GRIP 3 Zeer grote brand TU Delft Berlageweg 1 - Delft 13-05-2008

Auteur Topic: GRIP 3 Zeer grote brand TU Delft Berlageweg 1 - Delft 13-05-2008  (gelezen 132076 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #290 Gepost op: 14 mei 2008, 20:26:47
http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article987986.ece/Dubbele_boekhouding_redt_Duijvestein_uit_brand

Dubbele 'boekhouding' redt Duijvestein uit brand

DELFT (ANP) - Kees Duijvestein verloor bij de brand van de faculteit Bouwkunde 3000 boeken. Een bijzondere collectie op het gebied van duurzaam bouwen.

,,Daar, in mijn kamer, stonden ze'', wees hij woensdag naar een verschroeide uitbouw op de twaalfde verdieping.

Erg bedroefd is Duijvestein, die al sinds 1978 verbonden is aan de Technische Universiteit Delft, niet. Nagenoeg elk exemplaar had hij dubbel; bij elk congres had hij een tweede exemplaar meegenomen. Een schaduwboekenkast staat in een ander instituut.

Van een voorgevoel wil Duijvestein, die 38 jaar geleden bouwkunde in Delft bouwkunde ging studeren, niets weten. ,,Ik weet niet hoeveel collega's dezelfde strategie hebben gevolgd. Maar voor mij is het echt een goede keuze geweest.''


William206

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 47
Reactie #291 Gepost op: 14 mei 2008, 20:28:28
De melding van een binnenbrand kan er zeker zijn, maar een echte goeie stevige binnenbrand komt toch echt niet zo heel vaak voor. Zeker niet als je nagaat dat er drie ploegen werken en dat het brandje net niet op jouw wachtdag valt....Ik denk dat tower-ladder daarin wel gelijk heeft ;)

Op die manier wordt het inderdaad anders ja... :) 8)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #292 Gepost op: 14 mei 2008, 20:29:04
http://www.dag.nl/1074673/NIEUWS/Artikelpagina-Nieuws/Brand-in-Delft-door-terroristen.htm

Brand in Delft door terroristen?

    * 5

14-05-2008 | Door: Neeltje Huirne
Er wordt hevig gespeculeerd over de TU-brand. Want kan een gebouw van staal en beton wel instorten?
Een gebouw dat langdurig en flink brandt, zoals het Bouwkunde-gebouw van de TU-Delft gisteren, stort op een gegeven moment in. Daar lijkt niets geks aan. Toch zijn veel mensen ervan overtuigd dat gebouwen van beton en staal niet kunnen instorten. Sommigen menen zelfs dat het Bouwkunde-pand, net als de Twin Towers, is bezweken door satanische rituelen. 'Op het eerste gezicht een onschuldig brandje, maar er schuilt meer achter’, schrijft '*Hosselcopter*' op het forum van Fok.nl. ‘Nou is er een groep in de wereld die alles regeert en regelt. Ze doen aan satanische rituelen (vandaar ook het 'vlam'-symbool van de TU Delft, een van hun symbolen namelijk) en creëren rampen om zo hun wereldagenda ter voldoening te brengen. Dit zijn tevens de mensen die 9/11 hebben gefinancierd en de (al tien jaar van tevoren geplande) oorlog in Irak zijn begonnen vanachter de schermen.' Met andere woorden: het TU-gebouw is in brand gezet door dezelfde mensen die ook de ineenstorting van de Twin Towers op hun geweten hebben, aldus complotdenkers.

Complottheorie
Er doen natuurlijk veel complottheorieën de ronde over 9/11. Eén ervan luidt dat toren zeven van het World Trade Centre door de Amerikanen bewust tot ontploffing is gebracht, om een terroristische aanslag te faken. Volgens '*Hosselcopter*' zijn diezelfde Amerikanen ook verantwoordelijk voor de brand in Delft. Hij beweert dat Delftse wetenschappers komende zomer naar buiten zouden komen met een realtime simulatie over het instorten van de Twin Towers. Dan zou weleens duidelijk kunnen worden dat die helemaal niet door de hitte zijn ingestort, zoals professor Coen Vermeeren van de TU Delft in de zomer van 2006 nog concludeerde na een kort onderzoek naar de complottheorieën rondom 11 september. Er zou bewezen kunnen worden dat het drama door de Amerikanen zelf veroorzaakt is. Dat mocht niet gebeuren en daarom moest het gebouw in de fik.

