Weet iemand hoe dit afgelopen is met deze test??
http://www.minbzk.nl/actueel/publicaties?ActItmIdt=9284Informatie, innovatie en technologie
Inhoud pagina: Test DMO-TMO-gateway voor binnenhuisdekking
25 februari 2004
Het C2000-systeem biedt een gegarandeerde buitenhuisdekking van 95%, gemeten naar tijd en plaats (en met de portofoon gedragen op de heup). Door de wijze waarop het C2000-radionetwerk is ontworpen en gebouwd zal in veel gevallen ook sprake zijn van binnenhuisdekking. Deze wordt echter niet gegarandeerd.
Binnenhuisdekking met DMO-gateway
In DMO (Direct Mode of Operation, directe communicatie tussen portofoons onderling) is communicatie tussen de hulpverleners onderling altijd mogelijk zonder dat gebruik gemaakt wordt van het netwerk en dus onafhankelijk van dekking. In DMO is binnenshuis communicatie tussen hulpverleners binnen en buiten het gebouw mogelijk. Hiervoor zijn geen extra investeringen nodig omdat deze functionaliteit door Tetra-randapparaten wordt geboden.
Een oplossing die in een aantal gevallen blijkt te voldoen is een Tetra-randapparaat met DMO-TMO-gateway. Dit is een vast in een voertuig (ambulance, brandweerwagen etc.) ingebouwde mobilofoon die enerzijds in trunked mode via het netwerk communicatie mogelijk maakt met bijvoorbeeld de centrale post of de meldkamer en, anderzijds, in DMO communiceert met de DMO-portofoons op locatie. De communicatie in DMO wordt doorgegeven aan het netwerk en andersom.
De DMO-gateway kan een oplossing bieden in situaties waarbij in een gebouw of andere locatie geen binnenhuisdekking is, zodat het bijvoorbeeld mogelijk wordt om vanuit een binnenhuislocatie de meldkamer te raadplegen. Dit is gespreksgroepcommunicatie.
Activering van een noodoproep kan vanuit DMO via de DMO-gateway doorgegeven worden aan de meldkamer. Dit is echter afhankelijk van het merk en type randapparaat.
In beide scenario’s, voor gespreksgroepcommunicatie en voor het versturen van noodoproepen vanuit binnenshuis, wordt onderzocht of een DMO-TMO-gateway ingezet kan worden.
Speciale randapparatuur
Voor het realiseren van binnenhuisdekking via de DMO-TMO-gateway is speciaal daarvoor geschikte randapparatuur nodig. Van verschillende leveranciers is een testmodel bekeken dat deze functionaliteit ondersteunt. Omdat deze functionaliteit niet als functionele eis binnen het project LARA is meegenomen, is deze nog niet getest. In de verwachting dat deze functionaliteit op korte termijn wordt goedgekeurd, is wel reeds een type in de catalogus van C2000-randapparatuur opgenomen. De regio's kunnen de randapparatuur aanschaffen nadat de resultaten van de proeven in Zuid Limburg (zie hierna) bekend zijn en de apparatuur is getest. In deze proeven worden operationele, organisatorische en technische aspecten meegewogen.
Testen in Zuid Limburg
De Veiligheidsregio Zuid Limburg (VZL) heeft de DMO-TMO-gateway in een operationele omgeving beproefd. De proeven waren toegesneden op de functionele eisen aan zowel binnenhuisdekking als noodoproepfunctionaliteit. De CPA, brandweer en politie stelden de functionele eisen vast waaraan de techniek bij gebruik in de operationele dienstverlening moest voldoen.
De live proeven vonden plaats van 16 tot en met 20 februari 2004. Hierbij werd gebruik gemaakt van een van de eerder genoemde testmodellen. Deze apparatuur bleek voor dit doel goed te voldoen. Proeven vonden onder meer plaats in het hoofdbureau van politie in Maastricht, in een flatgebouw en een winkelcentrum. Rapportage over de proeven vindt medio maart plaats. Zo snel mogelijk daarna informeren wij u nader over de bevindingen en aanbevelingen.
Rapportage over de testen vindt medio maart plaats. Zo snel mogelijk daarna informeren wij u nader over de bevindingen en aanbevelingen.