Als hier dan toch gesmeten wordt met professionele antwoorden op amateuristische (sorry, maar ik val daar zelf ook onder als dat een troost mag zijn ) vragen... Kan u dan misschien zeggen hoeveel procent zuurstof het bloed minimaal moet bevatten voordat de patiënt er fysiologische ongemakken aan overhoudt? (Zich onwel voelen, kortademig, flauwvallen, sneller vermoeid, ... )
En hoeveel voordat de patiënt echt in gevaar is (met een risico op irreversibele schade dus)?
Pfffff.. grijns.. om volledig te zijn en je vraag goed te beantwoorden kan dat eigenlijk niet kort.. Het percentage in bloed is lastige te benoemen..
we spreken van het percentage O2 wat hecht aan de hemaglobine, Dus de saturatie van het bloed (SaO2) echter daar wat de patient er echt aan heeft praten we over de particiele zuurstofdruk.. Dus de werkelijke afgifte aan de weefsels..
bij 99% saturatie (dat is de direct beinvloedbare waarde) heb je de meeste kans dat je lokale door hypoxie aangetaste weefsels, weer voldoende zuurstof krijgt. Dus voor het gemak 100% zuurstof in de longen, levert uiteindelijk 99% saturatie en de hoogste mogelijke partiele zuurstofdruk in de weefsels.. (De werkelijkheid lig iets genuanceerder, echter dat zijn niet beinvloedbare factoren buiten het ziekenhuis.)
Ter aanvulling : Er is eigenlijk belabbert weinig echt fundementeel wetenschappelijk onderzoek, behalve in de hyperbare geneeskunde, DAN en NASA hebben wel flink wat gepubliceerd, echter er zijn ook veel stukken gepresenteerd, die vaak voor waar zijn aangenomen, echter achteraf weer geheel of gedeeltelijke herroepen..
Wat inmiddels is vastkomen te staan is dat 100% zuurstof gedurende maximaal 5 uur (tot verder hebben ze niet getest...) geen schadelijke bijwerkingen kent... En dat een klein beetje zuurstof (Neusbrilletje met twee liter per minuut, die niet de partiele zuurstof druk voldoende verhoogt om hypoxie op te heffen..
Hoe zit dit dan bij COPD- en CARA-patiënten?
Heb ik het goed begrepen als je stelt dat je deze personen in noodsituaties dus wel "100%" zuurstof mag toedienen?
Dat heb je goed begrepen, Dit is ook bevestigd door de nederlandse vereniging van long-artsen.
(bv. ook acute ernstige benauwheid)
Het is wel handig te begrijpen waarom de benauwdheid is onstaan.. Praten we over de gebruikelijke noodsituaties voor Emergency Oxygen klopt dat precies., praten we over het ontstaan van een acuut ziektebeeld COPD of CARA aanval) dan behoren eerst andere optie te gebruiken. (bij voorbeeld Ventonil). Daarom word er onderscheid gemaakt tussen Emergency Oxygen en het gebruik binnen verpleegtehuizen, ziekenhuiizen en thuiszorg... Het kan dus goed zijn dat alleen O2 niet voldoende is
Maar dat een zuurstofdoening aan dat percentage op lange termijn voor deze patiëntengroep wel nadelig kan zijn? Als dat zo is ... kan dit type patiënt op het moment dat hij geen acute last heeft van zijn ziekte dan wel "100%" zuurstof in zijn bloed krijgen? Je zou verwachten dat deze mensen bij toediening minder zuurstof in hun bloed krijgen als dit wordt toegediend, in vergelijking met een andere persoon vrij van deze ziekte.
De exacte fysiologie is niet eenvoudig in een paar woorden uit te leggen.. (Of ik ben er niet zo ster in...
)..
Belangrijk is te weten dat Emergency Oxygen als product niet schadelijk is bij COPD of CARA patienten, dus ook geen contra-indicatie is..
de opname van 100% zuurstof, door de longen is bij een COPD patient gaat iets minder makkelijk, echter hoe hoger de concentratie hoe eenvoudiger het is..
Dus een korte interventie (definitie <5 uur, echter vaak heel veel korter) om acute hypoxie op te lossen levert geen schade op..
Bij een langdurige therapie zoals Longpatienten met O2 op recept zijn lage concentraties een soort onderhoudsdosis..
Ik heb geprobeert het eenvoudig te houden, en er is vast nog meer verdieping en verduidelijk mogelijk en misschien behoort de formulering niet tot de meest geweldige proza, maar ik hoop dat je er wat aan hebt..