Afspattend beton
Dat *Hosselcopter* gelijk heeft, lijkt niet erg waarschijnlijk. Ook anderen, die op internet beweren dat gebouwen van beton en staal nooit in kunnen storten en dat daar dus iets achter moet zitten, zitten ernaast. Want hoe je het ook went of keert, gebouwen die langdurig branden, kunnen hoe dan ook instorten, zegt Martin Boot. Hij is projectleider brandproeven bij Promat BV, een bedrijf dat zich wereldwijd bezighoudt met bouwkundige brandpreventie. 'Hoe sterk het beton of de staalconstructie in een gebouw ook is, als het een hele dag brandt, zoals in Delft, houdt het gewoon een keer op', aldus Boot. 'In beton zit namelijk vocht. Als dat vocht heel heet wordt, gaat het beton ‘afspatten’, zoals dat heet. Er springen stukjes af en op een gegeven moment vervormt het. Dan wordt de constructie dus slap en kan een gebouw instorten. Datzelfde geldt ook voor staalconstructies , dat wordt zo heet dat het zacht wordt. De Twin Towers stonden maar een uur in de fik, maar daarbij kwam zoveel hitte vrij, daar is geen enkele staalconstructie tegen bestand.'

Binnen anderhalf uur eruit
Volgens de brandveiligheidseisen moet een gebouw dat brandt, rond de negentig minuten veilig blijven, zodat iedereen er heelhuids uit kan komen. Het TU-gebouw voldeed daar aan. Gebouwen waarin geslapen wordt, zoals ziekenhuizen, bejaardenhuizen, gevangenissen en hotels, 'mogen' zelfs pas na 120 minuten volledig in lichterlaaie staan. Na die tijd kan een gebouw dan in principe gewoon instorten. Want zoals Boot zegt: ‘Hoe sterk materiaal ook is, alles wat gebouwd is, kan ook neer.' Zelfs een pand waar de hoge heren van de Nederlandse bouwkunde zich in bevinden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #293 Gepost op: 14 mei 2008, 20:33:57
http://leiden.westonline.nl/nieuwsitem/17922

14-05-08 20:20

Tell a friend

DELFT - De sloop van het dinsdag afgebrande faculteit Bouwkunde van de TU begint waarschijnlijk aanstaande vrijdag. De brandweer en de gemeente hebben woensdag in grote lijnen het sloopplan opgesteld.
Donderdag wordt het plan verder uitgewerkt en voorgelegd aan de burgemeester. Voor de sloop van het pand geldt een asbestprotocol. Dat betekent dat er extra zorgvuldig wordt omgegaan met onder meer de afzettingen rond het gebouw en verwijdering van asbestbevattende onderdelen.

De ontruimde studentenflats zijn inmiddels vrijgegeven. Onderzoek wees uit dat er geen asbestdeeltjes in de gebouwen aanwezig waren. overige bewoners die geëvacueerd waren konden eerder op de dag al terug naar hun huizen.

Doorgaan

Alle tentamens van de dinsdag afgebrande faculteit Bouwkunde van de TU in Delft gaan gewoon door. Dat meldde decaan Wytze Patijn op de informatiebijeenkomst van woendagochtend.

Patijn heeft de studenten en medewerkers opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Voor de tijd na de zomer zoekt de TU vervangende werkplekken. Woendsdagmiddag komt onderwijsminister Plasterk met het bestuur van de TU praten over de situatie.

Stoelen gered

De brandweer heeft woensdag alle bijzondere stoelen kunnen redden uit het uitgebrande pand van de Bouwkunde Faculteit van de TU in Delft. Ook werden 70 maquettes naar buiten gehaald. Ze stonden op de onderste etages van het 13 verdiepingen hoge gebouw, waar het vuur niet heeft gewoed. Hoe de stoelen en maquettes er aan toe zijn, is nog niet bekend. De brandweerlieden die de faculteit ingingen, hadden zich vrijwillig gemeld; het pand staat op instorten door de brand gisteren.

