GRIP 3 Zeer grote brand TU Delft Berlageweg 1 - Delft 13-05-2008

Auteur Topic: GRIP 3 Zeer grote brand TU Delft Berlageweg 1 - Delft 13-05-2008  (gelezen 130786 keer)

0 gebruikers (en 20 gasten bekijken dit topic.

Robinh

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,210
Reactie #310 Gepost op: 15 mei 2008, 18:54:51
Heb deze nog niet langs zien komen

Ik wel ;)
OP AL MIJN GEPLAATSTE FOTO`S ZIT COPYRIGHT!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #311 Gepost op: 15 mei 2008, 19:31:24
Ik heb mijn boekjes nog niet doorgenomen, maar tijdens een discussie op mijn werk kwam ik op het begrip kabel/goten. Wellicht dat iemand hier met verstand van zaken er iets over kan melden.

In de loop der jaren is de inrichting van veel kantoorpanden behoorlijk veranderd. Waar eerst alleen wat stroom kabels liepen is vanaf ongeveer de jaren zeventig langzaam maar zeker een explosie geweest van technische voorzieningen in kantoorpanden. Met de opkomst van de Terminals, desktop computers, printers en Internet als gemeengoed In de tachtiger jaren met name is er een explosieve groei geweest van de desktops, waarbij iedere bureau *** (ik ben er zelf ook een hoor ;)) een werkstation op zijn bureau kreeg, die aangesloten was op een centraal netwerk (Via een ster of wat voor netwerk dan ook).

Met name in kantoorpanden zie je dus een grote diversiteit van kabels kris-kras door zo een pand heen lopen. De gemiddelde werkplek heeft op dit moment denk ik meerdere stroom voorzieningen, een of meer UTP aansluitingen, een telefoon aansluiting. Daarnaast liggen er door een pand nog kabels voor printers (stroom en netwerk), bewegingmelders, brandmelders, Temperatuur meters en bedieningen voor airco's, etc, etc. (deels zijn zaken inmiddels vervangen door draadloos, maar veel blijft ook liggen). Deze infra structuur beperkt zich niet door de brandcompartimenten (horizontaal en verticaal).

Daarnaast zijn veel van deze kabels voorzien van een kunststof mantel en een koperen kern. Koper is een goede warmte geleider en kunststof heeft de irritante gewoonte te branden, smelten en een hoop smerige rookgassen af te geven.

Wat mijn uiteindelijke vraag is, wat doen deze zaken voor de branduitbreiding. Ik denk daarbij met name aan twee scenario's
1) Het koper geleidt de hitte en zorgt voor een paar meter verder dat het kunststof ontbrand. Eerst zal de mantel smelten, das denk ik niet zo een probleem (Valt eraf, weg van de warmte bron), maar met name op de koppelstukken (bijv. stekkerdoos) zal de brandbare massa langer aan de hitte worden blootgesteld.
2) Eventuele brandende mantels zullen brandend smelten en de lager liggende delen van de mantel ook kunnen ontsteken. In een verticale schacht, zal een eventuele brandende mantel druipen langs de kabel en daardoor (in mijn ogen) een branduitbreiding naar beneden kunnen bewerkstelligen. Daarnaast zou eventueel brandende mantel omlaag kunnen vallen en daar onder aan de schacht/goot vuil en stof kunnen ontsteken en de kabel van onderen kunnen ontsteken. Mocht dit gebeuren dan kan de brand zich op een veel lager niveau in eens op een andere etage horizontaal kunnen verspreiden.

Zo maar wat hersenspinsels, puur vanuit een beetje filosoferen naar aanleiding van deze brand en de soms snelle verspreiding van de brand.

In mijn ogen zou Pyrolyse in de goten en de snel toenemende hitte van de totale brand een van de verklaringen kunnen zijn voor de horizontale en verticale uitbreidingen. Bouwkunde hangt toch ook veel samen met rekenmodellen, autocad, etc Dus veel computers en wellicht ook veel oude bekabeling (en stof en vuil!)

