GRIP 3 Zeer grote brand TU Delft Berlageweg 1 - Delft 13-05-2008

Auteur Topic: GRIP 3 Zeer grote brand TU Delft Berlageweg 1 - Delft 13-05-2008  (gelezen 133577 keer)

0 gebruikers (en 11 gasten bekijken dit topic.

Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #400 Gepost op: 28 mei 2008, 13:00:18
bron www.cobouw.nl

helaas niet het volledige artikel kunnen krijgen. wie o wie heeft wel die rechten??

Arbeidsinspectie: onderzoek TU-sloop
BINNENLAND | 28-05-2008 00:00 | Thomas van Belzen

DELFT - Op basis van een YouTube-filmpje onderzoekt de Arbeidsinspectie of de sloper van het TU-gebouw een strafbare overtreding heeft begaan. Ondanks intensieve inspectie moet de waakhond constateren dat de veiligheidsmaatregelen worden genegeerd.


Theo Daling

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 241
Reactie #401 Gepost op: 28 mei 2008, 18:15:18
Bron:Arbouw.

Arbouw: Sloop TU Delft ongezond
BINNENLAND | 27-05-2008 00:00 | Thomas van Belzen

Arbouw, kennisinstituut voor gezond en veilig werken, is geschokt na het zien van beelden van sloopwerkzaamheden van de TU-Delft. Gevreesd wordt voor blootstelling aan kwartsstof.


Op het filmpje ‘ Demolition of TU Delft Architecture’ op YouTube is te zien dat een gedeelte van het gebouw instort na het gebruik van een sloopkogel. Wat volgt is een stofwolk en mensen die wegrennen. Ton Spee, gezondheidsdeskundige bij Arbouw reageert onverbiddelijk. ‘‘Ik zie dat er een wolk betonstof vrijkomt. Een forse wolk waar kwartsstof in zit. Dat is slecht voor de gezondheid. Het longweefsel kan beschadigen en het kan kankerverwekkend zijn. Ja, ook bij eenmalig contact zijn er gevallen bekend waarin dit leidde tot acute silicose (longweefselbeschadiging).”
Volgens Spee is achteraf moeilijk vast te stellen hoe hoog de concentratie was. Maar dat deze te hoog was staat voor hem vast. ‘‘Ik weet niet wie er iets te verwijten valt, maar het eerste dat ik me afvroeg was; waarom wordt hier een sloopkogel gebruikt. Daar is van bekend dat er veel stof bij vrijkomt.”
Ook twee slopers schrikken bij het zien van de Internetbeelden. “Dit is belachelijk, dit gaat nergens over. Echt schandalig”, meent de één. Dat voor een sloopkogel is gekozen, begrijpt hij überhaubt niet, ook in verband met de aanwezige asbest. “Werken met een kraangiek gaat veel gecontroleerder.” Hij verwijst naar de sloop van een Rabobank-kantoor in Utrecht, niet zo lang geleden. “Daar stortte de boel te snel in.” Ook de andere sloper is ervan overtuigd dat de stofwolk alle grenzen overschrijdt.
Beide slopers willen liever anoniem blijven, omdat ze niet met het beschuldigende vingertje willen wijzen.

Sloopplan
De arbeidsinspectie heeft nog niet naar het filmpje kunnen kijken. “Maar onze inspecteur zit erbovenop. Samen met de provincie Zuid-Holland onderzoeken wij het sloopplan. Als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan, leggen wij het project stil”, aldus woordvoerder Henk Boon. Hij wijst er op dat de werknemers beschermende kleding dragen. “Ik vind dat dit stofwolkje een beetje wordt opgeblazen”, vindt Dinro Hobbel, directeur van sloopbedrijf Oranje Demontage dat in Delft de opdracht uitvoert. Dat aanvankelijk niet alles naar wens verliep, erkent hij wel. “Toen hadden we de waterhuishouding niet op orde. Nu gebruiken we een nevelkanon, er staat schuim op de verdieping en het dak staat onder water. Bij elkaar kostten die ingrepen een half miljoen euro, belachelijk veel geld.”
Geschrokken is Hobbel niet van het voorval. “Ongezond? Slopen is in zekere zin altijd ongezond.”

