http://www.ad.nl/binnenland/2249057/Kassa_berger_rinkelt_bij_ongelukken.htmldonderdag 24 april 2008
Kassa berger rinkelt bij ongelukken
Door MARK VAN DER WERF
DEN HAAG - Een beetje spektakel op de snelweg, daar houden ze bij Bergnet wel van.
Zodra de eerste regendruppels op het asfalt vallen, verschijnt bij de medewerkers van het Amsterdamse takelbedrijf dan ook een glimlach op het gezicht.
,,Wij zijn blij met een bui,'' zegt eigenaar Sander Vlaar. Vanzelfsprekend juicht niemand als er bij een verkeersongeluk een gewonde of zelfs een dode valt. Maar hoe slechter het weer, hoe meer voertuigen onderweg stranden: en dat betekent kassa voor Bergnet.
Ongeveer 25.000 keer per jaar loopt er op de Nederlandse snelwegen een auto schade op. Al bij al veroorzaken verkeersongelukken circa dertien procent van de files. Misschien niet eens zo'n hoog percentage, maar dat maakt de noodzaak deze opstoppingen 'de oorlog te verklaren' volgens het ministerie van Verkeer niet kleiner.
Files door ongelukken zijn 'extra' irritant; ze zijn vaak lang en ontstaan altijd onverwacht, zegt Lindy Molenkamp. De manager filevermindering van Rijkswaterstaat vertelt haar verhaal in de auto, onderweg van haar huis in Rotterdam naar een vergadering in Haarlem. Het is half elf en de grootste verkeersdrukte is allang voorbij.
,,In de spits houd je rekening met een file. Maar nu is het lekker rustig en reken je erop dat je kunt doorrijden. Als je dan door een ongeluk toch vast komt te staan, loop je grote kans dat je zoveel vertraging oploopt dat je je afspraak moet afzeggen. Hartstikke vervelend.''
Vandaar dat er onlangs diverse maatregelen zijn genomen om het verkeer vlotter te laten doorrijden. Om kijkfiles tegen te gaan worden bijvoorbeeld 'calamiteitenschermen' om de plaats van een ongeluk neergezet. Weginspecteurs rijden daar tegenwoordig op een motor naartoe om sneller het verkeer te kunnen regelen. En speciale zoab-cleaners worden ingezet als een vrachtauto olie of slib op het asfalt heeft gelekt.
Het nieuwste 'wapen' wordt 1 mei gelanceerd. Vanaf die datum kunnen bergers een bonus van minister Eurlings (Verkeer) verdienen als ze snel ter plaatse zijn. De weg kan dan eerder worden vrijgemaakt, zodat de files beperkt blijven.
Zes ondernemingen houden in de regio's Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, West-Brabant, Zwolle en Twente een proef met deze werkwijze.
Valt er op deze manier veel winst te boeken? Ron Vlaar van Bergnet: ,,Wij proberen de aanrijdtijd nu al zo kort mogelijk te houden. Maar wie weet kan het nóg korter. Op plaatsen waar veel ongelukken gebeuren, overwegen we extra materieel in te zetten. Tijdens de drukke avondspits zullen we daar ook toe overgaan. Al blijft het wel een gok of de bonus die we kunnen verdienen, opweegt tegen de kosten,'' vertelt Vlaar.