http://112hm.nl/wp-content/uploads/2012/05/Vosselaan-26-mei-2012-003.jpg
Politie O.C., wat is dat?
O.C. staat doorgaans voor Operationeel Commandant, maar dat ligt weer aan de regio c.q. opsporingsdienst. In dit geval bij Hollands-midden is het naar mijn weten een collega in de rang van ervaren brigadier c.q. inspecteur die leiding geeft op plaats van incident. Dit zijn de incidenten waarbij doorgaans nog geen HOvJ/OvD-P noodzakelijk zijn. Weet dat er ook diensten zijn die deze collega's weer de benaming van DaCo (Dag Coördinator) hebben gegeven.
Als ik mijzelf even mag citeren:
De functie van OC (operationeel coördinator) bestaat eigenlijk niet meer. Dit is uitgesplitst in CvD (binnen), wat staat voor 'Coördinator van Dienst' en Senior (buiten).
De toevoeging binnen en buiten geeft al aan dat de één de coördinatie 'van achter het bureau' doet en de ander het proces op straat aanstuurt. Beide functies worden in principe ingevuld door iemand in de rang van brigadier. De senior kan ook een ervaren hoofdagent zijn, die dan meestal binnen afzienbare tijd doorstroomt naar brigadier.
De hesjes met daarop 'OC' worden nog wel gewoon gebruikt en taaltechnisch gezien klopt het ook wel. De senior houdt zich immers bezig met operationele coördinatie.
Daarbij binnen het plaatje van het SGBO (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden) heb je ook een O.C., maar deze heeft doorgaans niet weer de rang van brigadier.
Iemand een idee welke benaming deze functionaris heeft binnen een SGBO van Hollands-Midden?
In principe is het zo bij grote regelingen:
op straat: operationeel commandant* / locatiecommandant / OvD-P. *Is niet hetzelfde als de Operationeel Coordinator en is meestal een (H)IvP.
in het SGBO: algemeen commandant en hoofden (vb: hoofd ordehandhaving). Oude benaming, welke nog veelvuldig gebruikt wordt, is Chef in plaats van Hoofd.
Dit is bepaald in landelijke referentiekaders en zal in de toekomst (Nationale Politie) nog beter geborgd worden. Nu zie je dat veel korpsen nog regiospecifieke zaken erop nahouden.
Meer over de SGBO structuur kunnen je vinden in het
referentiekader regionaal crisisplan.