Stuk
Volgens Hobbel kon het bedrijf niet anders dan te kiezen voor de sloopkogel van Euro Demolition. “De enige kraan in Nederland die op deze hoogte kan werken is vaak stuk.” Vijf weken wachten op een sloopgiek van Euro Demolition, kon niet. “Het gebouw staat op instorten. Onder bestuursdwang van de gemeente Delft moesten we snel te werk.”

__________________________________________________

En dan nog een stukje van vandaag!

Arbeidsinspectie: onderzoek TU-sloop
BINNENLAND | 28-05-2008 00:00 | Thomas van Belzen

Op basis van een YouTube-filmpje onderzoekt de Arbeidsinspectie of de sloper van het TU-gebouw een strafbare overtreding heeft begaan. Ondanks intensieve inspectie moet de waakhond constateren dat de veiligheidsmaatregelen worden genegeerd.


Op het Internetfilmpje is een grote stofwolk te zien wanneer een deel van de bouwfaculteit instort nadat de sloopkogel een beslissende tik op een kolom uitdeelt. Vervolgens lopen mensen voor de wolk weg. Een deskundige van Arbouw reageerde gisteren in Cobouw geschokt bij het zien van de beelden. Hij vreest dat de weglopende mensen bloot hebben gestaan aan het kankerverwekkende kwartsstof.

Nevelkanonnen
Ook de Arbeidsinspectie oordeelt dat uit het filmpje blijkt dat de situatie op de desbetreffende dag – 21 mei – ‘duidelijk niet in orde was.’ Een dag eerder waren de arbeidsomstandigheden wel in orde bevonden. “Er werd gewerkt met nevelkanonnen en waterstralen vanuit een kraangiek. Werknemers droegen beschermende kleding. Maar het mag natuurlijk niet zo zijn dat achter de rug van de Arbeidsinspectie om die veiligheidsmaatregelen achterwegen blijven .” Wat dat betreft is de overheidsdienst blij met derden die filmpjes maken. “Het is goed dat zoiets via een internetsite snel kan worden geconstateerd.” Fout
Sloopbedrijf Oranje Demontage heeft tegenover de arbeidsinspecteur erkent dat het fout zat. De overheidsdienst onderzoekt momenteel of er sprake is van een strafrechtelijke overtreding door de sloper.
Over dit lopende onderzoek kan de dienst geen nadere mededelingen doen. Van meet af aan houdt de Arbeidsinspectie een oogje in het zeil. “Het sloopplan is onderzocht en tijdens de sloop zijn we ook op locatie aanwezig”, aldus woordvoerder Henk Boon.
Boon benadrukt dat de Arbeidsinspectie zich volledig bewust is van mogelijke gezondheidsrisico’s bij een sloop zoals bij de TU-faculteit in Delft. “Daarom moet er absoluut veilig worden gewerkt. Daar ziet de Arbeidsinspectie streng op toe.”


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #402 Gepost op: 28 mei 2008, 19:53:47
http://www.engineering360.nl/nieuws-detailpagina.350.lynkx?guid=f2197fcf-8a31-4bc3-9b1a-bf59b4fdf58f

Bouwkundegebouw was ontworpen om af te branden
28 mei 2008 - Christian Jongeneel

Het vorige week afgebrande gebouw van de Delftse bouwkundefaculteit was niet ontworpen om brand te weerstaan, maar om snelle evacuatie mogelijk te maken.

 

Minister Plasterk noemde het ‘de grootste ramp die universitair Nederland ooit heeft getroffen’. Volkskrant-columnist Max Pam vond de verwoesting van het ‘gruwelijk lelijke gebouw’ een felicitatie waard. Meindert Booij, de huidige directeur van Broekbakema, het bureau dat het gebouw ontwierp, reageerde laconiek: ‘Dat het vuur zich zo snel verspreidde, ligt aan de functie: het was een onderwijsgebouw. Dat mag afbranden, zolang je maar op tijd kunt evacueren.’


