GRIP 3 Zeer grote brand TU Delft Berlageweg 1 - Delft 13-05-2008

Auteur Topic: GRIP 3 Zeer grote brand TU Delft Berlageweg 1 - Delft 13-05-2008  (gelezen 132608 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #320 Gepost op: 16 mei 2008, 11:12:16
http://www.ad.nl/rotterdam/2294740/Rotterdam_telt_vele_lsquofaculteiten_bouwkundersquo.html

vrijdag 16 mei 2008
Rotterdam telt vele ‘faculteiten bouwkunde’

ROTTERDAM - Rotterdam telt honderden ’faculteiten bouwkunde’; oudere kantoorpanden die zijn gebouwd volgens gedateerde inzichten op het gebied van brandveiligheid. De brandweer Rotterdam Rijnmond blijkt niet bij te houden welke panden op die manier zijn gebouwd.
 
Oude kantoorpanden op de Rotterdamse Westblaak. FOTO AD/RD
 Zo’n overzicht is van groot belang om bij een brand het vuur effectief te bestrijden, aldus de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).

Een woordvoerder van de Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond beaamt dat het nu vooral aankomt op het inschattingsvermogen van de blussers. „En daar kun je natuurlijk niet altijd van uitgaan,’’ voegt hij er aan toe.

Een extra controle op panden uit de wederopbouwtijd komt er niet, als het aan de Rotterdamse wethouder Karakus (wonen) ligt. „Die architectuur is niet per definitie onveilig. Er zijn doorgaans voldoende maatregelen getroffen op het gebied van brandveiligheid,’’ zegt hij. „Niemand hoeft zich zorgen te maken.’’

Hoogbouwstad Rotterdam is rijk aan gebouwen die zijn gebouwd tussen 1945 en 1978. In dat laatste jaar werden de brandveiligheidseisen flink aangescherpt, nota bene naar aanleiding van de brand in de Rotterdamse Leuveflat. De Bouwkunde-faculteit in Delft die deze week in de as werd gelegd, geldt als exponent van de wederopbouw.

„In de jaren ’60 en ’70 waren de veiligheidseisen vooral gericht op het veilig naar buiten krijgen van iedereen. Daarna kwam compartimentering op,’’ legt Koos Scherjon van de NVBR uit. „Nu mag in een gebouw nog één compartiment uitbranden om aan de eisen te voldoen. Voor gebouwen uit de jaren ’60 en ’70 geldt dat niet. Die hebben vaak veel grotere compartimenten.’’

De wederopbouw-architectuur is daarmee niet onveilig, alleen zijn branden lastiger onder controle te krijgen, zeker als kennis van het gebouw in kwestie ontbreekt.

Scherjon wijst erop dat het voor de brandbestrijding van groot belang is om te weten met wat voor type gebouw de hulpverleners te maken hebben. „Dat bepaalt je aanvalsplan.’’


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #321 Gepost op: 16 mei 2008, 14:09:42
http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=416929

Sloop faculteit TU riskant karwei
TECHNIEK | 16-05-2008 00:00 | Ad Tissink

DELFT - Met containers, stalen balken en draglineschotten gaat sloopbedrijf Oranje proberen de laagbouw van het uitgebrande Bouwkunde-pand in Delft te beschermen. Daarna gaat onherroepelijk de sloopkogel erin, voordat het uit zichzelf bezwijkt.

Oranje Demontage kreeg de opmerkelijke opdracht volgens directeur Dinro Hobbel, omdat het bedrijf zo’n beetje huissloper is van de TU Delft. Toen dinsdag de brand in het faculteitsgebouw van Bouwkunde uitbrak, was zijn bedrijf op drie plaatsen in de TU-wijk bezig. Hobbel was dan ook snel ter plaatse, hoewel hij niet de enige sloper onder de toeschouwers was die op de uitslaande brand afwam. “Al mijn concurrenten stonden er ook”, constateert hij droogjes. “Het leek wel een bijeenkomst van de branchevereniging Babex.”
In hun hoofd maakten de slopers ongetwijfeld sommetjes hoe het gebouw te slopen en hoeveel dat zou moeten kosten. Gek genoeg heeft Hobbel het zelf met de TU Delft nog helemaal niet over geld gehad. Daar was simpelweg geen tijd voor. Het gebouw vormt een gevaar voor de omgeving en moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Dat is het enige dat telt. De discussie over de eventuele monumentenstatus en behoud is snel terzijde geschoven; de gemeente Delft heeft de sloopvergunning inmiddels verleend.

