"FF een eigen topic van gemaakt, wie weet wat het nog gaat worden"
Gelukkig is het uiteindelijk beperkt gebleven tot een lekkage zonder ontbranding. Het betrof een 40 bar hogedrukleiding van de Gasunie (ongeodoriseerd gas, dus niet te ruiken).
Ik wil erop wijzen dat het gebruik van een explosiegevaarmeter in dit geval geen uitsluitsel geeft over de mate van gevaar! Door de hoge druk komt het gas namelijk in eerste instantie als een smalle bundel vrij. Pas hogerop gaat de gaswolk uitdijen. Je zou het ontsnappende gas kunnen zien als een soort boom. Door de hoge druk wordt er vanaf de onderzijde verse lucht mee naar boven gezogen (venturi-effect). Daardoor zul je met een explosiegevaarmeter tot vlakbij de "boomstam" helemaal geen gas meten. Het zou een grote fout zijn om op basis van de meteruitslag te concluderen dat er dan ook tot op enkele meters geen gevaar is. Ontstaat er in zo'n geval een ontsteking, dan is de hitte tot meer dan 200 meter zonder beschermende kleding niet uit te houden - en als je er echt dichtbij staat (lekker met je LEL op 0) is de kans groot dat je een ontsteking niet overleeft.
Verderop benedenwinds kun je eventueel wel gas meten. Aardgas is lichter dan lucht (0,6) maar door de wervelingen zal een deel van het gas op enige afstand benedenwinds naar beneden wervelen. Dit moet zeker worden gecontroleerd - en er moet rekening mee worden gehouden dat men onverwacht gasophoping kan krijgen in panden benedenwinds waar bv. ramen of ventilatie-openingen open staan. Hier moet beslist op worden gecontroleerd door de brandweer! (evt. pas na het stoppen van de lekkage indien het gebouw dicht bij het lek staat). Je kunt mensen in zo'n geval niet adviseren om zelf te snuffelen of ze gas ruiken: omdat er aan het gas in de hogedrukleiding geen geurstof is toegevoegd, is het niet te ruiken! Indien hier gas wordt gemeten, moet er na afloop van de lekkage worden gelucht.
Keep it safe out there!
Jetty Middelkoop
AGS Amsterdam Amstelland (en als zodanig aanwezig bij de klus)