voorstellen dat het beëindigen van het contact Marga rauw op het dak was gevallen.

“Strikt juridisch gezien konden zij niet anders dan mij schuldig verklaren. Als je mailtjes stuurt naar iemand die dat niet wil, dan kan je dat een vorm van stalking noemen”.

Marga Vrolijk heeft nooit meer contact gehad met Wim en is inmiddels weer aan de slag gegaan als psychologe. Ze heeft ondervonden dat ieder nadeel ook een voordeel kent: “In een stad als Rotterdam ligt de misdaad bij wijze van spreken op straat. Ik heb dus te maken met cliënten die ook verdachten zijn en die ook tegen de bureaucratie aanlopen. Als je dan zelf die ervaring hebt gehad, dan kun je de frustratie en de stress bij die mensen veel beter invoelen”.

ja en wat wil zij hier nu mee zeggen ?  ::) (edit) gewoon een manier om de publiciteit op te zoeken voor haar boek.... ik zeg.... lekker boeien..
Ik breng altijd mijn eigen schoenen thuis.....