Brandweer wil af van digitale portofoon in DMO

Auteur Topic: Brandweer wil af van digitale portofoon in DMO  (gelezen 83182 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #130 Gepost op: 27 juni 2009, 19:05:58
Is er echter niet een softwarematige oplossing mogelijk voor het probleem dat hulpverleners (gewild of ongewild) hun lokale gespreksgroep 'meenemen' buiten de eigen regio en zo de boel overbelasten?

Heel scherp! Dat is inderdaad mogelijk, maar de verleiding is blijkbaar te groot gebleken om alle (of in elk geval zoveel mogelijk) gespreksgroepen landelijke dekking te geven. Dat is immers een van de grote voordelen van C2000, dus waarom daar geen gebruik van maken? Misschien wordt een en ander heroverwogen naar aanleiding van de ervaringen rondom de Poldercrash. Alle groepen regionale dekking, met uitzondering van de regionale inmeldgroepen. Zo blijf je toch bereikbaar voor je eigen meldkamer, maar neem je de regionale communicatie tenminste niet mee. Zo'n groep kan bijvoorbeeld bij de politie in geval van achtervolgingen ook aan de noodhulpgroep gekoppeld worden...


zwaailampmaker

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 976
  • R & D- OGS
Reactie #131 Gepost op: 28 juni 2009, 00:16:45
al met al ben ik toch zo maar bang dat het hele systeem te gecompliceerd en nog steeds vol met ''kinderziektes'' dat het niet geschikt is voor de ''gewone'' hulpverlening met mensen aan de ene kant gekoppeld door computers naar de mensen aan de andere kant, er zit dus een gecompliceerde factor tussen waar we nog lang niet uit zijn en daardoor een gevaar kan vormen voor de hulpverlening, en dan gaat het niet om dat ene extreme geval, ieder incident is uniek en moet toch zonder communicatie problemen opgelost kunnen worden.

uiteindelijk is DMO ook al door de mand gevallen en kost levens of ben ik nu te ongenuanceerd, ik ben niet de enige daarin, zie de landelijke roering daar in en kan niet worden afgedaan zoals meneer Berghuis (rotterdam) zegt dat er rekening gehouden dient te worden met de beperkingen, is niet zo iets als met een camper op stap gaan zonder handrem en dan op een berghelling parkeren.
Nemo me impune lacessit


1591

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 151
    • Kazerne Maastricht
Reactie #132 Gepost op: 28 juni 2009, 00:40:16
Zou het niet kunnen zijn dat de voertuigen die uit een andere regio zijn gekomen hun apparatuur op hun eigen groep hebben laten staan.
Dat het systeem daardoor overbelast geraakt zou kunnen zijn ??


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #133 Gepost op: 28 juni 2009, 06:15:17
Zou het niet kunnen zijn dat de voertuigen die uit een andere regio zijn gekomen hun apparatuur op hun eigen groep hebben laten staan.

Juist, dat is al vaker gemeld :)


Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #134 Gepost op: 28 juni 2009, 07:28:29
Ze moeten de mast in Halfweg wel hebben. Kijken of de mast een dergelijk incident als TIS 3.2 met buitenregionale ambulances uit Hollands Midden en Amsterdam Amstelland wel aan kan.

RR (lokatie 50 m vanaf 12LP06)
Elke hulpverlening start met communicatie.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #135 Gepost op: 4 september 2009, 18:59:00
dit levert nog steeds geen betere binnenhuisdekking op.... :-X

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4758570/___Problemen_met_C2000_onderzocht___.html

vr 04 sep 2009, 18:53 | lees voor
Ter Horst: Problemen met C2000 onderzocht

DEN HAAG -  Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft het idee dat het communicatiesysteem C2000 niet altijd volgens de regels wordt gebruikt. Volgens haar moeten de voorzitters van de veiligheidsregio's duidelijk maken of de procedures helder zijn en of er voldoende geoefend is.

Daarnaast wordt nagegaan of de capaciteit van het communicatiesysteem binnen de beschikbare frequentieruimte verbeterd kan worden.