Leo Oosterveen, branchemanager Brandveilig Bouwen Nederland (BBN), kan die houding van de architect nauwelijks bevatten. ‘Dat zelfs op een faculteit Bouwkunde zo weinig besef over brandveiligheid bestaat, vind ik erg teleurstellend. Het minste wat je moet doen is zorgen voor compartimentering van iedere duizend vierkante meter, zodat de brand zich niet snel kan verspreiden. Zelfs daar was hier geen sprake van.’

http://www.betabanen.nl/Uploads/Images/09-TU-BrandBK-7830.jpg
Het gebouw van de Delftse faculteit Bouwkunde aan het eind (22:03 uur) van de noodlottige dinsdag 13 mei. Foto: Sam Rentmeester/FMAX


De Delftse brandweercommandant had de faculteit onlangs nog geadviseerd tot compartimentering over te gaan, maar had daartoe geen dwangmiddelen in handen, omdat voor oudere gebouwen een evacuatieplan voldoet om binnen de wettelijke normen te blijven. Die evacuatie verliep op rolletjes, al bleken zich in het gebouw ook waardevolle collecties te bevinden, die niet mochten afbranden.


‘Je kunt je inderdaad afvragen of de waardevolle zaken op de goede plek in het gebouw waren opgeslagen’, erkent prof.ir. Kees van Weeren, hoogleraar draagconstructies aan de faculteit. ‘Maar in Nederland ligt de absolute prioriteit bij vluchtwegen. Daarin zijn geen compromissen gesloten. Bouwkunde heeft er de afgelopen jaren juist veel in geïnvesteerd, vanwege de toenemende studentenaantallen.’


Over de brandbaarheid van het gebouw zelf zegt Van Weeren dat dit een ‘economische afweging’ is: moet je als Nederland al die gebouwen uit de jaren zestig gaan uitrusten met branddeuren en sprinklers, of voor lief nemen dat er af en toe eentje afbrandt? ‘Zelfs bij dijken om rivieren maken we een economische afweging tussen de kosten van verhoging en de schade bij een eventuele overstroming.’

Volgens Van Weeren kende het gebouw twee structurele problemen die alleen met heel veel geld op te lossen waren. Ten eerste zat het vol met schroten en ander brandbaar materiaal. Ten tweede zaten er ateliers in die zich over twee verdiepingen uitstrekten. Dat zorgde voor vuurgeleiding. Bovendien waren er in die ateliers, om de capaciteit te vergroten, lichtgewicht stalen tussenverdiepingen aangelegd, die snel bezweken onder de hitte.


Dat gevaar maakte dat de brandweer zich al snel niet meer binnen waagde, wat wel de enige manier is om een brand in de kern van een hoog gebouw te blussen. Van de buitenkant kun je de zaak alleen een beetje nat houden.


Oosterveen: ‘De regelgeving tendeert naar een minimum, met veel nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van de gebouwbeheerder. Daarom zegt BBN: ga er niet vanuit dat een gebouw brandveilig is zodra het aan de normen voldoet. Maar als de brandweer extra maatregelen wil, wordt daar vaak niet naar geluisterd. Wanneer dan toch brand uit breekt, is het begrijpelijk dat ze niet staat te springen om naar binnen te gaan.’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #403 Gepost op: 28 mei 2008, 20:01:20
Ik zie wel in google news een aankondiging van onderstaand bericht maar kan niet het volledige artikel vinden... Wie o wie..

http://news.google.nl/news?scoring=n&hl=nl&q=TU+delft+brand+onderzoeksraad&btnG=Nieuws+zoeken
Citaat
Onderzoeksraad: geen research naar TU-brand
leiden.westonline.nl - 9 uur geleden
DELFT - De Onderzoeksraad voor Veiligheid ziet geen reden om onderzoek te doen naar de grote brand bij de TU Delft van twee weken geleden. De organisatie onder leiding van Pieter van Vollenhoven maakt al een dossier op met informatie over de brand in ...