Wellicht ongefundeerd. Wellicht grote onzin. Ik ben benieuwd naar de mening van de deskundigen :D

Het SBR heeft een boekje gemaakt over afdichten van doorvoeren in brandwerende scheidingen: http://www.sbr.nl/default.aspx?ctid=5736 .

Hierin staan hoe je een doorvoering brandwerend moet afdichten. Bij een kabelgoot wordt dit vaak gedaan door een harde persing steenwol op maat te maken en daarna een brandwerende coating op aan te brengen aan beide zijden. Een bekende firma is: http://www.gerco.com/Content/Producten/indexAfdichtingssystemen.htm . Meer info staat op de site van Gerco.

Een 'mooi' plaatje is:
http://www.gerco.com/data/16_AFDICHTINGSSYSTEMEN/images/F060_1.jpg

en

http://www.gerco.com/data/16_AFDICHTINGSSYSTEMEN/images/F060_2.jpg


Voor kunststof buizen zijn er ook oplossingen: http://www.gerco.com/Content/Producten/indexRoostersManchetten.htm

Citaat
Gerco brandmanchet

De Gerco brandmanchet is ontworpen om in geval van hitte de doorvoeringen van kunststofleidingen snel en effectief brandwerend af te dichten. De manchet expandeert zeer sterk bij verhitting waardoor de afdichting snel wordt gerealiseerd. Door het revolutionaire ontwerp is het mogelijk om met een hoogte van slechts 35 mm een brandwerendheid van meer dan twee uur te realiseren bij leidingdiameters tot 250 mm!

http://www.gerco.com/data/19_BRANDROOSTERS_EN_MANCHETTEN/images/manchet%20website.jpg



In luchtkanalen horen op de brandscheidingen brandkleppen te zitten die reageren op temperatuur. Wordt de temperatuur te hoog dan gaat de klep dicht. Er is zelfs een NEN norm voor de testprocedure. Voorbeelden zijn te zien op: http://www.aldesbenelux.com/category/30.aspx

http://www.aldesbenelux.com/images/thumbnail/Isone-rechthoekig-em.gif[/img]


Als de brandweer / BWT goed gecontroleerd heeft en/of de gebouw eigen zijn verantwoordelijkheid neemt zouden de doorvoeringen in brandscheidingen op bovenstaande manier afgedicht moeten zijn (en na het prikken van een nieuw kabeltje weer opnieuw afgedicht...  ::) ;))


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #312 Gepost op: 15 mei 2008, 19:36:37
Een aantal jaren geleden is er in Lelystad ook een brand geweest in een gebouw dan volgens mij ongeveer even oud was.
Het probleem daar waren de luchtkanalen.
Die waren nog niet voorzien van brandkleppen.
Misschien dat dit op de TU ook mee speelt.
Hierdoor krijg je namelijk een grotere zuigkracht.

Als de ramen kapot gaan krijg je daardoor veel meer zuurstof bij de brand dan een luchtsysteem ooit voor elkaar krijgt  ;). Zoals ik al in mijn vorig bericht schreef horen er in luchtsystemen op de brandscheidingen voorzieningen te zitten die, als de temperatuur te hoog wordt, automatisch dicht gaan en de brand tegen houden.  :)


jeroenbos

  • jeugdbrandweer/ fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 697
Reactie #313 Gepost op: 15 mei 2008, 19:48:54
peleton lekstroom is ook opgeroepen op de dinsdag rond 13,00 om zich te melden langs de a12 bij tankstation van de shell net voorbij woerden. is uiteindelijk ingezet en werden om 18,00 uur naar huis gestuurd


