Brand er ook regelmatig een Macdonald/KFC/BK af...?
http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article2019992.ecezaterdag 02 februari 2008
Brutus Beer gewoon weer open na brand in keuken
ROTTERDAM Nog geen twee jaar na de heropening van Brutus Beer was het donderdagavond weer raak: brand bij het eetcafé aan de Boompjes in Rotterdam.
Dezelfde zaak brandde in 2005 volledig uit. Het Beren-concern kreeg al vaker met branden te maken. De schade bleef nu beperkt tot wat roet op het plafond in de keuken: gisteravond lagen de frieten weer in het vet en zaten de gasten weer aan de spare-ribs.
Volgens een woordvoerder van de Beren Holding, zoals het moederbedrijf van de achttien Beren-eetcafés heet, was het vooral de angst voor herhaling van het drama van tweeënhalf jaar terug die de bedrijfsleidster deed besluiten de brandweer te bellen. „Achteraf bezien was dat niet nodig geweest,’’ relativeert marketing manager Edwin Spruijt.
Tegen half acht ’s avonds rukte de brandweer uit na een brandmelding. Volgens woordvoerder René van der Beek van de brandweer waren de gasten al de zaak uit gedirigeerd door het personeel op het moment dat de twee brandweerwagens arriveerden. „Er was wel veel rook,’’ zegt Van der Beek. Na een uurtje vertrok de brandweer weer.Toen de brandweer kwam, waren de gasten al geëvacueerd. Een grote vlam in de grill die oversloeg op de afzuigkap was de boosdoener van deze brand, zegt Spruijt. „We willen zoveel mogelijk voorkomen dat we met houtskoolgrills moeten werken, omdat ze veel roet en stof veroorzaken. Werken met gas is een stuk schoner en veiliger.Maar in Brutus Beer is dat niet mogelijk in verband met de gasaansluiting.’’De brandweer kon na een uur inrukken.
In 2003 brak er brand uit in het Barendrechtse eetcafé Barend Beer. In juli 2005, vatte ook de keuken van het Vlaardingse Boris Beer vlam. De oorzaak van het uitbranden van Brutus Beer aan de Boompjes in 2005 is nooit boven tafel gekomen. Beren-manager Spruijt heeft dan ook geen verklaring voor het opvallende aantal branden.
Brandweervoorlichter Van der Beek: „In het algemeen kun je natuurlijk zeggen dat waar vuur wordt gebruikt, de kans op brand groter is. Maar als het goed is, zijn de voorzieningen in een keuken daar dan ook op aangepast.’’ Over het opvallende aantal Beren-branden: „
Er zijn natuurlijk ook veel van die restaurants, dus dan is de kans dat er een keer brand is ook groter.’’