Onze ervaring (Medicalrescue.NL) is dat het best wel tijd en zorg en training om een bot-team op te zetten. Wij hebben we het als volgt geregeld, zowel voor onze vaste vrijwilligers en ook voor aanvullende personeel, en mensen buiten onze organisatie die bij ons aankloppen.
Elke incident kan worden geevalueerd dat kan ook dat mensen die in de prive sfeer incidenten hebben meegemaakt kunnen inbrengen.
Hiervoor zijn onze instructeurs als een externe psycholoog zijn hiervoor beschikbaar, indien nodig gaan we naar de betrokken medewerker toe.. Een evaluatie mag nooit in de verwijtende of wijzende sfeer plaats vinden, en dat is een kunst..
Naast de externe psycholoog kunnen we in bijzondere gevallen ook terug vallen op de ambulancediensten, voor inhoudelijke informatie over het incident. Ook daar zijn we heel voorzichtig mee, want ook ambulancepersoneel zijn gewone mensen en die krijgen daags ook een en ander voor de kiezen, en die hebben er niets aan om zonder noodzaak en bijzondere leermomenten hiermee bezig te zijn..
Belangrijker nog dan de nazorg is de preventie : in de opleiding van onze vrijwilligers, maken we ze weerbaarder tegen dit soort situaties en geven ze ook voldoende zelfvertrouwen.. Een echte aanrader in deze is het volgende boekje van Heilwine Bakker.. (klik op het plaatje)