Algemeen politie nieuws

Auteur Topic: Algemeen politie nieuws  (gelezen 721170 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2220 Gepost op: 1 april 2016, 09:03:38


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2221 Gepost op: 6 april 2016, 08:54:12
Politie Amsterdam Boven IJ:

Citaat
Politie Amsterdam Boven IJ
Dinsdag 5 april 2016
 
HOVERBOARDS: "IRRITANT EN GEVAARLIJK"

Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De nieuwste rage van 2016, de Hoverboards. Vooral de jeugd is er erg behendig mee en razendsnel. En gezien de populariteit komen ouders in de verleiding deze dure gadgets aan te schaffen voor hun kinderen. Maar let op!

Deze zelf balancerende voertuigen zijn niet toegestaan op de openbare weg! Dit houdt in dat ze enkel binnenshuis gebruikt mogen worden. De boards zijn namelijk niet verzekerd omdat het voertuig nog niet is goedgekeurd. Het is ook nog maar de vraag of dit ooit gaat gebeuren aangezien het apparaat geen stuur en zitplaats heeft.

Tevens veroorzaken de hoverboards een hoop overlast. Er wordt mee over de stoep gereden, door winkels en over winkelcentra. Dit veroorzaakt dan ook gevaarlijke situaties voor overige burgers.

Naar aanleiding van diverse klachten over hinderlijke jeugd bij het winkelcentrum De Banne heeft de politie een actie gehouden. Hierbij constateerden wij dat er door groepen jeugd gebruik wordt gemaakt van de hoverboards in en rondom het winkelcentrum. Dit veroorzaakte een aanzienlijke overlast en irritatie bij het publiek en dit is niet de bedoeling.

Wij willen je er dan ook op wijzen dat de politie de bevoegdheid heeft om de hoverboards in beslag te nemen en hierbij kan ook een boete worden uitgeschreven. De officier van justitie zal dan gaan bepalen of de hoverboards überhaupt nog terug mogen naar de eigenaar.

Bedenk je dus voor je een dure gadget koopt dat deze niet op de openbare weg mag worden gebruikt. Wij zullen hier strenger op gaan controleren en te zijner tijd ook tegen op gaan treden.


In Qatar hebben we deze hype al gehad. In eerste instantie is het gewoon toegelaten. In Qatar begon het ook met dit soort berichten van politie. Daarna volgden actief bekeuren door alle politiediensten, inbeslagname + vernietiging hoverboards door justitie, grote winkelcentra met verbod op hoverboards, de brandweer (woningbranden ontstaan tijdens opladen hoverboards), Qatar Airways (verbod op vervoer hoverboards - zelfontbrandingsgevaar).

Een hype is leuk, niet als het zorgt voor ernstig letsel (in Qatar: veel fracturen en ernstig neurotrauma) of woningbranden.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2222 Gepost op: 6 april 2016, 09:22:25
USA, 19 februari 2016 Consumer Product Safety Commission

Citaat
IT’S GENERALLY HEALTHY to think in shades of grey; things are rarely either all good or all bad. Except, it turns out, hoverboards, which the Consumer Product Safety Commission has officially warned are unsafe. All of them. For now, anyway.

http://www.wired.com/2016/02/government-warns-that-no-hoverboard-is-safe/

Abu Dhabi, oktober 2015

Citaat
AbuDhabi ‘hoverboard’ death: Panic over new phenomenon among kids

Al Arabiya News

The recent death of a UAE-based child while on a “hoverboard" has sparked safety concerns over the self-balancing scooter which is growing in popularity worldwide.

http://www.qatar-tribune.com/viewnews.aspx?d=20151020&cat=Gulf13&pge=13

Jordanie/Qatar, 31 december 2015

Mira Kurdi @MiraKurdi 96d
@qatarairways hello can we bring a hoverboard to the plane ?

