GRIP 3 Brandweerpersoneel omgekomen bij zeer grote Brand scheepswerf - De Punt 09-05-2008

Auteur Topic: GRIP 3 Brandweerpersoneel omgekomen bij zeer grote Brand scheepswerf - De Punt 09-05-2008  (gelezen 97686 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/drenthe/article5174638.ece/Brandweer+loopt+na+De+Punt+nog+grote+risico%27s

Brandweer loopt na De Punt nog grote risico's

    * DVHN | Gepubliceerd op 22 september 2009, 18:47

vries -

De Nederlandse brandweer negeert op grote schaal het advies brandende industriepanden niet binnen te gaan. Hierdoor lopen brandweermensen dagelijks het gevaar overvallen te worden door een gasexplosie.

Dat constateert de Arbeidsinspectie in een vanmiddag vrijgegeven rapport over de brand in de scheepswerf in De Punt. Bij die brand kwamen op 9 mei 2008 drie brandweermannen om het leven doordat gas uit isolatieplaten ontplofte. Die dubbele platen met isolatiemateriaal ertussen zijn in de meeste industriepanden verwerkt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/103020/Arbeidsinspectie_constateert:_geen_overtredingen_op_scheepswerf_De_Punt.html

Arbeidsinspectie constateert: geen overtredingen op scheepswerf De Punt
dinsdag 22 september 2009 21:19
   
0 stemmen

Tynaarlo - De Arbeidsinspectie heeft haar onderzoek naar de brand in De Punt op 9 mei 2008 afgerond. Burgemeester en wethouders ontvingen vorige week het onderzoeksrapport. De eindconclusie van de Arbeidsinspectie: “Tijdens ons onderzoek hebben wij geen verband kunnen vaststellen tussen een overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet door de gemeente Tynaarlo en de oorzaak van het (…) arbeidsongeval (…). In verband hiermee hebben wij volstaan met het opmaken van dit ongevalsrapport”.

Wel doet de Arbeidsinspectie, net als andere onderzoekers, aanbevelingen om de brandweeropleidingen aan te scherpen en om terughoudend te zijn bij het naar binnen treden bij branden in industriepanden.

Burgemeester en wethouders van Tynaarlo zijn blij met de constatering van de Arbeidsinspectie. De aanbevelingen brengen zij over aan de verantwoordelijke instanties.

Alleen het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is nu nog onderweg. Dat rapport wordt in oktober verwacht. Zo snel mogelijk nadat het is binnengekomen zal de gemeenteraad een einddiscussie voeren over alle onderzoeksrapporten die over de brand zijn uitgebracht.


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Brandweer De Punt verrast door gasexplosie
07-10-2009 | Door: ANP

DEN HAAG (ANP) - De brandweermannen die op 9 mei vorig jaar de brand in een scheepswerf in De Punt in Drenthe bestreden, zijn verrast door de rookgasexplositie die zich voordeed. De explosie veroorzaakte een plotselinge uitbreiding van de brand. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid conludeert in een woensdag gepubliceerd rapport over de brand dat de brandweer de gevaarlijke situatie vooraf niet heeft herkend en daardoor door de rookgasexplosie werd overvallen.

 

Volgens het rapport is rookgasexplosie niet bekend bij de Nederlandse brandweer en wordt die ook niet vermeld in de leerstof van de brandweeropleidingen. De onderzoeksraad adviseert om de lesstof aan te passen.

Bij de brand in de scheepswerf op 9 mei 2008 kwamen drie brandweermannen om het leven. Uit eerder onderzoek bleek dat hun dood had kunnen worden voorkomen als ze de instructie hadden gekregen van buiten af de loods te blussen. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie bleek eerder ook al dat de Nederlandse brandweer het advies om brandende industriepanden niet binnen te gaan, vaak in de wind slaat.

Bron: ANP


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Persbericht 7 oktober 2009

Onderzoeksraad waarschuwt voor gevaar rookgasexplosie

http://www.onderzoeksraad.nl/index.php/pers/persbericht-crisis-brand-de-punt/

Oorzaak brand in De Punt geïdentificeerd

Op 9 mei 2008 rukte een eenheid van de gemeentelijke brandweer Tynaarlo uit voor een brand in een botenloods in De Punt. De bevelvoerder besloot vier van zijn manschappen naar binnen te sturen met de opdracht te verkennen en een eventuele brandhaard te blussen. Korte tijd na het binnengaan van de loods werden de brandweerlieden verrast door een plotselinge branduitbreiding. Drie van hen raakten door het vuur ingesloten en kwamen om het leven.
De Onderzoeksraad Voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, heeft de fatale plotselinge branduitbreiding geïdentificeerd als een rookgasexplosie, een explosieve verbranding van brandbare rookgassen die zich onder het dak van het gebouw hadden verzameld. De brandweer heeft de gevaarsituatie vooraf niet herkend en werd daardoor door de rookgasexplosie overvallen.

