Brandveiligheid niet in orde in brandweer kazernes

Auteur Topic: Brandveiligheid niet in orde in brandweer kazernes  (gelezen 2456 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Target77

  • Gast
Gepost op: 15 april 2008, 20:04:41
Brandveiligheid rammelt in kazernes
Uitgegeven: 15 april 2008 16:05
Laatst gewijzigd: 15 april 2008 16:13

DEN HAAG - De brandveiligheidsvoorschriften worden het meest overtreden in (gemeentelijke) brandweerkazernes. Dat staat in een dinsdag verspreid rapport van de VROM-Inspectie.
 
De inspectie tikt daarin gemeenten op de vingers over de rammelende naleving en controle van dit soort eisen en ook van milieuregels in 'eigen huis'. Het gaat daarbij niet alleen om gemeentehuizen en brandweerkazernes, maar ook om scholen, sportterreinen en bibliotheken.  

Toezicht

De gemeenteraad houdt daarnaast "niet of nauwelijks" toezicht op colleges van burgemeester en wethouders, die gaan over deze taak van toezichthouder.

De VROM-Inspectie voerde vorig jaar een steekproef uit bij dertig gemeenten en zestig locaties. Een gemiddelde gemeente is verantwoordelijk voor dertig tot zestig inrichtingen. De inspectie schrijft overigens dat het bijna nooit om grote, risicovolle overtredingen gaat.

Voorbeeld

Gemeenten erkennen dat ze het goede voorbeeld moeten geven. Volgens de inspectie is de praktijk anders. Milieuminister Jacqueline Cramer heeft daarom alle gemeenten gewezen op de adequate invulling van die voorbeeldfunctie, laat ze de Tweede Kamer weten.

Bron: www.nu.nl




Target77

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 15 april 2008, 20:09:13
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=35809

Toezicht op gemeentelijke gebouwen onvoldoende

15-04-2008

Naleving en controle van brandveiligheidseisen en milieuregels in gemeentelijke gebouwen zoals het gemeentehuis, de brandweerkazerne maar ook scholen, sportterreinen en bibliotheken is onvoldoende. De gemeenteraad houdt niet of nauwelijks toezicht op colleges van B&W die deze taak moeten uitvoeren.

Dat blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie bij een steekproef van 30 gemeenten. Een gemiddelde gemeente is verantwoordelijk voor 30 tot 60 inrichtingen.

In 2005 is door de VROM-Inspectie en de VNG de Handreiking gemeentelijke inrichtingen opgesteld en zijn gemeenten uitgedaagd om het naleefgedrag van hun inrichtingen aan de gemeenteraad te rapporteren. Ook is toen een administratieve controle en een toezichtsactie aangekondigd.

De VROM-Inspectie heeft 60 locaties bezocht. In 26 van de 60 locaties wordt er een of meer van de milieuvoorschriften overtreden. In 17 van de 60 locaties wordt er een of meer van de gebruiksvoorschriften overtreden. In slechts 17 van de 60 locaties is geen overtreding van gebruiks- of milieuvoorschriften geconstateerd. Overigens gaat het bijna nooit om grote, risicovolle overtredingen. Opvallend detail is dat overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften vooral werden aangetroffen in brandweerkazernes, en in gemeentehuizen.

De milieuhandhaving gebeurt planmatig en kwalitatief goed, constateert de VROM-Inspectie. Maar slechts tien procent van de onderzochte gemeenten voldoet aan de rapportageplicht die de Wet Milieubeheer hen oplegt. Bij bouwen en ruimtelijke ordening is zowel de handhaving in de praktijk als de rapportage erover een stuk minder. De beheerder speelt, zoals altijd, een sleutelrol bij de naleving. Een aantal beheerders van gemeentelijke inrichtingen toonde zich weinig betrokken bij het naleven van voorschriften. Hier valt nog veel winst te behalen.

