Algemeen politie nieuws

Auteur Topic: Algemeen politie nieuws  (gelezen 734696 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #2190 Gepost op: 15 januari 2016, 18:40:09
Dat is ook de gangbare werkwijze. We hebben een vuilniscontainer die elke week geleegd wordt door een reguliere bedrijfsafval inzamelaar. Daarnaast hebben we grijze containers die elke paar weken geleegd worden door een bedrijf welke gespecialiseerd is in het vernietigen van archieven.

Heel vreemd dat dit zo gegaan is. Ook vreemd dat ze het materiaal gehad hebben en dat het niet gehouden is op het politiebureau.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2191 Gepost op: 15 januari 2016, 22:08:07
Politie laat weduwe uit Oisterwijk in de kou staan

https://www.youtube.com/watch?v=SLHESAMFBEw
Omroep Brabant
Gepubliceerd op 15 jan. 2016
Samen sterk in de hulpverlening!


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2192 Gepost op: 16 januari 2016, 14:32:08
Rudi Lammers,  Chief Police Officer for the Australian Capital Territory

Rudi Lammers ‏@CPOACT
Amazing audio of injured @ACTPolicing policewoman trapped in police car - very professional. http://tinyurl.com/jzfy664



Audio: https://soundcloud.com/policemedia/audio-from-collision-involving-act-policing-members


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #2193 Gepost op: 19 januari 2016, 15:35:51
Onderzoek naar aangiftemogelijkheden politie

Nederland - In 2015 liet de Stichting Politie en Wetenschap onderzoek doen naar de vraag hoe burgers denken over de huidige aangiftemogelijkheden bij de politie. Een van de uitkomsten is dat bepaalde doelgroepen de internetaangifte liever vermijden, terwijl de mogelijkheid door anderen juist omarmd wordt. De onderzoekers adviseren aandacht te houden voor aangiftemogelijkheden waarbij persoonlijk contact mogelijk is. Dit sluit overigens aan bij de dienstverleningsgedachte van de politie.

Rond het doen van aangifte hanteert de politie de multichannelstrategie. In deze aanpak kan de burger uit verschillende kanalen kiezen om - naar gelang het delict - aangifte te doen. Aangifte doen kan op het politiebureau, via internet, op locatie, telefonisch of in 3D. De politie stuurt bij sommige aangiftes op de mogelijkheid van internetaangifte. De internetaangifte blijkt het minst populair, maar is wel succesvol. Elke maand doen ongeveer dertigduizend mensen aangifte via internet. Dat is ongeveer 37 procent van het totale aantal aangiftes. En dit aandeel stijgt.

Multichannel
Oscar Dros, politiechef Noord-Nederland en portefeuillehouder Dienstverlening, herkent zich in de uitkomsten van het rapport. ‘Het biedt deels bevestiging voor reeds ingezette ontwikkelingen, maar ook een aantal handreikingen. Het onderzoek heeft ons bijvoorbeeld aan het denken gezet over de doelgroepen die internetaangifte liever niet gebruiken: laagopgeleiden, allochtonen en ouderen.’

Laagdrempelig en klantvriendelijk
Hij vervolgt: ‘Welke kanalen we ook aanbieden, de politie is en blijft 24/7 bereikbaar en beschikbaar. Als het nodig is, worden aangiftes zelfs bij mensen thuis opgenomen. Technologische ontwikkelingen maken dit ook steeds beter mogelijk. Persoonlijk contact, een aanbeveling uit het onderzoek, heeft en houdt ook voor ons prioriteit. Maar feit is dat veel mensen lichtere feiten, bijvoorbeeld een fietsendiefstal, snel willen kunnen melden om aangifte te kunnen doen bij de verzekering. Internet is dan een laagdrempelige en klantvriendelijke oplossing die 24 uur per dag beschikbaar is. Overigens is het kanaal voor het doen van aangifte altijd een vrije keuze.

