GRIP 3 Brandweerpersoneel omgekomen bij zeer grote Brand scheepswerf - De Punt 09-05-2008

Auteur Topic: GRIP 3 Brandweerpersoneel omgekomen bij zeer grote Brand scheepswerf - De Punt 09-05-2008  (gelezen 96699 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

6301

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 319
  • BHV er Hulpv. NRK. {sigma} NRK verbindingsdienst.
De Punt.

Ruim duizend nabestaanden en collega´s van de drie brandweermannen
die vorig jaar in De Punt tijdens bluswerkzaamheden om het leven zijn gekomen,
hebben zaterdag een krans gelegd bij de plek waar de brand destijds woedde.
Dat gebeurde op initiatief van familieleden van en de brandweercollega´s.
Ruim vierhonderd belangstellenden bezochten de besloten bijeenkomst.
De bijeenkomst werd afgesloten met de onthulling van een kei, waarop
het logo van het brandweerkorps prijkt met daarop de datum van de fatale brand.

Bron: de Stentor maandag 11 mei 2009.
Verbeter de wereld maar begin bij je zelf.


Tammo

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 240
RTVNoord :


Citaat
EELDE - Opnieuw een klap voor het brandweerkorps van Eelde. Na het verlies van drie collega's vorig jaar, bij de fatale brand in De Punt, is afgelopen donderdag brandweerman Rein Sipma uit Paterswolde na een kort ziekbed overleden.

Sipma zat 14 jaar bij de brandweerpost van Eelde, en was vorig jaar chauffeur op de eerste wagen die aankwam bij de fatale brand bij scheepswerf Beuving.

Hij was mede-initiatiefnemer van de herdenkingssteen die in het centrum van Eelde is onthuld en sprak ook tijdens de herdenkingsplechtigheid.

Rein Sipma wordt dinsdag in besloten kring gecremeerd.
Hij is 50 jaar geworden.

http://rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=82324


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Tynaarlo wil geld zien van Ter Horst

TYNAARLO -  De gemeente Tynaarlo in Drenthe wil dat minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken de kosten van de nasleep van de brand in De Punt vorig jaar voor haar rekening neemt. Tot nu toe heeft de minister geweigerd de kosten, die zijn opgelopen tot meer dan 8 ton, te betalen.

Als ze bij haar standpunt blijft, overweegt de gemeente de minister voor de rechter te dagen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd naar aanleiding van een bericht van RTV Noord.

In De Punt, gemeente Tynaarlo, kwamen vorig jaar drie brandweermannen om het leven, toen zij een brand in een loods bestreden.

bron: De Telegraaf
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/drenthe/article5152696.ece/Zevende+rapport+over+brand+De+Punt

Zevende rapport over brand De Punt

    * DVHN | Gepubliceerd op 16 september 2009, 22:23
    * Laatst bijgewerkt op 16 september 2009, 22:55

vries -

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de brand bij De Punt wordt op 6 oktober verwacht.

Dat zei burgemeester Frank van Zuilen van Tynaarlo vanavond na een voorlichtingsbijeenkomst van de raad. In het rapport staan geen conclusies over de gemeente Tynaarlo en de provincie Drenthe.

Het gaat om het zevende en laatste rapport over de ramp waarbij drie brandweermannen omkwamen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.nifv.nl/web/show/id=156001

Symposium Risicobewustzijn bij gebouwbranden

Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) organiseert op 8 oktober 2009 het symposium Risicobewustzijn bij gebouwbranden bij het NIFV in Arnhem.

Wilt u inzicht krijgen in de belangrijkste leermomenten van branden in gebouwen zoals 'De Punt'? En wilt u het risicobewustzijn bij gebouwbranden binnen uw brandweerkorps verder ontwikkelen? Dan is dit congres echt iets voor u!

Programma
Diverse sprekers uit het werkveld gaan uitgebreid in op risicoherkenning, repressief optreden en risicoanalyse bij gebouwbranden.

