Het is de Reddingsbrigade Almere die gealarmeerd is. In de praktijk kan deze brigade overdag niet uitrukken en 's avonds alleen met uitruktijden tot drie kwartier. Toch wordt in sommige gevallen alleen de RB Almere gewaarschuwd, zoals bij een man die door het ijs was gezakt bij de Dode Hond. Toen deze melding op mijn pieper verscheen heb ik in overleg met de kustwacht de reddingsbrigade Blaricum gebeld, die de man nog maar net op tijd -met behulp van een van onze mensen- uit het water haalde en naar de gereedstaande traumaheli kon brengen.
zie hier In de weekenden en op vrije dagen is de RB Almere -samen met ons en de Blizzartd- de enige brigade die continue op het water is en direkt inzetbaar en een waardevolle bijdrage voor de hulpverlening.
Om die reden rukken wij na een alarmering van RB Almere direkt uit en stellen RAC Flevoland daarvan op de hoogte.
Natuurlijk kunnen wij er voor kiezen gewoon binnen te blijven en de zaak te laten escaleren, maar dat is niet waarvoor wij opgericht zijn.
In dit geval hoorde de RAC Flevoland om 15.55 van de drenkeling en sloeg om 15.56 alarm, vandaar onze "mosterd na de maaltijd opkomst", we melden ons om 16.04 in, 8 minuten na de alarmering. Om 15.54 riep de kustwacht de Blizzartd op of zij naar de zwemmer in problemen kon, dus tusen het inlichten van RAC Flevoland en het alarmeren zaten maar twee minuten.
"Niets aan de hand, er waren immers twee boten" is grote kolder, want beide reddingsboten waren gekoppeld aan het incident ("de Johanna Smidt en de Gooijer slepen de boot naar Muiderzand" was de melding) dus niet inzetbaar (status "TOWING") voor de kustwacht, zo werkt dat. Als de Blizzardt er niet was geweest had men alarm gemaakt voor de RB BLaricum of iets dergelijks, die dan van huis hadden moeten komen. Vandaar ook de terechte achterwacht alarmering van de RB Almere.
De KNRM Huizen heeft niets van de communicatie tussen de kustwacht en de Blizzartd bemerkt, op hun eigen site zeggen ze hierover:
Tijdens het slepen ziet de bemanning van de Johanna Smidt een omgeslagen catamaran waarop De Gooier direct losgooit en ter plaatse gaat. Inmiddels is er door een passant via 112 melding gemaakt van dit incident en worden er via RAC Flevoland de Reddingsbrigade Almere, Ambulance en Politie gealarmeerd.
Pas toen de Blizzartd langs-scheurde werd men wakker. En ik vind het advies van de KNRM geen hulp te accepteren niet stroken met haar gepretendeerde doel de veiligeheid op het water te bevorderen. Het is ook niet veiliger als niet getrainde bergers op drenkelingenjacht worden gestuurd omdat de redderste druk zijn met bergen.
Henk