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #404 Gepost op: 29 mei 2008, 17:05:09
http://www.utnieuws.utwente.nl/new/?artikel_id=72234

UT-gebouwen brandveilig, op twee na

Alle UT-gebouwen voldoen aan de eisen op het gebied van brandveiligheid, op twee na: Hogekamp en Langezijds. Voor deze gebouwen heeft de gemeente dispensatie verleend. Dat bevestigt directeur Marien Florijn van de Vastgoedgroep Drienerlo. De UT is dan ook niet van plan om de brandveiligheid van haar gebouwen te heroverwegen naar aanleiding van de grote brand in Delft. Ynso Suurenbroek, UT-docent en brandweerofficier in Hengelo, waarschuwt alvast.

 
(Foto: Arjan Reef)

Tien jaar geleden hebben gemeente en UT hun afspraken over veiligheid-, arbo- en milieu neergelegd in een veiligheidsconvenant. Tien jaar later - op 4 november 2008 om precies te zijn - hadden álle UT-gebouwen moeten voldoen aan dit convenant. Die datum werd voor de twee `afgeschreven' gebouwen niet gehaald - mede vanwege de vertraging die de nieuwbouw van het onderwijs- en onderzoekcentrum opliep. De gemeente gaf daarop uitstel. `Volgend jaar komen ook deze gebouwen leeg te staan', vertelt Florijn. `Om de brandveiligheid nu te waarborgen zijn afspraken gemaakt met het BHV-team en is er extra controle van de brandweer. In het geval Hogekamp en Langezijds worden hergebruikt - wat nog lang niet zeker is - zal er wel heel wat moeten gebeuren om ze brandveilig te maken.'

 
(Foto: Arjan Reef)

Ynso Suurenbroek, deeltijddocent bij de vakgroep Bouw/Infra van CTW en zelfstandig adviseur, heeft de ontwikkelingen in Delft nauwgezet gevolgd. Hij is tevens brandweerofficier in Hengelo. Suurenbroek had vanuit de brandweer een coördinerende rol tijdens de grote UT-brand in 2002. Hij doet al jaren vanuit zijn universitaire functie onderzoek op het gebied van bouwprocessen en brandveiligheid en denkt dat - vanuit zijn bouw- en brandexpertise - een klein brandje in de Hogekamp er toe zou kunnen leiden dat ook dát hele gebouw verloren gaat. `Dat heeft te maken met de bouw van het pand. Veel gebouwen uit de jaren zestig en zeventig zijn naar de huidige maatstaven niet deugdelijk bouwkundig gecompartimenteerd, waardoor het vuur zich snel kan verspreiden. Dat zag je ook bij de TW/RC-brand en nu weer bij het Bouwkundegebouw in Delft. Dat kan ook bij de Hogekamp het geval zijn.'

Suurenbroek begrijpt dat zowel Langezijds als Hogekamp `afgeschreven' zijn en dat er daarom niet meer geïnvesteerd wordt. `Maar als de UT daarvoor kiest, zet je al je kaarten op de vluchtmogelijkheden. De Hogekamp ken ik niet goed genoeg om te oordelen hoe de vluchtsituatie momenteel is, maar een check-up lijkt op z'n plaats. Consequentie van het accepteren van tekortkomingen in de compartimentering en de eenzijdige focus op vluchtmogelijkheden is het accepteren van een total loss van het gebouw, omdat de brand in haar verloop niet wordt geremd. De vraag is of beheerder en gebruikers van gebouwen zich dat wel afdoende realiseren. Gezien het grote verlies aan waardevolle spullen realiseerden ze zich dat in Delft in ieder geval niet.'

De brandweerofficier noemt het `opvallend' dat alle drie technische universiteiten nu met soortgelijke branden te maken hebben gehad. In Eindhoven brandde eind jaren negentig het Auditorium af, vervolgens was in 2002 de UT aan de beurt en twee weken geleden dus Delft. `Niemand zegt iets over de patronen die te maken hadden met enerzijds de bouw van de gebouwen en anderzijds de onmogelijkheid van brandbestrijding. De compartimenten waren telkens niet deugdelijk, of geheel afwezig. Ook valt het kennelijk niemand op dat de westkant van Enschede, de kant van de UT, meer dan waarschijnlijk wordt getroffen door uit de hand lopende branden. Denk aan de Vuurwerkramp, de UT-brand, de brand bij Vredestein en de recente brand bij het kunststofverwerkende bedrijf Rodepa. Dat geeft toch te denken.'