Containers
Eerst zal worden geprobeerd een paar dingen veilig te stellen, zoals het paviljoen van studievereniging Stylos en bijzondere stukken uit de bibliotheek. Beide zijn ondergebracht in de laagbouw aan de noordoostzijde van het gebouw en beslaan niet meer dan twee verdiepingen. Vandaag en morgen worden er containers naast gestapeld waaroverheen stalen balken komen te liggen. Draglineschotten daar weer bovenop moeten een solide dak opleveren, dat de laagbouw kan beschermen tegen vallend puin. Maar voordat er mensen in het pand mogen om unieke stukken te redden, worden eerst met de sloopkogel de bovenste verdiepingen weggetikt. Hobbel verwacht dat daar niet veel geweld voor nodig zal zijn. “Het gebouw hangt eigenlijk compleet op het noodtrappenhuis en de liftschacht. Van buitenaf kun je zien dat van veel betonnen kolommen van ongeveer 40 x 40 een derde van het beton is afgespat.” Dichterbij dan 10 tot 15 meter heeft hij niet mogen komen, maar dat was voldoende om de pijnlijke diagnose te stellen.
Behalve een draadkraan met sloopkogel zal Oranje een lange arm met hydraulische knijper inzetten en nog een kraan om het materiaal uit te sorteren.
Waar Oranje daarna met het sloopmateriaal naar toe gaat, weet Hobbel nog niet. Eerst wordt alles ter plekke onderzocht, onder andere op asbest. Misschien dat ook de technische recherche nog naar de brokstukken wil kijken, om de mogelijke oorzaak van de brand te achterhalen. Want zelfs zij mogen het zwaargehavende pand niet meer in voor een onderzoek.
Idealistisch
Oranje staat binnen de branche te boek als een idealistisch sloopbedrijf. Het bedrijf werkt veel met langdurig werklozen die het een reïntegratietraject aanbiedt en heeft ook een interne bedrijfsschool. Bovendien breekt het bedrijf een lans voor hoogwaardig hergebruik van sloopmaterialen. Maar beide uitgangspunten zullen bij dit karwei niet erg uit de verf komen, vreest Hobbel. “Hergebruik van materialen lijkt me uitgesloten, aangezien vrijwel alles is verwoest. En voor mensen in opleiding is deze klus te gevaarlijk en te specialistisch. Hier zetten we onze meest ervaren mensen op.”


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #322 Gepost op: 16 mei 2008, 14:11:40
bron www.cobouw.nl

College in tenten

16/05, 12:00
Medewerkers van de Boer Tenten zijn gisteren begonnen met het bouwen van vervangende collegezalen voor bouwkundestudenten van de TU Delft. Hun faculteitsgebouw brandde dinsdag volledig uit. Sloopbedrijf Oranje Demontage treft inmiddels voorbereidingen voor de onherroepelijke sloop van het geprezen én verguisde gebouw uit 1969. Onder de toeschouwers van de brand dinsdag bevonden zich vele slopers, die heimelijk calculaties maakten voor de onverwachte klus.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #323 Gepost op: 16 mei 2008, 16:29:49
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4010914/_Tenten_voor_studenten_bijna_klaar__.html

vr 16 mei 2008, 16:12
Tenten voor TU-studenten bijna klaar voor colleges

DELFT -  De tenten waarin de studenten Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft vanaf maandag colleges kunnen volgen, zijn zo goed als af. Vrijdagmiddag vindt de sleuteloverdracht plaats, zo liet een medewerker van De Boer Tenten, die de tenten levert, vrijdag weten.

De twee tenten staan op het sportveld naast de Bouwkundefaculteit, die dinsdag in rook opging. De beide accommodaties beslaan een oppervlakte van 1650 vierkante meter. Naast een voorportaal, waar koffie- en frisdrankautomaten staan, bieden de tenten elk onderdak aan vier collegezalen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #324 Gepost op: 16 mei 2008, 18:29:54
http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/3128965/Iedere-instelling-waakhond-bij-brand.ece

'Iedere instelling waakhond bij brand'

vrijdag 16 mei 2008 | 08:16

DEN HAAG - Bedrijven en instellingen moeten een speciale medewerker aanstellen die hun gebouwen regelmatig controleert op brandveiligheid.
Dit stelt het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) naar aanleiding van de brand in de bouwkundefaculteit van de TU Delft.

