http://www.ad.nl/binnenland/3261274/Familie_dode_agente_vindt_straf_te_laag.htmldinsdag 02 juni 2009
Familie dode agente vindt straf te laag
AMSTERDAM - De nabestaanden van de vermoorde hoofdagente Gabrielle Cevat vinden de gevangenisstraf die de 50-jarige Franklin F. dinsdag opgelegd heeft gekregen veel te laag.
De op Aruba geboren dader moet twaalf jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging, luidde dinsdag het oordeel van de rechtbank in Amsterdam.
Geëmotioneerd kwamen vrienden en familie de rechtszaal uit nadat ze de uitspraak hadden bijgewoond. Hun advocaat, Richard Korver, omschreef hun gevoelens als ’geschokt en ontstemd’. ,,Ze vinden twaalf jaar cel veel te kort voor de misdrijven die zijn bewezen. De familie spreekt de hoop uit dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat,’’ aldus de raadsman. Korver heeft namens de familie het Openbaar Ministerie in een open brief daarom gevraagd.
Justitie bestudeert eerst de uitspraak voordat ze daartoe beslist, liet een woordvoerster weten. Dat geldt ook voor de verdachte, vertelde zijn advocaat.
Grote vraag was dinsdag of de rechtbank bewezen achtte of F. wist dat hij op een politieagente schoot. Dat zou namelijk tot strafverhoging leiden. Hoewel de rechters ervan overtuigd waren dat er sprake is van moord, konden ze niet meegaan in de argumenten van de officier van justitie, die betoogde dat de verdachte wist dat Cevat bij de politie werkte.
Het OM had achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. F.’s advocaat Peter Plasman vond die eis te hoog. Hij kon zich wel vinden in de tbs met dwangverpleging die het Pieter Baan Centrum had geadviseerd, maar verzette zich tegen een aantal beschuldigingen van justitie. Zo ook tegen de bewering dat zijn cliënt wist dat hij een agente doodschoot.
F. ging op de bewuste avond van 9 juli vorig jaar langs bij de ouders van zijn ex-vriendin in Amstelveen. Toen zij hem de toegang weigerden, ging hij door het lint. Hij schoot twee keer op de voordeur van het echtpaar. Poging tot moord, oordeelde de rechter. Vervolgens reed hij met hoge snelheid naar het huis van zijn voormalige vriendin. ,,Om rotzooi te maken,’’ zei hij eerder. Volgens de rechtbank wilde hij haar ook iets aandoen, aangezien hij haar woning binnendrong en met een mes door alle vertrekken is gelopen.
Op het moment dat F. zijn auto voor de deur van zijn ex parkeerde, stopte Cevat naast hem. Zij was in burger op weg naar het politiebureau om daar een nachtdienst te draaien en zette een achtervolging in toen ze F. slingerend over de weg zag rijden. Hij stapte uit zijn auto en schoot de 28-jarige hoofdagente vrijwel direct neer. Volgens de rechtbank staat niet vast dat zij zich nog heeft kunnen legitimeren als agent, ondanks dat haar politiepasje naast haar op de grond is gevonden.
F. verklaarde pas voor het eerst voor de rechtbank. Hij vertelde onder meer dat hij die avond een liter wodka had gedronken en dat hij zich van het essentiële moment toen hij Cevat neerschoot, bijna niks meer weet te herinneren. De rechtbank hechtte weinig waarde aan zijn verklaringen, die ze als deels onjuist en deels ongeloofwaardig omschreef. Vooral het feit dat F. zich sommige dingen tot in detail wist te herinneren en van belastende zaken niets meer wist, riep vraagtekens op.
De Amsterdamse korpschef Bernard Welten zei dinsdagavond in een reactie op de uitspraak: ,,We hebben kennis genomen van het feit dat de dader veroordeeld is. Dat maakt het verlies voor de familie en het korps niet minder. Gabrielle Cevat heeft het grootst mogelijke offer gebracht.’’
(ANP)