Grote stappen in 2015
Het onderzoek door Bureau BSO en de Radboud Universiteit is grotendeels gebaseerd op data van voor februari 2015. Terwijl juist in 2015 grote stappen zijn gezet, met name op het terrein van eenduidige dienstverlening en online aangifte doen. Dros: ‘In april 2015 is de oude aangiftemodule volledig gemoderniseerd in nauwe samenspraak met burgerpanels. En eind 2015 is gestart met de ontwikkeling van Mijn Politie. Op deze persoonlijke en door DigiD beveiligde omgeving kunnen mensen die online aangifte deden, zien wat de status van hun aangifte is. En ondanks zware bezuinigingen op onze ICT, blijven we geld reserveren om de agent te voorzien van moderne communicatiemiddelen zodat hij steeds minder afhankelijk wordt van het politiebureau. Ook ter plaatse een aangifte opnemen, behoort dan tot de mogelijkheden. Een deel van de bezwaren uit het rapport van Politie en Wetenschap is hiermee ondervangen.

Ontwikkelingen in 2016
De politie werkt doorlopend aan het verder verbeteren van haar dienstverlening. In 2016 kunnen burgers gebruik gaan maken van Mijn Politie. Ook wordt een experiment gestart met 2D-aangifte. Deze vorm draait door beeldtelefonie om persoonlijk contact, maar biedt de burger ook gemak omdat hij, met een speciale politieapp, vanuit huis aangifte kan doen. Verder kijkt de politie samen met Slachtofferzorg hoe de inhoudelijke terugkoppeling aan slachtoffers, nu standaard voor woninginbraken, verder verbeterd kan worden. En last but not least krijgen aangevers de kans om zich uit te spreken over de kwaliteit van het contact met de politie tijdens het doen van aangifte.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2194 Gepost op: 21 januari 2016, 16:31:43
https://www.youtube.com/watch?v=fIt8utcdpeY
Politie
Gepubliceerd op 21 jan. 2016
Citaat
Aantal ladingdiefstallen in 2015 sterk gedaald; film bij jaarrapportage transportcriminaliteit.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #2195 Gepost op: 22 januari 2016, 08:13:58
Interventieteams in strijd tegen mensensmokkel

Laatste update:
22-01-2016 | 07:06
Nederland - Vier Flexibele Interventie Teams (FIT) van de Landelijke Eenheid gaan zich de komende maanden vrijwel volledig richten op de bestrijding van mensensmokkel en –handel. De politie inzet moet niet alleen leiden tot meer heterdaadkracht op deze vormen van criminaliteit, maar ook belangrijke informatie opleveren voor opsporingsonderzoeken.

Yme Stiemsma heeft even geen boodschap aan het rode kruis boven de afgesloten spitsstrook van de A28. Aan de snelheidslimiet ook niet. De actieleider van het Flexibele Interventie Team (FIT) dat actief is in Noord-Nederland heeft zojuist een sms ontvangen, afkomstig van het kentekenregistratiesysteem ANPR. Een witte bestelbus passeerde enkele minuten geleden een camera die aan het ANPR-systeem is verbonden. En omdat de nummerplaten van het busje in het systeem staan, krijgt Stiemsma een bericht.

De bestelbus wordt mogelijk gebruikt bij mensensmokkel. Daarom is het kenteken ingevoerd in het ANPR-systeem. Net als dat van ruim 400 andere auto’s. Op plekken waar de voertuigen het meest worden geregistreerd, zijn de FIT-teams het meest actief.

De ongeveer 100 politiemensen die bij de FIT-teams werken, hopen daardoor niet alleen meer informatie over de auto’s en hun inzittenden boven water te krijgen – die van groot belang kan zijn in opsporingsonderzoeken – maar ook op meer heterdaadkracht. Om die reden zijn de teams ook veelvuldig te vinden rond asielzoekerscentra in ons land.

Bijstand
‘Met interventie-acties rond zogenoemde sleutelplaatsen hebben we als FIT de afgelopen jaren onze meerwaarde bewezen. Bijvoorbeeld in de strijd tegen drugscriminaliteit en mobiel banditisme,’ zegt Maikel Dop, projectleider FIT. ‘In 2014 hebben we al ervaring opgedaan met de aanpak van mensensmokkel. We hebben toen tientallen mensen aangehouden, die met name Syriërs en Eritreeërs naar ons land smokkelden.’

Het beproefde concept van FIT is voor de politie reden om de teams de komende tijd vrijwel volledig vrij te maken voor de aanpak van mensensmokkel en mensenhandel. Een logische keuze, zegt Dop. ‘Met de toename van het aantal mensen dat naar Nederland komt, stijgt waarschijnlijk het aantal gevallen van mensensmokkel en mensenhandel,’ zegt hij. ‘Om hier te komen, maken veel mensen gebruik van smokkelaars. Dat zijn criminelen die op grove wijze misbruik maken van de positie van anderen,’ vervolgt Dop. ‘Mensensmokkel mondt vaak uit in mensenhandel. Bijvoorbeeld omdat mensen hun reis aan de smokkelaar moeten afbetalen. We hebben ook al gezien dat rond azc’s wordt geronseld voor prostitutie of het knippen van hennep.’

