http://frontpage.fok.nl/nieuws/92248/-%5BFotoreportage%5D-Brand-TU-Delft-.html Delftse ondernemers geven ruimte aan TU-studenten
(Novum) - Studenten en medewerkers van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft kunnen hun werkzaamheden voorlopig voortzetten in de kantoren van twee Delftse ondernemers. Zij stellen hun ruimtes beschikbaar nu het Bouwkundegebouw door een brand als verloren kan worden beschouwd. "De studenten krijgen werkruimtes, internetverbinding en desnoods computers aangeboden", zeggen de twee oud-studenten van de TU Delft dinsdag. Ze benadrukken dat ze geen onbeperkt aantal studenten kunnen huisvesten.
De brand in het bouwkundegebouw was rond 22.00 uur nog niet onder controle. Het vuur heeft zich in de late uren zelfs uitgebreid naar de eerste zes verdiepingen van het gebouw. "De brandweer is nu voornamelijk bezig om voorbereidingen te treffen voor het geval het gebouw instort", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Er moet voldoende water aanwezig zijn om het gebouw af te blussen." De brandweermannen blijven de hele nacht in touw.
Het vuur dat op de zevende verdieping uitbrak, ontstond vermoedelijk door kortsluiting in de koffiecorner. Twee studenten probeerden het vuur te blussen, maar toen dat niet lukte, werd het hele gebouw ontruimd. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen.
Woensdag zou in het gebouw een tentoonstelling worden geopend met stoelen van Gerrit Rietveld en bijzondere maquettes. Het is nog onduidelijk is of de collectie is vergaan.
De TU Delft noemt de brand een enorme tegenslag. "Maar het is een grote opluchting dat er geen slachtoffers zijn gevallen", zegt een woordvoerder. Het collegejaar is over drie tot vier weken afgelopen. Tot die tijd wordt vervangende ruimte voor studenten gezocht.
bron: Trouw.nl
‘Half jaar werk in één keer weg’
Door JULIA BROOS en SANDER VAN DER WERFF
DELFT - Duizenden studenten en wetenschappers van de faculteit bouwkunde van de TU Delft zijn gedupeerd door de brand die dinsdag hun gebouw heeft verwoest.
Een groot deel van het dertien etages tellende pand stortte dinsdagmiddag in. In de vlammenzee gingen talloze ontwerptekeningen, maquettes en studiematerialen verloren. „Projecten waar wetenschappers járen aan gewerkt hebben. Het is een regelrechte ramp,’’ sombert Wytze Patijn, decaan bij de faculteit bouwkunde.
Gevreesd wordt dat ook de specialistische bibliotheken met unieke naslagwerken in vlammen zijn opgegaan. De universiteit, die in de wereld van de bouwkunde veel aanzien geniet, houdt er daarnaast rekening mee dat een kostbare architectuurcollectie ernstige schade heeft opgelopen.
De collectie, die vanaf morgen geëxposeerd zou worden, bestaat onder meer uit maquettes van wereldberoemde architecten als Le Corbusier en Frank Lloyd Wright. Tot de museumstukken behoren ook originele stoelen van Rietveld en Gispen, die op de eerste verdieping stonden. Volgens de Delftse brandweercommandant Jan Bron voldeed het gebouw uit 1969 aan alle veiligheidsvoorschriften.
De twee- tot driehonderd studenten en medewerkers werden tijdig geëvacueerd en bleven allen ongedeerd. De brandweer verliet het gebouw toen de hitte ondraaglijk werd en brokstukken naar beneden vielen.
Vanwege de zware rookontwikkeling werden zeshonderd bewoners uit de nabije omgeving van de TU geëvacueerd. Zij brachten afgelopen nacht noodgedwongen elders door. Wie niet bij familie of vrienden terechtkon, kreeg onderdak aangeboden van de gemeente.Vast een grap of weer een brandoefening, dachten studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Delft toen even voor half tien het brandalarm afging.
„We werden verzocht het gebouw te verlaten. Ik liet mijn laptop, sleutels, gsm en camera gewoon liggen. Binnen tien minuten mogen we allemaal weer naar binnen,’’ dacht ik.