Het onderzoek van de Onderzoeksraad toont aan dat het ongeval samenhangt met het feit dat de brandweerlieden door de plotselinge branduitbreiding zijn verrast. Rookgasexplosie is niet bekend bij de Nederlandse brandweer en wordt ook niet vermeld in de leerstof van de brandweeropleidingen. In de internationale literatuur is het fenomeen wel bekend, maar slechts in Zweden zijn rookgasexplosies en daaraan verbonden gevaren voor brandweerlieden in de opleidingen verwerkt. In Groot-Brittannië worden de opleidingen op dit moment aangevuld op dit gebied.

Op basis van zijn bevindingen beveelt de Raad de minster van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan alle informatie over rookgasexplosie toe te voegen aan de leerstof opdat Nederlandse brandweerlieden kennis kunnen nemen van dit zéér gevaarlijke fenomeen. Gelet op het gegeven dat de brandbestrijding een risicovol vak is, wordt de minister van Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties met betrekking tot de opleidingen aanbevolen de vinger aan de pols te houden. Niet uitsluitend via een toetsing aan (internationale) literatuur maar eveneens door de leerstof actueel te houden via het leren van ongevallen, hetgeen in ons land in slechts zeer geringe mate geschiedt.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Sector Crisisbeheersing en hulpverleningBrand scheepsloods, De Punt Startdatum onderzoek 9 mei 2008

http://www.onderzoeksraad.nl/index.php/onderzoeken/brand-scheepsloods-de-punt-9-mei-2008/

Bij een brand in een scheepsloods in De Punt kwamen drie brandweerlieden om het leven na een plotselinge branduitbreiding. De Onderzoeksraad is een verkennend onderzoek gestart naar de toedracht van de branduitbreiding en de inzet van de brandweer.

Rapporten
7 oktober 2009 Brand scheeploods, De Punt, 9 mei 2008 [pdf – 3.32MB]
Samen sterk in de hulpverlening!


tower-ladder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,406
Hoe wil je brandweerlieden voorbereiden op de signalen van rookgasexplosies en het onderkennen van de signalen als we oefenen met vlammengordijnen, lichtslangen, knetterkasten of deel nemen aan de oefencaroussel op oefencentra met gas gestookte installaties?
Alleen door middel van echte realistische oefeningen, met rookgas opbouw kun je de brandweermensen oefenen in het herkennen van de signalen.
Maar dat mag niet vanwege de milieu regels, althans wel in Europa maar niet in Nederland. ??? Dus we zetten het in het lesboek en we zijn er weer klaar mee, rapport in de lade en wachten op de volgende .....
Als de temperatuur van het water dat via het zolderraam naar binnen wordt gespoten gelijk is aan de temperatuur van het water dat via de voordeur naar


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Opleiding brandweer moet beter door Coen Springelkamp

Den Haag -  Brandweerlieden moeten beter worden getraind en bijgeschoold in nieuwe kennis over en actuele ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De huidige opleidingen schieten daarin te kort. Dat constateert de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) onder leiding van voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Aanleiding voor de aanbevelingen is het onderzoek naar de brand in de scheepswerf in De Punt waarbij vorig jaar drie brandweerlieden omkwamen.

Volgens de onderzoekers zijn de drie brandweerlieden verrast door een rookgasexplosie die een plotselinge uitbreiding van de brand veroorzaakte. De Onderzoeksraad concludeert dat de levensgevaarlijke situatie door de slachtoffers niet is herkend omdat de kennis over het fenomeen bij hen ontbrak. Dat is overigens de slachtoffers niet aan te rekenen. Rookgasexplosies, waarbij hete onverbrandde gassen plotseling vlam vatten en exploderen, maakt geen onderdeel uit van de lesstof en training. Theorielessen over vergelijkbare hitte explosies omschrijven de onderzoekers als ’verwarrend en moeilijk te doorgronden’. De brandweeracademie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) in Arnhem ontwikkelt de opleidingen voor brandweerlieden.
In een toelichting zegt een woordvoerder van de Onderzoeksraad dat de kennis in Nederland over branden te versnipperd is en niet centraal word gedeeld en direct verwerkt in de opleidingen om lessen uit te trekken voor de toekomst.