De FIT-teams worden tijdens hun acties soms ook geconfronteerd met criminaliteit dóór vreemdelingen. Dop: ‘We richten ons op migratiecriminaliteit in de breedste zin van het woord. Het gaat vooral om mensensmokkelaars en uitbuiters, maar ook om mensen die misbruik maken van het asielbeleid. Die met de vluchtelingenstroom zijn meegekomen om hier criminaliteit te plegen. Zo hadden we laatst vier Georgiërs in beeld die vanuit een centrum op rooftocht gingen in ons land. Als we dat zien, grijpen we natuurlijk ook in.’

Informatie
Voor maximaal resultaat werken de FIT-teams zoveel mogelijk op basis van informatie en analyses. Zij zetten niet lukraak ‘verdachte’ auto’s langs de kant van de weg. Ook ondersteunen de FIT-teams tientallen opsporingsonderzoeken naar mensensmokkel. ‘Als de recherche meer wil weten over bepaalde auto’s, personen of adressen, gaan wij daarmee aan de slag,’ zegt Dop. ‘We doen op dit moment ‘klussen’ voor verschillende onderzoeken.'

AVIM
In heterdaadsituaties van mensensmokkel of -handel – bijvoorbeeld als iemand rond rijdt met vreemdelingen zonder identiteitspapieren of geldige verblijfsstatus – leveren de FIT-teams verdachten af aan het dichtstbijzijnde politiebureau. Zij tikken zelf processen-verbaal van aanhouding en bevindingen, waarna collega’s van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel in de betreffende politie eenheid de zaak overnemen en afhandelen.

Intussen heeft Yme Stiemsma de A28 verlaten. Op de A50 richting Apeldoorn speurt hij naar de witte bestelbus. Zonder resultaat. Ter hoogte van het dorpje Vaassen neemt Stiemsma gas terug: ’Die gaan we niet meer vinden.’ In 22 andere gevallen wisten collega’s van de FIT-teams dit jaar een voertuig wel te achterhalen en de inzittenden te controleren. Alle informatie is vastgelegd in de politiesystemen. Zes personen werden aangehouden, onder wie de Georgiërs.

Maikel Dop verwacht dat de FIT-teams snel meer resultaat gaan boeken. Direct, in de vorm van aanhoudingen, of indirect, door rechercheteams van cruciale informatie te voorzien. ‘De huidige hoge instroom is betrekkelijk nieuw en onze informatiepositie is daarom nog beperkt. Maar ik ben ervan overtuigd dat onze inzet en die van anderen daar snel verandering in gaat brengen.’


Hulpverleningsforum

  • Forum Moderator
  • Senior gebruiker
  • *****
  • Berichten: 1,057
    • HVforumNL
Reactie #2196 Gepost op: 26 januari 2016, 08:31:30
Discussie over bewakingseenheid met extra middel tegen terreur zie
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?msg=1401974

^RAdeR


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2197 Gepost op: 27 januari 2016, 22:24:41
Dagelijks 1500 tot 2000 agenten voor vluchtelingenvraagstuk

Laatste update: 26-01-2016 | 14:50

Nederland - De politie zet dagelijks 1500 tot 2000 mensen in om het vluchtelingenvraagstuk in Nederland in goede banen te leiden. Dat is drie ŕ vier procent van de totale operationele politiecapaciteit. Een in de media gesuggereerde inzet van tien procent is feitelijk onjuist.

Het juiste aantal is inmiddels ook vermeld op de website van de politievakbond VMHP.

'Belangrijk maatschappelijk vraagstuk'
Het vluchtelingenvraagstuk vraagt veel van de politie, maar leidt niet tot chaos. De asielstroom vereist wel een buitengewoon grote inzet van politiemensen. Waarnemend korpschef Ruud Bik: 'Ja, het piept en het kraakt. Dit belangrijke maatschappelijke vraagstuk vergt veel van onze mensen. We kunnen de huidige inzet aan, maar dit leidt wel tot onvermijdelijke keuzes. Dan kan het voorkomen dat minder spoedeisende zaken niet direct worden opgepakt. Deze keuzes worden gemaakt op lokaal niveau, in samenspraak met de burgemeester.'