"Gebouwbeheerders hebben nu te weinig oog voor de brandveiligheid", zegt Lex Schruijer van het NIFV. Brandweerinspecteurs komen bij controles regelmatig misstanden tegen zoals wagenwijd openstaande brandwerende deuren of geblokkeerde vluchtwegen. Zaken die makkelijk te verhelpen zijn als iemand een oogje in het zeil houdt, aldus het NIFV.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt het pleidooi voor een 'brandwaakhond'. Volgens de koepelorganisatie kunnen bedrijven en instellingen hiervoor iemand van de bedrijfshulpverlening (bhv) trainen. "De bhv is immers ook belast met de eventuele ontruiming van een pand", aldus woordvoerder Arjen Konijnenberg. Hij benadrukt echter dat zo'n persoon geen wettelijke status heeft.

Extra controles door brandweer en gemeenten hebben weinig zin, stelt het NIFV. Gisteren nog stelden brandweerdeskundigen van de Universiteit Twente en de TU Delft dat het 'buitengewoon droevig' is gesteld met de brandwerende compartimenten in gebouwen uit de jaren zestig en zeventig, zoals de Delftse bouwkundefaculteit. Meer brandweercontroles zijn onmogelijk, omdat er niet genoeg brandweermensen zijn. Ziekenhuizen en kinderdagverblijven hebben de eerste prioriteit.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #325 Gepost op: 16 mei 2008, 18:32:46
http://www.ad.nl/rotterdam/2294743/Mensenlevens_staan_bij_brand_voorop.html

vrijdag 16 mei 2008
Mensenlevens staan bij brand voorop
Door TJEERD AGEMA EN TOM TATES

ROTTERDAM - De imposante skyline van Rotterdam wordt al tientallen jaren gedomineerd door torenhoge kantoorgebouwen.
afbeelding vergroten Oude kantoorpanden op de Rotterdamse Westblaak. FOTO AD/RD
Zeker, er zitten alom geroemde architectonische hoogstandjes bij. Maar voldoen de al wat oudere ‘wolkenkrabbers’, bij de wederopbouw voortvarend uit de grond gestampt, allemaal aan de huidige brandveiligheidseisen?

En zijn de panden, qua bouwstijl soms gelijkend op de Delftse bouwkundefaculteit die deze week in vlammen opging, misschien gevaarlijk om in te werken?

Brandweerlieden typeren kantoorgebouwen uit de jaren ’60 en ’70 regelmatig als een regelrechte gruwel. Blussen is een heksenklus omdat hogere etages door de brede basis van gebouwen lastig bereikbaar zijn met brandladders en bluswaterslangen. Dat laatste deed deze week het pand in Delft de das om.

Die typische na-oorlogse kantoorbouwstijl – onder breed en boven hoog en smal – is ook in een stad als Rotterdam een veel beproefd concept. De Blaak en Westblaak bijvoorbeeld puilen er van uit.

„Maar dat die gebouwen wat ouder zijn, wil nog niet zeggen dat die per definitie onveiliger zijn dan moderne panden,’’ benadrukt de Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus (Bouwen en Wonen). „Een oud gebouw kan zelfs veiliger zijn dan een nieuw omdat meer veiligheidsmaatregelen door de eigenaar zijn getroffen.’’

De brand in Delft is voor hem geen reden direct alle oudere kantoorpanden in de stad te laten controleren. „De gemeente speelt nooit direct in op incidenten, maar wil er wel van leren.’’

Op laste van de gemeente worden jaarlijks honderden gebouwen gecontroleerd waar veel mensen komen. Bij geconstateerde gebreken, wordt de eigenaar verplicht verbeteringen aan te brengen. Laat deze dat na dan volgen sancties. Karakus: „Zo zijn vorig jaar 1800 panden gecontroleerd en hebben we nog eens 2400 nacontroles gehouden om te zien of noodzakelijke veiligheidsaanpassingen waren doorgevoerd.’’

Nog nooit heeft de gemeente kantoorpanden uit de wederopbouwtijd specifiek onderzocht. Karakus heeft na de brand in Delft bij de gemeentelijke stuurgroep Veilig, de vraag neergelegd of nader toezicht op oudere Rotterdamse kantoren nodig is. „Dat bleek niet het geval. Athans, als dat zo zou zijn, had ik dat allang gehoord.’’

„In oude en nieuwe gebouwen is het risico even groot,’’ verzekert ook Jan Klerks van de landelijke stichting Hoogbouw. „De meeste pandeigenaren hebben brandveiligheid hoog in het vaandel staan. Op etages die bij een eventuele brand lastig bereikbaar zijn, zijn altijd wettelijk verplichte sprinklerinstallaties aangebracht.