Vrijdag bleek uit het rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid over de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag dat C2000 haperde. Ook bij eerdere gebeurtenissen werden er tekortkomingen aan het systeem gemeld.

Ter Horst kondigde een analyse aan van de momenten dat C2000 problemen opleverde. Ze gaf aan dat bij de gebeurtenissen onlangs bij het dancefeest in Hoek van Holland de capaciteit van de zendmast bijvoorbeeld niet het probleem was.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #136 Gepost op: 4 september 2009, 21:49:20
http://www.trouw.nl/nieuws/article2854408.ece/C2000__de_kop_van_Jut_in_communicatieland.html

 C2000: de kop van Jut in communicatieland

RIJSWIJK (ANP) - Voor de politievakbond ACP is de maat vol. Nu ook de communicatie bij de hulpverlening rond de aanslag in Apeldoorn te wensen overliet, vindt voorzitter Gerrit van de Kamp het de hoogste tijd dat er een alternatief komt voor C2000.

Technieksociologe Anique Hommels van de Universiteit Maastricht doet onderzoek naar de invoering van C2000.

Wat is C2000?

,,C2000 is een digitaal communicatiesysteem voor de politie, brandweer en ambulancediensten. Ook de marechaussee werkt ermee. Het is vanaf 2004 gefaseerd ingevoerd. C2000 kwam in de plaats van de honderden analoge netwerkjes waarmee politie en brandweer tot dan afzonderlijk van elkaar communiceerden.''

Op wiens initiatief is het er gekomen?

,,Begin jaren negentig ontstond bij de politie en de brandweer de behoefte aan een landelijk en up-to-date systeem. Dat werd door de politiek snel opgepikt. C2000 is minder gemakkelijk af te luisteren. Maar het systeem is er niet uitsluitend om de media buiten spel te zetten gekomen. Die geluiden hoor je wel, maar dat is ten onrechte.''

Wat schort er aan het systeem?

,,Het lijkt erop dat er snel sprake is van overbelasting van zendmasten. Het is gemakkelijk om te zeggen dat de overheid dus meer zendmasten moet plaatsen. Niet alle burgers zijn bereid om een dergelijke mast in de nabije omgeving te accepteren. Het is ook moeilijk in te schatten waar je extra capaciteit nodig hebt. Rampen laten zich niet voorspellen, dat geldt zowel de locatie als de omvang. Daarnaast kost het tijd voordat de gebruikers operationeel met een nieuw communicatiesysteem uit de voeten kunnen.''

Hoe verliep de politieke besluitvorming rond de invoering?

,,Toen eenmaal was besloten om te kiezen voor een Europees systeem, ontstond er geleidelijk een onomkeerbare situatie. Er werd ingezet op de Europese standaard TETRA en daar is door de politiek aan vastgehouden. Ook toen uit testen bleek dat niet alles naar behoren functioneerde, was er eigenlijk geen weg meer terug. Er zijn overigens wel maatregelen genomen om zaken te verbeteren. Het kan best zijn dat er op dat moment geen redelijke alternatieven waren. De andere kant is wel dat burgers erop moeten kunnen rekenen dat hulpdiensten goed met elkaar kunnen communiceren.''


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #137 Gepost op: 5 september 2009, 12:13:06
Schipholcrash :)

Falen is een groot woord. Als er teveel van een systeem wordt gevraagd dan houdt het ooit ergens op natuurlijk. Je kunt een netwerk niet bouwen op rampen die overal en nergens plaats kunnen vinden. Ben benieuwd of alles wel goed was gegaan in de analoge tijd, waarin men de eigen kanalen niet kon gebruiken in andere regio's. Hoe werd dat dan gestructureerd?