Echt branden blussen
De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) onderschrijft de harde conclusies van de Onderzoeksraad. ,,Het is een goed onderbouwd rapport dat we volledig onderschrijven. Het is voor ons weer eens een bevestiging dat het aan vakkennis bij het kenniscentrum voor de brandweer ontbreekt”, aldus VBV-voorzitter Cees van Beek. Belangrijkste oorzaak is volgens hem dat de top van het NIFV niet of nauwelijks praktijkervaring heeft. ,,Ze kunnen goed managen, doen een brandweer cursus maar hebben geen ervaring in écht branden blussen.” Van Beek twijfelt openlijk of er met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad iets wordt gedaan. ,,Ik hoop van wel, maar heb er weinig vertrouwen in.”

Directeur Wim Beckmann van de brandweeracademie trekt zich de kritiek aan. Volgens hem is eigenlijk geen enkele organisatie officieel verantwoordelijk voor het opleiden van brandweerlieden. ,,Wij ontwikkelen de lesstof in eigen beheer en voor eigen rekening. Daarvoor krijgen we geen subsidie van de overheid en moeten onze eigen broek ophouden”, aldus Beckmann. Door het ontbreken van geld en mankracht is het praktisch onmogelijk om lesstof meerdere malen per jaar te actualiseren. ,,We doen ons best. Het alternatief is helemaal geen lesstof ontwikkelen voor brandweerlieden.”. Het NIFV is in overleg met het ministerie van Binnenlandse zaken voor een oplossing van het probleem.

Bron: Telegraaf

En ja hoor, de VBV staat alweer met een wijzend vingertje en het bekende “zie je wel, wij wisten dit al lang” klaar. Dat er op de bovenste lagen weinig praktijk ervaring is, dat zal allemaal best. Maar met praktijkervaring alleen redden we het ook niet. Dit soort situaties blijf je houden met een versnipperde brandweer in Nederland. Voor dit soort zaken is regionalisatie of op een andere minder vrijblijvende manier van samenwerken de enige remedie. Nu doet iedereen het op zijn eigen manier en is niemand verantwoordelijk. En aan die werkwijze helpt de VBV vrolijk mee. Goed bezig jongens!

En hoe zat het ook alweer met die enorm hoge verwerkingstijden in de meldkamers waar de VBV over sprak? Precies, die bleken helemaal niet zo hoog te zijn. Het wordt tijd dat ook de VBV zich eens wat meer in de praktijk (lees: werkelijke feiten) gaan verdiepen. Het initiatief van de VBV is goed maar door dit soort onzinnige uitlatingen schieten ze zichzelf telkens weer in de voet. En zo wordt je nooit als een serieuze partij gezien.
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Pulserende brand door gebrek aan zuurstof

http://www.cobouw.nl/nieuws/2009/10/14/Pulserende-brand-door-gebrek-aan-zuurstof.html

Publicatie datum:14-10-2009 00:00
Laatst gewijzigd:13-10-2009 17:30

DEN HAAG - Houten plafondbalken, opgeslagen banden en onbeschermd pur-schuim tegen het plafond van het magazijn leverden genoeg onverbrande rookgassen op om de explosie in de botenloods in De Punt te kunnen verklaren. Uitgassende sandwichpanelen speelden volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid een verwaarloosbare rol.

De raad onder leiding van Pieter van Vollenhoven publiceerde eind vorige week zijn verslag van de brand in het Drentse plaatsje waarbij in mei 2008 drie brandweerlieden omkwamen. De drie hadden besloten tot een aanval van de brand van binnenuit, nadat ze bij aankomst een stabiele situatie aantroffen. Achter in de 75 meter lange loods, woedde in het magazijn annex autowerkplaats een brand, maar in de ruimte daarvoor leek de situatie stabiel en niet alarmerend.
 
Het drietal was nog niet binnengetrokken of de hele loods stond in lichterlaaie en ze werden ingesloten. Alledrie zijn uiteindelijk door verstikking om het leven gekomen, nadat de zuurstof in hun luchtflessen na ruim tien minuten op was.
 