„Verder is na het instorten van het WTC-torens in New York in Nederland op de allerhoogste niveau’s en in alle geledingen van de samenleving gediscussieerd over bouwkundige constructies van gebouwen en de brandveiligheid daarvan. Als gevolg daarvan zijn veel gebouwen aangepast.’’

Daarmee doelt hij niet alleen op technische, bouwkundige en materiaalaanpassingen, ook op aangescherpte evacuatieprotocollen waarbij de overlevingskans van mensen voorop staat.

„Dat een pand dateert uit de jaren ’60 of ’70 wil dus nog niet zeggen dat het daardoor onveiliger is dan nieuwere gebouwen.’’

Bij hypermoderne ‘wolkenkrabbers’ zoals Montevideo en de in aanbouw zijnde Maastoren gelden extreem hoge eisen op het gebied van brandveiligheid. „Als daaraan niet kan worden voldaan, mag zo’n kolos helemaal nooit worden gebouwd,’’ zegt Erik van de Graaf, directeur bij OVG Projectontwikkeling dat momenteel de Maastoren bouwt.

„Tegenwoordig wordt ieder bouwplan uitvoerig door brandveiligheidsdeskundigen en op wettelijke vereisten getoetst. Die hebben vooral te maken met de tijd die mensen hebben om zich bij een brand uit de voeten te maken. Het oudere TU-gebouw heeft wat dat betreft prima gefunctioneerd, omdat er bij de brand geen slachtoffers vielen.’’

Bij oudere, hoge gebouwen gelden volgens hem al jaren dezelfde regels als bij nieuwe objecten. „Tot een hoogte van zeventig meter zijn de richtlijnen helder. Etages daarboven moeten hoe dan ook sprinklers hebben, maar hoe hoger je komt, hoe meer interpretatievrijheid de brandweer heeft om aanvullende eisen te stellen.’’

Welke dat zijn? „Brandremmende materialen tussen verdiepingsvloeren en compartimenten op afdelingen. Allemaal factoren die de evacuatietijd kunnen verlengen. Want bij een brand staan mensenlevens altijd voorop. En pas in een later stadium de overlevingskans van het gebouw zelf.’’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #326 Gepost op: 16 mei 2008, 22:23:02
http://www.ad.nl/denhaag/delft/2296648/GGDonderzoek_inderdaad_geen_asbest_in_studentenflat.html

vrijdag 16 mei 2008
GGD-onderzoek: inderdaad geen asbest in studentenflat

DELFT - Even was er een lichte paniek op het studentencomplex aan de Balthasar van der Polweg. Op enkele tientallen meters van het uitgebrande bouwkundegebouw vond een student op de negende verdieping verdachte vezels op het balkon. Dus toch asbest, was zijn eerste gedachte.
Die vrees was niet zo gek. Het sportcomplex van de universiteit, ook op een steenworp afstand, ligt immers onder het ziekmakende spul. De sportv elden zijn weken niet te gebruiken.

De geschrokken student belde de gemeente Delft. Ook die nam de vondst serieus en stuurde de GGD op de flat af. Medewerkers kwamen gisteren langs om de vezels , aangetroffen op een fietszadel, te onderzoeken.

Een conclusie was snel getrokken. „Het was niets om zorgen over te hebben,’’ meldt een woordvoerster van de GGD. Wat blijkt: de vezels zijn restanten van islolatiemateriaal.

Op het openbare forum van het studentencomplex reageren studenten opgelucht. ’Goed nieuws!’ meldt een bewoner. Anderen zijn niet overtuigd. Zo blijft er enige argwaan bestaan over de mededeling van huisvester Duwo dat op slechts één balkon van het meer dan tien etages tellende gebouw monsters zijn genomen.

Onnodig. Het is eigenlijk heel eenvoudig: de flatbewoners hebben gewoon gemazzeld met de windrichting. Duwo vertelde het ook aan diverse verontruste studenten die de huisvester de afgelopen dagen belden. Een woordvoerder „Er is inderdaad onrust en dat begrijpen we natuurlijk heel goed. Maar echt: het is er helemaal veilig.’’


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #327 Gepost op: 17 mei 2008, 09:05:49
Brand TU-Delft: nieuwe norm voor schadebeperking bij brand?

De bouwregelgeving is opgezet met het doel mensen veilig in gebouwen te laten verblijven. Grotere gebouwen moeten zijn opgedeeld in compartimenten die de brand een bepaalde tijd tegenhouden, zodat iedereen veilig kan vluchten (gebouwen die voor de invoering van het Bouwbesluit zijn gebouwd, moeten ook ingedeeld zijn in compartimenten maar hoeven aan minder strenge eisen te voldoen dan nieuwbouw).