Woensdagmorgen bleek uit een nieuwe meting van asresten op het sportveld dat er witte asbestvezels aanwezig waren in kitresten. Deze deeltjes zijn vermoedelijk vrijgekomen bij de instorting van het bouwdeel aan de noordwestzijde van het gebouw. Op de balkons van de studentenflats aan de Balthasar van der Polweg zijn geen asbestdeeltjes gevonden. Ook in de luchtmonsters die zijn genomen, is geen asbest aangetroffen.

Brand meester

Woensdagmorgen gaf de brandweer het sein 'brand meester' bij de uitgebrande bouwkundefaculteit van de TU Delft. Het verwoeste gebouw smeult nog na. Ongeveer twintig brandweermannen houden permanent toezicht. Vanwege instortingsgevaar kunnen ze niet te dichtbij het gebouw komen. Een deel van de faculteit stortte aan het eind van dinsdagmiddag al in. Deskundigen van een sloopbedrijf gaan woensdag zo snel mogelijk onderzoeken hoe het met het pand gesteld is. Sloopwerkzaamheden beginnen op zijn vroegst donderdag.

De grote brand die dinsdag uitbrak in de faculteit Bouwkunde van de TU heeft nog de hele nacht geduurd. Dinsdagavond laaide het vuur zelfs weer op. De brand had zich uitgebreid naar de onderste verdiepingen van het gebouw. De brandweer liet het complex gecontroleerd uitbranden.


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #294 Gepost op: 14 mei 2008, 20:41:40
Stoelen gered

De brandweer heeft woensdag alle bijzondere stoelen kunnen redden uit het uitgebrande pand van de Bouwkunde Faculteit van de TU in Delft. Ook werden 70 maquettes naar buiten gehaald. Ze stonden op de onderste etages van het 13 verdiepingen hoge gebouw, waar het vuur niet heeft gewoed. Hoe de stoelen en maquettes er aan toe zijn, is nog niet bekend. De brandweerlieden die de faculteit ingingen, hadden zich vrijwillig gemeld; het pand staat op instorten door de brand gisteren.


De grote brand die dinsdag uitbrak in de faculteit Bouwkunde van de TU heeft nog de hele nacht geduurd. Dinsdagavond laaide het vuur zelfs weer op. De brand had zich uitgebreid naar de onderste verdiepingen van het gebouw. De brandweer liet het complex gecontroleerd uitbranden.

Toch vreemd dat men nu wel de brandweermensen naar binnen laten gaan om de spullen te redden.
Juist nu, na het oplaaien van de brand op dinsdagavond, lijkt mij dan de situatie juist slechter geworden als na de eerste uren


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #295 Gepost op: 14 mei 2008, 20:45:46
http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=416630

Constructie faculteit bleef lang overeind

TECHNIEK | 15-05-2008 00:00 | Ad Tissink
Ben Ale, hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding aan de TU Delft trekt de brandveiligheid van het afgebrande gebouw niet in twijfel. Hij is wel benieuwd naar de rol van het koffiezetautomaat.

DELFT - In het werk gestorte kolommen en ribbenvloeren met robuuste doorkoppelingen zijn er verantwoordelijk voor dat het Bouwkundegebouw in Delft het nog zo lang heeft uitgehouden. Moderne constructies zouden volgens deskundigen al veel eerder bezwijken.

Behalve beton bevatte de constructie van het faculteitsgebouw dat maandag uitbrandde, ook stalen delen. Op diverse plaatsen in zowel de noord- als de zuidvleugel bevonden zich ontwerpateliers over twee verdiepingen. Daarin waren met stalen strips vaak weer stalen vloeren en loopbruggen opgehangen. Volgens hoogleraar draagconstructies Jan Vambersky waren die niet bekleed met brandwerende coatings. “Maar dat hoeft ook niet. Het ging niet om de hoofddraagconstructie en de gevolgen van bezwijken van die tussenvloeren zijn niet heel groot.”
Dat is precies wat Vambersky’s collega Cees van Weeren waarnam. De hoogleraar draagconstructies was met zijn vrouw op weg naar België toen hij vanaf de A13 zag dat het faculteitsgebouw in brand stond. Hij staakte zijn reis onmiddellijk om vrijwel de hele dag naar de brand te kijken en alvast wat zaken in gang te zetten, zodat onderwijs en onderzoek niet te veel vertraging oplopen.
Op gezette tijden kwamen volgens Van Weeren stalen inhangvloeren naar beneden, maar dat leidde nooit tot voortschrijdende instortingen, zoals die bekend zijn van bijvoorbeeld de Twin Towers. Bij de instorting die zich rond half vijf dinsdagmiddag voordeed, ging het niet om stalen vloeren, maar om een deel van de betonnen constructie. Volgens Van Weeren verplaatste de brand zich in de loop van de dinsdag met de draaiende wind van de zuidoost naar de noordwestvleugel. De vlammen sloegen daar een tijdlang vervaarlijk uit de gevel en moeten een aantal betonnen kolommen hebben aangetast, waardoor beton afspatte en het draagvermogen van de kolommen in het gevelvlak steeds geringer werd.