Dat de brandweerlieden de ernst van de situatie onderschatten heeft volgens de onderzoeksraad te maken met het feit dat het die dag buiten heel zonnig was en hun ogen dus een tijd nodig hadden om zich aan te passen aan de donkere loods. Ze merkten daardoor de onverbrande rookgassen niet of te laat op. Er waren bovendien geen daklichten of lampen in het dak van de loods, die de aanwezigheid van rook konden verraden. Ook had de brand in het magazijn, door een gebrekkige zuurstoftoevoer via de kleine deur, een pulserend karakter. Hij laaide op en doofde geregeld weer uit. Toen de spuitgasten arriveerden, bevond de brand zich juist in een rustige smeulfase. Dan groeit de wolk onverbrande rookgassen in de loods wel verder aan. Maar de Nederlandse brandweer is volgens de onderzoeksraad helemaal niet getraind in het verschijnsel rookgasexplosie.
 
In de bijlagen van het rapport van de raad is een berekening te vinden die de herkomst van de rookgassen blootlegt. Die exercitie is mede ingegeven door de rapportage van de commissie-Helsloot. Die rapporteerde al kort na de brand dat uitgassende sandwichpanelen in het dak de boosdoener moesten zijn geweest. Nitreuze dampen afkomstig van de verhitte dakpanelen met 9 centimeter purschuim zouden zich hebben verzameld onder de nok van het dak en op een bepaald moment tot ontbranding zijn gekomen. Fabrikanten van hardschuimisolatie en eps verenigden zich al snel in het Kennisplatform Isolatie De Punt. Gezamenlijk lieten ze adviesbureau DGMR onderzoek uitvoeren, dat al snel concludeerde dat het veel langer zou duren voordat uitgassende sandwichpanelen zouden leiden tot zogenoemde 'flash-over', een brand die zich snel over een compleet compartiment uitbreidt.
 
Het rapport van de onderzoeksraad bevestigt het beeld van DGMR. De raad liet door de Universiteit van Gent berekeningen uitvoeren die lieten zien dat er gezien de grootte van de hal van minimaal 13.500 megajoule aan onverbrande rookgassen opgehoopt moest zijn onder de nok om een voldoende rijk mengsel te hebben dat tot explosie komt.
 
Tegen het plafond van het magazijn waar de brand uitbrak, zat een laag van 4 centimeter onbeschermd pur-schuim. Die kan verantwoordelijk worden gesteld voor ongeveer 4000 megajoule aan rookgassen. Het deel van de houten plafondbalken dat in de tien minuten na het uitbreken was verbrand, was volgens de onderzoekers zeker goed voor zeker 10.000 megajoule. Daarmee is al voldoende rookgas gevonden om de onverwachte branduitbreiding kort na het arriveren van de brandweer te verklaren. Dan is er nog helemaal geen rekening gehouden met de bijdrage van een stapel banden in het magazijn, andere opgeslagen materialen en het underlayment tegen het plafond.

Bijdrage
Voor zover uitgassende sandwichpanelen een bijdrage hebben geleverd aan de onverbrande rookgassen, kan dat volgens dezelfde berekeningen maximaal 1575 megajoule zijn geweest. Dat is een bijdrage van nog geen 10 procent. Er moest immers een flink pakket lucht worden verwarmd voordat de onderkant van die sandwichpanelen is opgewarmd tot zo'n 250 graden Celsius. Bij die temperatuur zet het pur-schuim 10 procent van zijn gewicht om in brandbare gassen.
 
Als de sandwichpanelen echt de boosdoener zouden zijn geweest, had het complete 500 vierkante meter grote dak moeten uitgassen. Maar dat was bij lange na niet het geval. Hooguit enkele tientallen vierkante meters in de hoek boven het magazijn waren op het moment dat de rookgasexplosie optrad, aangetast. Bovendien had dat gas dan ook allemaal in de loods terecht moeten komen en niet de dakconstructie aan de bovenkant verlaten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Hof neemt meer tijd voor brand De Punt

http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/drenthe/article5435654.ece/Hof-neemt-meer-tijd-voor-brand-De-Punt
DVHN | Gepubliceerd op 13 november 2009, 13:57

 leeuwarden -  
Het hof in Leeuwarden neemt meer tijd om te besluiten of er nader onderzoek komt naar de oorzaak van de brand in jachtwerf De Punt, waarbij drie brandweermannen om het leven kwamen. Over veertien dagen komt daar duidelijkheid over, zo besloot het hof vanmiddag in hoger beroep.