In het ochtendprogramma staat vooral de brand in De Punt centraal. Zo licht de Onderzoeksraad Voor Veiligheid het eindrapport naar het onderzoek van ‘De Punt’ toe en worden de resultaten en aanbevelingen van de onderzoekscommissie-Helsloot gepresenteerd. Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bespreekt zijn belangrijkste leermomenten naar aanleiding van deze aanbevelingen.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bekijkt het risicobewustzijn bij gebouwbranden breder dan De Punt en stelt u vragen over intuïtie, risico’s herkennen, risicobewustzijn, bedrijfsblindheid en het leren van incidenten. Het onderzoeks- en trainingsinstituut Fire Protection Services (FPS) betrekt u in verschillende brandscenario’s met behulp van een innovatief en interactief stemsysteem.

In de afsluitende forumdiscussie worden de centrale thema’s en leermomenten van de dag in hun onderlinge samenhang bediscussieerd, waarbij u opnieuw volop de gelegenheid krijgt om mee te denken en mee te praten. Meer informatie over het programma.

Folder Symposium Risicobewustzijn bij gebouwbranden
http://www.nifv.nl/web/show/file/id=174751/filename=232698_nifv_a4l02sw50x35_K1_LR.pdf/page=156001

 Voor wie?
Het symposium is bestemd voor officieren van dienst, bevelvoerders, hoofden en medewerkers Preparatie, hoofden Opleiden en Oefenen van de regionale en gemeentelijke brandweer en andere geïnteresseerden.
Praktische informatie
Wilt u meer weten over kosten voor deelname, locatie en hoe u zich kunt aanmelden?

Ga dan naar de praktische informatie: http://www.nifv.nl/web/show/id=168599






 
http://www.nifv.nl/web/show/id=168609

 Een korte toelichting op de presentaties

Peter Verhallen
Peter Verhallen is senior onderzoeker bij de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. De Onderzoeksraad heeft van de brand in De Punt een reconstructie gemaakt, startend vanaf het moment dat de brand werd ontdekt tot en met de plotselinge branduitbreiding die de drie brandweermannen noodlottig is geworden. Peter Verhallen laat met deze reconstructie zien wat de aard van de plotselinge branduitbreiding was, om de vraag te beantwoorden waarom de brandweerploeg het gevaar niet heeft herkend.

Ricardo Weewer
Als lid van de onderzoekscommissie-Helsloot bespreekt Ricardo Weever het onderzoek in De Punt. Ricardo legt vooral, startend vanuit de quick scan en conclusies, de focus op de aanbevelingen, met wat voorbeelden van andere incidenten. Verder wordt de buitenaanval en hoe de gedachtevorming daarop is verder gegaan uitgebreid besproken.

Rob Mom
Naar aanleiding van De Punt is de aandacht voor het herkennen van risico's weer volop in de belangstelling komen te staan. Maar een vaak onderschatte factor die direct te maken heeft met het ontstaan van ongevallen wordt wel eens vergeten: het gedrag van collega's. Rob Mom, brandweerofficier en veiligheidskundige van Brandweer Amsterdam-Amstelland laat u een paar bijna-ongevallen in Amsterdam-Amstelland zien.

Maikel Lenssen
Maikel Lenssen, hoofd executieve ondersteuning bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond benadrukt dat dit alles niet alleen over De Punt gaat, maar dat dit hooguit de trigger is om het met elkaar weer te hebben over het vak, het benodigde vakmanschap in het algemeen en het risicobewustzijn in het bijzonder. Hoe zit dat nu met intuïtie, risico’s herkennen, risicobewustzijn, bedrijfsblindheid en het leren van incidenten? En hoe vertalen we de lessen in ons dagelijkse handelen?

Edward Huizer
Op basis van welke informatie nemen wij (kritische) inzetbesluiten bij brandbestrijding? Edward Huizer, senior trainer-onderzoeker Brandverloop en tactische technische brandbestrijding van Fire Protection Services (FPS) neemt u mee naar de inzetpraktijk van gebouwenbrandbestrijding. Door gebruik te maken van een innovatief stemsysteem wordt de gehele zaal interactief betrokken in verschillende brandscenario’s. Risicobewustzijn, begrijpen wat je (niet) ziet en beheersing van (inzet)tactiek vormen de kern van deze presentatie.

Jaap Molenaar
In deze afrondende presentatie wordt duidelijk gemaakt welke initiatieven er naar aanleiding van de brand in De Punt zijn genomen. De stand van zaken van een aantal van deze initiatieven wordt met u gedeeld.