Er moeten voldoende vluchtwegen zijn en deze moeten goed zijn aangegeven. Bij de brand bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft hebben de bestaande normen en de regelgeving voldoende gewerkt. Iedereen heeft veilig kunnen vluchten en er zijn geen gewonden gevallen. Het voorgeschreven veiligheidsniveau is echter minimaal. Het is er alleen op gericht om de veiligheid van de mensen te kunnen waarborgen.

Door het afbranden van het gebouw is echter grote schade ontstaan en er zijn onvervangbare stukken verloren gegaan. Bij gebouwen waar kostbare stukken zijn opgeslagen is het wenselijk om aanvullende eisen te stellen, zodat de kans kleiner is dat de opgeslagen stukken verloren gaan of het hele gebouw afbrandt. Er zijn echter nog geen handvatten beschikbaar om hogere eisen te stellen. De opdrachtgever moet bij elk gebouw zelf bepalen of de minimumeisen voldoende zijn en of er nog aanvullende eisen gesteld moeten worden. Door een norm te ontwikkelen waarin aanvullende eisen staan voor de beperking van schade, kan een handvat worden ontwikkeld waarmee een duidelijke keus gemaakt kan worden voor aanvullende maatregelen, als dit nodig mocht zijn. Eventueel kan de verzekeringspremie worden gekoppeld aan aanvullende maatregelen. De komende periode zal NEN zich over deze eventueel nieuw te ontwikkelen norm buigen.

Bron Nen


Martijn Slotboom

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,279
  • Laten we het gezellig houden op het forum
Reactie #328 Gepost op: 18 mei 2008, 08:58:38
TU voldeed niet aan brandeisen
door Marieke van Essen en Jolande van der Graaf
DELFT -  door , zondag Het door brand verwoeste faculteitsgebouw van de TU Delft voldeed absoluut niet aan de huidige brandveiligheidseisen.

Dat heeft de Delftse brandweercommandant Jan Bron, die de leiding had over het bestrijden van het inferno, gisteren tegenover De Telegraaf verklaard. " We hadden de TU tijdens recente controles geadviseerd om brandcompartimenten in dit gebouw aan te leggen, zodat een brand zich minder snel verspreidt. Dat was niet gebeurd. Juist de abnormaal snelle uitbreiding van het vuur is een van de factoren die ons dinsdag parten speelde en waarnaar wat mij betreft een onderzoek moet worden ingesteld."

Volgens Bron kon de brandweer de TU niet dwingen het gebouw aan te passen. " We hebben er in dit land voor gekozen om te controleren op het brandveiligheidsniveau van bestaande bouw. Dat betekent op de eisen die op het moment van de bouw golden. Meer kan dan niet door ons geëist worden. "


Opheldering


Inmiddels staat de Delftse gemeenteraad op zijn achterste benen. De politieke partijen willen opheldering over het optreden van de brandweer dat volgens hen ver onder de maat was en eisen verder een overzicht van vergelijkbare Delftse panden die bij brand risico lopen. Zo vraagt Onafhankelijk Delft zich af waarom er aan de voor- en achterzijde van het gebouw in totaal slechts twee hoogwerkers met blusapparatuur stonden. Een door Rotterdam Airport gestuurde crashtender, een speciaal blusvoertuig dat bij vliegrampen wordt ingezet, kwam helemaal niet in actie. Stoelinga: "Vreemd is verder dat er binnen in het gebouw niet op iedere verdieping onbemande waterkanonnen zijn gezet om onderliggende etages nat te houden." Volgens brandweercommandant Bron was er rondom het TU-gebouw geen plek om meer hoogwerkers in te zetten en werd de crashtender op last van bouw- en woningtoezicht weggehaald. " De wagen stond op een plek waar instortingsgevaar was en waar het pand later ook daadwerkelijk is ingezakt."

www.telegraaf.nl


Arie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,818
    • Regio15
Reactie #329 Gepost op: 18 mei 2008, 12:40:40
Niet gehinderd door enige kennis van zaken en voordat er ook maar één uitkomst van een onderzoek bekend is, heeft de politiek haar oordeel al klaar.

'Heer' Stoelinga en kornuiten: ga alsjeblieft terug onder die steen waar je vandaan gekropen bent!!  >:(
Redactielid bij http://www.regio15.nl, de website voor het laatste hulpverleningsnieuws uit regio 15 (Haaglanden)