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #314 Gepost op: 15 mei 2008, 19:53:27

ben niet deskundig maar wel met de materie bekend. Brand ontstond in een koffie automaat in een coffeecorner. Meestal liggen toiletgroepen, keukentjes etc verticaal exact boven elkaar in de hoogbouw. Makkelijk voor de leidingen. Bouw uit 1970, ga er maar vanuit dat de vloeren/plafonds niet brandwerend gescheiden waren. Oftewel de kabeldooorvoer niet voorzien van een brandklep of dichtgezet met brandvertragend purschuim. Dus als die automaat goed brand, en de overige materialen op de plek van het onstaan ook trekken de hete brandgassen omhoog. Als er dan een opening zit in het plafond die weer in een zelfde omgeving een etage hoger uitkomt zullen die hete brandgassen zich daar verspreiden en ook weer onsteken. Denk dat dit wel ongeveer is wat er gebeurd is waardoor zo snel 4 etages in brand stonden.
En geleiding van warmte wat jij beschriijft klopt, wel maar ik denk dat de buitenmantel sneller brand als dat de kern wordt opgewarmd. En kabelschaten zijn berucht vanwege de branduitbreiding omhoog, maar ook naar beneden, met name vanwege de rommel op de bodem en het vallen van brandend materiaal.

Ik kom nog wel eens in een soortgelijk gebouw in Delft, brandwerende scheidingen met rubberflappen, met kieren zo groot dat je hand er tussen door past. Aan de bovenzijde een kier van meer dan 1 cm. Maar voldoet aan de regels voor bestaande bouw zegt de brandweer  :-\


Één brandcompartiment kan ook over verschillende verdiepingen liggen ;). In de regelgeving is er geen maximale hoogte / aantal verdiepingen gedefinieerd voor een brandcompartiment. Er is alleen een m2 eis gedefinieerd die dus over verschillende verdiepingen mag liggen. Ik denk dat naar aanleiding van deze brand daar ook nog weleens naar gekeken mag worden. Is een brand over meerdere verdiepingen (in één brandcompartiment) nog wel te bestrijden voor de brandweer.

Ik kom ook wel eens bij dubbele brand/rookwerende deuren (doorslaande klapdeuren) waar ik bij de aansluiting doorheen kan kijken. Ik vraag dan altijd of ze speciale materialen in het gebouw hebben toegepast die bij brand 'slimme' rook oplevert... Rook die weet dat hij niet voorbij de deur mag komen... Vaak kijken ze me dan raar aan maar na enige uitleg valt meestal het kwartje...  :D ;)

Een 'berucht' bedrijf is de firma Alprokon. Deze levert voorzieningen om deuren tocht / brand / rookdicht te maken. Een brandscheiding is volgens de regelgeving per definitie ook een rookscheiding.
Eigenlijk kunnen zij er niets aan doen omdat in NL de test voor rookwerendheid relateren aan de minuten brandwerendheid...  ::) Bij brand komt ook hitte vrij maar rook kan ook redelijk 'koud' zijn...

De brandwerende oplossingen van Alprokon gaan meestal uit van bij hitte opschuimende materialen. Een voorbeeld is: http://www.alprokon.nl/content/producten.php?code=226&subgroep=1201

http://www.alprokon.nl/afbeeldingen/producten/uitv_1010-1.gif[/img]

Zoals je ziet op het plaatje is het geheel afhankelijk van de montage. Een paar millimeter te veel afgeschaafd en je kan er doorheen kijken. Daarnaast gaat de rook er gewoon doorheen omdat zo'n profiel pas echt dicht wordt als er voldoende temperatuur bij is. Dat dit kan ligt niet aan de firma Alprokon maar aan de test methode die de bouwregelgeving voorschrijft. De firma voldoet gewoon aan de norm. Gelukkig gaan we in de toekomst europese normen krijgen waarbij je moet testen met koude rook met een hoeveelheid lekverlies bij een bepaald drukverschil over de deur. Ik denk dat deze profielen niet door deze test gaan komen  ;). Maar we kunnen deze materialen nu nog niet verbieden...  :-X :-X

Deuren met rubberenflappen op de aansluiting voldoen nergens aan en moet je direct afkeuren als toezichthouder....


