http://www.fcgroningen.nl/index.php?m1=15Meest gestelde vragen en opmerkingen
16 april, 15:51 uur
FC Groningen is sinds afgelopen zondag overspoeld met e-mails van mensen met reacties en op- en aanmerkingen. De werkelijk honderden e-mails bevatten duizenden uiteenlopende zaken. Het is onmogelijk hierop individueel inhoudelijk in te gaan.
De medewerkers van FC Groningen lezen de e-mails en gebruiken de informatie daar waar mogelijk in allerlei evaluaties en gesprekken die worden gevoerd. Om toch voor een aantal levende thema’s helderheid te verschaffen, hebben wij de meest besproken thema’s samengevat middels vraag en antwoord.
- Waarom werden toiletrollen toegestaan?
FC Groningen heeft ingestemd met het gooien van de toiletrollen om de sfeer voor de wedstrijd op een positieve manier te beïnvloeden. Er worden wel vaker sfeeracties opgezet. Over de beslissing om in te stemmen met deze actie kunnen we helder zijn. Achteraf gezien is dit geen goede keuze geweest. In de toekomst zullen wij derhalve nog kritischer moeten kijken naar mogelijke sfeeracties. Het mag duidelijk zijn dat toiletrollen hiervan geen onderdeel meer kunnen uitmaken in Euroborg.
- Waarom functioneerden de brandslangen niet?
In het stadion waren brandslangen aanwezig, maar op het moment dat die gebruikt moesten gaan worden, weigerden die dienst. Er was sprake van een software probleem waardoor er geen waterdruk ontstond. Dinsdagmiddag zijn de problemen verholpen. De slangen zijn in samenwerking met de brandweer uitvoerig getest en goedgekeurd.
- Wat was de functie van de emmertjes water?
Die waren daar geplaatst om het papier dat op het veld belandde nat te maken om te voorkomen dat dit brand zou vatten, bijvoorbeeld bij een nog brandende sigarettenpeuk. Het beeld is nu ontstaan dat deze emmers water als blusmateriaal zouden moeten hebben gediend, maar dat is niet zo. Daarvoor waren de brandslangen beschikbaar. Toen die echter dienst weigerden, is het water uiteraard aangegrepen om acuut op de ontstane situatie te reageren.
- Voldeed FC Groningen aan de veiligheidsvoorschriften?
Doorlopend wordt Euroborg aan inspecties onderworpen, vinden er testen plaats en worden er oefeningen gehouden. Wij zijn in het bezit van een veiligheidsverklaring van de KNVB van 7 april jongstleden. Hierin stelt de voetbalbond dat FC Groningen voldoet aan alle eisen en dat is ook nodig in het kader van de licentieverstrekking. De veiligheidseisen worden bovendien gecheckt door politie, brandweer en GHOR (de gemeenschappelijke geneeskundige diensten) én FC Groningen. Het betekent expliciet dat wij óók in de aanloop naar de wedstrijd van afgelopen zondag voldeden aan de veiligheidsvoorschriften.
- Voldeden vluchtwegen en nooddeuren?
In geval van calamiteiten kunnen de segmentdeuren tussen de diverse tribunes worden weggeklapt, waardoor er vrij over de gehele omloop van het stadion kan worden bewogen. Er waren geen mankementen aan deze deuren of blokkades. Voordat de nooddeuren werden geopend was er overleg nodig in de commandokamer alvorens de beslissing kon worden genomen deze deuren te openen. Hetgeen ook is gebeurd.
De nooddeur die aanwezig is op de tweede ring werkt op basis van een kastje dat moet worden ingetikt, waarna de nooddeur na één minuut opengaat. Die tijd is nodig om in de commandokamer goed te kunnen afwegen of het verantwoord is dat deze deur opengaat. Als een dergelijke deur altijd direct zou opengaan, kan iedereen de skybox-laag oplopen en dat is niet in alle situaties gewenst. Zondag uiteraard wel en de deur is na die minuut ook gewoon open gegaan. Wij begrijpen heel goed dat in noodsituaties één minuut heel lang is. We gaan dan ook kijken naar een kortere doorlooptijd. Aan de andere kant is een minuut heel snel verstreken voor het nemen van een verantwoorde beslissing.
- Waarom heeft FC Groningen geen stelling genomen tegen de anti-Ajax T-shirts die de sfeer vooraf niet bevorderden?
Wij hebben afwegingen moeten maken. Wij hebben ons in het voortraject geconcentreerd op het voorkomen van negatieve spreekkoren. De T-shirts werden buiten FC Groningen om geproduceerd en verkocht. Het is voor ons onmogelijk om 20.000 mensen bij binnenkomst te controleren op te dragen kleding. Zouden we hiertegen wel optreden, dan – zo was onze verwachting – had dit juist tot irritatie en escalatie geleid. Voor woensdag willen wij duidelijk stellen dat het dragen van dergelijke T-shirts niet gewenst is en zeer ongepast.
- Waarom werd vlak voor aanvang van de wedstrijd gewoon doorgegaan met het draaiboek en de opkomst van de spelers?
In de omroepkamer wordt een draaiboek gehanteerd. In de commandokamer, waar zich de politie, justitie, de brandweer en mensen van de GHOR bevinden, worden beslissingen genomen. Voor de mensen in de omroepkamer, zoals de stadionspeaker, is niet te bepalen hoe de situatie in het stadion is. Als de scheidsrechter bovendien aanstalten maakt het veld te betreden, dan wordt zonder tegenbericht vanuit de commandokamer de ‘normale opkomst’ gehanteerd. In de commandokamer werd de aandacht vanzelfsprekend volledig gericht op de situatie bij de Noordtribune en heeft de opkomst van de spelers geen prioriteit. Toen het bericht vanuit de commandokamer richting omroepkamer werd afgegeven waren spelers en arbitrage al richting veld. Wij hebben geconcludeerd dat die afstemming beter dient te zijn en dat er ook sneller geanticipeerd dient te worden richting omroepkamer.
- Wat moet ik doen als ik denk over informatie of bewijsmateriaal te beschikken met betrekking tot het ontstaan van de brand?
Voor tips die mogelijk bruikbaar kunnen zijn voor het onderzoek naar de omstandigheden in Euroborg, adviseren wij u contact op te nemen met de politie via 0900 – 88 44 of als iemand dit liever anoniem wenst te doen via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.
- Waar kan ik terecht voor eventuele nazorg?
Wij realiseren ons goed dat er ook mensen zijn die last hebben van de gebeurtenissen van afgelopen zondag, maar niet direct behandeling nodig hadden. Wij krijgen reacties van mensen, die gewoon hun verhaal kwijt willen en leven met emoties. Mochten die klachten aanhouden, dan adviseren wij die mensen om eerst langs te gaan bij de huisarts. Die kan inschatten of het noodzakelijk is contact op te nemen met slachtofferhulp.
- Werkt FC Groningen op wedstrijddagen met gekwalificeerd personeel?
Personeel dat op wedstrijddagen wordt ingezet, is gecertificeerd, volgt cursussen en praktijk- en theoriebijeenkomsten. Bovendien krijgen zij voor elke wedstrijd een briefing.
Bron: FC Groningen