Gemeenten vinden het vanzelfsprekend dat zij gemeentelijke inrichtingen net zo behandelen als gewone inrichtingen. Ze ervaren dan ook geen dubbele petten-probleem bij het toezicht houden. De voorbeeldfunctie vinden zij wel erg belangrijk. Uit de overtredingen die geconstateerd zijn, blijkt echter dat gemeenten niet serieus invulling geven aan die voorbeeldfunctie. Minister Cramer van Ruimte en Milieu spreekt de gemeenten aan op het vervullen van die voorbeeldfunctie, schrijft zij in de brief waarmee ze het rapport aan de Tweede Kamer aanbiedt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 20 april 2008, 02:36:25
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/betuwe/3010470/Kazernes-van-brandweer-ondeugdelijk.ece

Kazernes van brandweer ondeugdelijk

door Menno Pols en Marc van Onna . zaterdag 19 april 2008 | 10:44

BEMMEL – De brandweerkazernes van de gemeente Lingewaard voldoen zelf niet aan de brandveiligheidseisen.

In alle kazernes – in Huissen, Gendt, Bemmel en Doornenburg – ontbreekt de aanduiding van de vluchtroutes. In Bemmel ontbreken op de bovenverdieping de rookmelders, terwijl er twee zouden moeten zitten. Dat stelt de Lingewaardse brandweercommandant Rolf van Gerven in antwoord op vragen van deze krant.

Aanleiding is een onderzoek van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu ( VROM) naar onder meer de brandveiligheid van gemeentelijke gebouwen als stadhuizen en brandweerkazernes. Die blijkt vaak niet in orde.

Het is extra saillant dat de kazernes niet aan de eisen voldoen, omdat Lingewaard de laatste tijd veel bedrijven en instellingen juist om die reden de wacht heeft aangezegd. De veiling in Bemmel mocht tijdelijk geen rommelmarkten en concerten organiseren, en onder meer restaurant La Fourchette in Huissen en zalencentrum het Wapen van Bemmel werd een dwangsom in het vooruitzicht gesteld. Bij het Wapen gebeurde dit onder meer omdat de vluchtroutes niet goed waren aangegeven.

„Het zal beroepsblindheid zijn”, zegt Van Gerven. „We controleren iedereen, maar we hebben niet kritisch genoeg naar onszelf gekeken. Als brandweermensen weten wij natuurlijk precies wat we moeten doen als er brand uitbreekt. Maar dat mag geen excuus zijn. Ik heb meteen opdracht gegeven de zaken in orde te maken.”

Vervolg op pagina 35 De brandweerkazernes in Lingewaard voldoen zelf niet aan de brandveiligheidseisen. Er is onder meer geen aanduiding van de vluchtroutes.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #3 Gepost op: 20 april 2008, 02:44:39
http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/3003521/Brandweerkazerne-Rucphen-heeft-geen-brandmelder.ece

Brandweerkazerne Rucphen heeft geen brandmelder

door Franka van der Rijt. vrijdag 18 april 2008 | 09:10
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

18 apr 2008, 08:58 - RUCPHEN - Het komt een buitenstaander misschien wat eigenaardig voor, maar bij de gemeente Rucphen vinden ze het niet gek dat uitgerekend in de brandweerkazerne geen brandmeldinstallatie zit.
De inspecteurs van het ministerie van VROM dachten daar zo'n anderhalf jaar geleden anders over.

Deze week presenteerde VROM de bevindingen van een controle bij dertig gemeenten van de brandveiligheid en het naleven van milieuregels in gemeentelijke panden, zoals gemeentehuis, brandweerkazerne en scholen. Ook Rucphen werd bezocht, waarbij de inspectie, vertelt gemeentewoordvoerster Agnes Bogers, niet alleen de dossiers van bouwvergunningen doorspitte, maar in elk geval ook het gemeentehuis zelf en de brandweerkazerne onder de loep nam. De inspectie had haar oordeel klaar: 'kleine obstakels', zoals dozen op de vluchtroutes in het gemeentehuis, moesten weg en in de brandweerkazerne zou een brandmeldinstallatie moeten komen. Niet waar, kaatste Rucphen de bal terug. Vinden ze dat in Rucphen, met brandweerlieden binnen handbereik, dan niet nodig?

"Nee hoor, dat is het niet", lacht Bogers. Op grond van de richtlijnen in de bouwverordening is het niet nodig dat in het pand een brandmelder komt. Dat moet pas als het gebouw meer dan 250 vierkante meters meet. "Dat geldt voor álle gemeentelijke gebouwen dus ook voor de kazerne." Ruc- phen liet het de inspectie weten. En hoorde niets terug. Het VROM-rapport hebben ze in Rucphen evenmin ontvangen.