De hulpverleningsregistratie heeft veel persaandacht opgleverd. Onderstaand het afsluitende bericht van het landelijk bureau aan de brigades.
"Beste bewakende brigades en hulpverlenende vrijwilligers!
Een week na het einde van de 'officiële' registratieperiode van de hulpverleningscijfers in 2008 wil ik u graag enorm bedanken voor jullie inzet en medewerking!
We kunnen spreken van een groot succes en dat is aan u zelf te danken. U heeft, na een aarzelend begin half juli, massaal meegedaan aan de vernieuwde vorm van hulpverleningsregistratie: 98% van de brigades met een vast bewakingsgebied heeft meegewerkt en 88% van de brigades die incidentele bewakingstaken uitvoeren. Zo’n grote deelname is nog niet eerder gerealiseerd en ik wil jullie daar hartelijk voor bedanken.
Uiteraard heeft dit zich ook vertaald in de cijfers zelf. Alhoewel met name de laatste paar weken vrij rustig waren, zijn er landelijk nog niet eerder zulke hoge hulpverleningscijfers geregistreerd. Maar liefst 8104 keer is er door u een vorm van hulpverlening geregistreerd. In 483 gevallen betrof dat hulp aan baders/zwemmers, 3760 keer werd er EHBO verleend, 572 vermiste/aangebrachte personen werden herenigd en in 214 gevallen was sprake van een redding in een levensbedreigende situatie. En iedereen weet dat lang niet alle gevallen daadwerkelijk zijn genoteerd op de drukke dagen van de afgelopen periode en ook voor 14 juli en na 1 september is hulp verleend, dus de werkelijke cijfers liggen zeker nog hoger. Maar belangrijk is dat we zo goed mogelijk meten wat we doen en zo kunnen onderbouwen wat we met elkaar presteren. De meerwaarde van reddingsbrigades is nog maar eens duidelijk aangetoond!
Ook de beschrijvingen van incidenten hebben een duidelijke meerwaarde gehad. De pers dook op de (waarschuwingen over) aflandige wind, zwinkuilen, Pietermannen en vlinderbandjes bij kinderen in zee.
We hebben ook stil gestaan bij de slachtoffers die het ondanks de inzet van reddingsbrigades en hulpdiensten uiteindelijk niet gered hebben. Ook dat hoort er helaas bij en bewijst alleen maar dat we van groot nut zijn om meer slachtoffers te voorkomen.
De Reddingsbrigade heeft met de persberichten over de cijfers veel aandacht gekregen. Op TV, radio, internet en in de kranten is talloze malen verslag gedaan van de cijfers, de bijzonderheden en de knelpunten die diverse brigades ondervinden, zoals een teruglopend ledenaantal en financiële problemen. Niet alle brigades kennen dezelfde problemen, maar voor veel was het prettig dat hier een keer aandacht aan is besteed. De bond zal deze media-aandacht zeker gebruiken bij de gesprekken die worden gevoerd met de VNG, de veiligheidsregio’s en andere partners die een rol kunnen vervullen bij het oplossen van de knelpunten.
Veel brigades hebben in het verlengde van de landelijke aandacht ook lokaal de pers gehaald. Dat is een prima zaak en was ook de bedoeling van de landelijke campagne. Het moet immers uiteindelijk lokaal gebeuren, bij u!
Het nieuwe hulpverleningsregistratieformulier en het rapportageformulier hebben voor veel brigades goed gewerkt. Het maakte het eenvoudiger om hulpverleningen te registreren als een brigade zelf nog geen registratiemethode had. Andere brigades konden hun eigen registratie ‘vertalen’ naar de gevraagde categorieën van de bond. We hebben in de loop van het seizoen ook al de nodige tips en suggesties gekregen om het formulier voor volgend jaar aan te passen. Ook daar zijn we erg blij mee. Dat was namelijk een tweede doelstelling van deze zomer: de gegevens die we registreren testen en kijken of we dat verder kunnen verbeteren voordat we onder meer ook een digitale versie van de registratie verder gaan ontwikkelen.
U wordt uitgenodigd om evaluatiepunten te (blijven) mailen naar info@hvcijfers.nl. In het najaar volgt een uitgebreide evaluatie met (zo mogelijk) ook een bijeenkomst waar u uw ervaringen persoonlijk kwijt kan. Ook (een kopie van) uw registratieformulieren kunt u opsturen. Deze worden gebruikt voor de evaluatie en als 'bewijs' voor de correctheid van onze registratie dit jaar.
Vanaf deze plek dank ik nogmaals de werkgroep Hulpverleningsregistratie die met het formulier een geweldige impuls heeft gegeven aan het succes van dit jaar!
Het succes heeft ook een nieuwe partner van de reddingsbrigade opgeleverd. Het bedrijf redDog Travel Support maakt onder meer de KidSOS. Dit is een polsbandje voor kinderen die, als ze verdwaald of kwijtgeraakt mochten zijn, hiermee snel met hun ouders of begeleiders kunnen worden herenigd. Eén telefoontje met een centrale is daarvoor genoeg en zonder dat iemands privacy in het geding is. Achter de centrale hangen meerdere nummers van de ouders/begeleiders zodat er altijd iemand bereikt wordt en snel duidelijk is om wie het gaat en waar en door wie de betreffende persoon, meestal een kind, opgehaald kan worden (zie
www.kidsos.nl).
Directeur Mark Prinsen van redDog was zo enthousiast over het werk van reddingsbrigades dat hij ons werk voor een waarde van zo’n 10.000,- voor een jaar ondersteunt en we bekijken of er nog meer samenwerkingsmogelijkheden denkbaar zijn. Wij zijn zelf zo enthousiast over de KidSOS, dat Reddingsbrigade Nederland het bandje ook aanraadt aan ouders.
Uiteraard zijn er nog brigades volop actief met de waterhulpverlening en blijven sommigen dat zelfs ook het hele jaar rond. Maar vanaf deze plek bedank ik alle vrijwilligers vast hartelijk voor hun grote inzet en hoop volgend jaar opnieuw op u te mogen rekenen voor de registratie van onze waterhulpverlening!
Met vriendelijke groet,
Raymond van Mourik"