Cursus 'people skills' voor stadswacht door Eric de Brouwer ROTTERDAM - Stadswachten in Rotterdam krijgen tijdens opleidingen en trainingen nog eens extra les over hoe ze moeten omgaan met het publiek op straat.
Aanleiding hiervoor vormen de uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van de gemeente onder 600 stadsbewoners is gehouden naar de bekendheid met de nieuwe bevoegdheden van de stadswachten. Een van de conclusies luidt dat ruim 40 procent van de mensen die vorig jaar in aanraking zijn gekomen met een handhaver, daar ontevreden over was.
Niet luisteren
Veelgehoorde kritieken zijn dat de stadswachten te streng zijn, niet luisteren, of een bekeuring geven voor ’onzinnige zaken’. Van de ondervraagden gaf 20 procent aan in 2010 zelf met een stadswacht te maken te hebben gehad.
„We sluiten niet uit dat een deel van de ontevredenheid voortkomt uit het feit dat burgers het niet prettig vinden om zelf op misplaatst gedrag te worden aangesproken. Toch heeft de uitkomst ertoe geleid dat extra aandacht wordt besteed aan de bejegening van het publiek”, schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.
Volgens woordvoerder Fred Marree van de dienst Stadstoezicht gebeurt dat zelfs wekelijks. „Communicatie met de burger is voor ons een permanent aandachtspunt”, zegt hij. „Dat is ook logisch voor een dienst die letterlijk tussen de mensen staat.”
Marree geeft toe dat extra training voor medewerkers nuttig is. „Hier en daar kan er nog wel wat worden bijgeschaafd, want het komt uiteraard voor dat een stadswacht zich een keer ongelukkig uitdrukt. Wij zijn ook maar mensen. Beleefd blijven, de juiste toon aanslaan en uitleggen waarom een sanctie wordt opgelegd. Dat zijn zaken die in de trainingen bijzondere aandacht krijgen.”
Handboeien
Stadswachten in Rotterdam worden sinds enkele jaren opgeleid tot zogeheten buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Zij mogen in die nieuwe rol mensen bekeuren, aanhouden en in noodgevallen zelfs in de handboeien slaan. De dienst Stadstoezicht heeft inmiddels 460 boa’s; dat moeten er eind dit jaar 500 zijn.
Overigens blijkt uit het onderzoek dat het overgrote deel van de Rotterdammers (bijna 90 procent) het een goede zet vindt dat de gemeente stadswachten inzet. Een meerderheid vindt de nieuwe bevoegdheden van de stadswachten goed tot zeer goed
Bron:
www.telegraaf.nl