Scenario's
De politie denkt altijd na over scenario’s die zich in de toekomst voor kunnen doen. Daar zitten ook scenario’s tussen waarbij de benodigde politiecapaciteit aanzienlijk kan oplopen, tot bijvoorbeeld 4000 of 6000 politiemensen. Op dit moment is daar geen sprake van.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2198 Gepost op: 27 januari 2016, 22:31:53
Aanvulling op AD-artikel “Geboeid maar zonder gordel in politiebus: boete”

Laatste update: 27-01-2016 | 08:32

Rotterdammer - Deze woensdag 27 januari komt in het Algemeen Dagblad een Rotterdammer aan het woord die bezwaar maakt over een boete die hij kreeg voor het niet dragen van zijn gordel. Wat het AD-artikel niet haalde wordt in dit bericht aangevuld. Onder andere dat het de stomdronken bijzonder agressieve man zelf was die zijn gordel drie keer afdeed. Het zou het Algemeen Dagblad gesierd hebben de man kritischer te bevragen op zijn gedrag.

Zondagochtend 10 januari belde de moeder van een 27-jarige Rotterdammer de politie. Haar dronken zoon was aan komen lopen, de woning weer uitgezet en pleegde nu vernielingen. Agenten die aankwamen hoorden van haar dat hij de twee ruiten van de voordeur had ingeslagen met een laptop. De moeder zei aangifte te willen doen en agenten arresteerden de man.

Bekeuring
Hij werd geboeid in de politiebus gezet. Daar probeerde hij de deuren van de bus in te trappen en schold hij de agenten uit. Hoewel geboeid op de rug wist hij zijn gordel los te maken. Hem werd gezegd dat niet te doen. Toch maakte hij deze weer los. Wederom volgde een waarschuwing en werd de gordel vastgezet. Dit voor de veiligheid van de man zelf: hij was geboeid en kon zich niet vasthouden. Daarbij: iedereen in Nederland wordt geacht een gordel te dragen. Aangehouden zijn, ontslaat je niet van verantwoordelijkheid. Haast vanzelfsprekend maakte de man de gordel al rijdend weer los. De agenten hadden het idee dat de dronken man toch nog prima wist wat er gebeurde en wat hij deed. Het leverde hem een bekeuring op.

Bedreiging
Op het bureau bedreigde de man agenten met de dood. Iets waarvoor hij vaker voor in aanraking kwam met de politie. Door de agenten is aangifte tegen hem gedaan.

Slot
De reactie aan het Algemeen Dagblad, door de journalist overgenomen minus de zin over het AD, is ook een mooi slot voor dit bericht: De man verschuilt zich met zijn gedrag kennelijk achter zijn overmatige drank- en drugsgebruik. Het zou het Algemeen Dagblad sieren de man kritischer te bevragen op zijn gedrag. Dat hij er zelf voor koos een aantal maal zijn gordel af te doen is eigenlijk nog het minst heftige van wat zich afspeelde. Wij tillen zwaarder aan het diezelfde nacht met de dood bedreigen van agenten, het uitschelden van zijn moeder en de ruiten van een voordeur inslaan.

(Het AD-artikel)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2199 Gepost op: 27 januari 2016, 23:32:43
Vijf aanhoudingen na vondst Kalasjnikovs, Glocks en drugs

Laatste update: 27-01-2016 | 18:24

Rotterdam, Schiedam - Dinsdagmorgen zijn in twee woningen in Rotterdam en Schiedam vijf personen aangehouden. De aanhoudingen vonden plaats in een lopend onderzoek. In het huis in aan de Degerfors in Schiedam werden 7 vuurwapens aangetroffen. De drie Kalasjnikovs, drie vuurwapens van het merk Glock en een revolver zijn in beslag genomen.

In een woning aan de Schoonveld in Rotterdam-Zuid is een 26-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht van illegale handel in vuurwapens. De inwoners van Schiedam in de leeftijd van 16 tot 36 jaar worden verdacht van verboden wapenbezit. Naar hun rol en betrokkenheid doet de politie verder onderzoek. In de woning in Schiedam werden naast vuurwapens ook diverse patroonhouders, patronen en gebruikshoeveelheden verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen.
Samen sterk in de hulpverlening!