Denkt Suurenbroek dat de aanwezigheid van koffieapparaten - eigenlijk bedoeld voor thuisgebruik - brandgevaarlijk zijn in UT-gebouwen? Het Facilitair Bedrijf verbiedt het gebruik van deze apparaten, maar er zijn er nog talloze in omloop. `De hele wereld heeft thuis een koffiezetapparaat en ja, inderdaad dat leidt incidenteel wel eens tot een brand. Overigens is de brand in Delft veroorzaakt door lekkage van water bij een professioneel koffieapparaat en niet door kortsluiting van een zelfzetter. Het probleem bij veel kleine apparatuur is natuurlijk dat het' s nachts wel eens aan blijft staan en daardoor problemen kan opleveren. Maar ik denk dat het verbieden vooral samenhangt met het feit dat het zelf koffiezetten tot rommel leidt, stroom kost en geld aan de kantines onttrekt. Toch zit er zeker een brandrisico vast aan een koffiezetapparaat. Maar dat geldt ook voor printers, computers en het werken met gevaarlijke stoffen. Bovendien, het probleem bij alle grote branden is niet primair gelegen in de brandoorzaak, maar gelegen in de gebrekkige manier waarin een ontwikkelde brand in haar verloop wordt geremd. Met als gevolg een achter de feiten aanlopende brandbestrijding en een totaal verloren gebouw. Het blijft een gemiste kans dat in Nederland geen onderzoek wordt gedaan naar brandverloop.'

Print Versie
2004 - 2006 UT Nieuws| Privacy | Adverteren op UT Nieuws  
UT Nieuws is het weekblad van de Universiteit Twente


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #405 Gepost op: 30 mei 2008, 22:38:48
http://www.refdag.nl/artikel/1345266/Berging+bibliotheekcollectie+TU+Delft+begonnen.html

Berging bibliotheekcollectie TU Delft begonnen
30-05-2008 13:51

DELFT (ANP) – Vanaf vrijdag worden spullen uit de bibliotheek van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft geborgen. Het gebouw van de faculteit werd op 13 mei door een brand verwoest.

De collectie van de bibliotheek bestaat uit allerlei soorten materiaal, van beeldmateriaal tot een grote collectie kaarten. „Het zijn stukken die vooral met architectuur en aanverwante vakgebieden te maken hebben", aldus een woordvoerster van de universiteitsbibliotheek vrijdag.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre de collectie is aangetast door de brand. „Het ziet er goed uit, maar je weet het niet. Ik hou een slag om de arm totdat ik alles heb gezien", aldus de zegsvrouw. Naar verwachting duurt de berging tot en met zondag.


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #406 Gepost op: 31 mei 2008, 12:00:50
Boekencollectie TU overleeft brand

Uitgegeven: 31 mei 2008 11:14
Laatst gewijzigd: 31 mei 2008 11:16

DELFT - De spullen uit de bibliotheek en het prentenkabinet van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft lijken de grote brand van 13 mei te hebben overleefd.
 
Een woordvoerder van de universiteit meldde dat zaterdagochtend op het moment dat de berging van de duizenden historische boeken, prenten, kaarten en schetsen werd afgerond.  

Na de brand werd gevreesd dat de collectie gehavend uit de strijd zou komen. "Zoals we het nu bekijken, is alles ongeschonden", aldus de zegsman. De spullen worden nog door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht.

Berging

De berging van de collectie liet op zich wachten vanwege het instortingsgevaar in het zwaar gehavende faculteitsgebouw.

Eerder werd al wel de verzameling meubelstukken van beroemde ontwerpers als Rietveld en Le Corbusier vrijwel ongeschonden uit de puinhopen gehaald. Deze collectie is miljoenen waard.