Qatar Airways @qatarairways 96d
@MiraKurdi Hello Mira, For safety reasons, Hoverboard is not permitted not permitted in checked or cabin baggage. Thank you


Fletwed

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 995
Reactie #2223 Gepost op: 8 april 2016, 01:36:51
Citaat van: oma link=msg=1417686 date=1459925652
Politie Amsterdam Boven IJ:

In Qatar hebben we deze hype al gehad. In eerste instantie is het gewoon toegelaten. In Qatar begon het ook met dit soort berichten van politie. Daarna volgden actief bekeuren door alle politiediensten, inbeslagname + vernietiging hoverboards door justitie, grote winkelcentra met verbod op hoverboards, de brandweer (woningbranden ontstaan tijdens opladen hoverboards), Qatar Airways (verbod op vervoer hoverboards - zelfontbrandingsgevaar).

Een hype is leuk, niet als het zorgt voor ernstig letsel (in Qatar: veel fracturen en ernstig neurotrauma) of woningbranden.

Denk dat je in NL meervwoningbranden voorkomt als je een soort APK instelt voor schoorstenen ;)


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2224 Gepost op: 8 april 2016, 06:39:39
Citaat van: Fletwed link=msg=1417951 date=1460072211
Denk dat je in NL meervwoningbranden voorkomt als je een soort APK instelt voor schoorstenen ;)

Ik weet wel zeker dat je in Qatar meer woningbranden voorkomt als je een soort APK instelt voor airco-installaties. De meeste woningbranden onstaan door slecht onderhouden of niet gereinigde airco installaties. Gedurende fire season (half juni - half september) gaat het om tientallen woningbranden per dag direct of indirect veroorzaakt door airco-installaties.

De brandweer in Qatar heeft na meerdere branden/brandonderzoeken waarbij een hoverboard of het opladen van hoverboard in de woning de brandoorzaak was  besloten om actief burgers via campagnes te waarschuwen omdat niemand verwacht dat dit soort speeltjes de oorzaak zijn van woningbrand. Ik vind het goed beleid omdat veiligheid van burgers boven de commerciele belangen gaat van de producent en verkopers van hoverboards.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #2225 Gepost op: 8 april 2016, 13:54:32


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #2226 Gepost op: 19 april 2016, 19:33:01
Groot crimineel communicatienetwerk uit de lucht
Laatste update:
    19-04-2016 | 16:48
Woordvoering:
    Landelijke eenheid

Driebergen - De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben vandaag een groot versleuteld communicatienetwerk van Nederlandse en mogelijk buitenlandse criminelen uit de lucht gehaald. Een 36-jarige man uit Nijmegen is aangehouden op verdenking van witwassen.

De politie heeft vandaag meerdere servers in Nederland gekopieerd. De aangehouden verdachte is eigenaar van een bedrijf in Nijmegen. Zijn bedrijf leverde aangepaste smartphones en de daarbij behorende communicatiediensten. Bij doorzoeking van zijn woning is een vuurwapen aangetroffen. In Canada is vandaag, in samenwerking met de Toronto Police, een server tijdelijk buiten gebruik gesteld. Ook van deze server is alle informatie gekopieerd.

Pretty Good Privacy
Het is bij politie en OM al langer bekend dat criminelen op uitgebreide schaal gebruik maken van de mogelijkheid om vertrouwelijk met elkaar communiceren. Dat doen zij  met behulp van aangepaste telefoons voorzien van specifieke encryptiesoftware, Pretty Good Privacy (PGP) genaamd. Communicatie tussen verdachten van georganiseerde misdaad is hierdoor voor opsporingsdiensten niet of nauwelijks zichtbaar. Dit bleek uit strafrechtelijke onderzoeken naar bijvoorbeeld liquidaties, OMG’s en verdovende middelenhandel.

Onderzoek
Dat was aanleiding voor de politie om onder het gezag van het Landelijk Parket een onderzoek te starten naar de grootste aanbieder van deze diensten in Nederland. Het bedrijf in Nijmegen verkocht aangepaste telefoons voor ongeveer 1500 euro per toestel en had voor het afgeschermde dataverkeer specifieke ‘eigen’ servers in gebruik.
Lopende onderzoeken

Digitale experts van het Team High Tech Crime van de politie kregen in het onderzoek zicht op de servers waarop al het dataverkeer werd beheerd. Deze servers zijn vandaag uit de lucht gehaald en gekopieerd. Dat betekent dat politie en OM zicht verkrijgen op de onderlinge communicatie tussen leden van criminele groepen. De data uit de veiliggestelde servers wordt verder geanalyseerd en waar mogelijk gebruikt in lopende onderzoeken.

