Neeheee..... Dat soort dingen moet je tegen mij zeggen ik ben persfotograaf. Paraat en zijn maten zijn brandweerfotografen die een beeldverslag maken voor
intern gebruik. En dat is heel iets anders. Het beeldverslag kan helpen om het
incident te evalueren en de hulpverlening te verbeteren. Zoals ik het lees kunnen
zowel de volgende slachtoffers als ook de hulpverleners baat hebben bij dit soort
evaluaties.
(Paraat, corrigeer even als ik het niet goed zeg)
We gaan toch niet
de wet overtreden om aan lesmateriaal te komen....
http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_wet_op_het_binnentredenAlgemene wet op het binnentreden
De algemene wet op het binnentreden is een Nederlandse wet waarin beschreven staat welke personen onder bepaalde omstandigheden een pand mogen binnentreden of een machtiging mogen geven hiervoor.
Samengevat bepaalt de wet dat voor het binnentreden van een woning een schriftelijke machtiging nodig is
tenzij er een onmiddellijke noodzaak voor binnentreding is. Deze onmiddellijke noodzaak staat omschreven als:
"
ter voorkoming of bestrijding van ernstig en onmiddellijk gevaar voor de veiligheid van personen of goederen terstond in de woning moet worden binnengetreden".
Deze machtiging mag uitsluitend uitgegeven worden door:
De advocaat-generaal bij het gerechtshof
De officier van justitie
De hulpofficier van justitie
Een burgemeester kan een machtiging uitgeven voor andere doeleinden dan strafvordering, dit laatste is dus voorbehouden aan de hierboven genoemde personen.
Het geven van een machtiging is slechts dan toegestaan als het te bereiken doel dit redelijkerwijs vereist. De machtiging geldt slechts voor 1 woning. Als tussen middernacht en 6 uur 's ochtends binnentreding noodzakelijk is dan mag dit slechts bij een dringende noodzaak, de machtiging moet dit vermelden.
[bewerk] Bijzondere plaatsen
In de wet zijn 3 categorieën met bijzondere plaatsen opgenomen die onder bepaalde omstandigheden niet betreden mogen worden tenzij er sprake is van ontdekking op heterdaad (tekst letterlijk overgenomen):
In de vergaderruimten van de Staten-Generaal, van de staten van een provincie, van de raad van een gemeente of van enig ander algemeen vertegenwoordigend orgaan, gedurende de vergadering;
In de ruimte bestemd voor godsdienstoefeningen of bezinningssamenkomsten van levensbeschouwelijke aard, gedurende de godsdienstoefening of bezinningssamenkomst;
In de ruimten waarin terechtzittingen worden gehouden, gedurende de terechtzitting.
Het lijkt met niet dat een brandweerfotograaf onder deze categorie valt dat hij/zij ter voorkoming of bestrijding van ernstig en onmiddellijk gevaar voor de veiligheid van personen of goederen de woning moet betreden....
De orginele tekst is te lezen op javascript:
http://wetten.overheid.nl/cgi-bin/deeplink/law1/title=Algemene%20wet%20op%20het%20binnentreden § 2. Binnentreden in woningen zonder toestemming van de bewoner
Artikel 2
1.Voor het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner is een schriftelijke machtiging vereist, tenzij en voor zover bij wet aan rechters, rechterlijke colleges, leden van het openbaar ministerie, burgemeesters, gerechtsdeurwaarders en belastingdeurwaarders de bevoegdheid is toegekend tot het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner. De machtiging wordt zo mogelijk getoond.
2.Onze Minister van Justitie stelt het model van deze machtiging vast.
3.Een schriftelijke machtiging als bedoeld in het eerste lid is niet vereist, indien ter voorkoming of bestrijding van ernstig en onmiddellijk gevaar voor de veiligheid van personen of goederen terstond in de woning moet worden binnengetreden.
Je kan dus als brandweerfotograaf wel foto's maken van slachtoffers bij ongelukken maar de wet verbied om zonder toestemming foto's te maken in een woning.
Ik neem aan dat het ook aan de bewoner achteraf vermeld wordt dat er een brandweerfotograaf is binnen geweest?
Artikel 10
1.Degene die zonder toestemming van de bewoner in een woning is binnengetreden, maakt op zijn ambtseed of -belofte een schriftelijk verslag op omtrent het binnentreden.
2.In het verslag vermeldt hij:
a.zijn naam of nummer en hoedanigheid;
b.de dagtekening van de machtiging en de naam en hoedanigheid van degene die de machtiging tot binnentreden heeft gegeven:
c.de wettelijke bepalingen waarop het binnentreden berust en het doel waartoe is binnengetreden;
d.de plaats van de woning en de naam van de bewoner;
e.de wijze van binnentreden en het tijdstip waarop in de woning is binnengetreden en waarop deze is verlaten;
f. hetgeen in de woning is verricht of overigens is voorgevallen, het aantal en de hoedanigheid van degenen die hem hebben vergezeld, de namen van de personen aan wie in de woning hun vrijheid is benomen en de voorwerpen die in de woning in beslag zijn genomen;
g.voor zover van toepassing: de redenen waarom en de wijze waarop het bepaalde in artikel 1, tweede lid, dan wel artikel 2, derde lid, toepassing heeft gevonden.