http://www.ad.nl/denhaag/delft/2915662/Brandweer_niet_klaar_voor_megabrand.htmlwoensdag 14 januari 2009
Brandweer niet klaar voor megabrand
Door JULIA BROOS
DEN HAAG - De brandweer was onvoldoende voorbereid op de zeer grote brand, die de TU-faculteit Bouwkunde op 13 mei vorig jaar in de as legde. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat in opdracht van de gemeente Delft is uitgevoerd door het COT, Instituut voor Veiligheids -en Crisismanagement.
De onderzoekers onderstrepen dat de brandweerlieden hard hebben gewerkt om de gevolgen van de brand zo veel mogelijk te beperken. Het zat ze echter flink tegen. Zo was de plek waar de brand begon -door een storing bij de koffieautomaat op de zesde verdieping- moeilijk te bereiken, was er sprake van vallend glas, onvoldoende waterdruk en zogeheten flashovers (vlamoverslag).
Maar naast deze plaatselijke omstandigheden, heeft de brandweer zelf ook steken laten vallen. Het bestrijden van de brand werd volgens de onderzoekers bemoeilijkt door ‘organisatorische en operationele knelpunten’ bij de brandweer. Het noodzakelijke materiaal, zoals ademluchtflessen, werd te laat aangeleverd en het duurde veel te lang (anderhalf uur), voordat de eerste ploegen brandweerlieden versterking kregen van collega’s. ‘De slagkracht van de regionale brandweer was op die punten onvoldoende,’ aldus de schrijvers van het rapport.
Bovendien noemen de onderzoekers het onverantwoord dat twaalf brandweerlieden nog tot na twaalf uur ’s middags, drie uur na het uitbreken van de brand, in het gebouw waren. Het pand stortte niet lang daarna gedeeltelijk in. De bevelvoerder had hen volgens de voorzitter van de onderzoekscommissie, professor U. Rosenthal, al om 11 uur moeten terugtrekken. „Het gebouw was toen al reddeloos verloren. De brandweer blijkt ook twijfels te hebben gehad, zeker tegen een uur of elf. Trek je mensen dan terug,’’ zei hij woensdag in een ingelaste persconferentie op het Delftse stadhuis.
Volgens het rapport hebben de bevelvoerders lange tijd gedacht dat zij het vuur op de zesde verdieping tegen konden houden. Zij baseerden zich daarbij op onjuiste informatie, want volgens de onderzoekers moest toen bekend zijn dat de hoger gelegen etages al in brand stonden. Hoewel de brandweerlieden onnodige risico’s namen door zo lang binnen te blussen, werd hun volharding wel geprezen door de Delftse burgemeester Verkerk. „Maar op een gegeven moment moeten ze gewoon zeggen: we stoppen.’’
Dat is ook de belangrijkste les die de Delftse brandweercommandant Jan Bron geleerd heeft. Hij had destijds de leiding over de bluswerkzaamheden. „We moeten op landelijk niveau nadenken hoe we voortaan omgaan met een binnenaanval (blussen ín een gebouw). In onze beleving was het veilig en het is achteraf makkelijk praten dat het anders had gemoeten. Maar de brandweer moet zich wel bewust zijn van de risico’s.’’