Niets wees er volgens promovendus Marcel Bilow op dat zijn kantoor op de zevende verdieping een kwartier later volledig zou uitbranden. „We hadden er net vergaderd. Er was nergens vuur en het stonk niet naar rook. Mijn collega’s en ik gingen dus op ons gemak via de trappen naar beneden. Ik denk dat we één van de laatsten waren die het gebouw verlieten.’’
Op de parkeerplaats bij het gebouw voegden ze zich bij de tweehonderd à driehonderd geëvacueerde medewerkers en studenten. „Pas toen zag ik de ernst van de situatie. Het vuur sloeg razendsnel om zich heen. Het is echt een ramp. Al mijn onderzoeksresultaten zijn verloren gegaan. Gelukkig heb ik thuis een back-up gemaakt, maar dat was twee weken geleden. Het werk dat ik sindsdien heb verzet, is voor niets geweest.’’
Het meeste medelijden heeft hij echter met zijn hoogleraar, wiens unieke boekwerken in vlammen opgingen. „Ik kan nog een nieuwe laptop en camera kopen, maar wat hij verloren heeft is onvervangbaar,’’ vertelt Bilow.
Ook vierdejaars student bouwkunde Willem-Jan van der Gugten heeft veel te lijden onder de brand. De vijftien maquettes die hij met zijn groepsgenoten maakte voor een belangrijke studieopdracht, zijn vermoedelijk verzwolgen door de vlammen. „Een half jaar werk in één keer weg. Over vier weken zouden we ons project presenteren. Ik weet niet hoe we nu verder moeten.’’
Van der Gugten voelde letterlijk en figuurlijk nattigheid door het water dat ’sochtends, net voor de brand, door de gangen van het gebouw stroomde.
Wytze Patijn, decaan bij de faculteit bouwkunde, bevestigt de ‘grote waterschade’. „Er was rond vijf uur ’s ochtends een leiding gesprongen in het gebouw. Dat leek geen probleem te zijn. Vanaf half acht zijn we begonnen met het opzuigen van het water.’’
Toch lijkt het water de oorzaak van de kortsluiting te zijn, die korte tijd later ontstond in een koffie-automaat op de zesde verdieping. Twee studenten probeerden het vuur vergeefs te blussen en belden de brandweer.
Die rukte met 180 manschappen en vijftig voertuigen uit. Het korps Haaglanden kreeg assistentie van Rotterdam-Rijnmond en Hollands- Midden. Ook werd gebruik gemaakt van een blusvoertuig van Rotterdam Airport. Rond half vijf stortten de vijf bovenste verdiepingen in.
Angst om ‘architectonische schatten’ in kelder
‘De faculteit bouwkunde opent haar schatkamer op 15 mei’ ronkte vorige maand een persbericht van de Technische Universiteit. Maar na de brand is het de vraag wat van de architectonische schatten is overgebleven. Vermoedelijk zijn de honderden historische maquettes en stoelen verwoest of zwaar beschadigd.
De tentoonstelling Architecture Collections - Past, Present and Future zou morgen in het faculteitsgebouw van bouwkunde van start gaan. Topstukken zijn een aantal unieke maquettes van Le Corbusier en Frank Lloyd Wright.
Op de eerste verdieping staat ook een grote collectie stoelen, waaronder enkele originelen van Rietveld en Gispen. Deze collectie werd tot voor kort beheerd door Sander Woertman. ,,Het klinkt misschien gek, maar die stoelen waren mijn kinderen. Het voelde echt alsof ik een familielid was kwijtgeraakt. Dit is verschrikkelijk.’’ De stoelencollectie heeft een geschatte waarde van ruim een miljoen euro.
Een van de topstukken is de Aluminiumstoel van Rietveld, die ongeveer 100.000 euro waard is. Ook de bibliotheek die in Nederland de belangrijkste collectie boeken, tijdschriften en tekeningen op het gebied van architectuur herbergt, is waarschijnlijk in vlammen opgegaan. Op de planken stonden zo’n veertigduizend naslagwerken.
bron: AD.nl