Een gespecialiseerd bedrijf was vrijdag begonnen met het weghalen van de collectie in de bibliotheek en het naastgelegen prentenkabinet. Alleen al de bibliotheek bestaat uit een verzameling van ongeveer 40.000 titels uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

www.nu.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #407 Gepost op: 1 juni 2008, 23:29:02
http://www.ad.nl/denhaag/delft/2335139/Boek_over_branden_uit_faculteit_gehaald.html

zondag 01 juni 2008
Boek over branden uit faculteit

DELFT - Een van de kostbare boeken die uit de bibliotheek van het uitgebrande faculteitsgebouw van de TU Delft zijn gehaald had een wel bijzonder toepasselijk thema.
afbeelding vergroten FOTO WWW.PIXELQUELLE.DE
Het achttiende eeuwse werk ging over de beste methoden voor het bestrijden van branden. Het boek bevat vele illustraties, zoals die van een grote brand uit het Amsterdam van 1652.

Zaterdagochtend kon een woordvoerder van de TU definitief bevestigen wat een dag ervoor al werd gehoopt. De complete collectie is bij de bij de brand van 13 mei ongeschonden gebleven.

Een gespecialiseerd bedrijf was vrijdag begonnen met het weghalen van de collectie in de bibliotheek en het naastgelegen prentenkabinet. Zaterdagochtend is het werk afgerond. Alleen al de bibliotheek bestaat uit een verzameling van ongeveer 40.000 titels uit de 17de, 18de en 19de eeuw.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #408 Gepost op: 1 juni 2008, 23:36:29
http://www.jpdewit.nl/bouwkunde5.htm

Pieter van Vollenhoven brandt zijn vingers niet aan de TU Bouwkunde brand

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid staat
onder leiding van Prof. mr. Pieter van Vollenhoven
Datum: 28 mei 2008

Gisteren kreeg ik antwoord (lees brief hier http://www.jpdewit.nl/onderzoeksraad.doc) van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat ze geen onderzoek instellen naar de TU brand van 13 mei. Uit de gegevens die de Onderzoeksraad heeft verkregen ontstaat een beeld dat niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met het beeld dat in de media wellicht is geschetst.

Wel wordt er een dossier opgemaakt. Blijkbaar worden we voorgelogen door de media. In dit geval landelijke dagbladen als het Algemeen Dablad, de Telegraaf en het NRC. Een opmerkelijk standpunt.

Als dat al zo is dan is het juist zaak dat er een onafhankelijk onderzoek komt. Ik heb geen enkel vertrouwen in interne onderzoeken door burgemeester Verkerk en gemeentesecretaris Camps. Dat beeld is me wel bijgebleven na het zogenaamde "corruptie" onderzoek van die twee uitgevoerd op een maandagmiddag. Bestuurders die verantwoordelijkheden dragen bij de TU brand moet je geen onderzoek laten doen naar hun eigen rol in het geheel.

In het studentenblad Delta staat een indrukwekkend verhaal van een bhv'er (lees hier http://www.delta.tudelft.nl/nieuws/1/23271).

Erg jammer dat de Onderzoeksraad geen onderzoek wil doen. Minister Plassterk noemde het de "grootste ramp die universitair Nederland ooit getroffen heeft".

Ook zijn er nog veel onduidelijkheden over:

- de eerste melding van wateroverlast aan de brandweer?
- de waterdruk in het gebouw?
- de aanrijtijd van de brandweer?
- de eerste blusactiviteiten van de brandweer vlak na de ontruiming?
- het zogenaamde instortingsgevaar versus het pand betreden om oude stoeltjes eruit te halen?
- niet hebben van een gebruiksvergunning?
- absoluut niet aan de huidige brandeisen voldoen volgens brandweercommandant?
- wat TU met brandweeradviezen doet?
- rol Bouw en Woningtoezicht versus brandweeradviezen?
- materieeel brandweer Haaglanden toereikend bij hoogbouw?
- uitlatingen burgemeester Verkerk over vereiste vergunningen brandveiligheid?

Ik denk dat er genoeg valt te onderzoeken door de Onderzoeksraad. Helaas. Eerst maar eens het onderzoeksrapport van de gemeente afwachten.

Ik heb ook alle krantenknipselen bewaard. De brand heeft nog mijn volle aandacht.


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #409 Gepost op: 2 juni 2008, 08:53:25
Ik heb ook alle krantenknipselen bewaard. De brand heeft nog mijn volle aandacht.

En dat zijn nou de kenmerken van een PITBULL.  en nu maar hopen dat hij vast blijft houden.  O0