Het nader onderzoek spitst zich met name toe op de vraag of de brand in of boven de meterkast is ontstaan. Het openbaar ministerie gaat er vanuit dat werfeigenaar Wessel Beuving gemanipuleerde stoppen in de meterkast heeft gedraaid. Beuving ontkent dat. Zijn advocaat zegt dat de brand is ontstaan door werkzaamheden boven de meterkast. Daarbij zou de elektricien een dag voor de brand fouten hebben gemaakt.

Lees zaterdag meer in Dagblad van het Noorden
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.nvpu.nl/factsheets/Factsheet%20NVPU%20De%20Punt,%2030.10.2009.pdf

Brand in De Punt

Factsheet NVPU

De tragische brand in de botenloods in De Punt op 9 mei 2008 heeft geleid tot discussie over de
mogelijke gevaren van hardschuim isolatie. Deze factsheet probeert op basis van alle beschikbaar
gekomen informatie helderheid te verschaffen over de rol die de isolatie in de brand van de Punt
heeft gehad.

Over het incident zijn diverse rapporten verschenen. De eerste rapportage van de
onderzoekscommissie‐ Helsloot (1), die door de gemeente Tynaarlo was ingesteld, wees zonder
pardon de dakpanelen met PUR isolatiekern aan als de bron van de explosie die drie
brandweerlieden fataal werd. Het adviesbureau DGMR deed in opdracht van het Kennisplatform
Isolatie De Punt onderzoek (2). DGMR concludeerde dat de analyse van de Commissie Helsloot die
harde conclusies niet kon dragen, en dat er in het geheel geen aanwijzingen waren dat de
dakpanelen hadden bijgedragen aan de explosieve verbranding. De Commissie Helsloot kwam in zijn
Eindrapport (3) tot een aangepaste lezing, waarin de dakpanelen niet de oorzaak waren van de
explosieve verbranding (daarvoor wezen zij de PUR spuitisolatie in de werkplaats aan); toch waren
volgens Helsloot de dakpanelen verantwoordelijk voor de dood van de brandweerlieden, want het
hele dak raakte door de explosie in brand, waardoor brandende rook door de deuropening naar
buiten werd geperst en zo de vluchtroute voor de brandweerlieden afsneed. Ook deze aangepaste
lezing is door DGMR als ongefundeerd terzijde geschoven, maar daarover is niet meer extern
gerapporteerd.

De Europese koepelorganisatie voor de PU‐ industrie, PU ‐Europe (het voormalige BING) heeft aan
het IBW Institut für Brandtechnologie GmbH in Leverkusen (Duitsland) opdracht gegeven de brand te
onderzoeken via CFD‐simulatie. IBW heeft op 19 juli 2009 gerapporteerd (4). Inmiddels heeft op 7
oktober 2009 ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) zijn eindrapport over het incident
afgerond (5).
Deze twee laatste rapporten bevestigen ondubbelzinnig de conclusies die DGMR in 2008 al trok,
namelijk dat de PUR isolatie in de dakpanelen van de loods géén rol van betekenis heeft gespeeld in
de explosieve brandontwikkeling.

De OVV stelt dat de brand in de werkplaats zich snel kon ontwikkelen door de aanwezigheid van
PUR‐ spuitisolatie aan het plafond, houten balken en veel brandbare inventaris. Van belang daarbij is,
dat de spuitisolatie in De Punt heeft bijgedragen aan de snelheid van de ontwikkeling, maar dat in dit
gebouw ook op andere manieren een vergelijkbaar scenario kan ontstaan: bepalend voor de
uitkomst was dat de brand slecht geventileerd was, waardoor veel onverbrande gassen in de loods
konden stromen.

