Strafrechtelijk onderzoek brand De Punt afgerond
Het Openbaar Ministerie Assen heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de brand bij De Punt afgerond. De oorzaak van de brand moet gezocht worden in een meterkast. Er is sprake van een technische oorzaak. Uit het strafrechtelijk onderzoek is niet gebleken dat iemand verantwoordelijk gesteld kan worden voor het ontstaan van de brand.
Onder leiding van het Openbaar Ministerie heeft de technische recherche onderzoek uitgevoerd. Het strafrechtelijk onderzoek was gericht op de vraag of er sprake is geweest van strafrechtelijk verwijtbaar handelen. Op basis van technisch onderzoek en het horen van diverse getuigen stelt het OM vast dat hier geen sprake van is.
Daarnaast is onderzoek verricht naar de doodsoorzaak van de drie omgekomen brandweermannen. Een forensisch arts van de GGD heeft vastgesteld dat de brandweermannen zijn omgekomen door verstikking. De nabestaanden zijn hier inmiddels over geïnformeerd. Het onderzoek wordt in samenwerking met KEMA voortgezet en richt zich nu op het precieze ontstaan van de technische oorzaak. Dat dient geen ander doel, dan van dit zeer te betreuren voorval te leren.
bron:
http://www.om.nl/parket/arrondissementsparket_assen/_nieuws/33496/Op Radio Noord was zojuist een gesprek te horen met mevrouw Kwakman van het Openbaar Ministerie. Zei vertelde dat, zoals uit het persbericht hierboven al blijkt, het OM onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van de brand. Uit dat onderzoek komt naar voren dat de brand geen strafrechtelijke oorzaak heeft. Er zijn geen strafbare feiten gepleegd die tot de brand hebben geleid. Het OM heeft als het ware alleen onderzoek gedaan naar de periode tot aan de eerste vonk. Wat zich daarna heeft afgespeeld heeft het OM niet onderzocht. De instanties die met andere onderzoeken bezig zijn, zoals de Arbeidsinspectie, gaan dan ook gewoon door met hun onderzoeken. Blijkt uit die onderzoeken dat er misschien strafbare feiten zijn gepleegd, dan komt het OM misschien weer in beeld (zo vatte ik haar woorden op).
Met de betreffende meterkast waren al langer problemen. Eerder in de bewuste week is Essent nog bij de meterkast geweest in verband met een storing. Essent heeft een installatiebedrijf naar de meterkast laten kijken. Desondanks waren er enkele dagen later opnieuw problemen in de meterkast, met de verschrikkelijke brand tot gevolg. Als ik het goed heb begrepen zal de KEMA technisch onderzoek doen naar de oorzaak van de brand in de meterkast.
(gesprek terugluisteren?
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=73952)
Ten slotte nog een bericht van RTV Drenthe:
TYNAARLO - De brand bij scheepswerf Beuving in De Punt is ontstaan in een meterkast in de loods. Dat blijkt uit strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. Volgens het OM is de brand ontstaan door een technische oorzaak en is er geen sprake van strafrechtelijk verwijtbaar handelen. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe het technische probleem is ontstaan. Uit het onderzoek naar de doodsoorzaak van de 3 brandweermannen blijkt dat de slachtoffers zijn omgekomen door verstikking, toen het vuur zich plotseling zeer snel uitbreidde. Een vierde brandweerman die ook naar binnen was gestuurd, overleefde de brand. Hij was even terug naar buiten gelopen, omdat zijn slang ergens aan was blijven haken.
Er lopen nog diverse andere onderzoeken naar het verloop van de brand. Zo zijn gemeente, brandweer en arbeidsinspectie nog niet klaar met hun onderzoeken. De resulaten daarvan worden voor de zomervakantie verwacht. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt de brand in De Punt. De uitkomsten daarvan kunnen nog maanden op zich laten wachten.
Burgemeester en wethouders van Tynaarlo zijn opgelucht dat er niemand strafbaar is voor de oorzaak van de brand. Nu ook de doodsoorzaak van de brandweermannen is vastgesteld, is een belangrijke vraag voor de nabestaanden beantwoord, stelt het college.
B en W van Tynaarlo hebben in verband met de brand van 9 mei in De Punt niet 475.000 euro nodig, maar 600.000 euro. Het bedrag valt hoger uit door een vergeten post aan kosten voor nabestaanden. Bij de brand kwamen 3 brandweermannen van het korps Eelde om het leven. Het College van B en W vroeg dinsdagavond de gemeenteraad het eerder geraamde bedrag van 475.000 euro in eerste instantie beschikbaar te stellen. Als later exacter kan worden bepaald hoeveel geld nodig is, komen B en W zo nodig bij de raad terug. De raad stemde vrijwel zonder discussie in. Tineke van den Berg van D66 bepleitte een soort van gemeentelijk rampenfonds in de stellen via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor geval zich opnieuw een drama als dat van De Punt voltrekt.
(bron, + ook hier een gesprek met mevrouw Kwakman:
http://www.rtvdrenthe.nl/761e2b9b-2602-4484-98bd-7f9c0000bf01.aspx?NewsID=24317)