http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fjuli%2FJustitie%20eist%20werkstraf%20tegen%20agent%20die%20kinderen%20aanreedJustitie eist werkstraf tegen agent die kinderen aanreed
29 juli 2010
Tegen de politieagent die vorig jaar juni twee kinderen had aangereden op de Pretorialaan in Rotterdam, is donderdag 120 uur werkstraf geëist. Ook eist justitie een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden.
De hoofdagent van het korps Rotterdam Rijnmond besloot, samen met collega's in een andere politiewagen, te rijden op een spoedmelding. Hijzelf zat in een onherkenbare politiewagen, zonder zwaailicht en sirene.
Op de Pretorialaan - waar een maximumsnelheid geldt van 30 kilometer per uur - schepte hij met ongeveer 70 kilometer per uur twee overstekende kinderen. Een jongetje van toen 5 jaar raakte zwaargewond. Hij lag een tijdje in coma, liep onder meer hersenletsel op en is mogelijk voor de rest van zijn leven invalide. Zijn toen 9-jarige zusje raakte lichtgewond.
Richtlijnen
Justitie verwijt de agent dat hij zich niet aan de richtlijnen heeft gehouden, die stellen dat de politie in een noodsituatie niet meer dan 20 km/u te snel mag rijden. Hij had zich bovendien moeten melden bij de meldkamer van de politie om zich te vergewissen of de herkenbare politiewagen dichter in de buurt was. Hij had dan minder snel hoeven rijden.
Emotioneel
De agent, die in uniform in het verdachtenbankje van de Rotterdamse rechtbank verscheen, legde in een emotioneel betoog uit dat hij met alle beste bedoelingen naar de spoedmelding was gereden en nog geen mogelijkheid had gehad om contact op te nemen met de meldkamer. 'Als je hoort dat iemand die onwel is geworden niet meer aanspreekbaar is, dan kijk je niet meer op je dashboard. Ik heb naar mijn idee niets gedaan wat tegen de regels is.' Hij stelde verder dat het in praktijk erg lastig is om zich aan alle richtlijnen te houden die aan de politie gesteld worden.
Moeilijk
De agent zegt het nog elke dag moeilijk te hebben met het idee dat hij twee kinderen heeft aangereden: “Als ik hoor hoe het met die jongen gaat, scheurt er een stuk uit mijn ziel. Ik probeer elke dag mensen te helpen en die dag is me dat niet gelukt.” Inmiddels rijdt hij geen politie-auto’s meer en zit hij in een reïntegratieproject bij de politie.
De korpsleiding wacht het verloop van de rechtszaak af voordat deze eventueel disciplinaire maatregelen neemt.
Vrijspraak
De advocaat van de agent vroeg om vrijspraak. Hij vroeg zich hardop af of de agent de twee kinderen ooit had kunnen zien. Ook vroeg hij zich af of de aanrijding bij een lagere snelheid voorkomen had kunnen worden.
De rechtbank doet op 12 augustus uitspraak over deze zaak.