De OVV stelt vast dat de explosie plaatsvond in een rooklaag waarin zich een rijk mengsel bevond van
onverbrande gassen, afkomstig uit de werkplaats waar de brand was ontstaan, met zuurstof uit de
lucht in de loods. De dakpanelen hebben hooguit voor 10% bijgedragen aan het mengsel. Na de
explosie bevatte de rook nog voldoende brandbare gassen om door te branden.. Door de hoge
temperatuur raakten ook de dakpanelen in brand, alsmede diverse boten en een caravan dicht bij de
hefdeur. Nadat na korte tijd de zuurstof in de hal was opgebruikt beperkten de brandverschijnselen
in de hal zich goeddeels tot de directe omgeving van de hefdeur en een weggeslagen gevelplaat,
waar zuurstof naar binnen kon komen; de dakpanelen brandden, maar alleen aan de buitenzijde: aan
de binnenzijde was immers geen zuurstof meer! Pas later bezweken de dakpanelen geleidelijk,
waarna lucht ook aan de bovenzijde kon toetreden.
De OVV heeft een aantal mogelijke alternatieve scenario’s onderzocht, waaronder dat van het eerste
rapport van de Commissie‐ Helsloot. De commissie heeft ze alle verworpen.
Waar de OVV in zijn analyses gebruik maakt van eenvoudige vuistregels voor brandontwikkeling,
rekent IBW de brand in de werkplaats en de loods uit met een geavanceerd simulatiemodel. De
berekeningen bevestigen rechtstreeks het beeld dat DGMR en de OVV schetsen: een slecht
geventileerde brand die brandbare rook uitbraakt in de loods, en een verwaarloosbare bijdrage van
de dakpanelen aan de opbouw van de rooklaag. De simulaties brengen de plaatselijke ontsteking van
de rooklaag bij de hefdeur in beeld, die de vluchtweg van de brandweerlieden afsneed.

Conclusies

De recente rapportages van IBW en OVV maken ondubbelzinnig duidelijk dat de PUR dakpanelen niet
verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor het tragische incident in De Punt. Beide rapporten
weerspreken de van diverse zijden geuite beschuldigingen als dat sandwichpanelen een bron van
brandgevaar zouden zijn.
Belangrijk is dat deze bevindingen aanleiding mogen vormen om de werkelijke rol van
isolatieproducten in branden serieus nader te bestuderen. De eenzijdige focus op brandbare isolatie
heeft tot nu toe de aandacht afgeleid van de werkelijke oorzaken van de rookgasexplosie zoals die in
De Punt. Dit is geen loze uitspraak. Tenslotte is het nog maar vier jaar geleden dat zich aan de
Flevoweg in Leiden een rookgasexplosie voordeed in een klein bedrijfsverzamelgebouw. Daarbij
werden tweebrandweerlieden ernstig gewond. TNO en DGMR concludeerden op basis van
onderzoek dat er sprake was van een rookgasexplosie met als bron de verbrandingsproducten van
een brandend kantoortje aan de voorzijde van het gebouw. Misschien dringt nu het besef door, dat
rookgasexplosies zich in veel meer gebouwen kunnen voordoen, eEn dat niet alleen in industriële
gebouwen. Gericht onderzoek is nodig om daar zicht op te krijgen en om adequate maatregelen te
treffen.

Met hardschuim PUR en PIR sandwichpanelen is een Euroklasse B‐s2‐d0 haalbaar. Daarmee mogen
die producten in Nederland in gevels worden toegepast, maar ook in verblijfsruimten en zelfs in
vluchtroutes. De producten halen die Euroklasse omdat ze bij aanval met een redelijk grote
ontstekingsbron (formaat prullenbak) maar heel beperkt bijdragen aan de ontwikkeling van een
brand.

De onderzoeken van IBW en de OVV laten zien dat dit ook geldt als de producten worden
blootgesteld aan een veel grotere ontstekingsbron, namelijk de uitslaande vlammen van een
ontwikkelde brand op de grond. Dat betekent dat de producten feitelijk nooit de (enige) bron kunnen
zijn van een snelle brandgroei: om ze echt in brand te krijgen moet er al een grote brand zijn. Deze
constatering is een belangrijk argument in de discussie, en bevestigt dat de producten terecht de
Euroklasse B hebben gekregen; en niet dat de SBI proef zo vriendelijk is voor sandwichpanelen.

Referenties

1 Helsloot, E. Oomes en R. Weewer, Verkennend onderzoek brand met dodelijk afloop in De Punt,
Onderzoekscommissie 'Brand met dodelijke afloop in De Punt op 9 mei 2008', 18 juni 2008
2 Brandverloop botenloods de Punt, DGMR rapport F.2008.1024.00.R001, 5 september 2008
3 I. Helsloot, E. Oomes en R. Weewer, Eindrapport Evaluatie van de brand in De Punt op 9 mei 2008,
Onderzoekscommissie 'Brand met dodelijke afloop in De Punt op 9 mei 2008', 15 april 2009
4 IBW Institut für Brandtechnologie GmbH, Project report No. F 090301, CFD simulations of the "De
Punt fire", 19 juli 2009
5 Onderzoeksraad voor Veiligheid, Onderzoek naar het verongelukken van drie brandweerlieden bij
het bestrijden van een brand in De Punt op 9 mei 2008, 7 oktober 2009

Oktober 2009