Hoe kan het dan dat het bij ons wel goed functioneert? Op een enkel gebouw na kunnen wij prima met elkaar communiceren, van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. De gebouwen waar het toch niet werkt zijn doorgaans van zoveel staal voorzien dat geen enkele radiocommunicatie mogelijk is. En die keren dat het dan niet werkt ga je als bevelvoerder gewoon achter je mensen aan.
jij stelt dat het goed werkt op basis van jouw ervaring, maar....
zoveel mensen, zoveel meningen, andere omstandigheden en mischien nog steeds mensen die gebruiks fouten maken.
kleine toetsjes?, bij het analoge systeem werd/wordt meestal maar 1 kanaal gebruikt en staat vast, alleen de ''spreeksleutel'' wordt ingedrukt en er is meestal wel kontakt, bij DMO werkt het iets anders, dat is nou eenmaal het fenomeen van digitaal wat we ook nog eens gaan versleutelen.
een bericht wordt van analoog omgezet in digitaal (ADconversie), daar gaat een checksum overheen en als de checksum aan de andere zijde niet klopt, wordt het niet weergegeven, zo is het mij ooit uitgelegd.
in digitaal is het al snel verstoort door de omstandigheden (hoge torens, veel beton en staal, stond net achter de kerktoren) en komt het bericht wel aan, maar omdat het niet correct (digitaal correct) is wordt het niet weergegeven, dus gemist.
ik heb ooit begrepen dat de brandweer in new york een soort gelijk netwerk heeft gehad als c2000 (het princiepe is gelijk aan GSM zoals ook dat van tetra) maar heeft afgeschaft.
PTT heeft jaren lang een trunkinghuurnetwerk (ongeveer gelijk aan tetra alleen dan niet versleuteld) gehad waarmee het mogelijk
was om met elkaar te communiceren waar dan ook (van groningen naar maastricht) mits je binnen het bereik van het netwerk zat.
ook konden we daarmee telefoneren (de GP600 porto en GM600 mobilofoon) op het vaste net (max. 300 sec. spreektijd), even gratis naar huis bellen.
dit systeem werkte perfekt, dankzij het netwerk, maar achterhaald door GSM
ook dit systeem heeft (want dat werkt nog steeds) 4 vrije kanalen en is kwa spraak erg goed, beter dan de GP300 generatie, maar dit is analoog en niet versleuteld en een zendvermogen van 4 watt op de UHF, notabene dezelfde frequentie band als C2000.
het probleem van DMO ligt deels in het feit dat het zendvermogen te laag is.
GSM werkt over het algemeen goed, dankzij het aantal masten, maar als het daar even niet lukt bel je gewoon nog een keer.
in de hulpverlening is dat uit den boze, de communicatie moet ten alle tijden gegarandeerd zijn en niets missen.
''kom nu het gebouw uit want het wordt te gevaarlijk binnen''.........., jammer bericht gemist!!