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #315 Gepost op: 15 mei 2008, 20:08:15
Tijd voor nieuwe leraren voor het vak brandveiligheid?  ::) ::) :-X Geen wonder dat architecten zoveel fouten maken in de brandveiligheid van hun plannen....  :-X

http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=924677/sc=65eb50

‘Brandveilig’ gebouw ging in de hens
Gepubliceerd op donderdag 15 mei 2008

De faculteit bouwkunde van de TU Delft die dinsdag tot op de grond toe afbrandde, werd gebruikt als praktijkvoorbeeld tijdens de lessen in brandveiligheid die studenten bouwkunde in het gebouw kregen. ‘En uit onze lessen bleek altijd dat het gebouw brandveilig is’, zegt Lotte Diephuis, oud-studente aan de faculteit. ‘Dat maakt het wel wrang.’

Toch brandde het gebouw af. Naar de oorzaak van de brand blijft het gissen. Brandweer, deskundigen van een sloopbedrijf en de verzekeraar moeten nog onderzoek doen naar de oorzaak. Dat kan pas als het terrein veilig is verklaard. Meest waarschijnlijk is dat kortsluiting is ontstaan in een koffieautomaat na lekkage op een hoger gelegen verdieping (zie graphic).

Dat het gebouw vervolgens deels instortte is niet zo gek, stelt Martin Boot, projectleider brandproeven bij brandpreventiespecialist Promat. ‘Een gebouw moet 120 minuten brandveilig zijn om iedereen te kunnen evacueren. Daarna mag het instorten. Een gebouw dat van negen uur ‘s morgens tot vijf uur ‘s middags brandt, wordt zo heet, dat de materialen zacht worden en het gebouw instabiel. Hoe sterk materiaal ook is, alles wat je bouwt, kan instorten.’

'Tweede huis kwijt'
Studenten en medewerkers zijn de dupe. Student Martin Schaapman is zelfs dubbel de pineut. Hij is niet alleen zijn afstudeeratelier kwijt, maar mag ook zijn huis, vlak naast de afgebrande faculteit niet in. Op een nabijgelegen voetbalveld is asbest gevonden. Dat is er waarschijnlijk terecht gekomen toen een deel van het gebouw dinsdag instortte. Mogelijk liggen de asbestdeeltjes ook op Schaapmans balkon. ‘Ik heb vannacht bij vrienden geslapen. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer ik terug kan.’

Voor andere studenten voelt het op z’n minst of ze met de faculteit hun tweede huis kwijt zijn. ‘Voor bouwkunde ben je er iedere dag wel bezig met projecten, tekeningen of colleges. Het was net of je er iedere dag naar je werk ging’, zegt Lotte Diephuis.

Vijfdejaars bouwkunde Elbert Arens raakte in de puinhopen drie maquettes kwijt. ‘Van veel ander studiemateriaal en tekeningen had ik gelukkig back-ups opgeslagen op de computer. Voor de docenten van de faculteit is dit veel erger. Die hadden vaak een hele bibliotheek in hun werkkamer staan. Honderd jaar oude onvervangbare boeken en tekeningen die nu verloren zijn. Vooral de oudere docenten die nog niet alles digitaal hadden en tekeningen op papier bewaarden, zijn veel kwijt.’

Vervangende ruimte
De universiteit gaat snel voor vervangende ruimten zorgen. Maandag moeten er al tenten staan die als atelierruimte gebruikt gaan worden. Onderwijsinstellingen uit het hele land hebben de Delftse bouwkundefaculteit ruimte aangeboden om de lessen te hervatten. Twee Delftse ondernemers, zelf oud-studenten aan de bouwkundefaculteit, hebben kantoorruimte aangeboden De afstudeerplechtigheid van studenten die volgende week hun bul zouden krijgen, gaat ook gewoon door, zegt een woordvoerder van de faculteit. Net als alle tentamens. ‘We willen zo snel mogelijk alles weer op de rails krijgen.’