Zwakste schakels
Aanvankelijk dacht Van Weeren nog dat de verbindingen tussen de kolommen en de vloeren wellicht de zwakste schakels waren. Maar de video’s op internet nog eens nakijkend, kwam hij tot de conclusie dat het probleem bij de kolommen moet hebben gelegen. Want het deel kwam in zijn geheel naar beneden.
Overigens ging het maar om een betrekkelijk klein deel van de verdiepingen; bij de stabiliteitskernen hield de instorting op. Van Weerens eigen werkkamer kwam wel naar beneden, zodat hij zich geen illusies maakt over de vraag of er nog spullen van hem kunnen worden gered. Gelukkig waren de belangrijkste gegevens digitaal opgeslagen en hoeven onderzoek en onderwijs binnen zijn vakgroep niet veel vertraging op te lopen. Andere vakgroepen zijn veel zwaarder gedupeerd en zagen hun historische archief en belangrijke modellen en maquettes verloren gaan.
Dat een deel van het gebouw uiteindelijk bezweek, verbaast Van Weeren niet. De brand had nota bene al acht uur gewoed. Daar wordt geen gebouw op ontworpen. De hoogleraar vindt het eerder opvallend dat het gebouw het zolang uithield. Dat enorme incasseringsvermogen wijt hij aan de bouwwijze van in het werk gestort beton, robuuste ribbenvloeren deels in het werk geprefabriceerd, goede doorkoppelingen en massieve stabiliteitswanden. Een modern gebouw met bijvoorbeeld voorgespannen kanaalplaatvloeren, had het volgens Van Weeren al veel eerder begeven.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #296 Gepost op: 14 mei 2008, 20:46:35
http://www.telstar-online.nl/nws_item.php?id=6235

TU Delft: stand van zaken 20.00 uur

14-05-2008 - 20:11
   [reageer op dit artikel]
Delft - De TU Delft, de brandweer en de gemeente hebben vandaag in grote lijnen een plan opgesteld voor de sloop van het door de brand verwoeste deel van de Faculteit Bouwkunde. Morgen wordt dit plan verder uitgewerkt en voorgelegd aan de burgemeester. Naar verwachting kan er vrijdag gestart worden met de sloop.

Voor de sloop van het gebouw geldt een asbestprotocol. Dat betekent dat er extra zorgvuldig wordt omgegaan met onder meer de afzettingen rondom het gebouw en verwijdering van asbestbevattende onderdelen.

De exacte sloopmethode staat nog niet vast. Dat heeft te maken met de instabiele situatie van het gebouw. Dat heeft consequenties voor de aanpak van de sloop. Er is nog steeds sprake van een gering instortingsgevaar wat de werkzaamheden bemoeilijkt. De sloopwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd door Oranje Sloopwerken uit Spijkenisse.

De ontruimde studentenflats zijn inmiddels vrijgegeven. Er bestond even onduidelijkheid over de aanwezigheid van asbestdeeltjes op de balkon. Nader onderzoek wees uit dat hiervan geen sprake was. Overige bewoners die gisteren uit voorzorg geëvacueerd werden konden al eerder terug naar hun huizen.

De brandweer draagt het terrein zo spoedig mogelijk over aan de TU.


elektrieker

  • Gast
Reactie #297 Gepost op: 14 mei 2008, 20:47:56


Tot slot, als deskundige electriswche veiligheid mijn inschatting van de oorzaak
van de brand.

