Nee Michel, ik ben het niet met je eens dat wat door de staat georganiseerd wordt per defenitie "praktisch, efficiënt, uniform, kwalitatief beter en vooral duidelijk voor iedereen" wordt. Wat het voordeel is van versnippering in de hulpverlening is specialisatie en concurentie.
Er zijn in een klein dorpje in Brabant twee harmonieën, die uit ruzie opgesplitst zijn. De gereformeerden en de katholieken. De gereformeerden wilden niet meer op zondag oefenen, laat staan optreden. De concurentie heeft ze beide naar ongekende hoogte gebracht en ze strijden nu elk jaar op het wereld muziekconcours samen voor de eerste en de tweede plaats.
Toen wij hier nog bestonden ging één van de reddingsbrigades met een langzamereddings naar een surfer terwijl er ook een snelle boot lag omdat hij wist dat ie toch als eerste (enige) aan zal komen. Moet je zien wat er inmiddels verbeterd is hier om maar sneller als HOGE te zijn! Dat is een goede zaak. Waarom denk je dat bij de KNRM de ene na de andere snelle boot gekocht wordt? Het gehijg van de berger voelen ze keer op keer in hun nek. Bovendien zijn gaten ook niet goed voor de hulpverlening.
Henk
Ik ga er ook niet vannuit dat het 'per definitie' beter is.
Maar alleen al de gedachte dat de hulpverlening moet concurreren doet mij afgrijzen. En wat hebben we aan secialisatie als de professionele hulpverlening vraagt om logistieke ondersteuning en BLS? Krijgen we dan dat een verpleegkundige vraagt een intubatieset klaar te maken waarop één hulpverlener zegt:"Ik kan ook wel zelf intuberen", en de andere:"Maar ik kan ook nog een coniotomie uitvoeren!"?
Zelf ben ik lid van een showkorps. 6 Jaar geleden zijn we met ruzie van de fanfare afgesplitst. Wij haalden afgelopen WMC de eerste prijs in de Stardivision, de fanfare speelt goed op andere concoursen. Maar halen wij hier nog gezamenlijk Sinterklaas binnen? Nee! En dat vindt het dorp jammer.
Dat is het verschil met een hulpverleningsdienst. Daarbij zit je niet voor je eigen glorie! (de muziekvereniging). Je bent er voor de mensen die je hulp nodig hebben. (De mensen in het dorp).
Nogmaals, per definitie gaat het niet. Maar er zijn praktische zaken die de hulpverlening beter maken, wanneer het één organisatie is. Die organisatie heeft tot doel ons te dienen in nood. Dat is een taak van de overheid, en wanneer die niet goed wordt uitgevoerd hoort diezelfde overheid ervoor te zorgen dat het weer in orde komt. Dat is één van haar kerntaken. En dat wil ik niet af laten hangen van de goede bedoelingen van concurrerende hulpverleners, die op deze plaats in het land wel aanwezig zijn, en op de andere plaats niet.
Groeten van Michel