Een goede instelling, vindt student Martin Schaapman. ‘Maar ik vraag me af of het wel realistisch is. Vroeger had je één gebouw waar je samen kon komen om afspraken te maken over hoe het nu verder moet. En in dat gebouw werkten veel mensen al langs elkaar heen.’ Minister Plasterk van Onderwijs bracht gisteren een bezoek aan de uitgebrande ruïne en noemde de brand ‘de grootste universitaire ramp uit de geschiedenis van Nederland’.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #316 Gepost op: 15 mei 2008, 20:18:20
http://www.postiljon-online.nl/nws_item.php?id=6240

Inzet brandweer bij TU Delft ten einde
Zoetermeer en regio    

15-05-2008 - 08:47

REGIO - Afgezien van een laatste aanwezige bluseenheid voor mogelijk oplaaiende branden is de brandweer inzet in Delft bij het faculteitsgebouw bouwkunde ten einde. Nadat dinsdag en woensdagnacht het gebouw grotendeels uitbrandde heeft de brandweer woensdag overdag het incident met 'positief resultaat' afgesloten.

In de eerste plaats zijn in het zuidelijk deel van de laagbouw waardevolle spullen van de TU Delft in veiligheid gebracht. Na een uitgebreide risicoanalyse van de situatie in en om het gebouw, afgezet tegen de verwachte opbrengst is besloten op de begane grond een hoeveelheid maquettes veilig te stellen. Rond de zeventig maquettes zijn in verhuiswagens naar een andere bestemming vervoerd.

Daarna is de brandweer met een kleinere hoeveelheid personeel iets verder het gebouw in gegaan om een geschatte hoeveelheid van tweehonderd stoelen uit een stoelencollectie veilig te stellen. Ook deze zijn in opdracht van de TU Delft vervoerd. Ten slotte zijn nog enkele archiefkasten en pc’s met de administratie van afstuderenden in veiligheid gebracht.

Naast deze 'bereddering' zijn monsters van puindeeltjes door deskundigen geanalyseerd en is gebleken dat verspreiding van asbestvezeltjes zich tot het sportcomplex van de TU Delft beperkt. De balkons en de omgeving van de studentenwoningen zijn vrij van asbest. Ook het binnenklimaat in de woningen is bemeten en veilig bevonden. Deze woningen zijn inmiddels vrijgegeven. Het sportcomplex blijft afgesloten tot daar gespecialiseerde opruimwerkzaamheden zijn uitgevoerd en er geen asbest meer op dat terrein ligt.

Hiermee zijn de grootschalige werkzaamheden van de brandweer beëindigd en neemt de eigenaar van het gebouw het beheer van het terrein over. Eén bluseenheid blijft nog ter plaatse om oplaaiende branden te blussen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #317 Gepost op: 15 mei 2008, 20:27:58
http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/3125378/TU-Delft-zoekt-paperassen-in-tuinen-en-weilanden.ece

TU Delft zoekt paperassen in tuinen en weilanden

donderdag 15 mei 2008 | 15:29

DELFT (ANP) - Zelfs in de weilanden bij Delft zijn de afgelopen dagen aantekeningen en boeken gevonden van medewerkers van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit (TU) Delft. De TU vraagt de vinders van dergelijke weggewaaide spullen om deze terug te brengen.

Het gebouw van de faculteit brandde dinsdag af. De oorzaak van de vuurzee was kortsluiting.

De TU kreeg al enkele meldingen binnen van mensen die wetenschappelijke paperassen in hun tuinen, het plantsoen en in weilanden hadden gevonden. ,,Wij willen u vragen deze spullen naar ons toe te brengen omdat het kan gaan om dierbaar denkwerk waar soms jaren aan gewerkt is. Gooit u het alstublieft niet weg'', aldus de universiteit op haar website.