De koffiemachine is als gevolg van het wegvallen van de waterdruk drooggekookt
vgl met U waterkoker in de keuken. Normaliter zitten er in zo'n apparaat 2 regelaars.
Een die het verwarmingsspiraal afschakeld bij de gewenste water temperatuur, en een
die dat doet bij bijvoorbeeld 135 graden. Beiden moeten defect raken om
de ketel zo heet te laten worden dat brandbare materialen in de omgeving
van de ketel gaan branden. Met grote waarschijnlijkheid kan ik inschatten
wat er dan ook is gebeurd.
Mijn gok is dat de 2e veiligheid niet aanwezig was. (goedkoper)
 Onderzoek aan identieke DE- automaten zal leren waarom de 2e veiligheidsfunctie niet functioneerde.

Er was dus géén kortsluiting, en het gebruiken van aardlekschaklaars
had hier geen oplososng geboden. Wel had de electriciteit kunnen worden
afgeschakeld, en inderdaad dan was er geen brand ontstaan.
(aardlek schakelaars reageren trouwens niet op kortsluiting maar op lekstroom naar aarde)




Sorry, maar ik ga niet helemaal mee met je redenatie.

Stel dat er een nieuwe koffieautomaat is neergezet.
Door een groter vermogen dan dat van de oude automaat was de geplaatste zekering niet afdoende.
Daarom maar een stap zwaarder afgezekerd of een trage zekering geplaatst . Echter de bedrading is niet aangepast.
Het is dan mogelijk dat de kortsluitstroom niet hoog genoeg is om de zekering op tijd, dus voor het uitbreken van brand te laten smelten.
Ik heb veel NEN 3140 keuringen gedaan in dit soort gebouwen.
Mijn ervaring is dat er heel wat is afgeknoeid in de loop der jaren.
De brandwerende afdichting in de kabelschachten tussen de verdiepingen is vaak niet meer in orde.
Het is speculatie, maar dit kan een verklaring zijn voor het snel uitbreiden vn de brand naar andere verdiepingen.

Jan


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #298 Gepost op: 14 mei 2008, 21:10:00
http://www.hhdelfland.nl/aspx/get.aspx?xdl=/views/Delfland_internet/xdl/page&PosIdt=4738&ItmIdt=52156&SitIdt=2&VarIdt=1&mode=&mode=

Verontreiniging van oppervlaktewater na brand TU valt mee

Delfland doet een meting in een watergang rond het uitgebrande gebouw van de TU Delft
Woensdagmorgen heeft Meldpunt Toezicht van het Hoogheemraadschap van Delfland metingen verricht in de watergangen rondom het uitgebrande gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het gemeten zuurstofgehalte in het water is op de meeste plaatsen normaal. Op sommige plaatsen in de watergangen is het zuurstofgehalte iets lager, maar niet onder de norm. Verwacht wordt dat de waterkwaliteit niet verder wordt aangetast.

In een van de watergangen naast het gebouw ligt puin. De watergang is niet te bereiken vanwege instortingsgevaar van het gebouw. Delfland gaat erop toezien dat het puin uit deze watergang wordt verwijderd.

De watergang naast het uitgebrande gebouw van de faculteit Bouwkunde is moeilijk bereikbaar
Rond vijf uur woensdagmorgen kwam bij Meldpunt Toezicht een melding binnen van de brandweer. Tijdens het blussen is een hydrauliekslang kapot gegaan. Hierdoor is hydraulische olie op het oppervlaktewater gekomen. De hydrauliekslang zat vast aan een pomp die bluswater haalde uit de watergang bij het gemaal Zuidpolder bij de Balthasar van de Polweg. In het water heeft Delfland een olievlek van ongeveer dertig vierkante meter geconstateerd. Ook lag er een dunne oliefilm over een groter oppervlak. De verontreiniging wordt verwijderd. Het gemaal staat uit, totdat alle olie is verwijderd.

Dinsdag heeft Delfland tijdens de brand de watergangen rondom de TU-wijk afgesloten. De afsluiting zorgt ervoor dat eventuele verontreiniging beheersbaar blijft. Delfland houdt de kwaliteit van het water de komende dagen in de gaten. Verwacht wordt dat de afgesloten watergangen snel weer worden opengesteld.
http://www.hhdelfland.nl/contents/pages/51237/brandtudelftmoeilijkbereikbarewatergang-250px.jpg

http://www.hhdelfland.nl/contents/pages/51237/brandtudelftmetingoppervlaktewater-250px.jpg