Daarnaast worden mogelijke veranderingen in het repressieve optreden besproken. Het gaat hier om andere manieren van optreden die gebaseerd zijn op onderzoek en testresultaten. Soms afkomstig uit het buitenland en direct te implementeren in de Nederlandse werkwijze, in andere gevallen gaat het om eigen ontwikkelprogramma's of buitenlandse resultaten die aangepast en getest zijn voor de Nederlandse toepassing. In deze presentatie wordt de koppeling met het programma Lerend vermogen van de NVBR nadrukkelijk gelegd.


SRich

  • Proces Operator
  • Verbannen gebruiker
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 733
Tynaarlo wil geld zien van Ter Horst

TYNAARLO -  De gemeente Tynaarlo in Drenthe wil dat minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken de kosten van de nasleep van de brand in De Punt vorig jaar voor haar rekening neemt. Tot nu toe heeft de minister geweigerd de kosten, die zijn opgelopen tot meer dan 8 ton, te betalen.

Als ze bij haar standpunt blijft, overweegt de gemeente de minister voor de rechter te dagen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd naar aanleiding van een bericht van RTV Noord.

In De Punt, gemeente Tynaarlo, kwamen vorig jaar drie brandweermannen om het leven, toen zij een brand in een loods bestreden.

bron: De Telegraaf

waarvoor dan?
Als er wat lokaal gebeurt moet de rijksoverheid het betalen, onzin.
Doe normaal dan doe je al gek genoeg :P


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
waarvoor dan?
Als er wat lokaal gebeurt moet de rijksoverheid het betalen, onzin.

Jij kan het wel onzin vinden maar de wetgever denkt daar veel anders over....  ;) http://wetten.overheid.nl/BWBR0013371/tekst_bevat_bijdrage%2Bbrandweer/geldigheidsdatum_20-09-2009


SRich

  • Proces Operator
  • Verbannen gebruiker
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 733
Artikel 6 Onze Minister beslist binnen zes maanden na indiening van de aanvraag.
plus 45 dagen
dus over 8 maanden kunnen ze wel een beslissing verwachten
Doe normaal dan doe je al gek genoeg :P


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Is er naar aanleiding van het eindrapport van De Punt nu al wat gewijzigd in den lande......?

Enkele citaten uit het rapport hieromtrent:

Citaat
Dit gewijzigde brandgedrag en dus risicoprofiel kan de brandweer alleen beheersen door het aanpassen van
inzetprocedures en werkwijzen, bij voorkeur op nationaal niveau.

Citaat
Conclusie: In de situatie van de brand op 9 mei 2008 in De Punt is de mening van de onderzoekscommissie dat vrijwel elke brandweerman gelijk zou hebben gehandeld en daarmee een dodelijke val zou zijn binnengelopen.

Aanbeveling: Er lijkt de onderzoekscommissie dan ook slechts één oplossing mogelijk en noodzakelijk: in industriële gebouwen en (opslag)loodsen moet de gangbare
inzetprocedure worden omgedraaid: bij brand in een dergelijk object moet altijd een defensieve buitenaanval worden ingezet indien redding niet noodzakelijk is. Pas wanneer er eventueel voldoende extra eenheden en zekerheid is, kan in uitzonderingssituaties tot een binnenaanval worden besloten als er bijvoorbeeld daardoor grote aanvullende schade kan worden voorkomen9. In de praktijk zal dit echter niet of nauwelijks meer voorkomen omdat de brand dan uitslaand zal zijn. Leerstof, opleiding en oefening moeten hierop worden aangepast.

In een beperkt aantal regio’s, waaronder de regio Drenthe, is sinds 9 mei 2008 de inzetprocedure voor industriegebouwen aangepast.

In welke regio's / korpsen zijn de procedures nu daadwerkelijk aangepast voor bedrijfsbranden?

Zou in het kader van redding bij een binnenaanval standaard twee TS'en opgeroepen moeten worden zodat altijd de 2e TS als redding / backup van de 1e TS kan dienen?


Jaap Goos

  • Gast
Bij ons dus wel......Veligheidsregio Kennemerland (VRK) DE proceudre is niet aangepast maar opnieuw ontwikkeld, twee ts'en reden er al.