Het doet mij als techneut erg veel verdriet dat er steeds weer op C2000 wordt geschoten. 1 van de allergrootste problemen is het feit dat vrijwel elke gespreksgroep landelijk dekkend is. Ja, in zekere zin ook 1 van de krachten van C2000, maar het kan ook een enorm nadeel zijn. Als heel bijstandverlenend Nederland zijn eigen (lokale cq regionale) kanaal aan laat staan dan moet de lokale mast niet alleen het reguliere verkeer, niet alleen het incidentverkeer, maar ook die van de eigen (externe) regio verwerken. C2000 heeft geen vaste masten waar een gespreksgroep wordt uitgezonden. Een gespreksgroep wordt uitgezonden op DIE masten waar een apparaat staat aangemeld, afgestemd op die ene gespreksgroep. Wat denk je nu dat er gebeurt als een meldkamer zendt op een gespreksgroep waarop geen apparaten staan aangemeld? Via welke masten, en voor wie zou dat dan moeten worden uitgezonden?? De oude, analoge netwerken hadden vaste masten waarop de gesprekken werden verzonden. Die kanalen kon je niet meenemen en de "gast"regio dus ook niet mee belasten. Enige vorm van vergelijking kan dan ook technisch niet gemaakt worden, aangezien de techniek en de mogelijkheden TE verschillend zijn.

Ook hoorde ik laatst van een bevriend hulpverlener dat veel mensen de neiging hebben om te "blijven drukken" op het moment dat een gespreksgroep bezet is. Niet erg slim, de porto (of mobi) zal steeds weer onderaan de wachtrij geplaatst worden omdat het steeds nieuwe oproepen zijn. Een spreeksleutel dient ingedrukt te worden gehouden totdat het netwerk het apparaat een vrij kanaal toewijst. Door dit "blijven drukken" maakt de gebruiker het zichzelf onnodig moeilijk en veroorzaakt het extra frustratie, hetgeen de drempel verlaagt om te zeggen "C2000 werkt niet".


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #138 Gepost op: 5 september 2009, 19:15:50
http://www.nu.nl/algemeen/2076027/c2000-wordt-verkeerd-gebruikt.html

'C2000 wordt verkeerd gebruikt'
Uitgegeven:    5 september 2009 18:54
Laatst gewijzigd:    5 september 2009 18:54

AMSTERDAM - Het communicatiesysteem C2000 wordt door hulpverleners verkeerd gebruikt. Dat zegt directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Don Berghuis zaterdag.
© NU.nl/Robin Hoogervorst

Hij heeft van minister van Binnenlandse Zaken Guusje Ter Horst (PvdA) de opdracht gekregen onderzoek te doen naar het communicatiesysteem.

Hulpverleners gebruiken volgens Berghuis vaak allemaal hetzelfde gesprekskanaal, waardoor het lijkt alsof het systeem overbezet is. In panieksituaties hebben hulpverleners volgens Berghuis de neiging om meer en door elkaar heen te gaan praten.


Berghuis wil nu dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over het gebruik van het systeem. Hij doet zijn uitspraken nog voordat zijn onderzoek naar het systeem begonnen is.

Drama Koninginnedag

Bij de rellen in Hoek van Holland ging het mis met C2000. Het systeem had voldoende capiciteit, maar zestig agenten gebruikten slechts een kanaal.

Ook bij het koninginnedagdrama in Apeldoorn hadden hulpverleners het idee dat zij 'er niet doorheen' kwamen, terwijl het systeem wel goed functioneerde.

C2000 werd ingevoerd om het analoge communicatie van hulpdiensten te vervangen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #139 Gepost op: 5 september 2009, 19:21:45
http://www.ad.nl/binnenland/3464198/Agenten_gebruiken_C2000_verkeerd.html

zaterdag 05 september 2009
'Agenten gebruiken C2000 verkeerd'

ROTTERDAM - Veel klachten van hulpverleners over het communicatiesysteem C2000 zijn het gevolg van verkeerd gebruik.

Dat zegt directeur Berghuijs van de Veiligheids- regio Rotterdam-Rijnmond tegen de NOS. Hij onderzoekt voor minister Ter Horst de problemen.

Volgens Berghuijs gebruiken agenten vaak allemaal hetzelfde gesprekskanaal. Bij calamiteiten levert dat problemen op, omdat steeds maar één gebruiker aan het woord kan zijn.

Uit onderzoek na de rellen bij Hoek van Holland is gebleken dat C2000 voldoende capaciteit had, maar dat 60 agenten één kanaal gebruikten. Berghuijs pleit voor duidelijk afgebakende gespreksgroepen.