Criminele dienstverleners
Met het uit de lucht halen van de servers heeft de politie vermoedelijk het grootste versleutelde netwerk van crimineel Nederland veiliggesteld. Politie en OM hebben extra aandacht voor bedrijven die deze diensten aanbieden aan criminelen. Criminele dienstverleners worden regelmatig vervolgd voor witwassen. Politie en OM volgen de verschillende ontwikkelingen op het gebied van encryptie, S/MIME en OneBCcards, met grote belangstelling.

Toegang
Politie en OM doen er alles aan de gegevens van criminele gebruikers van deze diensten veilig te stellen.Het OM heeft diverse bedrijven in Nederland bevolen justitie toegang te verlenen tot de digitale infrastructuur van het bedrijf. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan het verstrekken van wachtwoorden.  

Bericht
Ongeveer 19.000 geregistreerden die het netwerk na de actie willen gebruiken, krijgen automatisch de boodschap dat het systeem door de politie gekopieerd en onderzocht wordt. Verder wordt in het bericht uitgelegd dat het onderzoek zich richt op personen die verdacht worden van ernstige misdrijven. Gebruikers die zich bijvoorbeeld kunnen beroepen op het verschoningsrecht kunnen zich melden op een in het bericht vermeld emailadres.

PGP is overigens een encryptiemethode niet een programma op zich en kent ook vele legitieme toepassingen. Het in dit bericht genoemde bedrijf is Ennetcom: https://www.ennetcom.com/nl/
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Frank.

  • Hoofdagent
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,170
Reactie #2227 Gepost op: 19 april 2016, 20:12:27
Ik ben weliswaar politieagent, maar (wetgeving omtrent) cybercrime is abracadabra voor mij. In het artikel staat dat de eigenaar is aangehouden voor witwassen. Het leveren en gebruiken van een versleutelde communicatiemiddelen is dus/toch niet strafbaar? Wordt hier een witwaszaak aangegrepen om een vinger achter de krochten van criminele communicatie te krijgen en zo ja, houdt dat stand in een rechtszaak? Voortgezette toepassing? Omdat uit het hele artikel (b)lijkt dat het gaat om de communicatiehistorie en niet om het witwassen.


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #2228 Gepost op: 20 april 2016, 14:20:10
Citaat van: Frank. link=msg=1419780 date=1461089547
Het leveren en gebruiken van een versleutelde communicatiemiddelen is dus/toch niet strafbaar?
Volgens mij in principe niet, tenzij er sprake is van middelen die aangemerkt zijn als "staatsgeheim" en/of communicatiemiddelen die niet voldoen aan geldende wet- en regelgeving op het gebied van telecommunicatie. Zowel PGP software als Blackberry toestellen zijn in principe legaal aan te schaffen en te gebruiken.

Citaat van: Frank. link=msg=1419780 date=1461089547
Wordt hier een witwaszaak aangegrepen om een vinger achter de krochten van criminele communicatie te krijgen en zo ja, houdt dat stand in een rechtszaak? Voortgezette toepassing? Omdat uit het hele artikel (b)lijkt dat het gaat om de communicatiehistorie en niet om het witwassen.
De vraag is wat het OM de eigenaar uiteindelijk ten laste gaat leggen.
Indien de communicatieserver en de verstrekte toestellen op de juiste wijze geconfigureerd zijn, zijn er niet heel veel bruikbare gegevens zichtbaar. Maar na de verhalen eind vorig jaar over het door de NFI kunnen kraken van dit soort toestellen, zal dit wel weer de nodige onrust in de criminele wereld veroorzaken...
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Bollie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 408
Reactie #2229 Gepost op: 20 april 2016, 17:14:05
Misschien een aparte vraag, maar als het OM en de Politie het niet kunnen onderscheppen i.v.m. de techniek, hoe zeker is men dat het alleen een criminele netwerk betreft. Er zijn naar mijn mening ook bedrijven die in kader van bedrijfsgeheim absoluut niet willen dat belangrijke bedrijfsinfo weg lekt door aftappen.