Roadblocks om criminelen tegen te houdenhttp://www.politie.nl/midden-en_west-brabant/nieuws/110217roadblocksomcriminelentegentehouden.aspBergen op Zoom, 18-02-2011 • De politie hield donderdag 17 februari 2011 in West Brabant controles op verschillende plaatsen. De acties waren gericht op het tegenhouden van inbrekers, straatrovers en overvallers. De zogenaamde roadblocks werden tussen 16.30 uur en 01.00 uur door circa 110 opsporingsambtenaren uitgevoerd. De agenten kregen ondersteuning van andere diensten zoals het Korps Landelijke Politie Diensten, de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Ook waren er ambtenaren van de gemeente Roosendaal en gemeente Halderberge bij de controles betrokken. Er werden ruim 750 voertuigen gecontroleerd en 14 arrestaties verricht. Voor kleine verkeersovertredingen werd niet bekeurd maar kreeg de overtreder een waarschuwing. De actie was immers niet gericht op verkeersveiligheid.
Donkere dagen:
De ervaring leert dat een aantal delicten zoals inbraken, overvallen en straatroven stijgen tijdens de donkere dagen. De toename van dit soort delicten is vooral te zien in de periode van oktober tot maart. Dat is overigens een jaarlijks terugkerend landelijk beeld. Met doelgerichte acties op zogenaamde ‘hotspots’ tegen zogenaamd ‘hotshots’ en andere activiteiten hoopt de politie de criminaliteit tegen te houden en terug te dringen.
Samenwerking:
De politie kreeg ondersteuning van o.a. de Douane, gemeentelijke handhavers en het korps Landelijke Politie Diensten met gerichte acties op de autosnelwegen en de inzet van een helikopter. De bemanning van de politie helikopter ondersteunde de actie vanuit de lucht en was snel inzetbaar voor een eventuele heterdaad situatie. De heli werd in de loop nog daadwerkelijk ingezet bij de jacht op overvallers in Tilburg.
Bij de controles werden twee zogenaamde ANPR-voertuigen ingezet. Een ingebouwde camera scant de kentekens van de passerende auto’s. Het kenteken wordt vervolgens razendsnel vergeleken met gegevens uit diverse databanken. Hierbij is het mogelijk om meteen een koppeling te leggen naar gesignaleerde verdachten, het register van gestolen voertuigen of het opsporingsregister van personen die nog gezocht worden voor strafbare feiten, openstaande boetes en belastingschulden.
Tegenhouden:
Bij dit soort roadblocks wordt iedereen die voorbij komt door de politie aangesproken. Het gaat daarbij niet om degenen met goede bedoelingen. Juist personen die al bekend zijn bij politie en justitie worden extra gecontroleerd op bezit van drugs, wapens, inbrekers-gereedschap of andere verboden zaken. Agenten brengen in kaart wie er met wie op pad is en met welk vervoermiddel. Bijkomend effect is dat potentiële daders worden tegen houden omdat er veel blauw op straat te zien is. Door met veel agenten op risicotijden en plaatsen aanwezig te zijn, wordt daarnaast de kans op arrestaties in heterdaad situaties aanmerkelijk vergroot. De agenten controleerden op kortstondig (maximaal een half uur) met zeven teams op verschillende 60 strategische plekken binnen het politiedistrict Bergen op Zoom.
De controleplekken werden na enige tijd steeds verplaatst naar een andere locaties. Dat gebeurde o.a. op: Roosendaal, Bergen op Zoom, Oudenbosch, Zevenbergen, Wouw, Klundert, Moerdijk, Ossendrecht, Standaardbuiten, Oud-Gastel, Hoogerheide, Putte, Halsteren, Lepelstraat, Willemstad, Oude Molen, Dinteloord, Nispen, Heerle.
Voor kleine verkeersovertredingen (kapotte verlichting / vergeten rijbewijs etc.) kreeg de overtreder een waarschuwing. De actie was immers niet direct gericht op verkeersveiligheid. Ernstige verkeerszaken,waar de politie echt niet omheen kon (zoals rijden onder invloed, onverzekerd voertuig) werden afgedaan met een proces-verbaal. Alle gecontroleerde personen kregen een brief van korpschef Frans Heeres uitgereikt, waarin de doelstelling van de controle werd uitgelegd.
Resultaten:
In totaal liet de politie ruim 750 auto’s stoppen en werden de inzittenden aan een nadere inspectie onderworpen. Er werden 14 arrestaties verricht. Het ging daarbij om personen die nog gezocht werden door politie en justitie en mensen met openstaande geldboetes. Verder werden er personen aangehouden op grond van overtreding van de Opiumwet, de Wet Wapens en Munitie en het rijden onder invloed.
In Roosendaal werd in de kofferbak van een automobiliste een grote hoeveelheid merkkleding aangetroffen. Het ging om nieuwe kleding, die nog in de verpakking zat en voorzien was van labels. De vrouw legde een onduidelijke en leugenachtige verklaring af. Dit was reden om de partij kleding in beslag te nemen en om onderzoek te doen naar de herkomst.
Tegen het einde van de avond werden nog drie zogenaamde ‘veelplegers’ onderschept. Zij waren in Oud Gastel op pad Gastel, met o.a. een gasdrukwapen, gsm-jammers en inbrekersgereedschap, Het trio is voor nader onderzoek ingesloten.
Zelfredzaamheid:
Naast de activiteiten die de politie ontplooit, blijft zij een beroep doen op de zelfredzaamheid en betrokkenheid van de burgers. Ondernemers en privé personen kunnen zelf preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van een misdrijf. Preventietips zijn te vinden op
www.politiemwb.nlHet korps blijft op burgers rekenen als het gaat om het melden van verdachte activiteiten en omstandigheden. Bel het alarmnummer 112 als de politie onmiddellijk in actie moet komen. Het landelijke nummer 0900-8844 kan gebruikt worden voor niet-spoedeisende situaties.
Auteur: Jeroen Steenmeijer