Een voorlichtster van de TU kon donderdag de geleden schade nog niet in geld uitdrukken. Met de studenten die hun afstudeerprojecten, zoals maquettes, dinsdag in rook zagen opgaan, wordt de komende tijd overlegd hoe het verlies wordt opgevangen. ,,Het meeste afstudeerwerk was ook opgeslagen in computers. Als het goed is heeft de brand geen invloed op de studies'', aldus de zegsvrouw.

Het wetenschappelijke leven op de Bouwkundefaculteit ligt sinds de brand stil. Vrijdag wordt begonnen met de sloop van het gebouw. Maandag kunnen de studenten weer colleges volgen, de universiteit richt daartoe tenten in als collegezaal.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #318 Gepost op: 15 mei 2008, 21:46:16
http://www.ad.nl/binnenland/2294167/Volgende_week_sloop_gebouw_Bouwkunde.html

Volgende week sloop gebouw Bouwkunde

DELFT - De sloop van het uitgebrande deel van het faculteitsgebouw Bouwkunde van de TU Delft begint volgende week. Dat heeft de gemeente Delft donderdagavond gemeld.
Voordat de sloop begint moet eerst onder meer een hoogspanningsleiding, direct naast het gebouw, worden verlegd. Omdat onbekend is hoelang dat duurt, is niet precies te zeggen wanneer de sloop begint.
Het 'te behouden' deel van het uitgebrande gebouw moet ook nog beschermd worden. De aannemer plaatst daarom een constructie om het gebouw die beschadigingen door de sloop moeten voorkomen. De sloopwerkzaamheden duren waarschijnlijk enkele weken.

(ANP)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #319 Gepost op: 15 mei 2008, 23:32:48
http://www.ad.nl/denhaag/delft/2294526/Terrein_TU_nog_weken_dicht_door_asbest.html

donderdag 15 mei 2008
Terrein TU nog weken dicht door asbest
Door JULIA BROOS EN SANDER VAN DER WERFF

DELFT - Het universitair sportcentrum aan de Mekelweg lijdt enorme schade door de brand bij het naastgelegen faculteitsgebouw van bouwkunde. De sportvelden, waaronder twee nieuwe kunstgrasvelden, blijken bedekt met asbest.
afbeelding vergroten Met man en macht werden donderdag de eerste tenten opgezet. FOTO THEO BÖHMERS
Volgens de coördinator van het centrum, Rick van Leeuwen, bestaat de kans dat ook de sporthal bedekt is met asbestvezels. De deeltjes kwamen vrij tijdens de brand en de daaropvolgende instorting van het bouwkundecomplex. De zesduizend ingeschreven sporters kunnen voorlopig niet op het terein terecht omdat het grondig moet worden schoongemaakt.

"We denken nog weken nodig te hebben om de veertien tennisbanen, de vier kunstgrasvelden en de vier beachvolleybalvelden te saneren. Tot die tijd mag niemand het veld op,'' aldus Van Leeuwen.

Alle openluchtcompetities en trainingen zijn tot 2 juni afgelast. Er is geen vervangende ruimte voor de sporters, maar volgens Van Leeuwen hebben een paar clubs zelf andere velden geregeld. Het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap, dat van 29 mei tot en met 31 mei op het terrein moet plaatsvinden, dreigt ook in het water te vallen. "Maar we zetten alles op alles om dat evenement wel door te laten gaan,'' aldus Van Leeuwen. Aan het kampioenschap nemen vijftienhonderd studenten deel. Het sportcentrum hoopt zijn binnenterrein volgende week donderdag al open te doen voor publiek. Of dat lukt is mede afhankelijk of en hoeveel asbest er op het gebouw wordt aangetroffen.

Bij de instorting van het bouwkundegebouw blijken ook diverse documenten te zijn verspreid. In de wijde omgeving werden de afgelopen dagen aantekeningen en boeken gevonden in weilanden, parken en tuinen. Zelfs in Zwartewaal, een dorpje zo'n veertig kilometer van Delft verwijderd.